„Antec Kuhler 620 v4″ uždara vandens sistema: ar atnaujinimai pakankami?

Jau kurį laiką besižvalgę tik į ypač efektyvius orinius CPU aušintuvus, visai pamiršome apie rinkoje it grybai po lietaus atsirandančias skirtingų įmonių pardavinėjamas uždaras vandens sistemas. Ir nors „Antec Kuhler 620 v4" nėra ketvirtasis kompanijos paeiliui pristatytas produktas, v4 parodo, kad čia integruota naujausia, ketvirtos kartos, karštį surenkanti varinė plokštelė. Taigi, ar padaryti atnaujinimai leis labai neatsilikti nuo orinių super aušintuvų?

  • Apie Antec"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie Antec"

Dar 1986 metais įkurta amerikiečių kompanija tapo gerai žinoma kaip kokybiškų ir tvirtų kompiuterių korpusų gamintoja. Vėliau į savo prekių asortimentą „Antec" įtraukė ir maitinimo blokus, kuriuos kompanijos užsakymu šiuo metu gamina tokios kompanijos kaip „Seasonic" ar CWT. Bendradarbiaudama su „Asetek" kompanija žengė ir į aušinimo sprendimų rinką. „Antec" yra įsikūrusi JAV, Kalifornijos valstijoje, savo biurą turi ir Europoje, Nyderlanduose. „Antec" produkcija parduodama daugiau nei trisdešimtyje pasaulio šalių.

 

Pakuotė ir komplektacija

„Antec Kuhler 620 v4" įspraustas į kompaktišką pakuotę. Rasti tikslų sistemos pavadinimą, t.y. ar tai tikrai v4 modelis, nelengva. Tokia informacija nurodoma tik virš serijinio numerio, nebent apie tai galima susiprasti perskaičius galinėje dėžutės esančią informaciją, jog čia panaudota jau minėta ketvirtos kartos karščio surinkimo plokštelė. Ant dėžutės taip pat nurodomos tokios „Kuhler" savybės, kaip: greitas įdiegimas, jokios priežiūros nereikalingumas, lengvai besilankstančios žarnelės, žemo profilio pompa bei „išmanus" ventiliatorius.

Daugelis žino, kad tokias uždaras vandens sistemas gamina pagrindiniai gamintojai, kaip „Asetek" ar AIO, o mums labiau žinomos įmonės užklijuoja tik savo lipdukus. OEM gamintojo šiuo atveju ieškoti ilgai ant pakuotės netenka – tai „Asetek". Ant šonų turime informaciją apie ventiliatoriaus greitį, jo išmatavimus bei kita. Kitoje pusėje – palyginimas tarp trečios ir ketvirtos kartos „Kuhler 620" efektyvumo, kuris siekia 2-3 laipsnius pagal Celcijų pastarojo naudai. Gamyklinis „Intel" aušintuvas atsilieka ~15o C, bet tai varžovas ne iš tos klasės ir „Kuhler 620 v4" sutiks kur kas rimtesnius išbandymus mūsų testavimo stende.

Į komplektaciją „Antec" įtraukia vartotojo gidą, pora skrajučių bei žinoma tvirtinimus  šiuolaikiniams CPU lizdams: Intel LGA1155, LGA1156, LGA1336 ir LGA2011. Nors nepamiršti ir AMD vartotojai, tačiau „Antec" mano, kad LGA775 jau turėtų būti nurašytas.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Kaip įprasta, tokią uždarą aušinimo sistemą sudaro trys dalys: aušinimo pompa, šlangelės ir turbūt svarbiausia dalis – radiatorius. Pradėkime nuo svarbiausios.

„Kuhler 620 v4" naudoja nesustorintą, 27 mm storio, aliuminio radiatorių, kurio išmatavimai siekia 157 (A) x 120 (P) x 27 (I) mm. Neabejotinai, radiatoriaus struktūra liko visiškai nepakitusi lyginant su praėjusia „Kuhler 620" versija. Radiatoriaus konstrukcija turi vienuolika plokščių karščio vamzdelių, tarp kurių įspraustos tankios aliuminio plokštelės. Į apatinę arba viršutinę ar net šoninę (kaip pažiūrėsi) radiatoriaus dalį atkeliauja ~330 mm ilgio dvi žarnelės. Vienoje jų cirkuliuojantis vanduo atneša nuo CPU surinktą šilumą, kita – šilumą atidavęs vanduo gražinamas link procesoriaus. Žarnelių paviršius tolygus ir panaudota guma leidžia žarnelėms lengvai lankstytis, todėl pagrindinių  kelyje pasitaikusių kliūčių bus lengvai išvengta.

27 mm. aukščio aušinimo blokas savyje slepia ne tik integruotą pompą, bet ir varinę ketvirtos kartos šalčio plokštelę. Pasak OEM gamintojo, kartu su plokštele buvo visiškai perkonstruota ir pompa. Atrodo, kad būtent jos nuopelnu varinė šalčio plokštelė padidino savo efektyvumą. Nurodoma, kad šiluminis pasipriešinimas buvo sumažintas 20 %, taip sumažinant aušinamo CPU temperatūrą. Dėja, bet efektyvumas neišaugo 20 %, ir geriausiu atveju galimatikėtis 4-5 C, įprastiniu 2-3 C. Integruota pompa naudoja keramikinius guolius, kurių ilgaamžiškumas siekia 50 000 valandų.

Gamykliškai radiatorius komplektuojamas su 120 x 120 x 25 mm. ventiliatoriumi. Pastarojo sūkiai kinta tarp 1450 ir 2000 RPM. Juostomis „sleav'into" laido 3-pin jungtis keliauja į iš pompos išeinantį vyrišką 4-pin lizdą, o jo tęsinys jau jungiamas į pagrindinę plokštę. Pompoje integruotas termo daviklis leidžia keisti ventiliatoriaus sūkius minėtame 1450-2000 RPM diapazone. Tiesą pasakius, apie ventiliatorių,  ant  kurio užklijuotas tik  „Antec" lipdukas papasakoti daugiau gana kėblu…

Bendras uždaros vandens sistemos svoris siekia 600 gramų. Ant kruopščiai apdirbto varinio pagrindo „Antec" pasirūpino jau užtepta termo pasta. Tiesa, tikslus jos pavadinimas lieka paslaptyje.

 

Montavimas

Daugelis kalba, kad uždarų vandens sistemų montavimas yra nepalygamai lengvesnis, nei orinių CPU aušintuvų. Pavadinčiau tai teisybe, jei nėra išbandytas tikrai paprastas ir efektyvus tvirtinimo mechanizmas, kuriuo šiais laikais jau pasižymi ne vienas ir ne du oriniai aušintuvai, bei su H2O sistema pateikiamas vartotojo gidas yra išsamus.

Viskas buvo labai išsamu prieš pasiekiant paskutinę montavimo pakopą, kuomet reikalingas tvirtinamojo žiedo uždėjimas, pavadinkime, „kažkur“ ant pompos. Susiduriančiam pirmąjį kartą su uždara sistema tikrai kils klausimas, kur reikia tiksliai uždėti žiedą, mat šis punktas nėra įtrauktas į vartotojo gidą, bent to nepadarė „Antec". Prieš šiokį tokį suglumimą viskas vyko be problemų: nugarinės plokštelės parengimas, plastikinių antgalių pritvirtinimas prie AMD sistemai skirto žiedo bei tvirtinimo varžtų pervėrimas per jas. Įspėsiu, kad vertėtų sukoncentruoti dėmesį į tai, kad plastikiniai antgaliai būtų užmauti teisinga kryptimi (dvi galimos kryptys visiems palaikomiems lizdams) ir to pačio darbo nereikėtų daryti du kartus.

Radiatoriaus tvirtinimui pasirinkome turbūt įprasčiausią zoną korpuse. Tiesa, nepaklusome „Antec" rekomendacijoms ar nurodymams naudoti ištraukimo (angl. pull) konfigūraciją. Niekam nepaslaptis, kad išstūmimo (angl. push) konfigūracija yra efektyvesnė, todėl pridedamo 120 mm. ventiliatorius oro srautas buvo nukreiptas link radiatoriaus. Skirtingai nei su senąja „Kuhler 620" versija, „Antec" pamiršo į komplektą pridėti tvirtinimo varžtus antrajam ventiliatoriui, todėl norinčiam turėti push-pull konfigūracija teks padalinti pridedamus keturis varžtus abiems ventiliatoriams arba nesunkiai pameistrauti pačiam su savomis tvirtinimo priemonėmis.

 

Testavimas

Testavimo sistemą sudarė:

  • Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F13)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

Ramybės ir apkrovos režimų temperatūros buvo matuojamos tokia tvarka: dvi minutės kompiuteriui „apšilti“ – fiksuojama ramybės (idle) temperatūra, tuomet septynioms minutėms įjungiamas „Prime95“ (small FFT’s) testas. Temperatūrų sekimui naudota „CPUID HWMonitor PRO“ programinė įranga. Termo pasta – „Noctua NT-H1“. Aplinkos temperatūra – 19o C. „CPU Smart fan" kontrolė BIOS’e buvo išjungta, taip priverčiant pompą gauti nepertraukiamą 12 V įtampą, todėl visą laiką ji dirbo ~1500 RPM dažnumu. Priminsime, kad pridedamo ventiliatoriaus sūkiai nėra fiksuojami programinės įrangos pagalba. Auto režimas atspindi, kuomet ventiliatoriaus sūkiai reguliuojami atsižvelgiant į pro pompą pratekančio vandens temperatūrą, o kitu atveju „Antec" 120 mm. ventiliatorius  buvo prijungtas prie 3-pin lizdo ir priverčiamas suktis fiksuotu 2000 RPM dažnumu.

 

Rezultatai

Ramybės būsenos temperatūromis mažai kas domisi. „Auto" režimu dirbantis 620 v4 demonstruoja identiškas temperatūras „Prolimatech Genesis" radiatoriui (35o C), o kilstelėjus vetiliatorių iki 2000 RPM sugebama susilyginti su „Phanteks PH-TC14PE" (2x PH-F140TS 900 RPM) – 34.5o C. Naudojamo ventiliatoriaus greitis nėra žinomas („auto" režime), tačiau jau ir čia jis yra aiškiai girdimas ir nežada stebuklų tylos mylėtojams.

Gana didelei nuostabai, „Antec Kuhler 620 v4" išliko labai konkurencingu ir apkrovos režime. Kuomet ventiliatorius reguliuojamas pagal sistemoje esančio vandens temperatūrą, 620 v4 pasiektas rezultatas (65.5o C ) buvo itin artimas „Thermalright Silver Arrow„ (2x TY 140) ir „Phanteks PH-TC14PE" (3x PH-F140TS) užfiksuotoms temperatūroms. Tiesa, tam kad „Kuhler 620 v4" žengtų koja kojon su oriniais milžinais, teko paaukoti tylą. Net „auto" režimu besisukantis 120 mm. ventiliatorius buvo gana aiškiai garsesnis už triukšmingiausią konfigūraciją, kurią sudarė „Phanteks PH-TC14PE" ir trys PH-F140TS ventiliatoriai (1200 RPM). Kaip parodė tolimesnis testavimas, „auto" režimu besisukantis ventiliatorius artėjo prie limito, mat kilstelėjimas iki fiksuotų 2000 RPM jokio apčiuopiamo temperatūrų sumažėjimo nedavė: efektyvumas išaugo tik 0.5o C., o triukšmo dar šiek tiek padaugėjo.

 

Išvados

Nieko nenustebinsiu pasakydamas, kad už identišką kainą orinis aušintuvas 95 % atvejų bus ir efektyvesnis ir tylesnis, nei jo varžovas iš uždarų vandens sistemų šeimos. Tuo beveik galėjome įsitikinti ir šiandien, kuomet ~200 litų kainuojantis „Antec Kuhler 620 v4", šiek tiek įsiverždamas į priekį, bet ženkliai paaukojęs tylą, žengė koja kojon su „Thermalright Silver Arrow". Nesunku susigaudyti, kam įtiks toks variantas vietoje pakankamai griozdiško orinio CPU aušintuvo: tam, kuris negali atsisakyti noro turėti aukštus RAM modulius ir nesibaimina dėl generuojamo didelio triukšmo. Tiesa, „Antec Kuhler 620 v4" sukuriamas triukšmas, kaip tokio tipo sistemai nėra itin didelis, mat rinkoje galima rasti panašaus tipo uždarų sistemų ir su didesniais skaičiais šalia ventiliatorių specifikacijų. „Antec Kuhler 620 v4" surinkimo kokybei esant solidžiai – atitinkamai, turbūt kaip ir kiekvieno kito identiško „Asetek 550LC" paltformos produkto, „Antec" kiek pašykštėjo nepridėdama tvirtinimų antram ventiliatoriui bei smulkiau detalizuodama vartojojo gidą. Panašu, kad kainos atžvilgiu „Antec Kuhler 620 v4" per daug neišsiskirdamas tvirtai stovi šalia kitų „Asetek 550LC" gaminių, kurių modifikacijas pabandysime apžvelgti ateityje.

Privalumai:

  1. Geras aušinimo efektyvumas;
  2. Kompaktiškas;
  3. Lengvas diegimas*;
  4. Palaiko du ventiliatorius;
  5. Palaikomi visi naujausi „Intel" ir AMD lizdai

Vidutiniška:

  1. Triukšmingas;
  2. Vartotojo gidas reikalauja daugiau detalumo

Trūkumai:

  1. Nėra varžtų antro ventiliatoriaus tvirtinimui;
  2. Nepalaiko LGA775 lizdo

 

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.