„Asus ROG Strix X470-F Gaming“, pirmieji „Crucial“ DDR4 moduliai su RGB ir dual rank atminties įtaka AM4 platformos spartai

Tolimesnis žvilgsnis į „ROG Strix X470-F Gaming“

Komplektacijoje nemažai makulatūrinio tipo priedų, kurie ne visiems taps nereikalingi. Keista, kad lipdukų knygutė neturi vieno lipduko, nors testavimo pavyzdys visiškai naujas. „Asus“ prideda RGB ir adresatinės RGB galvučių prailgintojus, HB SLI tiltą, standartiškai SATA kabelių ir M.2 tvirtinimo varžtelių. Zip-ties surišėjai taip pat tampa standartu, nes juos matome nebe pirmą kartą.

ATX formato „ROG Strix X470-F Gaming“ išsiskiria dviem bruožais. Pirmasis – didžiulis I/O zonos dangtelis, kuris uždengia kone pusę vieno iš dviejų VRM radiatorių. Antrasis – blizgiais efektais papuoštas mikroschemų rinkinio radiatoriaus, kuris tilteliu sujungtas su M.2 radiatoriumi. Paskutinį kartą tokią žaismingą dangą turintį radiatorių matėme senokai, o štai medžiaginių detalių integraciją pirmąjį kartą. Prie „Republic of Gamers“ tiltelio prikabinta medžiaginė klostė su to paties pavadinimo trumpiniu ROG. Dar vienas nematytas aksesuaras – „firminė“ baterija. Reikia sutikti, kad nuogos pagrindinių plokščių baterijos atrodo niūriai ir „Asus“ pavyko šį elementą labai paprastu būdu užmaskuoti ir pagerinti estetinį produkto vaizdą. Štai kur atsidūrė tas trūkstamas lipdukas.

Kitoje PCB pusėje matome, kad žemiausiai esantis mechaninis PCIe 2.0 x16 turi x8 režimui būdingą litavimo kontaktų skaičių, nors realus jo pralaidumas tik x4.

„ROG Strix X470-F Gaming“ tarp VRM radiatorių turi vieną 8-pin EPS12V maitinimo lizdą ir du 4-pin (po 1 A) CPU_FAN lizdus, kurių valdymas yra bendras.

Į keturis DIMM lizdus iš viso galima statyti 64 GB Un-buffered DDR4 atminties. „Asus“ nurodo, kad naudojant 2-os kartos „Ryzen“ procesorių „ROG Strix X470-F Gaming“ palaiko 3600 MHz (O.C.) modulius, kai palaikomas dažnis sumažėja iki 3466 (O.C.) naudojant 1-os kartos „Ryzen“ procesorių arba APU su „Vega“ grafika

Dešiniajame PCB krašte integruoti LED diodai, leidžiantys nustatyti POST metu atsiradusią problemą. Ne pats išsamiausias būdas, tačiau geresnis nei nieko. Žemiau randame vidinę USB 3.1 Gen 2 galvutę, kurią valdo X470 mikroschemų rinkinys.

„ROG Strix X470-F Gaming“ modeliui priklauso du mechaniškai sutvirtinti PCIe 3.0 x16 lizdai, vienas PCIe 2.0 x16 ir trys PCIe 2.0 x1. Du sustiprinti lizdai veikia pagal x16/x0 arba x8/x8 konfigūraciją. Jie palaiko 2-way SLI. Tai galioja naudojant 1-os/2-os kartos „Ryzen“ procesorių. Sumontavus APU, A serijos arba „Athlon“ procesorių įsigalės x8/x0 konfigūracija. Žemiausiai esančio 2.0 x16 lizdo elektrinis pralaidumas siekia x4, todėl jis tinkamas nebent „Radeon“ vaizdo plokštei ir „X470-F Gaming“ gauna 3-way „CrossFireX“ palaikymą. Tiesa, jis dalinasi pralaidumu su pirmuoju ir trečiuoju PCIe 2.0 x1 lizdais.

Patekimas prie pagrindinio M.2 lizdo nėra pats paprasčiausias. Pirmiausiai reikia nuimti tą dalį, kuri jungia M.2 radiatorių su mikroschemų rinkinio radiatoriumi. Tada tenka dar sudoroti du varžtus kol nukeliamas M.2 radiatorius su po juo esančia termo juostele. Virš M.2 radiatoriaus pirmoji 4-pin (3 A, 12 V) RGB galvutė, AIO_PUMP ir CHA_FAN1 lizdai.

Pagrindinis M.2_1 lizdas, siūlantis 32 Gb/s pralaidumą, palaiko maksimalaus 22110 formato M.2 SSD kaupiklį. Pastarasis gali turėti arba PCIe, arba SATA magistralę. Duomenų srautu M.2_1 su niekuo nesidalina ir yra visiškai nepriklausomas.

Antrasis M.2_2 lizdas siūlo PCIe 3.0 x2 režimą, tačiau dalinasi pralaidumu su dvejais iš trijų PCIe 2.0 x1 lizdų. Jeigu bus užimtas nors vienas iš PCIe x1_1 ar PCIe x1_3 lizdų M.2 galės veikti tik SATA režimu panaudojant 42, 60 arba 80 mm ilgio M.2 SSD kaupiklį.

Visi šeši SATA III 6 Gb/s lizdai yra tiesiogiai sujungti su X470 mikroschemų rinkiniu ir su niekuo pralaidumu nesidalina. Galimas 0, 1 ir 10 tipo RAID masyvų kūrimas. Žemiau paskutiniųjų lizdų matomas CLR_CMOS trumpiklis, anuliuojantis nustatymus BIOS’e.

Iš svarbesnių jungčių PCB apačioje galima išskirti dvi USB 2.0 ir vieną USB 3.1 Gen 1 galvutę. Išorinio termo diodo prijungimui skirtas 2-pin T_SENSOR lizdas, o RGB juostelės jungiamos arba prie adresatinės 3-pin 60 LED (3 A, 5 V), arba prie 4-pin 5050 LED (3 A, 12 V) galvučių. CHA_FAN3 būdingas 1 A stipris, kai W_PUMP+ yra trigubai galingesnis (3 A).

Po SupremeFX dangteliu slepiasi „Realtek ALC1220A“ kodekas, kuris suporuotas su dviem operaciniais stiprintuvais. Priekinį ausinių išėjimą stiprina „Texas Instruments R4580I“, o galinį to pačio gamintojo OPA1688, kuris priskiriamas kiek aukštesnei klasei. Eilinį kartą pasirinkti japoniški „Fine Gold“ serijos „Nichicon“ kondensatoriai, o garso posistemė yra atskirta nuo likusios montažinės plokštės.

 

„ROG Strix X470-F Gaming“ priklauso solidi I/O panelė. Jos konstrukcija „skystesnė“ už „ROG Crosshair VII Hero“ panelę, kuri yra pagaminta iš tvirto metalo. Čia panašu, kad panaudotas plastiko ir labai plono aliuminio derinys.

Vartotojas gali pasinaudoti PS/2 portu, penkiais USB 3.1 Gen 1 (mėlyna spalva), A tipo USB 3.1 Gen 2 (raudona spalva) ir vienu C tipo USB 3.1 Gen 1. Kažkodėl „Asus“ integravo ne A+C USB 3.1 Gen 2 kombinaciją, aplenkiant 10 Gb/s pralaidumo C tipo portą, tačiau didelės bėdos tame nematome. RJ-45 lizdas susietas su gigabitiniu „Intel I211-AT“ tinklo moduliu. Vaizdo išvedimui skirtos DisplayPort 1.2 (4K@ 60 Hz) ir HDMI 1.4b (4K@ 24 Hz) jungtys. Kartu su penkiais audio lizdais yra ir S/PDIF.

5 Komentarai

  1. mafo parašė:

    Pagaliau mano plokštė arenoje – ačiū už gerus įvertinimus! Iš kart saulė iš už debesų išlindo. Pas mane RAM-as mikse su R5 2400G ant 3466 Hz berods dabar dirba, tiesa testų nedariau – nelūžta – tai skaitau ir testų nereikia :). Dar atsako laikai tikrai didesni. Kiek liūdna, kad 2700x nesugebėjo datraukti iki 3600 Hz, dėjau viltis, kad po sistemos „updaito“ išnaudosiu visą potencialą… na gal trečiai serijai tą pavyks padaryti. Kaži ar mažinant atsako laikus galima laimėti daugiau fps žaidimuose (kaip supratau tektų Hz žemėn leisti)? Neapsisprendžiu ką su jais daryti, žaisti ar nekišti nagų ir džiaugtis, kad aplamai ekranas nemėlynuoja (nors kartais vis dar sužalioja) 🙂

    • BC00 parašė:

      Manau, kad APU bus jautresnis CL mažinimui. Priešpaskutiniame puslapyje padarėme testų kas vyksta su 2700X sumažinus CL nuo 16 iki 14. Kai kur buvo galima išlošti porą fps. Aišku kuo mažesnis dažnis, tuo CL galima labiau sumažinti. Turi pats pasižaisti su savo sistema ir pasižiūrėti jos galimybes 🙂

  2. mafo parašė:

    Klausimėlis iš naujausio straipsnio apie Zen 2 ir 3600 MHz CL15 atminties palaikymą. Kaip manot ar ši plokštė galės palaikyti tokią atmintį jei aš į ją įkišiu naująjį ZEN2, kuris tokius „kaulus“ palaiko be problemų?

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Kiek žinau dabar RAM problemos yra dėl IMC, kuris yra pačiame procesoriuje. Tad, bent teoriškai išėjus geresniems procesoriams ta pati pagrindinė pl turi palaikyti greitesnę atmintį.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.