„Crucial“ žengia į NVMe turgų: ar P1 gali būti F-1?

pSLC buferio nustatymas parodo keistą P1 elgesį

Vos pradėję testavimą su HDTune Pro pastebėjome keistą P1 elgesį. Vietoje to, kad baigęs rašymo operaciją SSD pradėtų mažinti savo temperatūrą, P1 temperatūra buvo pakibusi tarp 60 – 65 °C. Pabandymas perkrauti sistemą niekuo nepadėjo, kaip ir P1 įdėjimas į kitos pagrindinės plokštės M.2 lizdą. Nefiksuojant jokio skaitymo/rašymo aktyvumo užstrigusios būsenos „Crucial P1“ greitai padidino savo temperatūrą virš 60 °C. Galiausiai nusprendėme palikti SSD ramybėje ir po gerų 10 minučių pastebėjome, kad P1 pagaliau pradėjo mažinti temperatūrą. Toks laiko tarpas yra labai ilgas, nes paprastai SSD pradeda vėsti pusės minutės intervale vos nutraukus apkrovą. Vėliau testuodami pastebėsime, kad ~42 °C yra ta riba, kai ją viršijęs SSD kaupiklis pereina į savęs užkaitinimo būseną, pakeldamas temperatūrą virš 60 °C ir priversdamas laukti, kada temperatūra pradės mažėti. Panašu, kad trukmė, kada P1 vėl ima vėsti, priklauso nuo to, kokio intensyvumo apkrova buvo taikoma. Tarp realaus naudojimo testavimų (žaidimų diegimas, archyvavimas, kopijavimas) nedarant jokių pauzių po to prireikė laukti net 20 minučių, kol P1 sumąstė, kad laikas pereiti į vėsesnį režimą.

„Micron“ į P1 serijos kaupiklius integravo dinaminį pSLC buferį, kurio dydis kinta nuo kaupiklyje esančios laisvos vietos. Tiesa, yra palikti fiksuoti nedideli buferiai. Pripildytas 500 GB talpos P1 turės ~5 GB likusį pSLC buferį, 1000 GB – 12 GB, 2000 GB – 24 GB. 1 TB talpos P1 turima dinaminio buferio talpa priklausomai nuo informaciją pateikiančio šaltinio kinta 100 – 150 GB ribose. P1 kaupikliai sureguliuoti taip, kad išsekus pSLC buferiui duomenys toliau vis tiek rašomi į SLC blokus prieš viską sutalpinant į QLC. Tokia ypatybė iš dalies prilygsta MX kaupikliuose sutinkamai duomenų apsaugai nutrūkus elektros tiekimui, nors P1 ir neturi papildomų kondensatorių. Taip pat P1 turi savybę ramybės metu laikyti duomenis būtent SLC celėse, o ne QLC. Toks elgesys atstoja kaip skaitymo operacijų buferį.

Nereikėtų pasitikėti dviem dalykais, kuriuos rodo HD Tune Pro įrankis. Pirma, linijinė skaitymo sparta, kuri siekia 2500 MB/s ir net 500 MB/s viršija gamintojo nurodomus 2000 MB/s. Antra, pSLC buferio dydis, kuris viršija 300 GB. Kuo galima pasitikėti, tai gryna QLC rašymo sparta. Išsekus pSLC buferiui rašymo greitis sumažėja iki 50 – 60 MB/s.

15 Komentarai

  1. Strelok parašė:

    Kaip tik is topo centro paemiau uz 119 eur. Manau, kad nvmi baigia m2 isstumti, nes kaina beveik identiska tapo tik greitis nvmi daug geresnis.

  2. SarzzeR parašė:

    Hmmmm, visai greitas aparatas, gal reiks pasiimti, tik reikia rasti pigiausią variantą. 😀

  3. BC00 parašė:

    Pagal kainą radau dar vieną rimtą konkurentą. Silicon Power P34A80: Phison E12 + Toshiba 3D TLC + DRAM. Turėtų panašiai performinti į Patriot Viper VPN100, bet gal patiems pavyks gauti testams.

    http://www.skytech.lt/sp001tbp34a80m28-silicon-power-ssd-p34a80-1tb-pcie-gen3-nvme-32003000-mbs-p-449394.html

  4. SarzzeR parašė:

    Na va, pagaliau pasiėmiau P1, esu labai patenkintas. Pagaliau turiu daug vietos sudėti visus norimus žaidimus. 😀

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.