„ASRock X299 Taichi XE“ ir „Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE“: teisingai padarytos X299

UEFI BIOS

„Taichi XE“ atvyko su pirmine 1.00 UEFI BIOS versija, kol kas „ASRock“ naujesnio oficialaus BIOS’o paruošusi nėra. Vartotojas pirmiausiai įkeliamas į „Advanced Mode“ režimą, kuris papuoštas „Taichi“ tematika. Vėl turime septynias pagrindines sekcijas. „Main“ sekcijoje vertingiausia „My Favorites“ skiltis, kurioje galima susidėti dažniausiai keičiamus nustatymus.

Viskas „Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE“ UEFI BIOS’e identiška. Tie patys nustatymai, tie patys įrankiai, toks pats išdėstymas, tik „Fatal1ty“ tematikos išvaizda.

„Easy Mode“ režimas, lyginant su „ASRock Z370 Taichi“ – nepasikeitęs. Nurodoma naudojama UEFI BIOS versija, bazinis procesoriaus dažnis, operatyvios atminties dažnis ir talpa, suteikiant galimybę vienu paspaudimu aktyvuoti XMP profilį. Taip pat pateikiama informacija apie prijungtus informacijos kaupiklius, leidžiama keisti tvarką, iš kurio kaupiklio sistema užsikraus pirmiausiai. Realiu metu stebimi ventiliatorių sūkiai, leidžiama pasirinkti tarp kelių skirtingų režimų („Silent“, „Standard“, „Performance“, „Full speed“). Labiausiai trūksta galimybės greituoju būdu keisti ne vien CPU aušintuvo, bet ir sisteminių ventiliatorių profilius. Dešiniajame viršutiniame kampe rodoma procesoriaus/pagrindinės plokštės temperatūra bei CPU įtampa, taip pat yra opcija sugrąžinti gamyklinius parametrus į pradinius bei vienu EZ OC mygtuku paspartinti i9-7900X iki 4,2 GHz.

Į įrankių juostą, kurią galima pasiekti iš „Easy Mode“, integruoti du UEFI BIOS atnaujinimo metodai („Instant Flash“ + „Internet Flash“) bei „FAN-Tasting Tuning“. „ASRock“ iš šio „Taichi“ modelio išėmė schematine medžiaga apie integruotus/prijungtus įrenginius pateikiantį „System Browser“ įrankį.

„FAN-Tasting Tuning“ aplinkoje ventiliatorių reguliavimas atliekamas 1 °C/ 1 % žingsneliais, pasitelkiant penkis laiptiškai išdėstomus skrituliukus. Jų judėjimas nėra ribojamas jokiomis zonomis, tačiau ribinė mažiausia procesoriaus/pagrindinės plokštės temperatūra kaip ir anksčiau liko 30 °C. Tiek valdant CPU, tiek sisteminius ventiliatorius, jų skrituliukus leidžiama nuleisti iki pačių žemiausių procentinių apsukų, sukuriant temperatūros zoną, kurioje ventiliatorius visiškai nesisuks. Gaila, bet „Fan-Tastic Tuning“ realiu metu vis dar nekeičia ventiliatorių RPM.

„OC Tweaker“ sekcija suskirstyta į keturias subsekcijas. Viena talpina su CPU susijusius nustatymus, kita DRAM nustatymus ir trečioji įtampų parametrus. Šioje sekcijoje galima atlikti ir automatizuotą procesoriaus spartinimą. Kaip įprasta, „ASRock“ siūlo iškart sukonfigūruotus spartinimo profilius. i9-7900X procesoriui skirti profiliai 4.2, 4.4, 4.6 ir 4.8 GHz profiliai. Vartotojas turi galimybę susikurti penkis atskirus profilius ir esant poreikiui kažkurį vieną aktyvuoti.

„CPU Configuration“ subsekcijoje nematome „Intel Turbo“ technologiją apeinančios „Multi Core Enhancement“ funkcijos, kuri, nepriklausomai nuo apkrovos, leidžia visiems CPU branduoliams dirbti maksimaliu dažniu. Iš čia galima keisti BCLK daugiklį (CPU Ratio), magistralės dažnį (BCLK Frequency), L3 spartinančiosios atminties daugiklį, (de)aktyvuoti „SpeedStep“, „Speed Shift“, „Turbo Boost (3.0)“ technologijas.

 

XMP profilį galima aktyvuoti ir iš DRAM subsekcijos. Atminties dažnis kyla iki pat „ASRock“ pažadėtų 4400 MHz. „DRAM Tweaker“ įrankis duoda priėjimą prie kiekvieno iš keturių atminties kanalų, tačiau taikomi nustatymai primena paviršutiniškus, nes galima rinktis tik iš JEDEC/XMP profilių, kai MSI modelyje rankiniu būdu atskirai koregavome eilę vėlinimo laikų. Visgi nauda iš to abejotina, nes itin retas kuris taiko skirtingus nustatymus skirtinguose kanaluose esančiai atminčiai.

 

 

 

„CPU Voltage“ ir „Mesh Voltage“ įtampas ASRock netikėtai iškėlė į atskirą FIVR subsekciją. CPU įtampa keičiama netgi 0,001 V tikslumu, su galimybe rinktis tarp automatinio (auto), fiksuoto (override) ir adaptyvaus (adaptive) režimų. Pastarajam galima priskirti teigiamą (+) arba neigiamą (-) offset reikšmes. Penkis lygius turinti „Load Line Calibration“ funkcija, VCCSA, VCCIO ir DRAM įtampos paliktos „Voltage“ subsekcijoje. Nepatogumo kiek sukelia nerodoma automatinė CPU įtampa, nors šalia visų kitų mazgų skaitinės vertės pateikiamos.

 

 

 

„Advanced“ sekcija suskirstyta dar į devynias subsekcijas. „CPU Configuration“ subsekcijoje be aktyvių branduolių skaičiaus, „Hyper Threading“ ir „Intel Virtualization“ technologijų randame energijos taupymo režimus, geriau žinomus kaip „C States“. „Chipset Configuration“ subskiltyje galima įjungti/išjungti tinklo/garso plokštes, taip pat pasirinkti kokiu režimu (Gen1, Gen2 ar Gen3) dirbs kiekvienas PCI-Express lizdas.

 

 

Įrankių sekcijoje randame su „ASRock“ pagalbos servisu leidžiantį susisiekti „UEFI Tech Service“, RAID masyvo sukūrimo bei „RGB LED“ įrankius. Iš čia galima dubliuoti neliečiamą BIOS į naudojamo BIOS vietą ar tiesiog atlikti atnaujinimą.

„RGB LED“ apšvietimo efektai (pulsacija, statinis apšvietimas ir pan…) galimi tik zonai aplink mikroschemų rinkinį aušinantį radiatorių bei papildomoms 5050 juostelėms, jungiamoms prie RGB LED galvučių (3A, 12V). Iš UEFI BIOS aplinkos galimybės išjungti apšvietimą nėra.

 

Po „HW Monitor“ sekcijoje rasto „Fan Tuning“ įrankio atliktos diagnostikos gavome logiškas kreives, kuomet naudojamų „Noctua“ ventiliatorių sūkiai intensyvinami didėjant temperatūrai, tačiau reikia pabrėžti, kad diagnostika buvo atlikta vien su 4-pin (PWM) ventiliatoriais. Papildomai buvo nuspręsta patikrinti CHA_FAN lizdus ir su 3-pin ventiliatoriumi. Rezultatas kiek nuliūdino, kadangi paaiškėjo, jog 4-pin CHA_FAN1 ir CHA_FAN2 lizdai negali kontroliuoti non PWM ventiliatorių. Jog taip gali nutikti sufleravo tik prie CHA_FAN3/W_PUMP lizdo nustatymų matytas DC valdymo būdas. Tiesa, ventiliatoriai iš „HW Monitor“ sekcijos sėkmingai reaguoja į tuos pačius paruoštus profilius (Silent, Standart ir t.t.), ko nedarė naudojant „Fan-Tastic Tuning“.

 

 

 

5 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    Geras review.
    Šiaip plokštė atrodo tikrai nebloga, labai geras VRM aušinimas, kas itin reikalinga X299, sąlyginai nebloga garso posistemė, tačiau ASRock labai reikėtų padirbėti ties dizaino sprendimais. Tas krumpliaračių dizainas man asmeniškai nei šioks nei toks, nors čia gal skonio reikalas.
    Taip pat nesuprantu kam reikia įdėti 4x pilnus, sustiprintus PCIe lizdus, jeigu vis tiek 4x SLI/Cfx palaikymas neįmanomas? :/

  2. BC00 parašė:

    Dėjo MSI 4x sustiprintus, įdėjo ir ASRock. Kai reikia 3x sustiprintų kodėl neįdėti ir ketvirto 😀
    Dėl garso posistemių rezultato pradėjau manyti, kad daryti įtaką gali „silicio“- čipo kokybė. Pas abi plokštes techniškai ta pati posistemė, tos pačios tvarkyklės bendros abiems plokštėms, o rezultatai skirtingi.
    Dar palyginau VRM’us. Identišką bazę (valdiklis + galios blokai) turinti Aorus Gaming 7 Pro (tik su silpnesniais induktoriais) kainuoja 450+, kai Taichi XE kiek per 300.

    • IFeelYou parašė:

      Taichi yra geras Price/Performance value, o Aorus manau daugiau brand’as kaip ir ROG. Kam ko reikia 🙂 Daugelis žmonių manau net nežino kas tie VRM, todėl jiems jų aušinimas nėra labai įdomus.

  3. YOman parašė:

    tie krumpliaračiai tai tikrai juokingai ir pigiai atrodo. Primena tarybinių laikų pigių žaislinių mašinėlių ratus. Ir visiškai į PC temą nesipaišo.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.