Gėris ir ausims, ir akims: „Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7“

Išvados

Pagaliau. Pagaliau kažkas, tiksliau „Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7“, leido suprasti ne tik kodėl „Gigabyte“ pardavimais nuolat varžosi su „Asus“, bet ir kodėl padarius galutinę suvestinę dažnai aplenkti amžino varžovo jai nepavyksta. Geležinei Z270X-Gaming 7 pusei greičiausiai neturime jokių priekaištų. Plienu sustiprinti PCI-Express 3.0 x16 lizdai išdėstyti labai protingai, paliekant didesnes erdves į SLI/„CrossFire“ sujungtų vaizdo plokščių kvėpavimui. Vieną iš dviejų M.2 (32 Gb/s) lizdų sugebėta įrengti po LGA 1151 lizdu, todėl CPU aušintuvo sukuriama oro srovė teigiamai pasitarnaus (bet neišgelbės) kaisti ir perkaisti taip mėgstantiems NVMe SSD kaupikliams. Z270X-Gaming 7 gali susitvarkyti net su trimis NVMe įrenginiais (2x M.2 + 1x U.2), tik tam reikia turėti pinigų ir sekti, kurie SATA lizdai bus atjungti, bet tai jau tik mūsų ir Z270 mikroschemų rinkinio problemos ir trūkumai. Antrasis, atsarginio vaidmenį atliekantis, BIOS modulis visada leis jaustis ramiau, o šalia DIMM lizdų atsidūrusių on-board mygtukų vieta – ideali. Pridėjus faktą, kad net baterija gali būti pašalinta prieš tai neišėmus vaizdo plokštės leidžia teigti, jog viskas apgalvota iki menkiausių smulkmenų. Taip ir būtų, jei perkrovimo funkciją atliekantis on-board mygtukas būtų stambesnis už BIOS nustatymus anuliuojantį, tačiau tai labiau aktualu tik tokiems, kaip mes, t.y. testuotojams. Paprastam vartotojui daug daugiau gali reikšti dvigubas (Intel + Killer) gigabitinis tinklas ir „Creative Sound Core 3D“ garso posistemis. Deja, atskirų tinklų pajėgumo į vieną apjungti nepavyks, o integruotas „Creative“ garsas RMAA teste neužfiksavo geresnių rezultatų už „Realtek ALC1150“. Visgi tai nėra esminis vertinimo kriterijus – viešoje erdvėje „Sound Core 3D“ ir daugelis ALC1150 sprendimų vertinami panašiai, kuris yra kuris sugebant pasakyti tik nedaugeliui. Pačiais didžiausiais geležies tipo arkliukais, be abejonės, tampa beveik 30 USD kainuojantis ir 40 Gb/s siūlantis „Thunderbolt 3“ modulis bei aštuoni, pabrėšime, aštuoni, 4-pin lizdai ventiliatoriams. Jų savikaina toli gražu nėra didelė, tačiau jų buvimą dauguma įvertins kur kas brangiau. Svarbiausia, kad visus aštuonis „Gigabyte“ lizdus galime drąsiai statyti greta montuojamų į „Asus“ plokštes: 3-pin/4-pin valdymas tiek PWM, tiek DC režimais, išskirtinė paskirtis vandens pompoms, diagnostika, profiliai, kalibravimas net su aštuoniais skrituliukais, galimybė ventiliatoriams visiškai išsijungti reaguojant į sumažėjusią temperatūrą, galų gale šie lizdai turi net OCP apsaugą. Gėris ausims garantuotas.

Žinoma, pardavimus nulemia daugybę veiksnių, tačiau jei tęsiant retorinę mintį, programinė dalis vis dar nėra stiprioji Z270X-Gaming 7, o tuo pačiu ir „Gigabyte“, pusė, nors atstumas iki „Asus“ galimai sumažintas. Visų pirma strėlės sminga į be galo mažą gamyklinį pelės jautrumą UEFI BIOS aplinkoje (laimei, lengvai pataisoma), kursoriaus „pritraukimą“ ir jautrumo sumažinimą tik atsidūrus ant nustatymų eilutės, grąžinimą nesuvaldžius pelės ratuko iš nustatymų puslapio pabaigos į pradžią (ir atvirkščiai) bei daugybę bereikalingų subfolderių. Patobulėjimui vietos tiek, kiek perteklinės erdvės subfolderiuose. Papildomos programinės įrangos apimtys taip pat gerokai mažesnės. Nesužavėjo ir automatinis CPU spartinimas. Net ir pabandžius ne profilinį, o auto režimą su „APP Center“, vis tiek tegavome tuos pačius 4,4 GHz. Tai yra standartinė i7-6700K spartinimo norma, tačiau šiuo klausimu norėtume iš „Gigabyte“ šiek tiek agresyvesnio elgesio. Psichologiškai veiktų ir L3 spartinančiosios atminties dažnio padidinimas. Įdomiai atrodo ir „Gigabyte“ apsisprendimas iškart apeiti „Turbo Boost“ daugiklius, net neįdedant į UEFI BIOS su tuo susijusio nustatymo. Dėl šios priežasties mūsų i7-6700K iškart buvo pakinkytas į fiksuotas, su naudojamų branduolių skaičiumi nesusijusias, 4,2 GHz vadžias. Be abejonės, vartotojui tai tik į naudą, tačiau ar dėl to nesusierzins „Intel“? Greičiausiai ne, o jei ir taip, tuomet Z270X-Gaming 7 bus pasiruošusi pakelti snaudžiančios „Intel“ nuotaiką išties pritrenkiančiai atrodančia „RGB Fusion“ apšvietimo sistema. Palyginus su šiuo išpildymu, „MSI Z170A Tomahawk“ ir „Asus Z170-Deluxe“ buvo niekas. Paklojus 250 eurų ims džiaugtis ir akys.

4 Komentarai

  1. ZeroFM parašė:

    Aš tai daugiau nesirinksiu gigabyte vien dėl siaubingo softo kreivumo . Per system information viewer negalima kontroliuoti pompos greičio , nors nustates kad dirbtų 60%. Įjungus pc pompa dirba 20% , pajungus minėta programa dažniausiai reikia rankiniu būdu nustatyt pompos greitį .
    Mane tai vemti verčia visas RGB ir nereikalingų lempučių kratinys

  2. Lets Do parašė:

    Aš tai norėčiau pasidžiaugti, kad visos Asus Z270 serijos palaiko linux 🙂

    • kernel_panikuoja parašė:

      Kone visos motkes palaiko linux by default 🙂 Esme is tikro cia net ne konkretus motkes gamintojas, o lustu rinkinys. Pastarajam patys gamintojai (Intel, AMD) arba foss bendruomene upstream’ina draiverius tiesiai i main-line kerneli. Tiesa, motkes gamintojai gali naudot papildomus lustus kitam funkciuonalumui, kurio neturi pats chipset’as, bet dauguma Realtek, Asmedia ir pan. lustu linux palaiko irgi out-of box.

      Ka noriu pasakyti – nemanau, kad Asus Z270 kazkuom labiau linux-friendly nei Asus Z170 ar, bet kokio kito gamintojo panasu chipset’a turinti MB.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.