„ASRock“ prižiūrima sunkiasvorių dvikova: „Threadripper 1920X“ prieš „Core i9-7900X“

Žvilgsnis iš arčiau, kuo skiriasi „X399 Taichi“ nuo „X399 Fatal1ty Professional Gaming“?

Pradedant išoriniu dizainu tiek „Taichi“, tiek „Professional Gaming“ turi nemažai bendro su jau matytomis X299 kolegomis. Pirma, tai ATX formato (24,4 x 30,5 cm) modeliai. Antra, į akis krinta identiškos išvaizdos radiatoriai ant mikroschemų rinkinių ir išlaikyta bendra stilistinė tematika. „Taichi“ modelio montažinę plokštę tebėra apraizgę laikrodiniai mechanizmai, kai „Professional Gaming“ išlaikė neutralesnę išvaizdą dėka mažiau unikalaus PCB dažymo ir labai ribotų raudonos spalvos akcentų ant mikroschemų rinkinio radiatoriaus. Vis dėlto, X399 modeliai nėra X299 kopijos. Matome pakeistą VRM radiatorių, kurie tebėra sujungti termo vamzdeliu, dizainą. Greičiausiai jie paskatino „ASRock“ grįžti prie I/O – garso posistemės zoną maskuojančių dangtelių. X299 modeliuose tokią funkciją dalinai atliko VRM radiatorius, kuris dengė beveik visą I/O zoną. X399 motininės plokštės vis dar neturi M.2 SSD kaupiklių aušinimui skirtų radiatorių, nors jiems skirtų lizdų per abu modelius galima priskaičiuoti šešis. „Taichi“ modelyje, po mikroschemų rinkinį aušinančiu radiatoriumi, matome įjungimo bei perkrovimo on board mygtukus – šių aksesuarų „ASRock X299 Taichi XE“ neturėjo – jie buvo išskirtinė „Professional Gaming i9 XE“ savybė.

Kita PCB pusė atskleidžia nematomas PCIe 3.0 x16 lizdų ypatybes. Litavimo kontaktų skaičius rodo, kad tik du iš keturių lizdų geba veikti pilnu x16 elektriniu pralaidumu. Įprastinių kondensatorių trūkumas kompensuotas mažiau tradiciniais žemo profilio POSCAP kondensatoriais. Filtravimo pajėgumus suskaičiuosime detaliau nagrinėdami motininių plokščių VRM grandines.

„ASRock“ nutarė integruoti ne 2x 8-pin EPS12V lizdus, bet po vieną 8-pin ir 4-pin. Klaidos čia nematome, nes net spartinti „Threadripper“ procesoriai neturi siurbėlių statuso. Teorinė 432 W siekianti įeigos galia atrodo kaip teisingas pasirinkimas, apeinant žodį overkill ir patausojant maitinimo šaltinio 8-pin EPS12V kabelį. Tiesa, norėtųsi abu EPS12V lizdus turėti arčiau vienas kito. 1,5 A stipriu pasižymintis 4-pin FAN3/W_PUMP lizdas įspraustas tarp 4-pin EPS12V lizdo ir termo vamzdelio, jungiančio VRM radiatorius. Pagrindinis CPU_FAN lizdas (1 A) stovi dešiniajame PCB kampe. Netoli jo randame CPU Xtreme OC slankiklį, kuris turi on ir off padėtis. Pirmoji padėtis reiškia, kad ši savybė išjungta, off – įjungta. MOS_PROCHOT1 užrašas leidžia spėti, kad šis nustatymas gali būti susietas su OTP apsaugos išjungimu VRM grandinėje. Priedo, „ASRock“ įspėja, kad kartu naudojantis šia funkcija ir atliekant spartinimą motininė plokštė gali būti sugadinta.

 

 

 

Oficialiai tiek „Taichi“, tiek „Professional Gaming“ palaiko 3600 MHz (OC) dirbančius DDR4 modulius, kurie gali papildomai turėti ECC klaidų taisymą, tačiau svarbiausia, jog tai būtų un-buffered tipo atmintis. Išvaizda neišsiskiriančiuose aštuoniuose DIMM lizduose iš viso leidžiama sutalpinti iki 128 GB operatyvios atminties.

Sau įprastoje pozicijoje pastatytas ATX24V lizdas. Žemiau jo turime 5050 RGB LED galvutę (3 A, 12 V) ir USB 3.1 Gen 1 (5 Gb/s) lizdą. Žemiau išrikiuoti aštuoni SATA III (6 Gb/s) portai, palaikantys 0, 1 ir 10 tipų RAID masyvus. Vien tuo informacijos kaupiklių galimybės neapsiriboja. Tarp USB 3.1 Gen 1 ir SATA portų integruotas U.2 portas, užtikrinantis 32 Gb/s pralaidumą. Deja, jis tarp SSD kaupiklių vis dar nepaplitęs. Ant „Asus ROG Zenith Extreme“ pagrindinės plokštės matėme papildomą molex lizdą, skirtą multi GPU konfigūracijoms. „ASRock“ pasiūlymas novatoriškesnis ir dar galingesnis – 6-pin PCIe lizdas.

 

 

 

Išplėtimo lizdų skaičius abejose „ASRock X399“ pagrindinėse plokštėse identiškas. Siūloma po keturis mechaninius PCIe 3.0 x16 lizdus ir vieną PCIe 2.0 x1, kuris lieka vienintelis nesustiprintas. Pilnu x16 pralaidumu veikia pirmasis ir trečiasis (nuo viršaus) PCIe 3.0 x16 lizdai, kurių kontaktai taip pat paauksuoti. Tarpas tarp jų daugiau nei pakankamas stambiausių vaizdo plokščių efektyviam kvėpavimui užtikrinti. Antrojo ir žemiausiai esančio PCIe 3.0 x16 lizdų maksimalus elektrinis pralaidumas – x8. To visiškai pakanka, kad būtų palaikomos 4-way SLI ir 4-way „CrossFireX“ technologijos, paliekant galimybę naudoti dviejų aukštų vaizdo spartintuvus. Žemiausiai atsidūrusios vaizdo plokštės palaikymas priklausys ir nuo korpuso išplanavimo. Nei vienas PCIe lizdas nekenčia nuo duomenų dalijimosi. Be to, pagrindinis yra šiek tiek atitrauktas nuo TR4 lizdo, paliekant geresnį suderinamumą su oriniais aušintuvais. „ASRock“ susidarusią erdvę išnaudojo integruodama CHA_FAN1 ir CPU_OPT/W_PUMP lizdus. Pastarojo stipris siekia 1,5 A (18 W).

 

Greitųjų NVMe kaupiklių savininkams „ASRock“ siūlo po tris 32 GB/s M.2 lizdus. Visi jie geba dirbti tiek su SATA, tiek su PCIe magistralės SSD kaupikliais. Sulig PCIe 2.0 x1 esančiame M.2 lizde galima sumontuoti 2242, 2260 arba 2280 formato kaupiklius. Identiškos galimybės ir tarp dviejų paskutinių PCIe 3.0 x16 lizdų stovinčio M.2 lizdo. Paskutinysis į SATA portus atsirėmęs M.2 kiek neįprastas. Pirmą kartą sutinkame lizdą, kuris palaikytų 2230 formato SSD. Maksimalus SSD plokštelės ilgis tas pats, t.y. 80 mm. Tik vienas iš trijų lizdų susietas su kitais mazgais. Naudojant U.2 portą teks atsisveikinti su M.2, esančiu sulig PCIe 2.0 x1 lizdu. Jis bus atjungtas, nes visą pralaidumą pasiims U.2.

 

Apatinė „Taichi“ dalis turi mažų siurprizų. Nekalbame apie antrąją USB 3.1 Gen 1 galvutę ir porą USB 2.0 lizdų ar tą patį Debug ekranėlį, kuris leidžia greitai diagnozuoti iškilusias bėdas. „X399 Taichi“, kaip ir „X399 Professional Gaming“ gauna įjungimo/išjungimo ir perkrovimo mygtukus. Tai buvo ypatybė, skyrusi šiuos du modelius „Intel“ LGA2066 platformoje. Kairėje PCB dalyje integruota dar viena RGB LED galvutė, palaikanti iki 5050 diodų ir paskutinis, trečiasis, CHA_FAN lizdas. „ASRock“ pasirinko BIOS nustatymus anuliuojantį mygtuką sumontuoti ant PCB, kas reiškia, kad I/O panelėje jo neberasime.

 

 

Garso posistemės griaučiai – 120 dB „Realtek ALC1220“ kodekas, jau turintis integruotą ausinių stiprintuvą. Jam į poras priskirtas „Texas Instruments NE5532“ stirptintuvas, kuris surištas su priekinėje panelėje esančiu ausinių išėjimu. Standartiškai garso posistemė izoliuota nuo likusio PCB, panaudoti atskiri PCB takeliai kairės/dešinės pusių kanalams. Kita neatsiejama dalis – „Nichicon“ kondensatoriai. „Fatal1ty Gaming“ papildomai priklauso „Creative Sound Blaster Cinema 3“ programinis paketas.

 

 

„Taichi“ I/O panelėje neberandame USB 2.0 lizdų, tačiau vis dar integruotas PS/2 lizdas. „Windows 7“ vartotojams tai yra nemažas pagalbininkas, nes AMD neduoda šiai operacinei sistemai skirtų USB tvarkyklių. Visi aštuoni ESD apsaugą turintys USB 3.1 Gen 1 lizdai valdomi X399 mikroschemų rinkinio. A ir C tipo USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) taip pat valdo X399 mikroschemų rinkinys. Funkcionalumą didina BIOS Flashback mygtukas. Šiuo būdu atnaujinant BIOS’ą nereikalingas nei procesorius, nei DRAM atmintis. „Taichi“ turi du RJ-45 lizdus. Abu susieti su „Intel I211AT“ gigabitiniais moduliais. Dviejų juostų 802.11ac WiFi + BT (4.2) modulis, pasiekiantis 433 Mbps pralaidą, taip pat atkeliavęs iš „Intel“. Standartiškai integruotos paauksuotos audio išvestys 7.1 garsui ir S/PDIF.

Pagaliau radome esminį HW lygio skirtumą tarp dviejų „ASRock“ pagrindinių plokščių. Juo tapo trečiasis RJ-45 lizdas, kurį turi „Professional Gaming“. Raudona spalva pažymėtas lizdas sujungtas su „AQUANTIA AQC107“ moduliu, kurio teorinis pralaidumas siekia 10 Gbps. Skirtingai nei ant „Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE“ modelio čia nematome identiškam moduliui skirto atskiro radiatoriaus – tikėtina, kad jis pakištas ir aušinamas didžiuoju VRM radiatoriumi. Tiesa, vienas iš USB 3.1 Gen 1 lizdų palaiko Fatal1ty Mouse Port funkciją.

18 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    Labai įdomus review ir rezultatai. Žmonėms besirenkantiems 7900X klasės CPU tikrai drąsiai galima rekomenduoti AMD analogą.
    Įdomu būtų sužinoti ne vien VRM, bet ir pačių CPU temperatūras pilnos apkrovos metu. 7900X be delid turėtų būti didesnės…

  2. kernel_panikuoja parašė:

    Idomu, ar siais metais su 2000 serija pavarys daugiau nei 16 branduoliu, ar ne 🙂

    • IFeelYou parašė:

      Suklijuos 2x 1950X ir bus 32 🙂
      O šiaip tai geriau dažnį keltų…

      • Mindaugas Klumbis parašė:

        Gi jau ten vietos keturiems Zen lustams ir taip yra. tik tiek, kad du įjungti.

      • Daimonass parašė:

        Jai atvirai, manau kad ZEN dažnis yra limituotas architekturos. Nemanau, kad pasieks kadanors 5Ghz, nepilant azoto kibirais.

        • kernel_panikuoja parašė:

          Nepasakyciau. Architekturos limitas turetu pasireiksti tuo, kad dazniui kelti uztenka salygiskai nedidelio itampos didinimo, taciau CPU prie tam tikros magiskos reiksmes tiesiog tampa nestabilus. Nesu OC specas, bet kiek zinau, Ryzen 1000 pakelti virs 4GHz ir Ryzen 2000 virs 4.2GHz reikia gan aukstu itampos kelimu. Aisku gali buti taip, kad architektura pradeda limituoti mazdaug ties fiziniu limitu ir vienareiksmiskai nustatyti neimanoma, bet ivertinus ta fakta, kad 2000 serija is esmes ta pati 1000 ir gali stabiliai veikti prie ~4.3GHz, nemanau, kad architektura riboja bent jau prie 4GHz. Is spekuliacines puses ziurint taip pat nemanau, kad AMD butu leidus uarch limita zemiau nei prie 4.5-5GHz, nes tai butu didelis trukumas consumer rinkoje, bet cia tik spejimas.

      • ZeroFM parašė:

        Kels su laiku o ką intel darys toliau su savo šūdpasta … Tuoj intel cpu su K ar X raide gale ne OC darys o underclock kad nesudegtų 😀

  3. gorro13 parašė:

    Vienareiksmiskai money/value yra Reaperis 1900x. 1920x irgi gerai. Koks idiotas sitoj vietoj galetu pirkti Intel??? Tik visiskai neskaiciojantis pinigu, infantilus asmuo arba toks, kuris atsitiktinai pirkdamas sita Inteli, nepastebejo, norom nenorom, kad Ryzenas toks yra…

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.