Epson L550 daugiafunkcinis įrenginys – ekonomiškumo viršūnė?

Nors daugelio įsigytų PC komponentų išlaikymas nekainuoja, – taip, tam tikros HW detalės visgi reikalauja sąlyginio išlaikymo, kurį vadiname elektros energija, tačiau situacija su spausdintuvais yra kiek kitokia. Labai dažnai šio įrenginio išlaikymas atsieina kur kas daugiau nei pradinė įsigyjimo kaina, tačiau „Epson” pabandė pasukti visiškai kitu keliu, nesiūlydami daugiafunkcinį L550 įrenginį įsigyti labai pigiai, tačiau pareikšdami, kad spausdinimas juo nekainuos beveik nieko.

 

 

  • Apie „Epson”
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Specifikacijos
  • Diegimas
  • Skeneris
  • Spausdinimas
  • Išvados

 

Apie „Epson”

„Epson”, kuri ilgesniu variantu dar žinoma kaip „Seiko Epson Corporation”, buvo įkurta 1942 metais Japonijoje. Pradėjusi darbą 230 m2 maisto produktų paskirties sandėlyje vos su 22 darbuotojais kompanija išaugo į vieną didžiausių spausdintuvų bei vaizdinės medžiagos fiksavimo įrangos gamintojų visame pasaulyje. Turėdama daugybę po visą pasaulį išsisbarsčiusių atstovybių, „Epson” gamina ne tik rašalinius, lazerinius ar taškinės matricos principu veikiančius spausdintuvus, bet ir skenerius, namų kino projektorius ir televizorius, LCD komponentus, stalinius kompiuterius, robotus bei kitas pramoninę gamybą palengvinančias sistemas. „Epson” yra viena iš trijų „Seiko koncerno dalių. Dvi likusias „Seiko Group” dalis sudaro „Seiko Holdings Corp.”, gaminanti laikrodžius bei „Seiko Instruments Inc.” (SII), kuri susikoncetravusi į puslaidininkų gamybą. „Epson” pasaulyje labiausiai išgarsėjo savo mikropjezo (angl. Micro Piezo) spausdinimo technologija bei 3LCD technologija, sutinkama LCD projektoriuose.

 

Pakuotė ir komplektacija

Be pavaizduotos L550 fotografijos su įrenginio išmatavimais dėžės paviršiai talpina daug kitos informacijos.

„Epson L550” daugiafunkcinis spausdintuvas apsaugotas pora putoplasto lakštų bei polietileniniu maišu. Į komplektaciją gamintojas prideda maitinimo kabelį, vartotojo bei fakso sukonfigūravimo gidus, briošiūrą su garantinėmis sąlygomis, tvarkyklių CD bei vieną konteinerį su juodu rašalu, nors oficialioje svetainėje nurodoma, kad papildomų buteliukų su juodu rašalu turėtų būti du. Vartotojo apsunkinimui, „Epson” neprideda ir būtino USB –> mini USB kabelio, todėl teks sugaišti šiek tiek laiko ir paaukoti keletą litų, jei po ranka tokio neturime.

 

Žvilgsnis iš arčiau

„Epson L550” išmatavimams siekiant 474 (I) x 377 (P) x 226 (A) mm., produktas daugiau ar mažiau primena daugiafunkcinį įrenginį taikytą namų arba nedidelių ofisų reikmėms. Surinkimo kokybei esant adekvačiai kainai, kurią paminėsime apžvalgos pabaigoje, gamintojas nesugebėjo išvengti pirštų atspaudus renkančių paviršių.

45o kampu palenkta spausdintuvo valdymo panelė, talpinanti plastmasinius mygtukus, padengta ypač smulkiai raštuotu paviršiumi – pirštų atspaudai čia nerenkami. Mygtukai lengvesniam naudojimuisi suskirstyti į grupes, o informaciją teikia nespalvotas stačiakampio formos ekranėlis. Situacija kinta pereinant į šoninę centrinę spausdintuvo dalį arba kylant aukščiau, link automatinio dokumentų maitintojo (angl. Automatic Document Feeder) arba trumpiau ADF, kurio kraštai padengti blizgia ir tuo pačiu pirštų atspaudus renkančia plastmase.  ADF pasižymintys įrenginiai leidžia skenuoti, kopijuoti ar spausdinti multi puslapinius dokumentus be būtinybės vartotojui keisti kiekvieną lapą.

Po valdymo panele turime teleskopinį išlendantį stalčiuką, sustabdantį nepageidaujamą lapų keliavimą ant stalo ar ant grindų. Kairioji L550 pusė yra visiškai tuščia, o dešinėje, ant dviejų kabliukų, pakabinta rašalo saugykla. Ji talpina keturis konteinerius su keturių spalvų rašalu: juodu, geltonu, žydru ir purpuriniu. Papildomai integruotas dviejų pozicijų slankiklis, leidžiantis nutraukti rašalo tekėjimą į spausdintuvą. Gamintojas rekomenduoja blokuoti rašalo tekėjimą į L550, kuomet daugiafunkcinis įrenginys yra transportuojams. Ne veltui tokia slankiklio padėtis ir vadinama „transportavimo“. Pati talpykla yra permatoma, todėl leidžia objektyviai sekti likusio rašalo kiekį visuose keturiuose konteineriuose.

L550 galinėje dalyje randame maitinimo lizdą, USB, tinklo portą bei pora RJ-11 jungčių, skirtų spausdintuvo prijungimui prie telefono ir jo linijos. Aukščiau randame dviejų dalių išskleidžiamą lapų tiekimo dėklą, kuris uždengtas permatomos plastmasės dangteliu.

Skenerio sekciją dengiantis dangtis yra pakankamai sunkus dėl ant jo viršaus integruoto ADF. Dangtis fiksuojamas tik 70-75o pozicijoje, todėl palenkimas kitu kampu privers dangtį prilaikyti rankomis.

 

Specifikacijos

 

Diegimas

Prieš pat tvarkyklių diegimą iš pridėto CD programinė įranga pasiūlo patikrinti ir parsisiųsti pačią naujausią prieinamą versiją iš interneto. „Epson L550 palaiko iPrint funkciją, leidžiančią spausdinti arba skenuoti reikiamą informaciją suporavus daugiafunkcinį įrenginį su iOS arba „Android operacinę sistemą naudojančiais produktais. Tiesa, funkcionalumas šiek tiek kenčia, nes L550 reikalauja laidinio sujungimo su tinklu. Skirtingai nei „Android, iOS programėlės leidžia spausdinti ne tik paveiksliukus, bet ir Word, Excel, Power Point bei PDF dokumentus.

Priežiūros skirsnis suteikia galimybę tikrinti informaciją apie galimai užstrigusį lapą, išvalyti spausdinimo galvas ir t.t.

Skeneris

CIS matricą naudojančio skenerio skiriamoji geba siekia 2400 x 1200 taškų. Skenavimo plokštelė talpina didžiausio A4 formato arba mažesnius, pavyzdžiui B5, lapus. Nors dangtis fiksuojamas tik ~75o pozicijoje, „Epson papildomai įrengė svertus, kurie pakelia dangtį ~1 cm., todėl vartotojas gauna galimybę skenuoti net storesnės apimties spaudą dangčiui esant visiškai nuleistam. Skenavimo funkcija neturi taip vadinamo autonominio režimo – L550 konstrukcijoje nerandame nei USB prievado atmintinukams, nei lizdo atminties kortelėms. Tiesa, pasinaudojant L550 valdymo panele galima skenuoti tiesiai į PC.

Tarp pasirinkimų turime keturis režimus: JPEG, PDF, WSD bei skenavimas tiesiai į elektroninio laiško terpę. Skenavimo programinė įranga leidžia pasirinkti tris paringtis: namų, ofiso ir profesionalią. Kiekvienas režimas siūlo šūsnį nustatymų, tačiau šiek tiek liūdna matyti, kad namų JPEG skenavimo geba siekia 300 DPI ir negali būti keičiama.

Skeneriui esant neaktyviam ilgesnį laiką, aktyvuojamas miego režimas, iš kurio pabusti prireikia apie 8 sekundžių. Naudojamas skenavimo principas yra standartinis: juosta nustumiama į priešingą pusę ir tik tuomet pradeda slinkti per visą skenavimo langą.

 

Spausdinimas

„Epson” akcentuoja, kad L550 yra labiau kurtas darbui su spalvotais dokumentais nei spalvotų nuotraukų spausdinimui, nors jokių problemų atliekant šį darbą nebuvo pastebėta: įjungus L550 į tinklą, juo galima spausdinti po 30 sekundžių, pasiruošimas iš miego režimo netrunka ne ilgiau 5 sekundžių, o rašalas iš talpyklos pompuojamas labai tyliai. Žinant, kad su vienu rašalo užpildymu galima atspausdinti apie 6000 spalvotų arba 4000 juodai baltų lapų, o panaudojus pridėtą juodo rašalo bonkutę perlipti ir 10 000 ribą, bendrą vaizdą šiek tiek gadina popieriaus lapų dėklas-talpykla, kuri maksimaliai talpina viso labo 100 lapų. Panašu, kad „Epson L550” tampa kiek problematiška kuomet tenka pagriebti nedidelio formato (10 x 15 cm) fotopopierių, kurio tankis viršyja 160 g/m2, nors gamintojas deklaruoja, kad maksimali riba siekia 255 g/m2. Laimei, tokių problemų nekyla naudojant A4 formato fotopopierių.

Originali fotografija

L550 (aukščiausia leidžiama kokybė)

Originali fotografija

L550 (aukščiausia leidžiama kokybė)

Nustačius aukščiausią spausdinimo kokybę, A4 fotografijos spausdinimas trunka ~10 minučių, 10 x 15 cm – 4 minutes. „Epson L550” ir aukštos kokybės fotopopieriaus derinys leidžia gauti visai neblogos kokybės nuotraukas (pasinaudojus spektrokolorimetro šablonais greičiausiai galima pasiekti akiai dar artimesnį vaizdą), tačiau aiškiai matosi, kad šis daugiafunkcinis įrenginys nėra tinkamas juodai-baltų fotografijų spausdinimui – gaunamos fotografijos turi aiškų mėlynos spalvos atspalvį. Galima pridėti, kad pasigedau galimybės spausdinti fotografijas be rėmelių, ką jau siūlo net ir pigūs spausdintuvai.

Užstačius aukštos kokybės režimą, lapas pilnas žodžių „Test“ buvo išspausdintas per ~7 sekundes. Mažinant žodžių skaičių mažėjo ir reikiamo laiko sąnaudos.

                             Režimas Test                                            Juodraštinis režimas

„Epson L550” greičaiusiai užimtų viduriuką vertinant jo skleidžiamą triukšmą: įrenginys nėra nei labai garsus, nei toli gražu tylus. Verta pastebėti, kad L550 neturi jokių korpuso vibracijų, mat jame nėra sunkių kartridžų, o skledižiamas triukšmas aiškiai kinta ne tk nuo atliekamo darbo (šiuo atveju pasiruošimo, popieriaus užgriebimo ar jo išmetimo), bet ir nuo kokybės režimo. Turbūt nesuklysiu pasakęs, kad didžiusią triukšmo dozę skleidė popieriaus užgriebimas ir išmetimas.

Apie popieriaus užgriebimą galima pakalbėti kiek daugiau: L550 nustebino tuo, kad nėra reiklus popieriaus padėjimo ant dėklo kokybei – 100 stačiai gulinčių lapų vistiek bus užgriebti. Dar labiau stebina tai, kad popierius gali būti net ir apglamžytas ar su užlenktais kampais – L550 tai jokių problemų nesukelia.

Remaintis gamintojo duomenimis, kopijuoti vieną lapą kainuoja 0,7 cnt. Tai tikrai pigu. Kopijavimo modulis labiausiai pritaikytas darbui su A4 formato lapais bei palaiko pritraukimą nuo 25 iki 400 procentų. Vartotojui siūlomi trys režimai: juodraštinis (nesuderinamas su automatiniu užgriebimu), standartinis ir geriausios kokybės.

 

Išvados

Neabejotinai „Epson L550” taikytinas darbui su spalvotais dokumentais, aplenkiant aukštos kokybės fotografijas. Nors apie 1230 litų prašoma suma nėra maža ir viršyja kitų panašų funkcionalumą siūlančių daugiafunkcinių įrenginių kainą, nederėtų pamiršti, kad „Epson” į komplektą iš karto prideda kartridžą su dažais, o naudojimosi kaina (naudojant pakankamai intensyviai) leis gana greitai susigrąžinti permokėtus pinigus. Tiesa, papildomas L550 funkcionalumas yra labai ribotas: produktas neturi integruoto Wi-Fi, debesų terpės palaikymo, iPrint funkcijai reikalingas laidinis sujungimas, o 180 juodai baltų puslapių talpinantis fakso modulis yra niekuo neišsiskiriantis.  Visa tai greičiausiai yra didžiausi L550 suteikiami nepatogumai. Kitoje pusėje galima išskirti pakankamai kokybišką ir greitą spausdinimą, lengvai toleruojamą triukšmą, kuriuos lydi ypač žema darbų kaina. Būtent ji gali suvilioti tuos, kurie intensyviai dirba su spalvotais dokumentais ir ieško itin ekonomiško daugiafunkcinio įrenginio.

 

3 Komentarai

  1. allieduser parašė:

    labai megstu technews svetaine, labai daug apzvalgu, naujienu ir t.t. geresnio lietuvisko net nera:) Super apzvalgos!

  2. Hellas parašė:

    As irgi megstu apzvalgas ir galetu buti daugiau 🙂

  3. BC00 parašė:

    Vasarą sulauksit tokių gamintojų produktų apžvalgų, kurių čia niekad nebuvo, jau nekalbant apie tai, kad turėtų būti labai įdomių produktų:)

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.