Noctua NH-C12P ir Enzotech Ultra-X kova

Sveiki, gerbiamieji Technews.lt lankytojai. Po ganėtinai ilgos pertraukos, kurią lėmė asmeninės problemos, aš pagaliau esu pasiruošęs Jums pristatyti dar vieną apžvalgą, kurioje pateiksime dviejų procesorių aušintuvų iš Noctua ir Enzotech kompanijų nuodugnų ištyrinėjimą ir testų rezultatus. Tiesa, turiu perspėti, kad teksto kokybė gali būti šiek tiek nukentėjusi, nes išties sunku rašyti įdomiai po kelių savaičių pauzės. Visgi tikiuosi, kad NH-C12P ir Ultra-X kova skaitytojams bus įdomi, o aš tuo tarpu laukiu pastabų (o gal ir pagyrimų? 🙂 komentaruose.

Esu įsitikinęs, kad dauguma technikos entuziastų aukštos klasės procesoriaus aušintuvą dažniausiai įsivaizduoja, kaip tower (ang. bokšto) tipo gaminį, pučiantį oro srautą horizontaliai, o ne stačiu kampu į motininę. Taip, šis būdas dažniausiai yra efektyvesnis, ypač kai pro radiatorių praėjęs oro srautas nukreipiamas į maitinimo bloko ar korpuso ventiliatorių, jei pastarieji ištraukia šiltą orą iš dėžės. Tačiau pasitaiko atvejų, kai klientai ieško nedidelio aukščio radiatorių, nes kiti tiesiog remiasi į šoninę korpuso sienelę, dėl ko kyla problemų ją uždarant. Tiesa, kiti šių aušintuvų išmatavimai yra tikrai labai dideli.



Nors ir brangiausiose motininėse plokštėse ant įtampų grandinės aplink procesoriaus lizdą yra montuojami radiatoriai, tačiau pigesniuose variantuose to dažniausiai nerasime. Nors ir teoriškai, oro srautas į pastarąją sisteminės plokštės dalį gali būti naudingas spartinant centrinį procesorių. Nepamirškime ir operatyviosios atminties, kuri „turbinant“ sistemą taip pat labai svarbi – oro srautas į modulius taip pat gali leisti pasiekti geresnius rezultatus. Kalbant konkrečiai apie šios dienos ringo dalyvius, reikia pasakyti, kad NH-C12P užima vietą po flagmano NH-U12P, o Ultra-X yra pats pirmasis, ir jau pakankamai seniai, Enzotech kompanijos pristatytas aušintuvas, dabar pardavinėjamas Extreme-X vardu.

TURINYS

>Apie Enzotech ir Noctua

>Pakuotės

>Specifikacijos

>Radiatoriai ir ventiliatoriai

>Testų metodai

>Testų rezultatai

>Išvados

>Apie Enzotech ir Noctua

Pirmiausia apie Enzotech, kurią Lietuvoje turbūt žino vos kelios dešimtys žmonių. Kompanijos puslapyje rašoma, kad Enzotech buvo įkurta dar 1982-iais metais ir specializavosi serverių, kurie turi patikimai veikti visą parą, aušinime. Vėliau kompanija bendradarbiavo OEM kanalais su tokiomis kompanijomis, kaip Intel ar AMD. Būtent dėl to, kad bendrovė ilgą laikė nebuvo įžengusi į mažmeninę rinką, Enzotech vardas ir yra prastai žinomas. Šiuo metu kompanija didžiausią dėmesį skiria vandens aušinimui reikalingiems blokams. Jau kurį laiką buvo galima nusipirkti centrinio procesoriaus, lustų rinkinio, MOSFET grandies blokus.

Noctua tai graikų deivės Atėnės mažoji pelėda. Atėnų miesto įkūrėja ir karo dievybė simbolizuoja išmintį, mokslą ir strategiją, o kompanija orientuojasi į tas pačias savybes. Rascom ir taivaniečių Kolink yra Noctua įkūrėjai, kartu plėtojantys veiklą ir po Coolink prekiniu vardu. Kompanija, kitaip nei Enzotech, specializuojasi oro aušinime ir jo plėtojimui skiria didelę dalį savo investicijų. Taip pat galime tvirtinti, kad Noctua yra viena tų kompanijų, aktyviai ieškančių naujų galimybių pristatyti savo gaminius apžvalgose.

>Pakuotės

Noctua

NH-C12P pakuotė yra praktiškai identiška broliui U12P ir išlaiko standartinę visuose gaminiuose naudojamą rudą spalvą. Priekinėje dalyje kompanija įrengė langelį, pro kurį matome dalį ventiliatoriaus, bei surašė esmines aušintuvo savybes. Pasukus įpakavimą į šoną randame dar vieną langelį ir schemą, kaip reikia sumontuoti aušintuvą skirtingose platformose. Galinėje dalyje – išsamiau aprašytos šešios aušintuvo savybės. Dar kartą pasukę dėžutę randame radiatoriaus ir ventiliatoriaus aprašymus vokiečių, portugalų, rusų, prancūzų, ispanų ir japonų kalbomis. Pakuotės viršuje – gaminio specifikacijos.





Atidarė išorinę pakuotę randame dar dvi dėžutes, iš kurių vienoje – radiatorius ir ventiliatorius, o kitoje – montavimui skirti elementai. Pastarojoje rasime vartotojui skirtą instrukcijų knygelę, AM2 platformos plokštelę montuojamą po sistemine plokšte ir kitus montavimo elementus; LGA 775 sistemos tvirtinimo įrangą, vielutes ventiliatoriaus prikabinimui, NT-H1 termopastos tūtelę, L.N.A. ir U.L.N.A adapterius bei kelias gumines juosteles skirtas sumažinti ventiliatoriaus sukuriamai vibracijai.





Enzotech

Enzotech naudojamas įpakavimas man kažkuo labai primena Apple mėgstamą dizainą. Ypač tokį įspūdį sustiprina didžiulis Ultra-X logotipas galinėje pakuotės dalyje. Priekyje randame apvalų langelį pro kurį galima apžiūrėti radiatoriaus šiluminius vamzdelius. Kitose sienelėse randame gaminio specifikacijas, savybes bei keletą nuotraukų. Įpakavimo viršuje Enzotech įtaisė plastikinę rankeną pernešimui, tačiau, mano nuomone, tai retai tampa naudingu dalyku.





Iš kiauto išėmus visą komplektą, kitaip nei NH-C12P atveju, randame iš karto naudojimui paruoštą aušintuvą, t.y. prieš naudojimą pirkėjui nereikės vargti tvirtinant ventiliatorių. Pati Enzotech negamina termopastos, todėl rinkinyje rasime jau simboliu tapusios Arctic Silver 5 tūtelę. Kaip ir NH-C12P, Ultra-X tvirtinimui naudoja po pagrindine plokšte dedamus elementus, tiek LGA 775, tiek ir AM2 sistemose. Be pastarųjų rasime ir kitas montavimui reikalingas dalis. Kitaip nei Noctua, vietoje ventiliatoriaus apsukas mažinančių adapterių, Enzotech suteikia galimybę jas reguliuoti pačiam pirkėjui su galinėje korpuso dalyje montuojamu valdikliu.



>Specifikacijos

>Radiatoriai ir ventiliatoriai

Noctua

Noctua nusprendė išlaikyti dizainą, būdingą flagmanui NH-U12P, ir pritaikyti jį ir šiam radiatoriui. Visas blokas yra padengtas nikelio sluoksniu, dėl kurio NH-C12P yra tamsiai pilkos spalvos. Kompanija naudoja 44 aliuminines plokšteles sudarančias liūto dalį radiatoriaus. Jos yra neįprastos formos – viršuje sudaro bangeles, o šiek tiek arčiau šiluminių vamzdelių išlenkimo yra išpjautos dėl montavimo sistemos. Toje pačioje dalyje jos liečiasi su aušintuvo pagrindu, todėl tai taip pat leidžia išsklaidyti šilumą.





Kaip jau matėte specifikacijų lentelėje, Noctua šiame aušintuve naudoja net šešis šiluminius vamzdelius, kurie eina per visas 44 plokšteles ir aušintuvo pagrindą. Pats pagrindas, kaip ir vamzdeliai, yra pagamintas iš vario. Pagrindo paviršius nėra nušlifuotas tobulai, matosi šio proceso žymės, tačiau termopasta turėtų šį skirtumą visiškai panaikinti. Apskritai – NH-C12P radiatorius, kaip ir visi iki šiol mūsų čiupinėti Noctua produktai turi nepriekaištingą pagaminimo ir surinkimo kokybę bei solidų dizainą.



Kartu su radiatoriumi kompanija parduoda ir ventiliatorių, kurį mes jau plačiai išnagrinėjome savo vienoje pirmųjų apžvalgų. Kaip ir atskirai parduodamame modelyje, su komplekte rastu NF-P12 galima naudoti L.N.A ir U.L.N.A adapterius, leidžiančius sumažinti apsukas ir keliamą triukšmą. Ventiliatorius turi devynias meneteles ant kurių kiekvieno yra išpjovos, pasak gamintojo, sukuriančios efektyvesnį oro srautą.



Enzotech

Ultra-X atrodo masyviau ir ne taip solidžiai, kaip jo šiandienos konkurentas. Be abejonės, Enzotech stengėsi suteikti savo gaminiui gerą išvaizdą, tačiau, manau, kad yra panaudota šiek tiek per daug nereikalingų elementų, kurie kelia produkto savikainą, o ne efektyvumo rodiklius. Visų pirma – Ultra-X yra sunkesnis ir didesnių matmenų. Taip yra todėl, kad kompanija naudoja net 68 aliuminines plokšteles, kurios nors ir yra plonesnės ir arčiau viena kitos, daro įtaką radiatoriaus masei ir išmatavimams.





Ultra-X turi dviem šiluminiais vamzdeliais mažiau, tačiau, kaip ir varžovo radiatoriuje, veikia tuo pačiu principu. Skirtumas tik tas, kad vamzdeliai nėra taip smarkiai išlenkti ir nikeliuoti. Nikeliu nėra padengta nė vienas radiatoriaus elementas – plokštelės yra įprastos pilkos, o pagrindas sodrios vario spalvos. Pagrindo paviršius nušlifuotas tiesiog idealiai, tai kompanija akcentuoja praktiškai visuose savo gaminiuose. Virš pagrindo Enzotech pritvirtino ir mažą radiatorių, sudarytą iš ritinio formos kolonėlių. Ši technologija yra taikoma ir visuose vandens aušinimo blokuose.



Komplekte rastas ventiliatorius turi septynias menteles ir dėl šios priežasties turėtų kelti mažesnį triukšmą ir tuo pačiu sukurti mažesnį oro srautą besisukdamas identiška konkurentui sparta. Kitaip nei Noctua variante, apsukas reguliuoti galime neišjungdami ventiliatoriaus, o tiesiog pridedamo valdiklio pagalba. Taip spartą galima padidinti nuo minimalių 1000 aps./min iki didžiausių įmanomų 2500 aps./min, tačiau turint galvoje ventiliatoriaus dydį, tokiu greičiu veikiančio ventiliatoriaus triukšmas gali tapti nepakeliamas.





>Montavimas

Noctua naudoja jau keliuose aušintuvuose pritaikytą montavimo sistemą. Pirmiausia ant radiatoriaus pagrindo yra sumontuojami du elementai, kurie bus reikalingi tolesniam tvirtinimui. Norint paruošti NH-C12P darbui iš sistemos teks išimti motininę plokštę ir komplekte esančią plokštelę varžtais sutvirtinti su dviem kitais montavimo elementais. Galiausiai telieka įdėti radiatorių tinkamoje vietoje ir priveržti spyruoklinius varžtus. Priklijavus gumines juosteles, kurios sugeria guolių vibraciją, galima montuoti patį ventiliatorių. Tam naudojome komplekte rastas vielutes.





Ultra-X montavimui taip pat reikia po sistemine plokšte dedamos plokštelės, skirtumas tik tas, kad ji prilipinama prie apatinės motininės plokštės dalies ir išlenda į viršutinę dalį. Ant keturių išlindusių dalių ir bus montuojamas aušintuvas. Kadangi radiatorius uždengia montavimo vietas, tvirtinimui naudojau pirštais užsukamus varžtus. Tai bus didelė problema, jei nuspręsite visiškai neišimti pagrindinės plokštės iš korpuso, nes galinė jo dalis ir maitinimo blokas labai trukdo tą padaryti.





>Testų metodai

Testams buvo naudojama ta pati sistema, kaip įprasta, komplektaciją matote lentelėje. Kaip visada rezultatams jokios įtakos neturėjo jokie pašaliniai veiksniai. Visuose testuose naudojama NT-H1 pasta, ji keičiama po kiekvieno bandymo. Testuojama buvo kambario temperatūroje – maždaug 21 laipsnis pagal Celsijaus skalę. Korpusas viso testavimo metu buvo atidarytas.

Procesoriaus apkrovimui naudota Prime 95v 25.3, o temperatūrų nustatymui RealTemp 2.60 programa. Norėdami didesnių skirtumų tarp aušintuvų pakepinome procesorių – jis veikė 2333 ir 3003 MHz dažniais, tačiau antruoju atveju įtampa buvo pakelta iki 1,5 V. Laukimo būsenos testų metu procesorius buvo neapkrautas 15 min, o apkrovos metu, pilnai apkrautas tiek pat laiko.

>Testų rezultatai

Testų rezultatai netūrėtų stebinti. Abu aušintuvai bet kokia sparta siūlo nepalyginamai geresnį aušinimo efektyvumą nei standartinis prie Intel procesorių pridedamas aušintuvas. Turint galvoje itin panašią konstrukciją, neturėtų stebinti ir beveik identiški rezultatai tarp Noctua NH-C12P ir Ultra-X veikiančio minimaliomis apsukomis. Tačiau padidinus Enzotech ventiliatoriaus spartą iki maksimalaus įmanomo lygio, Ultra-X sugeba šiek tiek atsiplėšti tiek nuo konkurento, tiek rodyti geresnius rezultatus nei veikiant mažiausiomis apsukomis.

Triukšmo lygio atžvilgiu standartinio Intel, NH-C12P ir mažiausiomis apsukomis veikiančio Ultra-X rodikliai praktiškai nesiskiria. Dar neišsitraukus garso matuoklio buvo aišku, kad maksimalia sparta veikianti Ultra-X ventiliatorius yra žymiai garsesnis ir dažnai labai trukdo darbui. Tuo įsitikinau atlikęs tikslesnius matavimus – išties nerekomenduoju laikyti tokios spartos kasdieniam naudojimui.

>Išvados

Pirma mintis, gavus šiuos aušintuvus testams buvo „jie tikrai neprilygs tower tipo analogams“. Pasirodo klydau – abu šie aušintuvai iš esmės prilygsta iki šiol geriausiai pasirodžiusiems aušintuvams, kaip Sunbeamtech Core-Contact Freezer ar ZeroTherm FZ-120. Tokią išvada padariau palygindamas rezultatus su seniau pasirodžiusiomis apžvalgomis – lygiai tą patį galite padaryti ir Jūs, apsilankę „Aušinimo“ kategorijoje. Apžvalgos tikslas buvo išsiaiškinti, kuris iš šių dviejų aušintuvų yra geresnis. Netgi žiūrėdami į rezultatus to negalime pasakyti – aišku tik tai, kad nė vienas iš jų nėra prastesnis už seniau apžvelgtus, nors ir netiesioginius, bet konkurentus.

Noctua NH-C12P žavi savo kokybe, kaip ir visi iki šiol apžvelgti austrų kompanijos produktai. Be puikaus dizaino ir aukšto surinkimo ir pagaminimo lygio aušintuvas žavi itin žemu triukšmo lygiu ir geru našumu. Pakuotėje rasime viską ko reikia ir netgi porą adapterių sumažinti ir taip vos girdimam garso lygiui. Aušintuvas būtų praktiškai idealus, jei ne jo kaina, kuri siekia net maždaug 65 JAV dolerius arba 53 eurus. Tai yra žymiai daugiau nei panašų našumą rodantys konkurentai, tačiau jei piniginės likimas Jums nėra toks ir svarbus – NH-C12P yra tikrai geras ir kokybiškas pirkinys.

Enzotech Ultra-X praktiškai visais atžvilgiais prilygsta savo šiandienos konkurentui. Jis rodo beveik identišką ar net geresnį našumą, minimaliomis apsukomis skleidžia tokį patį triukšmą ir turi galimybę padidinti aušinimo efektyvumą naudojant komplekte pridedamą valdiklį. Nors maksimalia sparta veikiančio ventiliatoriaus triukšmas yra sunkiai pakeliamas, vartotojui suteikiama galimybė rinktis ir turėti dar geresnį našumą. Ypač jei triukšmas jam/jai netrukdo, nes tikrai nemaža dalis žmonių laiką prie kompiuterio leidžia su ausinėmis. Svarbiausia tai, kad Ultra-X, jau kurį laiką pardavinėjamas Extreme-X vardu, kainuoja net 10 JAV dolerių mažiau – maždaug 55 dolerius. Jei turite galimybę pirkti Valstijose, Ultra-X šiandien yra geresnis pasirinkimas, nors ir yra pagamintas kompanijos, rinkoje žinomos kur kas prasčiau nei Noctua.

3 Komentarai

  1. pascha parašė:

    Gal ir nieko bet kaino man asmeniskai didokos noretusi kazko apie 50-60lt.

  2. vycka parašė:

    nenorėk visko už savikainą gaut 😉 jiem irgi reikia uždirbt 🙂 Darbo jėga reikia išlaikyt, apie 30% pelno valstybej atiduot, mokėt už patalpas, medžiagas, įrenginius gamybai ir pan. 🙂

  3. aleluja parašė:

    už 50-60Lt išeina aušintuvai, kurie nedaug skiriasi nuo stock\’inių. 😀 skirtumas toks, kad gal radiatorius šiek tiek didesnis, arba ventiliatorius.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.