„ASRock“ prižiūrima sunkiasvorių dvikova: „Threadripper 1920X“ prieš „Core i9-7900X“

Išvados

Kas sunkiasvorių procesorių mūšyje pasigedo realiai veikiančios „ASRock Fatal1ty X399 Professional Gaming“ pagrindinės plokštės, tie turi žinoti to priežastį. Antrajai „ASRock“ pagrindinei plokštei nepasisekė labiau nei negavusiems jos testų – kažkas, greičiausiai ankstesni apžvalgininkai, užlenkė keletą lizdo kojelių. Jos pasirodė besančios kritinės ir pagrindinė plokštė paprasčiausiai nesugebėjo rasti mūsų „Threadripper“ procesoriaus. Sužaloti TR4 lizdą nėra sudėtinga. Neperžiūrėtas montavimo video, kieto pagrindo nebuvimas po pagrindine plokšte ar šiek tiek neatsargumo rankų judesiais ir beveik garantuotai turime plokštę su sulankstytomis kojelėmis. Antrasis „ASRock“ modelis, „X399 Taichi“, kažkodėl pasižymėjo ypač tvirtais varžtais, nors jos lizdą, kaip ir „Asus ROG Zenith Extreme“ atveju, pagamino „Foxconn“. Dirbant su „Taichi“ reikėjo neįprastai daug jėgos. Nepaisant liūdno „Professional Gaming“ likimo mums pavyko išsiaiškinti, kad „ASRock“ ir taip jau buvusį minimalų skirtumą tarp šių dviejų modelių sumažino dar labiau. „Intel“ X299 platformai skirta „Professional Gaming“ turėjo ir vidinį USB 3.1 Gen 2 lizdą, ir on-board mygtukus, ir, žinoma, AQUANTIA 10 Gbps tinklo modulį. Aparatinio lygio skirtumas, belikęs tarp X399 motininių plokščių – minėtas ypač spartus 10G tinklo modulis. „X399 Taichi“ gavo on board mygtukus, o vidinis USB 3.1 Gen 2 lizdas nuo abiejų X399 pagrindinių plokščių buvo panaikintas. Toks „ASRock“ sprendimas dar labiau susiaurina „Professional Gaming“ pirkėjų ratą. Gerai, kad premium mokestis už šį modelį taip pat sumažintas, bet vis dar solidžiai didelis (apie +100 eurų).

ATX formato „Taichi“ montažinės plokštės išplanavimui didesnių priekaištų neturime, apart toli vienas nuo kito esančių EPS12V lizdų ir po CPU atsidūrusių CHA_FAN1 bei CPU_OPT/W_PUMP lizdų. Naudojantiems aušinimą oru priėjimas prie jų taps kiek apsunkintas. Užtad suderinamumas su oriniais aušintuvais yra geresnis, nes „ASRock“ atitraukė pagrindinį PCIe 3.0 x16 lizdą toliau nuo CPU lizdo. Tai ypač aktualu planuojantiems įsigyti „Noctua“. Pralaidumu besidalinantys M.2 ir U.2 lizdai nėra didelė problema – vartotojas kaip panorėjęs gali disponuoti dar dvejais M.2 lizdais. „Taichi“, o tuo pačiu ir „Professional Gaming“ neturi daugelio blizgučių, kuriais gali pasigirti „Asus ROG Zenith Extreme“. Pavyzdžiui, WiFi sparta ribota iki 433 Mbps, antenos neportabilios, vis dar nėra dedikuoto aušinimo M.2 kaupikliams, taip pat trūksta vidinio USB 3.1 Gen 2 ir H_AMP lizdų, ant montažinės plokštės RGB pašvietimas ribotas X399 rinkinį aušinančio radiatoriaus zonoje, nors apšviečiamas ir PCIe lizdo fiksatorius, tačiau vienas diodas negali sukurti kažkokio pastebimesnio efekto. Rinkoje „ASRock X399“ pagrindinės plokštės laikomos kaip turinčios antrą geriausią aušinimą iškart po „Asus“. „Taichi“ ir „Professional Gaming“ dalinasi identiškomis 8+3 fazių VRM grandinėmis, sudarytomis iš aukščiausios kokybės komponentų. Pačių atliktas testavimas parodė, kad „Taichi“ VRM’as kaista 10 °C labiau už „Asus ROG Zenith Extreme“ naudojant iki 3,9 GHz paspartintą TR 1920X su iš esmės identiška 1,28 V įtampa. Galime pareikšti, kad „Asus“ radiatorių dizainas yra efektyvesnis, turint atsargoje dar ir mažo skermens ventiliatorių, kurio panaudojimo neprireikė, tačiau likome visiškoje aklavietėje negalėdami paaiškinti, kodėl mūsų TR 1920X su „Taichi“ kaito pastebimai daugiau naudojant tą patį „ARCTIC Freezer 33 TR“ aušintuvą.

RGB pašvietimo „ASRock“ neturi daug

Programinė dalis, konkrečiai UEFI BIOS, veikė sklandžiau už „Zenith“, nesusidūrėme su jokiais vėlinimais, tačiau „ASRock“ čia galėjo pasidarbuoti ir dar geriau. Ne visi nustatymai gavo aprašymus, be to į Easy Mode režimą nebuvo integruotas toks populiarus nustatymas, kaip XMP profilio aktyvacija. Tylą puoselėjantys vartotojai skeptiškai sureaguos ir į „ASRock“ sprendimą CPU aušintuvo sūkius susieti su offset temperatūra, kuri „Threadripper“ procesoriams nustatyta 27 laipsniams pagal Celsijų didesnė. Tiesa, agresyvesnį aušintuvo darbą galima lengvai nuraminti stebėjimui BIOS’e priskyrūs realią CPU temperatūrą. Didesnių lūkesčių laukėme ir iš RGB valdymo. UEFI aplinkoje jį ne tik galima įjungti/išjungti ar net keisti efektus, tačiau „ASRock“ pamiršo tokį svarbų dalyką kaip spalvų paletė – RGB vertes reikia įrašinėti nežinant kokią spalvą gausime. Kitu atveju reikia keliauti tiesiai į „ASRock RGB LED“ įrankį jau OS aplinkoje.

Išlaikydama 99 % „Professional Gaming“ sudėties „Taichi“ darkart tampa patrauklesniu variantu už flagmaną, tačiau akimi permetus „Prime“ ir „Strix“ modelius iš „Asus“, kurie taip pat yra išlaikę flagmano „Zenith“ pagrindą ir kainuoja pigiau arba panašiai kiek „Taichi“, pasidaro aišku, kad konkurencija ir čia įtempta, nors AMD HEDT platformai skirtų ATX formato X399 plokščių visoje rinkoje yra vos aštuonios.

Keliaukime prie sunkiasvorių procesorių. Suvedę visus rezultatus į galutinę lentelę pabandykime išsiaiškinti kas ką. Vienos gijos užduotyse, kurias sudaro „Cinebench“, „POV-Ray“ ir skaičiuojamieji testai „Hiper Pi“ su „Wprime“ i9-7900X pasiima visas pergales ir susikrauna pakankamai solidžią, ~12 % siekiančią, vidutinę persvarą. Priešpastatyti procesorius naudojant single thread scenarijų geriausiu atveju lieka tik įdomumo ar sportinio intereso klausimu. Besiruošiantis pirkti vieną iš dviejų privalo dirbti su multithreading’ui draugiškomis programomis, kurios jautrios branduolių skaičiui. Šiuo scenarijumi i9-7900X pranašumas ištirpsta iki 1,4 %. Dvejais branduoliais daugiau turintis TR 1920X sugeba pasiekti pergalę aštuoniuose iš keturiolikos užduočių. Didžiausias pranašumas fiksuotas „Cinebench“ ir „TrueCrypt“, atitinkamai, 11,7 % ir 13,5 %. Saldi pergalė atiteko ir apdorojant vieną sudėtingiausių modeliavimo scenų „Gooseberry“. Čia TR 1920X sugaišo netoli pusantros minutės trumpiau, kai darbą atlikti prireikė beveik pusvalandžio. Antrasis rendering’o testas, „Corona“, pasibaigė procesoriams žengiant beveik koja kojon – i9-7900X įgijo vos 1 sekundės persvarą. Būtent jos ir pritrūko, kad būtų užfiksuota antroji absoliuti lygybė. Po tris kartus testuotų procesorių spartos vidurkis x264 FHD iškodavimo teste buvo visiškai identiškas, po 57,7 fps. Minimalų galutinį pranašumą „Intel“ pusei leido susikurti „Winrar“, kur TR 1920X patyrė sutriuškinimą, atsilikdamas daugiau nei 40 %. Išėmus šį testą TR 1920X išsiveržtų į priekį beveik 1,8 %. Tam nesutrukdytų likęs didžiausias deficitas (-25,9 %) „Hiper Pi“ teste skaičiuojant 1M.

Threadripper 1920X prieš Core i9-7900X
7-Zip -0,4 % (-229 MIPS)
Cinebench +11,7 % (+256 pts)
x264 FHD 0 %
Sandra 2014 FPU +1,5 % (+8.74 GIPS)
Sandra 2014 memory bandwidth +5,7 % (+3.22 GB/s)
TrueCrypt +13,5 % (+105 MB/s)
Corona Renderer -1,1 % (+1 sec)
POV-Ray (multi thread) +6,8 % (-3,9 sec)
Gooseberry Blender +4,7 % (-79 sec)
x264 HD Encode (1 run) -11,4 % (-20,1 fps)
x264 HD Encode (2 run) +9,1 % (+4,39 fps)
Winrar 5.50 -42,8 % (-9269 Kb/s)
Wprime 32M (multi thread) +8,6 % (-6,5 sec)
Hiper Pi 1M (multi thread) -25,9 % (+3,28 sec)
Bendra suma (vidurkis)
-20 % (-1,4 %)
Cinebench (single core) -9,6 % (-18 pts)
POV-Ray (single thread) -14,4 % (83 sec)
Hiper Pi 1M (single thread) -18 % (+1,53 sec)
Wprime 32M (4 threads) -6,9 % (+0,59 sec)
Bendra suma (vidurkis) -48.9 % (-12,2 %)

Įvertinus beveik identiškus poreikius elektrai tampa akivaizdu, kad procesoriai yra verti vienas kito ir lemiamą apsisprendimą turėtų padaryti produkto kaina. „Intel“ HEDT platformos kaina yra mažiau kintanti. Lietuvoje „Core i9-7900X“ paprastai kainuoja ~900-950 eurų, o jai skirta „ASRock X299 Taichi XE“ pagrindinė plokštė ~320 eurų. AMD platformai skirtas analogas „X399 Taichi“ yra ~70 eurų brangesnis, tačiau „Threadripper 1920X“ procesorius pigesnis. Paprastai TR 1920X kainuoja ~780 eurų, tačiau yra pasitaikę kainų kritimo beveik iki pat 600 eurų. Tokiu atveju TR4 platforma įgauna stulbinamai aukštą spartos/kainos santykį ir tampa no brainer pasirinkimu piniginėje išsaugant ~250 eurų. Šių dienų „Skytech“ kainomis TR4 platforma vis tiek yra pigesnė ir tikrai ne mažiau patraukli daugiagijinę apkrovą norinčiam pažaboti pirkėjui.

    ASRock X399 Taichi                                 Threadripper 1920X                       

18 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    Labai įdomus review ir rezultatai. Žmonėms besirenkantiems 7900X klasės CPU tikrai drąsiai galima rekomenduoti AMD analogą.
    Įdomu būtų sužinoti ne vien VRM, bet ir pačių CPU temperatūras pilnos apkrovos metu. 7900X be delid turėtų būti didesnės…

  2. kernel_panikuoja parašė:

    Idomu, ar siais metais su 2000 serija pavarys daugiau nei 16 branduoliu, ar ne 🙂

    • IFeelYou parašė:

      Suklijuos 2x 1950X ir bus 32 🙂
      O šiaip tai geriau dažnį keltų…

      • Mindaugas Klumbis parašė:

        Gi jau ten vietos keturiems Zen lustams ir taip yra. tik tiek, kad du įjungti.

      • Daimonass parašė:

        Jai atvirai, manau kad ZEN dažnis yra limituotas architekturos. Nemanau, kad pasieks kadanors 5Ghz, nepilant azoto kibirais.

        • kernel_panikuoja parašė:

          Nepasakyciau. Architekturos limitas turetu pasireiksti tuo, kad dazniui kelti uztenka salygiskai nedidelio itampos didinimo, taciau CPU prie tam tikros magiskos reiksmes tiesiog tampa nestabilus. Nesu OC specas, bet kiek zinau, Ryzen 1000 pakelti virs 4GHz ir Ryzen 2000 virs 4.2GHz reikia gan aukstu itampos kelimu. Aisku gali buti taip, kad architektura pradeda limituoti mazdaug ties fiziniu limitu ir vienareiksmiskai nustatyti neimanoma, bet ivertinus ta fakta, kad 2000 serija is esmes ta pati 1000 ir gali stabiliai veikti prie ~4.3GHz, nemanau, kad architektura riboja bent jau prie 4GHz. Is spekuliacines puses ziurint taip pat nemanau, kad AMD butu leidus uarch limita zemiau nei prie 4.5-5GHz, nes tai butu didelis trukumas consumer rinkoje, bet cia tik spejimas.

      • ZeroFM parašė:

        Kels su laiku o ką intel darys toliau su savo šūdpasta … Tuoj intel cpu su K ar X raide gale ne OC darys o underclock kad nesudegtų 😀

  3. gorro13 parašė:

    Vienareiksmiskai money/value yra Reaperis 1900x. 1920x irgi gerai. Koks idiotas sitoj vietoj galetu pirkti Intel??? Tik visiskai neskaiciojantis pinigu, infantilus asmuo arba toks, kuris atsitiktinai pirkdamas sita Inteli, nepastebejo, norom nenorom, kad Ryzenas toks yra…

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.