MSI P45D3 Platinum motininės plokštės apžvalga

Šį kartą sugrįžtame su itin įdomia daugeliui mūsų skaitytojų tema, ir be abejo, kur kas techniškai sudėtingesniu produktu. Tai visiems puikiai žinomos kompanijos MSI vienas naujesnių produktų – P45D3 Platinum pagrindinė plokštė. Kaip jau spėjote suprasti iš pavadinimo, ši sisteminė plokštė turi Intel P45 lustų rinkinį. Nuo standartinės P45 Platinum šiandien testuojama pagrindinė plokštė praktiškai skiriasi tik atminties tipu. Dėl tos priežasties turime galimybę pažvelgti ir į trečią DDR kartą.

Be abejonės – motininės arba kitaip tariant, pagrindinės plokštės, yra viena svarbiausių dalių kompiuterio sistemoje. Ji tarytum „sustyguoja“ likusius komponentus ir, žinoma, bet kokiu atveju reikalinga AK veikimui. Dėl tos priežasties, ši apžvalga bus pakankamai išsami ir įdomi. Pasistengsime pažvelgti į visas plokštes ypatybes iš arti ir pateikti Jums kuo konkretesnę ir objektyvesnę informaciją. Malonaus skaitymo!

Turinys:

Apie MSI

Pakuotė ir komplektacija

Pagrindinė plokštė

BIOS

Testai

Išvados

Apie MSI

Išgirdus vardą MSI, visi iš karto pagalvojame apie vaizdo ir motinines plokštes bei nešiojamuosius kompiuterius. Su jais galėjote susipažinti perskaitę kolegos eZx įspūdžius iš MSI nešiojamųjų konferencijos. Šiandien apžvelgiamas produktas yra iš vienos svarbiausių kompanijai – motininių plokščių rinkos. Micro-Star International įsikūrė dar 1986, kai apie dabartinius technologinius produktus buvo galima tik svajoti.

Kompanijos motininės plokštės pagal pardavimus patenka į trejetuką, serveriai – į penketuką, o grafinių plokščių šiuo metu parduodama daugiausiai pasaulyje. Kompanija teigia, kad kas 2,8 sekundės yra nuperkama MSI vaizdo korta, o iš viso pasaulyje jų yra jau per 60 milijonų. Turbūt visi žinote, kad pagrindinė kompanijos būstinė yra Taivane, tačiau, be abejo, kompanija daugumoje žemynų turi savo atstovybes, kurios rūpinasi produktų platinimu įvairiose vietose. Technews bendrauja su Europine atstovybe, kuri veikia Nyderlanduose.

Pakuotė ir komplektacija

P45D3 Platinum į pirkėjų rankas atkeliauja standartinio dydžio motininėms plokštėms pakuotėje. Viena įdomi savybė – plastikinė rankena skirta patogiam dėžutės pernešimui. Iš esmės toks atributas nėra būtinas, nes tokias dėžutes galime neštis ir maišelyje ar kuprinėje. Kaip ir daugumos pagrindinių plokščių – po šiuo įpakavimu rasime dar vieną – storesnio balto kartono dėžutę, kurioje ir sudėti visi komponentai. Paminėsiu, kad galinėje išorinės dėžutės pusėje radome trijų pagrindinių išskirtinių plokštės savybių aprašymus. Priekyje matome gan grėsmingai atrodančią fantastinę būtybę.







Šio MSI produkto pakuotės turinys praktiškai nesiskiria nuo kitų kompanijų gaminių. Biudžetiniai modeliai dažnai turi tik pačius reikalingiausius priedus, o MSI variantas – daugiau negu reikia plokštės veikimui. Pakuotėje rasime keturis SATA, vieną IDE ir Floppy įrenginiui skirtą kabelį. Čia rasime ir CrossFire jungtį vaizdo plokštėms, du MolexSATA maitinimo adapterius bei galinėje išvesties/įvesties panelėje naudojamą skydelį.



Vienas iš įdomiausių kompanijos sprendimų, pastebėtų dar prieš pradedant veikti sisteminei plokštei, yra vadinamieji M adapteriai, skirti lengviau atpažinti reikalingus prijungti kabelius. Tiksliau sakant, jų iš viso yra 6 ir jie skirti USB, 1394 ir kitoms jungtims, kurių teisingą kontaktų išdėstymą atpažinti kartais problematiška. Dar vienas toli gražu ne visose pakuotėse randamas atributas – galinėje korpuso dalyje montuojamas prietaisas skirtas prijungti papildomus USB ir 1394 įrenginius.



Kompanija nepamiršo ir įprastai randamų vartotojo instrukcijų bei kompaktinių diskų su tvarkyklėmis. Pakuotėje radau du CD, vienas skirtas Windows Vista, o kitas – XP operacinei sistemai. Kalbant apie popierines instrukcijas reikia paminėti vartotojo knygelę bei kelis lankstinukus, skirtus susipažinti su plokštės instaliacija bei jos savybėmis.



Nuėmus pakuotės dalį, kur laikomi visi kabeliai bei kiti priedai randame motininę plokštę, kuri yra įpakuota į maišelį ir padėta ant minkšto pagrindo. Ją išėmus dėmesį atkreipia lipdukas ant PCI ir PCIe lizdų rodantis, ką reikia padaryti norint, kad pagrindinė magistralė veiktų 1600 MHz dažniu. Pagal apsauginį laikiklį ant procesoriaus lizdo, galime spręsti, kad didelę dalį plokštės komponentų pagamino Foxconn.



Pagrindinė plokštė

P45D3 Platinum yra ATX išmatavimų plokštė bei naudoja P45 šiaurinį bei ICH10R pietinį tiltus. Abu šie lustai yra P35 ir ICH9R pasekėjai, turintys kelis esminius skirtumus. P45 yra pagamintas naudojant naujesnį technologinį procesą bei sugeba padalinti PCIe į 8x linijas. Tai leidžia turėti kur kas geresnį našumą CrossFire režimu, nes plokštės su P35 leido veikti tik 16x+4x. ICH10R besirūpinantis įvesties/išvesties įrenginiais sugeba aptarnauti iki 12 USB bei 6 SATA jungtis. Taip pat jis kontroliuoja ir garso, gigabaitinio tinklo bei dar daugybę kitų operacijų. Šioje nuorodoje galite rasti aukštos raiškos motininės plokštės nuotrauką.





Vos išėmus plokštę iš pakuotės yra pastebimas CircuPipe radiatorius. Jis kitaip nei dalis konkurentų variantai, aušina ne tik šiaurinį, tačiau ir pietinį tiltą bei dar kelis komponentus. Nors ir šis varinis aušintuvas yra pakankamai masyvus, tačiau jis netrukdo patalpinti ir didelį procesoriaus aušintuvą. Tuo įsitikinau ir praktiškai, įkurdinęs jau ankščiau testuotą ZeroTherm FZ-120 aušintuvą. Jis puikiai tilpo tiek aukščio, tiek ir pločio atžvilgiu. Nors ir naudojami push-pin tvirtinimo elementai ir gana keista violetinės spalvos medžiaga padedanti perduoti šilumą (vėliau ji buvo pakeista NT-H1 pasta), aušintuvas prie lustų yra prigludęs pakankamai tvirtai, todėl CircuPipe veikia tikrai efektyviai.





Dar vienas aspektas, labai krintantis į akį – tai nestandartinės spalvos operatyviosios atminties lizdai. Kitaip nei antrosios kartos DDR atmintį naudojantis variantas, P45D3 Platinum turi žydros ir rožinės spalvos jungtis. Daugumos vartotojų nuomone, žalia ir oranžinė spalva čia derėtų labiau. Kaip bebūtų, apžvalga ne apie spalvas, o plokštės rezultatų tai nepaveikia. Kaip jau įprasta, palaikomi keturi atminties moduliai, kurių bendra talpa neviršija 8 GB. Lustai gali veikti 800-1600 MHz taktiniais dažniais, tačiau spartinant jie gali pasiekti ir geresnius rezultatus.

Visoje plokštėje naudojami tvirti aliuminiu dengti kondensatoriai pagaminti kitos kompanijos. Štai kalbant apie procesorių reikia paminėti kompanijai labai svarbų DrMOS vardą. Šis pavadinimas kilo iš trumpinio MOS (metalo oksido puslaidininkis). Kitaip nei įprastose plokštėse, vietoje dviejų „MOSFET‘ų“ ir integrinės grandinės (IC) čia naudojamas vienas lustas. Apskritai DrMOS kompanija įvardina trejomis savybėsmis – GreenPower, XpressCool ir RapidBoost.



Dėl GreenPower komponentų žymiai padidėja sistemos efektyvumas, ir tai, pasak MSI, geriausias rezultatas visoje rinkoje. XpressCool sistemai priklauso CircuPipe aušinimo sistema bei komponentų išdėstymas. MSI teigia, kad tai kondensatorių bei kitų dalių temperatūras sumažina 30 proc. DrMOS lustas yra turi keturis kartus mažesnį plotą, nei užima standartinis MOSFET + IC derinys. Be abejo, tai pastebimai pagerina stabilumą spartinant ir netgi prilietus CircuPipe radiatorių temperatūra mažai skiriasi nuo kambario.



Gigabitine Ethernet sąsaja rūpinasi Realtek RTL8111C lustas, o Jmicron JMB381 kontroliuoja porą I1394 jungčių. Kaip ir visose naujesnėse motininėse plokštėse, P45D3 yra integruotas garso posistemis. Šį kartą tai ALC888 lustas, taip pat iš Realtek. Šis garso plokštės pakaitalas leidžia prijungti 7.1+2 garso sistemą. Dar vienas „chip‘as“ integruotas motininėje plokštėje rūpinasi dvejomis SATA II ir PATA jungtimi. Fintek F71882FG dirba su tokiomis jungtimis, kaip PS/2 ar Infrared. Kaip jau minėjau, didžiąją dalį išorinių įrenginių aptarnauja ICH10R pietinis tiltelis.





Dar vienas pastebėjimas dėl plokštėje esančių jungčių išdėstymo – didelė dalis jų perkelta į patį kraštą, todėl tai turėtų pagerinti vaizdo plokščių aušinimo oro srautą ir nesukelti problemų montuojant ilgas plokštes. Plokštė palaiko CrossFire X[i], todėl toks išdėstymas turėtų būti labai parankus pavyzdžiui dviejų [i]4870X2 [i] turėtojams. Kalbant tiksliau, net šeši iš aštuonių [i]SATA II lizdų, o taip pat ir PATA jungtis bus pačiame krašte, o kabeliai į juos jungiami vertikaliai, o ne horizontaliai, kaip dažniausiai matome kitose motininėse plokštėse. Likę du lizdai valdomi JMicron lusto yra šalia ICH10R ir jungiami tradiciniu, vertikaliu būdu. Floppy diskelių įrenginiui pajungti skirtas lizdas yra iškart po 24 kontaktų ATX maitinimo jungties.



Pradėkime nuo 8 kontaktų maitinimo jungties procesoriui, po kurios seka JMB362 lustas skirtas eSATA įrenginių aptarnavimui. Šalia pirmosios PCIe x16 2.0 (16x) jungties matome Molex maitinimo kištuką, o viršuje Realtek RTL8111C gigabaitinio tinklo lustą. Šiek tiek kairiau matome dvi PCIe 1x jungtis, kurių viršuje darbuojasi FireWire valdiklis. Iš kart po to randame dar vieną PCIe x16 2.0 (16x/8x) jungtį skirtą antrai vaizdo plokštei, jei vartotojas nori CrossFire sistemos. Belieka dvi visiems puikiai pažįstamos PCI jungtys, šalia kurių įlituotas garso posistemis. Krašte išdėstytos jungtys, kurias, kaip jau minėjau, paprasčiau padeda atpažinti M adapteriai. Visi žinome, kad tai korpuso, bei kai kurių išorinių jungčių lizdai.



Iškart už pietinio tilto rasime du mažus raudonus mygtukus, kurie atlieka du standartinius veiksmus. Vienas jų veikia kaip išjungimo, o kitas atlieka perkrovimo mygtuko vaidmenį. Tai vėlgi turėtų sutaupyti laiko spartinant ar ieškant gedimo. Dar vienas dalykas, kurį būtinai reikia paminėti – LED lemputės. Jos šviečia nuolatos, tiek kompiuteriui veikiant jau pasikrovus, tiek operacinės sistemos ar BIOS paleidimo metu.



Skyrelyje apie pakuotę ir komplektacija jau minėjau, kad kompanija prideda skydelį, leidžiantį paprasčiau atpažinti reikiamą jungtį galinėje motininės plokštės dalyje. Beliko pakalbėti apie čia randamas jungtis. Be to, prie jungčių rasime ir mygtuką, atstatantį pradinius BIOS nustatymus. Siekdamas konkretumo lizdus tiesiog išvardinsiu :

*PS2 jungtys klaviatūrai ir pelei

*Vienas šešių kontaktų Firewire lizdas

*Optinis S/PDIF išėjimas

*eSATA 3Gbps jungtis

*Clear CMOS mygtukas

*Šeši USB 2.0 lizdai

*Viena RJ45 Gigabit Ethernet jungtis

*Šešios 3.5mm analoginės garso jungtys skirtos 7.1 sistemai bei mikrofono ir linijinis įėjimai



BIOS

Kiekvienas iš mūsų žino, kad BIOS yra toks komponentas, be kurio neapsieinama jau ilgus metus. Tai vieta, kur vykdomi svarbiausi nustatymai, tačiau svarbiausia daugeliui iš mūsų skiltis – spartinimo nustatymai. Apie standartines skiltis nėra ką pasakoti, čia matome visiems įprastas CMOS, periferijos bei aparatinės įrangos stebėjimo sritis. Vienas iš skirtumų lyginant su kitais gamintojais čia – GreenPower nustatymai. Kas be ko, kiti gamintojai turi savo analogus, pavyzdžiui, Asus EPU ar Gigabyte Dynamic Energy Saver. Kuri iš jų efektyvesnė, deja, neturėjome galimybės išbandyti.





Visą dėmesį skiriu Cell sričiai „BIOS‘e“, kurioje, kaip jau numanote, yra visa galybė spartinimo nustatymų. Čia galima keisti tiek įtampas, tiek įvairių komponentų veikimo dažnius, vėlinimo laikus ir pan. Pirmoji skiltis Cell yra D.O.T. (angl. „Dynamic Overclocking Technology“) pasirinkimas, kurį galima laikyti išjungtą arba įjungtą. Kai jis įjungiamas, spartinti galima ir tiesiog Windows operacinėje sistemoje naudojant Dual Core Center programėlę. Toliau matome EIST – tai viena iš Intel energijos taupymo technologijų, kurią spartinant visgi patartina išjungti.



Nors ir FSB dažnį leidžiama pakelti iki net 800 MHz, tai yra neįmanoma. Dauguma, net ir pačių naujausių Intel procesorių maksimaliai tveria maždaug 600 MHz FSB, priklausomai nuo modelio ir aušinimo. Jau kitoje dalyje matome operatyviosios atminties nustatymus – gaišties laikų, dažnio keitimo galimybes. BIOS pats gali parinkti tinkamiausią FSB/DRAM koeficientą. PCI dažnis gali būti nustatomas automatiškai, arba veikti nuolatiniu 37,5 ar 42 MHz dažniu.



Didesnė nei įprasta įtampa – štai kas leidžia įvairiems kompiuterio komponentams veikti didesniu nei įprasta dažniu. MSI čia nepasikuklino ir galimybės yra tikrai nemažos. Centrinio procesoriaus įtampa gali būti pakelta iki 1,9, operatyviosios atminties lustų – 2,77, šiaurinio tilto, kontroliuojančio vaizdo plokštės ir atminties veiklą, iki 2,62, o pagrindinės magistralės – iki 2,47 volto.



Testai

Kadangi tai pirma Technews apžvelgta motininė, nesitikėkite išvysti daugybės testų, kadangi mūsų finansinės galimybės neleidžia išbandyti potencialių P45D3 Platinum konkurentų. Visgi, pasistengiau atlikti kelis testus, ir palyginti šią motininę plokštę su senesnį P35 lustų rinkinį turinčia Gigabyte P35-DS3P. Turiu paminėti, kad parinkau testus, kuriems operatyvioji atmintis daro kiek įmanoma mažesnę įtaką. Kol kas neturėjome galimybės išmatuoti suvartojamos energijos kiekio ir palyginti jį su kitomis plokštėmis, o dėl laiko ir tinkamos darbinės atminties trūkumo – maksimalios FSB ribos. Priežastis visiems suprantama – su Gigabyte motinine plokšte buvo naudojama 800 MHz taktinio dažnio DDR2 atmintis su CL5 gaišties laikais, o su MSIPQI 1066 MHz CL8 „RAM‘ai“.



Visi kiti esminiai komponentai buvo vienodi – tai Intel Core 2 Duo E6550 procesorius dirbantis 2,33 GHz dažniu, Gigabyte HD3850 vaizdo plokštė. Pilną komplektacija galite matyti lentelėje. Su abejomis sistemomis buvo atlikti Cinebench 10, ScienceMark, 3D Mark 03, Super PI 1M bei HD Tach „burst“ įrašymo testai. Visus rezultatus matote lentelėse, todėl nematau reikalo juos papildomai komentuoti.



Išvados

MSI P45D3 Platinum yra vienas iš tų produktų, kuris palieka gerą įspūdį viso apžvalgos rašymo metu. Pradedant turtinga komplektacija, kurioje labai maloniai nuteikia M adapteriai, baigiant stabiliu veikimu, bei gerais testų rezultatais – visa tai sudaro rimtos entuziastui skirtos motininės įspūdį. Viena iš geriausių šio MSI produkto savybių – CircuPipe aušinimo sistema, kuri tikrai efektyviai išsklaido susikaupusią šilumą ir toli gražu nesugadina bendros išvaizdos. Dizainas ir patogus išdėstymas – dar pora šios plokštės pliusų.

Mes jau ankščiau pasakojome apie didelį MSI spartinimo renginį, kuriame buvo naudota būtent ši motininė. Galime neabejoti, kad būtent ji suteikia vienas didžiausių galimybių sunkiant paskutines sultis iš savo procesoriaus. Tokie aspektai, kaip DrMOS lustas bei kitos technologinės naujovės leidžia P45D3 Platinum žengti koja kojon su konkurentų aukščiausios klasės P45 lustų rinkinį turinčiomis motininėmis. Visa tai patvirtina spartinimo nustatymų gausybė „BIOS‘e“ ir galimybė lengvai atstatyti senesnius nustatymus.

MSI visada siūlydavo pakankamai konkurencingą kainą – ši motininė Europoje parduodama už 140 eurų, o Lietuvoje ją galima įsigyti už maždaug 500 litų.

Autorius: Wicked Akuba

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.