„Asus ROG Strix X470-F Gaming“, pirmieji „Crucial“ DDR4 moduliai su RGB ir dual rank atminties įtaka AM4 platformos spartai

Į RGB areną žengia ir „Crucial“ su „Ballistix Tactical Tracer RGB“

„Crucial“ laikome kone tamsiuoju arkliuku, tyliai, bet sėkmingai, besidarbuojančiu SSD ir operatyvios atminties rinkose. Tačiau atėjo laikas ir šiai ramiai kompanijai įstoti į RGB klubą. Šis žingsnis buvo žengtas išleidžiant „Ballistix Tactical Tracer RGB“ seriją. Kol kas tokių modelių pasirinkimas labai ribotas. „Crucial“ starto metu pasiūlė tik dviejų skirtingų dažnių (2666 MHz ir 3000 MHz) modulius, kurie siūlomi 2x 8 GB, 4x 8 GB, 2x 16 GB ir 4 x 16 GB rinkiniais. Galima įsigyti ir pavienius 8 GB ir 16 GB modulius.

Mums kliuvęs 2x 8 GB 3000 MHz rinkinys (kaip ir turbūt visi kiti) patalpintas į permatomą plastikinę pakuotč, nurodant, kad „Tactical“ serija yra įsitaisiusi viduriuke tarp „Elite“ ir „Sport“ serijų. Pakuotė nėra labai spalvinga – vos viena RGB palaikymą simbolizuojanti RGB juostelė. Ištrauktas lankstinukas kalba apie parsisiunčiamą M.O.D. įrankį, o kitoje pusėje pradinukus moko kaip įdiegti modulį į motininės plokštės lizdą.

„Ballistix Tactical Tracer RGB“ moduliai turi nemažai bendro su praėjusiais metais apžvelgtais „Ballistix Tactical“ moduliais. Tas nemažai bendro yra pilkos spalvos radiatorius, tik čia jis yra dvisluoksnis. Įdėmiau apžiūrėjus susidaro įspūdis, kad vidinis sluoksnis iš dviejų pusių laiko įspraustą RGB juostelę. Nors šįkart turime dvisluoksnį radiatorių, tačiau tie sluoksniai yra ploni, taip leidžiant „Crucial“ moduliams vėl pasižymėti mažu svoriu. Moduliai rankoje nesijaučia kaip pigus produktas, tačiau tokio pat premium įspūdžio, kurį sudarė „Aorus RGB“ atmintis, sukurti negali. Abiejose pusėse gamintojas paliko po baltą „Ballistix“ pavadinimą ir juostinius iškilimus, kurie, mūsų nuomone, labiau atlieka patogesnio sučiupimo funkciją nei iš tikrųjų leidžia padidinti paviršiaus plotą. Tą daryti vargiai ir reikia, nes maksimalus modulių dažnis, kaip minėjome, siekia tik 3000 MHz.

Po matine plastiko juosta modulyje yra išdėstyti 16 diodų. RGB pašvietimo efektas sukuriamas ne tik iš viršaus, bet ir iš šonų, kuriuose palikta po dvylima mažų langelių. Dantytos juostos centre vėl matome „Ballistix“ žymę, kurios matomumo laispnis galės kisti kartu su RGB pašvietimo ryškumu. Įdomu tai, kad „Crucial“ leidžia pašalinti juostelę ir visiškai atidengti RGB diodus. Tam reikia tik ištraukti clips’ų porą, kuri perveria radiatorių. „Crucial“ sako, kad tai pravers siekiantiems maksimalaus pašvietimo ryškumo bei tiems, kuri ketina 3D spausdintuvu atsispausdinti savo juostą ir taip personalizuoti standartinę „Tactical Tracer RGB“ modulių išvaizdą. RGB juosta šiek tiek kyla virš radiatoriaus krašto, padidindama modulio aukštį keliais milimetrais, iki 40,7 mm. Tai neturėtų sukelti problemų netgi turintiems masyvius orinius CPU aušintuvus. Moduliai neaukšti, įsiterpiantys tarp „HyperX Predator RGB“ (42 mm) ir „Aorus RGB“ (39 mm).

Thaiphoon Burner informuoja, kad ant juodos spalvos montažinės plokštės integruoti „Micron“ lustai, o pats modulis yra single rank tipo. Tokio tipo moduliuose FBGA lustai paprastai būna sumontuoti ant vienos PCB pusės, ką nustatėme apžiūrėje gaminį fiziškai. Moduliai turi vieną XMP 2.0 profilį su užkoduotais 16(CL) – 18(tRCD) – 18(tRP) – 38(tRAS) vėlinimo laikais. Tokie laikai būdingi tiek 2666 MHz, tiek 3000 MHz moduliams. Skiriasi tik darbinė įtampa: lėtesnė atmintis naudoja 1,2 V įtampą, o mūsiškė (3000 MHz) padidintą 1,35 V.

5 Komentarai

  1. mafo parašė:

    Pagaliau mano plokštė arenoje – ačiū už gerus įvertinimus! Iš kart saulė iš už debesų išlindo. Pas mane RAM-as mikse su R5 2400G ant 3466 Hz berods dabar dirba, tiesa testų nedariau – nelūžta – tai skaitau ir testų nereikia :). Dar atsako laikai tikrai didesni. Kiek liūdna, kad 2700x nesugebėjo datraukti iki 3600 Hz, dėjau viltis, kad po sistemos „updaito“ išnaudosiu visą potencialą… na gal trečiai serijai tą pavyks padaryti. Kaži ar mažinant atsako laikus galima laimėti daugiau fps žaidimuose (kaip supratau tektų Hz žemėn leisti)? Neapsisprendžiu ką su jais daryti, žaisti ar nekišti nagų ir džiaugtis, kad aplamai ekranas nemėlynuoja (nors kartais vis dar sužalioja) 🙂

    • BC00 parašė:

      Manau, kad APU bus jautresnis CL mažinimui. Priešpaskutiniame puslapyje padarėme testų kas vyksta su 2700X sumažinus CL nuo 16 iki 14. Kai kur buvo galima išlošti porą fps. Aišku kuo mažesnis dažnis, tuo CL galima labiau sumažinti. Turi pats pasižaisti su savo sistema ir pasižiūrėti jos galimybes 🙂

  2. mafo parašė:

    Klausimėlis iš naujausio straipsnio apie Zen 2 ir 3600 MHz CL15 atminties palaikymą. Kaip manot ar ši plokštė galės palaikyti tokią atmintį jei aš į ją įkišiu naująjį ZEN2, kuris tokius „kaulus“ palaiko be problemų?

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Kiek žinau dabar RAM problemos yra dėl IMC, kuris yra pačiame procesoriuje. Tad, bent teoriškai išėjus geresniems procesoriams ta pati pagrindinė pl turi palaikyti greitesnę atmintį.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.