„ASRock X299 Taichi XE“ ir „Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE“: teisingai padarytos X299

Išvados

„ASRock“, kur mano VRM sensorius?!

Dėl menkiausios smulkmenos, VRM grandinės temperatūros daviklio, kurio „ASRock“ dėl nesuprantamų priežasčių neintegravo nė į vieną iš X299 mikroschemų rinkinį turinčių savo naujausių pagrindinių plokščių, mes negalėjome tinkamai įverti XE modelių išskirtinumo – monstriškos aušinimo sistemos. Net ir įsigijus skaitmeninį termometrą skaitinė išraiška neturėtų daug prasmės, nes nauju būdu patikrinti seniau testuotų X299 pagrindinių plokščių, kurios visos turėjo po termo daviklį, temperatūras nebėra fizinių galimybių. Kas belieka? Taip. Jutiminis palyginimas. Jeigu nulaikyti pirštų prie visų penkių prieš tai bandytų X299 pagrindinių plokščių buvo neįmanoma, nes VRM grandinę aušinantis radiatorius degė arba mažų mažiausiai buvo tiesiog nekomfortabilu, tai nieko panašaus receptoriai neužfiksavo liečiant „Taichi XE“ ir „Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE“ aušinimo sistemas. Paslaptis – absoliučiai kito lygio VRM aušinimas. Šilumos vamzdeliu sujungti aukšti, gerokai didesnį paviršiaus plotą turintys, tiesiog masyvūs, radiatoriai, pernelyg darbo neturėjo, kai i9-7900X @4 GHz/1,075 V buvo tikrinamas su „Prime95“, neaplenkiant ir AVX modulių, kas dar padidino stresą VRM’ui. Tiesiogiai su grandinės tranzistoriais besiliečiantis radiatorius buvo maloniai šiltas, kai prie I/O panelės priglaustas antrasis buvo dar kiek vėsesnis. Pati VRM grandinės sandara ir viskas, kas susiję su ja – taip pat pačio aukščiausio lygio: iš „Intersil ISL99227B“ (60 A) DrMOS galios blokų sudarytos 12 VCCIN fazių, kurių teorinis stipris siekia įspūdingus 720 A, pilnai skaitmeninis „Intersil ISL69138“ PWM valdiklis, itin tiksliai (0,001 V tikslumu) keičiama įtampa, 65 A induktoriai, 12K japoniški filtruojantys kondensatoriai ir 2x 8-pin EPS12V lizdai, – su šiuo deriniu gali konkuruoti (geriausiu atveju) bendrai sudėjus per „Asus“, „Aorus“ ir MSI 3-4 modeliai, kurie, imant kaip pagrindą „Taichi XE“, mažų mažiausiai ~100 eurų brangesni. Tačiau tai tik aparatinė dalis, kurią išnaudoti būtinas atitinkamas aušinimas. Vertinant dydį ir neapkarstymą plastmasėmis – „Taichi XE“ ir „Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE“, kurių radiatoriai skiriasi vos pora įpjovų, o VRM grandinės identiškos, turi geriausius šansus patenkinti delid’into, rimtai spartinto, „Skylake-X“ poreikius. Ant savo PCB neturėdamos jokio plastmasinės kilmės pagražinimo šios pagrindinės plokštės kažin ar gali patraukti tos publikos dėmesį. Tai pure sprendimas be jokių pompastinių blinkt blinkt. Išskirtinio „Taichi“ piešinio arba labai saikingų RGB LED pašvietimo galimybių, apimančių tik mikroschemų rinkinį aušinantį radiatorių, tikrai pakaks paįvairini sistemos išvaizdą. Šiuo metu „ASRock“ lieka subtili ir švieselių madų nesivaiko.

Mūsų nuomone, tiek „Taichi XE“, tiek „Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE“ kiek primena nišinius produktus, tačiau tai užtvirtinti sunku. Tokių pamąstymų kyla prisiminus, kad pigesnės „Asus“ pagrindinės plokštės siūlo M.2 SSD aušinimą ir vidinį USB 3.1 Gen 2 lizdą, kas jau tampa standartu net ir tarp pigesnių X299 modelių. Už „Taichi XE“ čiut brangesnė „MSI X299 Gaming Pro Carbon AC“ turi spartesnį WiFi modulį, U.2 lizdą, on-board mygtukus ir daugiau 4-pin lizdų ventiliatoriams prijungti. Tiesa, nei viena iš jų neturi trijų Ultra M.2 lizdų ir dešimties SATA III 6 Gb/s portų. Nėra jokių abejonių, kad delid’inimą, o po jo spartinimą planuojantis entuziastas mielai paaukos USB 3.1 Gen 2, papildomus mygtukus ir pasitenkins lėtesniu WiFi, tačiau nenorėtų gauti apribotų ventiliatorių prijungimo/ valdymo galimybių. Abu XE modeliai turi po keturis, įskaitant CPU_OPT/W_PUMP lizdą, sisteminiams ventiliatoriams skirtus 4-pin lizdus. Vienas prarandamas kai prijungiama AiO sistema ar vandens pompa ir tik vienas iš likusių trijų palaiko DC režimą, t.y. moka valdyti 3-pin ventiliatorius. Trys lizdai nėra daug ir be papildomų šakotuvų apsieita nebus. Atsižvelgiant į nedideles ventiliatorių elektros sąnaudas ir tai, kad CHA_FAN3/W_PUMP stipris siekia 1,5 A vietoje 1 A, jungimo pajėgumų greičiausiai nebus pritrūkta, tačiau „ASRock“ nuo kitų gamintojų ventiliatorių prijungimo/valdymo galimybėmis žingsneliu atsilieka. Tas pats galioja pridedaman programiniam paketui. Jis skurdus, tačiau jo reikia ne kiekvienam. Kita programinė dalis, t.y. UEFI BIOS, stipri. Mūsų akimis „ASRock“ žengia iškart už „Asus“, ir tai logiška, kadangi taikomų išdėstymo/funkcionalumo idėjų semiamasi būtent iš „Asus“. Visgi XE modeliuose aptikome bug’ą, kai fiksuotą BCLK daugiklį pakeitus į pradinį auto nustatytą maksimalus i9-7900X dažnis užsiblokuoja ties 3,3 GHz. Toks įspūdis, kad Turbo 2.0 nustoja funkcionavęs, o Multicore Enhancement nustatymo irgi nėra. Girdėjome, kad „ASRock“ jau įspėta ir šią klaidą ištaisys su sekančia BIOS versija.

Kai kuriuos „Taichi XE“ trūkumus naikina „Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE“. Pavyzdžiui, ji turi vidinį USB 3.1 Gen 2 portą. Esminis skirtumas – 10 Gbps „AQUANTIA“ LAN tinklo modulis, tačiau jo naudą mokės pasiimti tik itin greitų NAS savininkai, kuriems prireiks dar ir maršrutizatoriaus su 10 Gbps portais. Už visa tai ir papildomus on-board mygtukus „Fatal1ty“ modelis tampa ~115 eurų brangesnis. Net nekyla abejonių kieno pusėje geresnis savybių/kainos santykis. Jeigu ~ 435 eurus kainuojantis „Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE“ dar gali patvirtinti „Professional“ produkto etiketę dėka išskirtinio „AQUANTIA“ modulio, tai „Fatal1ty Mouse Port“ USB lizdas yra viskas, kas stovi už „Gaming“. Asmeniškai, „Taichi XE“ atrodo kaip pirmas pasirinkimas pinigus kažkiek taupančiam tikram spartintojui, kuris už keletą papildomų dešimčių gali įsigyti i9-7920X vietoje i9-7900X ir panašią VRM aušinimo sistemą turinčios kito gamintojo X299 motininės plokštės.

„ASRock X299 Taichi XE“

„ASRock Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE“

5 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    Geras review.
    Šiaip plokštė atrodo tikrai nebloga, labai geras VRM aušinimas, kas itin reikalinga X299, sąlyginai nebloga garso posistemė, tačiau ASRock labai reikėtų padirbėti ties dizaino sprendimais. Tas krumpliaračių dizainas man asmeniškai nei šioks nei toks, nors čia gal skonio reikalas.
    Taip pat nesuprantu kam reikia įdėti 4x pilnus, sustiprintus PCIe lizdus, jeigu vis tiek 4x SLI/Cfx palaikymas neįmanomas? :/

  2. BC00 parašė:

    Dėjo MSI 4x sustiprintus, įdėjo ir ASRock. Kai reikia 3x sustiprintų kodėl neįdėti ir ketvirto 😀
    Dėl garso posistemių rezultato pradėjau manyti, kad daryti įtaką gali „silicio“- čipo kokybė. Pas abi plokštes techniškai ta pati posistemė, tos pačios tvarkyklės bendros abiems plokštėms, o rezultatai skirtingi.
    Dar palyginau VRM’us. Identišką bazę (valdiklis + galios blokai) turinti Aorus Gaming 7 Pro (tik su silpnesniais induktoriais) kainuoja 450+, kai Taichi XE kiek per 300.

    • IFeelYou parašė:

      Taichi yra geras Price/Performance value, o Aorus manau daugiau brand’as kaip ir ROG. Kam ko reikia 🙂 Daugelis žmonių manau net nežino kas tie VRM, todėl jiems jų aušinimas nėra labai įdomus.

  3. YOman parašė:

    tie krumpliaračiai tai tikrai juokingai ir pigiai atrodo. Primena tarybinių laikų pigių žaislinių mašinėlių ratus. Ir visiškai į PC temą nesipaišo.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.