Keičiam „ASUS ROG Strix RX Vega 56 OC Gaming“ į „TUF Gaming RX 6800 OC“

Žvilgsnis iš arčiau į TUF Gaming RX 6800 OC, ASUS ima iškart stebinti

Ant dėžutės nurodytas OC logotipas praneša, kad tai gamykliškai paspartinta RX 6800 versija. ASUS afišuoja tokius dalykus, kaip 16 GB atminties buferis, PCIe 4.0 sąsaja, RDNA 2 architektūra, suderinamumas su AURA Sync ir t.t. Komplektacijoje rasta firminė liniuotė yra keistas sprendimas, tačiau turintis praktiškumo. Jokių PCIe kabelių/perėjimų – nepridėta.

TUF Gaming RX 6800 OC dizainas simplistinis ir tuo pačiu agresyvus – labiau primena ROG klasės produktą. Nieko stebėtino, kad ASUS pasirinko aušinimą, turintį tris ventiliatorius, tačiau esame nustebinti parinktomis medžiagomis. TUF tematikos raštu papuoštas ir vietomis perforuotas gaubtas yra vien tik šlifuoto aliuminio, niekur nerasime jokių plastiko detalių. Bendras TUF Gaming RX 6800 OC ilgis siekia 310 mm. Lyginant su etalonine RX 6800, ji yra ~4 cm ilgesnė. Tai nėra pati trumpiausia rinkoje (ne)esanti RX 6800 vaizdo plokštė, turinti patobulintą aušinimą.

Ant montažinės plokštės esančius komponentus saugo nugarinė plokštelė. Taip pat aplink lustą matome išskirtinai „Radeon“ vaizdo plokštėms būdingą X formos apsaugą. Galinėje dalyje paliktos perforacijos atskleidžia, kad tikrasis PCB ilgis yra šiek tiek mažesnis, t.y. tais pačiais 4 cm, kuriais TUF Gaming RX 6800 OC yra ilgesnė už standartinio AMD dizaino modelį. Pasak ASUS, perforuota nugarėlė nebeleidžia įkaitusiam orui patekti atgal į cirkuliacinį ratą – nepageidaujamą šilumą pasiima išpučiantys korpuso ventiliatoriai.

TUF Gaming RX 6800 OC plotis siekia 58 mm, 2,9 aukšto aušinimo sistema korpuse pareikalaus 3 PCI išplėtimo lizdų. Žemiau fotografijoje matomos kojytės, kuriomis gaubtas tvirtinamas prie montažinės plokštės, taip pat yra pagamintos iš metalo.

Į korpuso langą atsuktoje gaubto pusėje matomas baltas „Radeon“ užrašas. Geriau apžiūrėję tarpą tarp nugarinės plokštelės ir montažinės plokštės pastebėjome, kad termo juostelė įsprausta ne tik GPU, bet ir VRM projekcijoje.

Galinėje TUF Gaming RX 6800 OC dalyje randame apnuogintus šilumos vamzdelių galus. Jų priskaičiuojame šešis, tačiau aušinimui viso panaudoti 7 šilumos vamzdeliai.

Perforuotas I/O skydelis turi tris DisplayPort 1.4 ir vieną HDMI 2.1 vaizdo išvestis. ASUS atsisakė Thunderbolt palaikančios C tipo USB jungties, kurią turi etaloninės RX 6800 vaizdo plokštės. Vietoje jos pridėjo papildomą DisplayPort lizdą. Iš šio kadro galima matyti kiek yra paaukštinta montažinė plokštė. TUF Gaming RX 6800 OC aukštis siekia 140 mm – siauriems korpusams tai signalas, kad plokštė gali neįtilpti.

ASUS pasirinko taip vadinamus axial’inius ventiliatorius. Tokie ventiliatoriai pasižymi išorėje esančiu žiedu, kuris uždaro oro tėkmę – neleidžia jai pasklisti į šonus ir nukreipia tiesiai į žemiau esantį radiatorių. T.y. 100 mm skersmens ventiliatoriai, nors realus skersmuo yra truputį mažesnis (~96 mm). Visi trys aušinimo įrenginiai dydžiu nesiskiria, tačiau vidurinysis turi 13 mentelių, o išoriniai po 11. Tolimesnės oro srauto judėjimo optimizacijos apima viduriniojo ventiliatoriaus sukimąsi pagal laikrodžio rodyklę, kai kraštiniai du sukasi į priešingą pusę.

Likusią aušinimo sistemą sudaro monolitinis radiatorius su septyniais šilumos vamzdeliais, kurie patenka į preciziškai nupoliruotą, nikelio dangą turintį, Max Contact pagrindą. Kartu varinis pagrindas surenka šilumą ir nuo GDDR6 lustų, tarp kurių radome termo juosteles.

Neišardžius vaizdo plokštės smulkiai papasakoti apie VRM grandinę negalime. Vizualiai apžiūrėję vaizdo plokštę galime patvirtinti, jog, kaip ir standartiniame modelyje, taip ir čia, VRM komponentai yra išdėstyti tiek prieš GPU, tiek už jo. Už „Big Navi“ branduolio esančius galios blokus aušina pagrindinis monolitinis radiatorius. Kita dalis VRM’o aušinama labai plona, dantukus turinčia, plokštele, kuri sujungta su metaliniu kronšteinu, sutvirtinančiu priekinę vaizdo plokštės dalį. Savo ruožtu tas kronšteinas jungiamas su vaizdo plokštės gaubtu. Sprendžiant iš aušinimo pajėgumų, čia bus sustatyti atminties grandinės galios blokai, o pagrindinis radiatorius aušins GPU energiją tiekiančius MOSFET tranzistorius.

 

Netoli krašto patalpintas slankiklis, kuris leidžia perjungti gamyklinį Performance BIOS’ą į Quiet. Tiesa, ASUS nieko nepažymi kuo šie du BIOS skiriasi – tai bandysime pasiaiškinti apžvalgos metu. Kitame gale matome nedidelę zoną su TUF ženklu. Galima sakyti, kad tai vienintelė aksesuarinio tipo detalė, kuri nėra pagaminta iš metalo. Beveik neabejojame, kad šis logo sušvis RGB spalvomis.

TUF Gaming RX 6800 OC turi du standartinius 8-pin maitinimo lizdus. Blogai prijungus PCIe kabelį bus pranešta raudonos spalvos indikacine LED šviesele. ASUS šiai vaizdo plokštei rekomenduoja bent 650 W galios maitinimo šaltinį.

13 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    Testų vienoj apžvalgoje daugiau nei pas Hardware Unboxed 😀

  2. Asara parašė:

    Ir malačius, taip isigilina ir viska aiškiai mum vartotojams išdėsto

  3. Vegitas parašė:

    Isvada paprasta, liekam su 1080ti 😉

  4. Kubus parašė:

    Ačiū už apžvalgą.
    Bet dabartiniu metu kai negalima nusiprikti gpu, ar verta apie jas domėtis?taip, tai įdomu. Bet, suprantu kai, perskaitau prekės apžvalgą, man patiko, nuėjau nusipirikau. O dabar.. Ar jūs priversti rašyti tokias apžvalgas. ar it naujienos turi savo nuomonę, poziciją?

    • adex parašė:

      nepainiok apzvalgos su reklama, suprasciau tavo pozicija jeigu tai butu reklama, nes tada jau tikrai pointless butu daryti reklama nesamam produktui. o cia tiesiog apzvalga, ir turbut >95% ja skaitanciuju net nesiruosia pirkti, o uzmeta aki i tai kas vyksta technologiju pasaulyje, nes jiems tai elementariai idomu. kad butu idomu ziureti krepsini ir tuo megautis irgi nebutina pastatyti puse algos topsporte, tiesiog ziuri savo malonumui. taip ir cia, skaitinejiesi ir domiesi savo malonumui ir smalsumui patenkinti

    • BC00 parašė:

      Aš pats gamintojų klausiau „kam jums dabar šitų plokščių publikacijos“? Atsakymas buvo toks, kad daiktas naujas ir ne tik, kad reikia publikacijos, bet ir dar kuo greičiau. Taip, kad net patiriam spaudimą, nors parduotuvės ir tuščios 🙂

  5. vycius9 parašė:

    Labai puiku.. Kuo daugiau naujovių, apžvalgų ir testų tuo geriau. Ir nebūtina viską pirkti.
    toks ir turi būti technologijų inovatyvus portalas.

  6. EgidijusL parašė:

    Patreon neturi technews.lt ? 🙂

  7. TomasP parašė:

    Seniai norėjosi savo Vega 56 atnaujinti į 6800 ar 6800XT, bet pamačius kainas ir tuščias parduotuves dingsta noras.
    Smagu matyti AMD konkurencinga abiejuose frontuose.
    Pasiūlymas RT testų, nes RT yra iki šiol bibių kamazas nuvirtęs nuo kelio.

  8. BC00 parašė:

    TPU paleido 6800 Strix, kuri turi tą patį aušinimą kaip TUF, apžvalgą. Patvirtintos didelės idle sąnaudos, bet Performance ir Quiet BIOSai kaip ir veikia, nors Strix ir TUF naudoja tą pačią BIOS versiją. Su Quiet BIOS pas TPU fanai sukasi 800 – 1000 RPM, panašiai ką kartą pavyko gauti man su Performance BIOS. Kažkokia mistika, bet faktas, kad ASUS performina visose kategorijose.
    https://www.techpowerup.com/review/asus-radeon-rx-6800-strix-oc/33.html

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.