Ar verta primokėti už MSI „Gaming“ vardą – bandome „GTX 1660 GAMING X“ ir „GTX 1660 VENTUS XS OC“

Išvados

Asmeniškai man ši apžvalga buvo tikrai įdomi, nes mes retai gauname progą išbandyti ne geriausius kompanijų vaizdo plokščių modelius. Visi puikiai žino, kad rinkdamasis MSI „Gaming“, „Asus ROG“ ar „Gigabyte Aorus“ vaizdo plokštę retai kada apsiriksi, bet pigesnių modelių apžvalgų rasti yra sunku. Todėl „MSI GeForce GTX 1660 Gaming X“ ir „MSI GeForce GTX 1660 Ventus XS OC“ palyginimas yra įdomus.

Kalbant apie vaizdo plokščių medžiagų kokybę, „MSI GeForce GTX 1660 Gaming X“ čia atrodo kiek geriau nei „Ventus“ modelis, bet tai nei kiek nestebina. „MSI GeForce GTX 1660 Gaming X“ aušintuvo gaubtas įmantresnis, naujesnės kartos ventiliatoriai, gražesnė galinė plokštė ir, žinoma, RGB. Kaip pliusą į „Ventus“ krepšį galime įdėti jos kompaktiškumą, ši vaizdo plokštė yra kiek trumpesnė, bet abiejų grafikos kortų plotis, arba aukštis korpuse, yra beveik toks pats.

Didelis „MSI GeForce GTX 1660 Gaming X“ pliusas yra aušinimas, kurį geriau visi žino kaip „Twin Frozr 7“. „MSI GeForce GTX 1660 Ventus XS OC“ aušinimas savo pavadinimo neturi, ir tai nestebina, nes tai aliuminio blokas su karščio vamzdeliu, keliomis išpjovomis ir keletu angų orui praeiti. Kai tuo tarpu „MSI GeForce GTX 1660 Gaming X“ turi iš plokštelių sudarytą radiatorių su trimis karščio vamzdeliais. Nors iš pažiūros ventiliatoriai atrodo vienodi, skiriasi ir jie. „Ventus“ turi „TORX 2.0“ tipo ventiliatorius, o „Gaming“ modelis jau turi „TORX 3.0“ ventiliatorius. Pagrindinis skirtumas tarp jų yra tas, kad „TORX“ 3.0 ventiliatoriai turi viena mentele daugiau. Tai leidžia sukelti didesnį oro srautą ir slėgį prie mažesnių sūkių. Kadangi aušinimo sprendimai skiriasi stipriai, skiriasi ir jų efektyvumas. „MSI GeForce GTX 1660 Gaming X“ testo metu kaito iki 64o, o ventiliatoriai sukosi ~1300 RPM, tuo tarpu „MSI GeForce GTX 1660 Ventus XS OC“ jau kaito iki 69o, o ventiliatoriai sukosi ~2000 RPM. Temperatūra yra tik viena medalio pusė – dėl didesnių ventiliatorių sūkių „Ventus“ buvo ir kur kas triukšmingesnė.

Kadangi GTX 1660 vaizdo plokštės nėra skirtos 1440p raiškai, jas bandėme naudodami 1920 x 1080 rezoliuciją. Testuojant žaidimus tarp „Gaming“ ir „Ventus“ skirtumą pastebėti neįmanoma, nes suteikiama kone identiška patirtis. Nei viena vaizdo plokštė nedemonstravo trūkčiojimo ar kokių nors kitokių anomalijų. Skirtumą tarp bandytų dviejų vaizdo plokščių galime pastebėti tik pažvelgę į surinktus duomenis. Susumavus visų žaidimų vidutinius kadrus matome, kad „MSI GeForce GTX 1660 Vetus XS OC“ nuo „MSI GeForce GTX 1660 Gaming X“ atsilieka tik 1.1 %. Skirtumas tarp vaizdo plokščių yra tikrai mažas, bet jis beveik visuose žaidimuose buvo pastovus, vos greitesnė būdavo „Gaming“. Panaši situacija yra ir 0.1 % ar 1 % minimalių kadrų zonose, tad realiai apie spartą nėra ką pasakoti. „MSI GeForce GTX 1660 Gaming X“ yra minimaliai greitesnė už „MSI GeForce GTX 1660 Ventus XS OC“. Beje, „Gaming“ modifikacija turi beveik 4 % didesnį dažnį už „Ventus“, bet tai duoda tik papildomą 1 % spartos. Reikia atsiminti, kad abiejų vaizdo plokščių atmintis veikia tuo pačiu 8 GHz dažniu. Norisi pridurti, kad GTX 1660 serijos vaizdo plokštės 1080p raiškoje suteikia labai panašią žaidimų patirtį, kaip ir RTX 2060 vaizdo plokštė besidarbuojanti 1440p raiškoje.

Labai stebina, kad tarp „MSI GeForce GTX 1660 Gaming X“ ir „MSI GeForce GTX 1660 Ventus XS OC“ yra labai mažas kainų skirtumas. „Gaming“ versija kainuoja 276 €, o „Ventus“ modelis 262 € – tik 14 € skirtumas. Nepaisant tokio mažo kainų skirtumo, geresnę vertę demonstruoja „MSI GeForce GTX 1660 Ventus XS OC“ modelis. Šios vaizdo plokštės vidutinis kadras kainuoja 3.04 €, o „Gaming“ vaizdo plokštės vidutinis kadras kiek brangesnis ir atsieina 3.16 €. Skirtumas mažas, kaip ir bendroje spartoje.

Šios apžvalgos tikslas buvo atskleisti, ar verta primokėti ir rinktis „Gaming“ serijos vaizdo plokštę. Lyginant „MSI GeForce GTX 1660 Gaming X“ ir „MSI GeForce GTX 1660 Ventus XS OC“ turime labai įdomią situaciją. Tarp šių vaizdo plokščių kainų skirtumas yra tik 14 €, arba 5 %, bet „Gaming“ modelis siūlo tik 1 % daugiau spartos, tad jei žiūrime grynai tik į kaina/sparta rezultatą reikėtų rinktis „MSI GeForce GTX 1660 Ventus XS OC“, bet viskas nėra taip paprasta. „MSI GeForce GTX 1660 Gaming X“ turi kur kas geresnį aušintuvą, o tai suteikia ne tik geresnes temperatūras, bet ir daug mažesnį triukšmą. Aš, asmeniškai, lyginant šias dvi vaizdo plokštes negalvodamas rinkčiausi „MSI GeForce GTX 1660 Gaming X“ ir lengva ranka primokėčiau 14 €, kad tik turėčiau tylų efektyvų aušinimą spjovęs į vos geresnį kainos/spartos santykį. Gyvenime tikrai ne visada džiugina tie daiktai, kurie turi kiek geresnę vertę už tuos, kurie yra tiesiog geresni ir suteiks malonumą juos naudojant. Jeigu kainų skirtumas būtų kur kas didesnis, tada apie pinigų taupymą jau būtų galima galvoti.

„MSI GeForce GTX 1660 Gaming X“ 

„MSI GeForce GTX 1660 Ventus XS OC“

11 Komentarai

  1. Xron parašė:

    O ar negeriau isigyti gtx 1660ti uz ~280? zinoma uz sita kaina bus prasciausios is gtx 1660ti, bet 15/20% nasumo padidejimas visai neblogai.
    Be to su gtx 1660ti galima ir i 1440p 60hz pasizvalgyti (zinoma ne tokiuose zaidimuose kaip metro and ultra)

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Tai visada taip, kad geriausi žemesnės pakopos modeliai vos ne persidengia su aukštesnės pakopos vaizdo plokštėmis. Tik tiek, kad su geriausiais modeliais gaunamas geras aušinimas, o pigiausi ir lieka pigiausiais. Tiems kam triukšmas visai neįdomus ir reikia grynai kuo geresnio spartos/kainos santykio tai geriau imti pigiausius modelius ir tiek.

      • No1Knows parašė:

        Pries gerus metus pirkau iChill 1060 6gb su 3 ventiliatoriais, absoliuciai negirdziu kada jie dirba, kainavo pigiau uz msi pigiausia su 2x vent. Temp normalios, zaidziant 60 – 70c. Kazkaip man sitas vardas atrodo nuvertintas/neivertinas ir labai mazai apzvalgu tematyt. Ir visi mano zaidziami zaidimai ant 2k visdar, nereik nei 1660

        • Mindaugas Klumbis parašė:

          Seniai aišku, kad mažiau žinomi gamintojai siūlo geresnę vertę. Aušinimas XX60 serijoje, net būdamas prastas taip neerzins, nes grafikos procesorius mažai elektros naudoja. Čia kiekvienam savo ką rinktis. Jei galėtum visas kortas išbandyt tada būtų aiškiau viskas.

  2. Nukainotas parašė:

    O neverta nusipirkti kokį nors aušinimo vandeniu sprendimą ir tada imti pigiausią vaizdo pl. modelį? O kai ateina laikas keisti vaizdo pl., vėl naudoti tą patį vandeninį aušintuvą? Jei po kokių 2 keitimų atsipirktų, tai visai gal nieko. Ar pigiausi gpu turi dar kokių nors trūkumų, neskaitant prastesnio aušinimo?

    • SoTOP parašė:

      Problema ta, kad aušinimas vandeniu bus gana brangus. NZXT G12 + jam tinkantis 120mm AiO kainuos ~100€, tai perkant apžvalgoje minimas vaizdo kortas ir pridėjus tuos 100€ galima nusipirkti praktiškai dviem lygiais geresnes 2060 arba 5700 ir stipriai laimėti greičiu. Arba galima undervolt’inti jas pasiekiant 1660 spartą ir net su neypatingai gerais oriniais aušintuvais turėti praktiškai visišką tylą. Iš esmės kol už aušinimo vandeniu kainą gali nusipirkti geresnę kortą tai nelabai turi prasmės.

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Dar gali paskui nutikti taip, kad aušinimas sekančiai kortai nebetiks, nors maža tikimybė to. Be to, su vandeniu jau reikia norėti kruštis, judančios dalys yra kam sugest. Dar ir pompos visų garsą skleidžia kažkokį.

      Aš tai geriau orinuką pirkčiau masyvų.

      P.S. pigesnės kortos dažniausiai turi silpnesnę maitinimo grandinę iš prastesnių komponentų, bet užtenka jos. Kitas dalykas, pigiausi modeliai beveik visada gauna prastesnius grafikos procesorius. Jiems reikia didesnės įtampos, kad pasiekt tam tikrą dažnį.

  3. BC00 parašė:

    Dėti H2O ant brangesnių kortų turi daugiau logikos, nes ten kainų skirtumai tarp reference dizaino ir custom kaip ir didesni, (ir pačios kortos karštesnės) bet kainų skirtumas labai priklauso nuo pasirinktų modelių. Kitas dalykas, keičiant aušintuvą ant tam tikrų gamintojų VGA prarasi garantiją…

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.