Biudžetinis komplektas: „MSI A320M-PRO-VH-PLUS“+ „Athlon 200GE“

Išvados

„MSI A320M-PRO-VH-PLUS“ ir „Athlon 200GE“ tandemas atrodo visai neblogai, kai atsimeni, kad šie du komponentai kainuoja tik kiek daugiau nei 110 €. Tai tiesiog puikus sprendimas biudžetinio kompiuterio pirkėjams, ypač kai dėl dabartinių gamybos problemų alternatyvos iš „Intel“ kainuoja neadekvačiai brangiai.

Pradžiai norėtųsi pakalbėti apie „MSI A320M-PRO-VH-PLUS“ pagrindinę plokštę. Nuoširdžiai noriu pasakyti, kad ji mane nustebino, ir ne iš blogosios pusės. MSI padirbėjo tikrai gerai, žinoma, jie turėjo taupyti, bet produktas gan vykęs su tam tikrais minusais. Labai patiko tai, kad nepagailėta įdėti indikacinių LED. Jei tik susiduriama su kokiomis nors komponentų problemomis, mums šie LED leidžia lengviau diagnozuoti, kur problema. Tokios funkcijos dažnai neturi ir 100 € kainuojančios pagrindinės plokštės. Dar norisi MSI pagirti už radiatorių ant procesoriaus maitinimo grandinės, nes jis šioje kainų kategorijoje retas svečias. Mažai tikėtina, kad kas sugalvos į „MSI A320M-PRO-VH-PLUS“ talpinti „Ryzen 7 2700X“, bet tokiu atveju, jei tai nutiktų, radiatorius tikrai pravers. Dar reikia paminėti, kad pagrindinė plokštė turi sustipriną PCIe jungtį, tai, vis sunkėjant vaizdo plokštėms, tikrai nepakenks.

Naivu būtų tikėtis, kad pagrindinė plokštė už 56 € neturi minusų. Mano manymu, pagrindiniai minusai, galintys kelti realių problemų, yra du: tik dvi jungtys ventiliatoriams, kurių viena yra skirta procesoriui, ir M.2 jungties nebuvimas. Jei M.2 jungties nebuvimas daugeliui nebus rimta problema, nes vargu ar taupūs pirkėjai pirks NVMe SSD, tai tik viena korpuso ventiliatoriaus jungtis tikrai erzina. Norint korpuse pajungti įpučiantį ir ištraukiantį ventiliatorių teks pirkti šakotuvą. Be to, ventiliatoriaus jungties vieta gan keista, viduryje pagrindinės plokštės.

Kalbant apie mūsų testus žaidimuose, galime pasakyti, kad „Vega 3“ grafikos, esančios „Athlon 200GE“ procesoriuje, užteks tik labai nereikliems žaidimams. Reikia būtinai paminėti, kad atminties dažnį būtume pakėlę daugiau nei 2666 MHz, bet „Athlon 200GE“ neleidžiama dirbti su greitesne nei 2666 MHz atmintimi. Norintys sužaisti vieną kitą žaidimą su integruota grafika turėtų pasirūpinti dviejų kanalų atminties konfigūracija, nes įdėjus tik vieną atminties plokštelę net silpna „Vega 3“ grafika badauja dėl duomenų pralaidumo trūkumo. Naudojant tik vieną atminties plokštelę sparta žaidimuose buvo 15-20 % mažesnė matuojant vidutinius kadrus. Matuojant žemiausius kadrus situacija jau nėra pastovi. Išbandžius tik keturis žaidimus aiškėja, kad vienuose žemiausiems kadrams atminties pralaidumas įtakos turi labai daug (pvz: CS: GO: 1 % low -23 %, 0.1 % low -30 % ), bet kituose – ne (pvz: „Civilization 6“: 1 % low -5%, 0.1 % low 0 %). „Civilization 6“ didesnis stabdymas veikiausiai atsiranda dėl pačios „Vega 3“ grafikos silpnumo, o ne dėl atminties pralaidumo trūkumo. Galima pasakyti, kad geriausia patirtis iš visų bandomų žaidimų buvo CS:GO, kur kadrų kiekis buvo gan padoriose ribose, bet ir tai pasitaikydavo trūkčiojimų. Iš bandytų žaidimų dar pakenčiama buvo žaisti NBA 2K19. Pačioje aikštėje kadrų kiekis tikrai buvo geras, apie 60, bet įsijungus kinematiniams filmukams sparta kiek krisdavo, bet dar iki patenkinamo lygio. Su FIFA 18 patirtis buvo labai dviprasmiška, vykstant realiai žaidimo eigai kadrų kiekis per sekundę buvo tikrai geras, maždaug apie 80, bet įsijungus kinematiniams pakartojimams vyksta tikra tragedija, viskas trūkčioja ir tamposi, dažnai kadrų kiekis krenta žemiau dvidešimties. Techniškai žaidimą galima žaisti, bet tai tikrai erzins. Su „Civilization 6“ situacija tokia, kentėti galima, nes šiai strategijai daug kadrų nereikia, bet lago tikrai labai daug.

Žvelgiant į „Cinebench R15“ rezultatus matome, kad dviejų kanalų atmintis neduoda beveik jokio pranašumo prieš vieno kanalo atmintį. To ir buvo galima tikėtis, kad pagrindinė nauda iš didesnio duomenų pralaidumo bus grafikos posistemei.

Galiausiai lieka klausimas, ar taupantiems verta pirkti „MSI A320M-PRO-VH-PLUS“ su galbūt „Athlon 200GE“ ar kitu AMD procesoriumi? Jei ruošiatės pirkti tokį pigų procesorių kaip „Athlon 200GE“, tai jam į porą „MSI A320M-PRO-VH-PLUS“ tikrai puikiai tinka. Šią pagrindinę plokštę norint sutaupyti vieną kitą eurą dar būtų logiška komplektuoti su kitais nebrangiais „Ryzen“ procesoriais. Tik reikia atsiminti, kad „MSI A320M-PRO-VH-PLUS“ neturi M.2 lizdo ir gali pasiūlyti tik vieną korpuso ventiliatoriaus jungtį bei neleis spartinti procesoriaus. Anksčiau minėti pliusai yra indikaciniai LED, radiatorius ant procesoriaus maitinimo grandinės ir sustiprintas PCIe lizdas. Jei paminėti trūkimai netrukdo, o pliusai džiugina, bazinė „MSI A320M-PRO-VH-PLUS“ pagrindinė plokštė verta tapti jūsų biudžetinio kompiuterio dalimi.

18 Komentarai

  1. SoTOP parašė:

    „Žvelgiant į „Cinebench R15“ rezultatus matome, kad dviejų kanalų atmintis neduoda beveik jokio pranašumo prieš vieno kanalo atmintį.“ Čia reiktų paminėti, kad tokiai užduočiai kaip renderinimas. Nes jeigu prie šito CPU pridėtume kokią 1050Ti tai tikrai pasijustų dual channel atmintis žaidimuose.
    O imti A320 tai tik sekretorėm 🙂

  2. Tinkinimas parašė:

    O ar reikalingas BIOS atnaujinimas su pirmos kartos Ryzen, ar A serijos procesoriu, kad veiktų šis Athlon?

  3. Oxymoron parašė:

    ooo pagaliau komplektukas varguoliams

  4. KAROLYS123 parašė:

    Konkreciai esu uzsiroves su A320 chipsetu ir 2200g ryzen’u. Visur ieskojau kas updateintu biosa man ir niekas neapsiima nes neturi AM4 senos kartos proco. 1A pasiule tik siust i garantini pas tiekeja – kas truktu apie pusantro menesio 🙂

    Nepabandyt negaliu – gal kas gali is cia esanciu padet su bios update?

    Net neatejo tokia mintis kad ant to pacio chipseto neveikt galetu cpu, buvo mintis sukraut biudzetini kompa kazkoki lengva ir visiskai sudegiau su tuo proco neatpazinimu.

  5. BC00 parašė:

    Kaip, Mindaugai, su DRAM dažniu? Nebandei kažko daugiau už 2666?

  6. Roger2x parašė:

    Na nezinau pas mane GYGABITE GA-A320M-S2H. Mokejau 53 e bet ten yra m.2

  7. Frantisekas parašė:

    Seip tarp A320 ir B450 11EU skirtumas, tai kazin ar apsimoka tokia imt jei zadi kanors naujint. Straipsnio neskaiciau, gal ir raset ka 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.