„ARCTIC Liquid Freezer II 360“: tiesiog grynas efektyvumas

Žvilgsnis iš arčiau, specifikacijos

Kaip pridera 360 mm AIO sistemai, jai skirta pakuotė nėra maža. ARCTIC kalba apie naujai suprojektuotą pompą, radiatoriams pritaikytus ventiliatorius, galimybę aušinti pagrindinės plokštės VRM zoną ir t.t. ARCTIC jau tradiciškai prideda kortelę su QR kodu, kuris veda į visada patį šviežiausią vartotojo gidą. MX-4 termo pastos, kaip įprasta, nedaug. Montavimo aksesuarai nėra gražiai surūšiuoti po atskirus maišelius, bet labiausiai gaila, kad nepridedami varžtai papildomiems ventiliatoriams. Tiesa, yra pridėti papildomi varžtai norintiems perkelti ventiliatorius iš push į pull konfigūraciją.

Šis „Liquid Freezer II“ pradeda džiuginti vos jį ištraukus iš pakuotės. Ką ARCTIC padarė, tai pilnai paruošė AIO naudojimui – ant radiatoriaus jau iškart push konfigūracija uždėti ventiliatoriai. Tai tikrai patogu ir leidžia sutaupyti laiko. Tiesą pasakius, to reikalauja pats AIO dizainas – atitinkami kabeliai paslėpti žarnelės rankovėje. Ventiliatoriams priklausantys kabeliai pravedžioti labai kruopščiai, švara aukščiausio lygio, nes ventiliatoriams buvo priskirti trumpi kabeliai. Gamintojas nurodo, kad visa AIO sistema sveria beveik 1,7 kilogramo.

Pakreipus AIO šonu akivaizdžiai pasimato, kad radiatorius yra pastorintas. Kai absoliuti dauguma AIO sistemų turi 27-30 mm storio radiatorių, tai „Liquid Freezer II“ naudoja 38 mm storio. Bendri aliumininio radiatoriaus išmatavimai yra 398 cm x 120 cm x 38 cm. Nors ši sistema nebrangi, tačiau produktas nepaveldėjo pradinės klasės AIO sistemoms būdingo bruožo – „nuogo“ radiatoriaus. Ant abiejų šoninių paviršių matome blizgų ARCTIC pavadinimą.

Radiatoriuje yra 12 šilumos vamzdelių. Aliumininės vijos išdėstytos retesniais tarpais nei esame įpratę matyti populiariausių gamintojų AIO sistemose. Aptinkame ne vieną palankstytą apviją, tačiau tai neturėtų neigiamai paveikti aušinimo efektyvumo.

Žarnelės iš išorės yra pastebimai didesnio diametro (12,6 mm) nei standartinėse AIO sistemose. Vidinis diametras, kuris siekia 6 mm, taip pat didesnis nei įprastose AIO sistemose, o tai leidžia praleisti didesnį skysčio kiekį kartu sumažinant pompai tenkantį stresą. Žarnelės pagamintos iš neopreno ir padengtos margos spalvos medžiaginėmis rankovėmis. Žarnelių ilgis siekia net 450 mm. Jos dideliu lankstumu nepasižymi. Inlet/outlet portai užkniedyti masyviais aliuminiais spaustukais. Tai dar vienas skiriamasis „Liquid Freezer II“ bruožas. Tiesa, šiame kadre išryškėja ne itin kokybiškas žarnelių įvilkimas į rankoves. Vienoje iš rankovių yra plonas laidelis, kuris yra prijungtas į bendrą 4-pin PWM jungtį ir maitina į eglutę sujungtus ventiliatorius.

CPU bloką išskirtiniu daro du aspektai: jo forma ir papildomas 40 mm skersmens ventiliatorius. Agresyvios išvaizdos blokas nėra labai aukštas. Kartu su užraktais aukštis siekia 53 mm. Žarnelės į bloką patenka pro viršų. Užraktai nėra lankstūs. Toks dizainas paprastesnis ir leidžia sumažinti gamybos kaštus. Pačios ARCTIC sukurtos pompos sūkių darbinis diapazonas 800 – 2000 RPM. VRM aušinimui skirtas ventiliatorius taip pat valdomas PWM signalu, jo sūkių intervalas nuo 1000 iki 3000 RPM. Kadangi iš bloko išeina vienintelis 4-pin kabelis, galima daryti išvadą, kad pompos ir ventiliatoriaus valdymas apjungti į vieną. Varinis pagrindas turi AIO sistemoms būdingą įprastą paviršiaus apdirbimą. Kvadrato formos pagrindas sąlyginai mažas (39 mm x 43 mm). Norint atjungti VRM ventiliatorių reikia atjungti smulkų laidelį, kuris yra CPU bloko apačioje.

 

ARCTIC pasirinko naudoti P12 modelio PWM signalu valdomus ventiliatorius, kurių sūkiai kinta 200-1800 RPM diapazone. P12 ventiliatorius pajėgus sukurti kiek didesnį nei 56 CFM oro srautą. Tokie skaičiai labai konservatyvūs. ARCTIC pagaliau nurodo statinio slėgio vertę, kuri siekia 2,2 mm/H2O. Gamintojas yra įpratęs triukšmą matuoti sonomis: 0,3 sonos prilygsta 22,5 dBA. Pasak gamintojo, P12 ventiliatoriai naudoja itin kokybiškus FDB guolius, tačiau atsižvelgus į šių ventiliatorių kainą (~5 eurai) galima suabejoti, ar čia panaudoti originaliam dizainui lygiaverčiai FDB guoliai. Jokios antivibracinės priemonės naudojamos nėra.

 

Radiatoriaus tipas 360 mm
Radiatoriaus išmatavimai 398 x 120 x 38
TDP reitingas
?
Metalas, iš kurio pagamintas radiatorius Aliuminis
Radiatoriaus užraktai metaliniai (neatsukami)
Pompos sūkiai 2000 RPM
Žarnelių ilgis 450 mm
Vandens bloko užraktai metaliniai (neatsukami)
Pridėtų ventiliatorių skaičius 3
Ventiliatorių skersmuo 120 mm
Ventiliatorių specifikacijos 200 – 1800 RPM

56 CFM

2,2 mm/H2O

22,5 dBA

Maksimalus ventiliatorių skaičius 3
Integruotas ventiliatorių valdiklis
Ventiliatorių valdymas programiniu būdu
Palaikomi lizdai LGA 115x, LGA 1200, LGA 1336, LGA 2011(-3), LGA 2066,  AM4
RGB palaikymas
Garantinis terminas 24 mėn
Kaina (geizhals.eu) 95 €

 

7 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    Aš šiaip nuo senų laikų esu Arctic fanas (jei taip galima pasakyti). Gal ir turi keletą prastesnių produktų, bet dažniau siūlo daugiau už pigiau. Dar dauguma labai nevertina jų case fanų, kurie nekainuoja labai daug, bet nenusileidžia kelis kartus brangesniems fanams.

  2. Narkaty parašė:

    Turiu 240, mažas, pigus ir tylus, bet aušina labai gerai. Ir nereikia jokių RGB, atrodo solidžiai. Taip pat turiu papildomus P12 case fanus, metai laiko niekas neūžia, viskas tyliai dirba 🙂

  3. BC00 parašė:

    ARCTIC savotišku juoduoju arkliuku tapusi. Šiuo metu turi labai geros aušinimo produkcijos už super patrauklią kainą.

    Dar pamiršau pasakyti, kad čia buvo v2.0 versija, kuri pasižymi supaprastintu VRM radiatoriaus atjungimu, turi pull konfigūracijai skirtus varžtus… ARCTIC prasitarė, kad bus dar naujesnė versija su optimizuota AMD montavimo sistema, kuri, pagal juos, leidžia sumažinti CPU temp 5 C.

    • ziogzzz parašė:

      Ant 1080 ti uzdejes accelero extreme IV , pries tai toks pat buvo uzdetas ant 1080, abu veikia tyliai, ausina puikiai. Su stock blower net nera ka lyginti. Zinoma vietos uzima daug, bet kiek pamenu apie 70-80 eur mokejau, tai pagal kaina ir perfomance nezinau ar geriau kas yra.

    • ToBeX parašė:

      *supaprastintu VRM ventiliatoriaus atjungimu

      • BC00 parašė:

        Tikrai taip 🙂

        VGA cooler’ių rinkoje ARCTIC labai mažai konkurencijos turi. Aišku ir rinka maža dėl garantinio praradimo galimybės. Įdomu, kada išleis naują Accelero RTX 3000 ir RX 6000. Kiek žiūrėjau, tai į RX 6800 panašių montavimo taškų kaip ir nėra.

  4. BC00 parašė:

    Su Rev 3, kur turėjo sumažinti AM4 CPU temperatūras yra montavimo problemų.

    https://blog.arctic.ac/blog/2021/01/07/liquid-freezer-ii-revision-3-mounting-issues/

    Iki kovo sakosi išspręs.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.