Nuo „Ryzen 7 3700X“ prie 5800X3D (su „ASUS ROG Crosshair VIII Extreme“ ir „Noctua NH-U12A chromax.black“)

Intro

Ne vieno internauto nuomone, „Ryzen 7 5800X3D“ rinkon atėjo per vėlai ir už pernelyg brangiai. Daugelis jau seniai gyvena AM5 platformos laukimu ir nesiryžta išleisti 500 € už žaidimuose patį greičiausią AMD procesorių. O visgi jeigu seno gero „Ryzen 7 3700X“ savininkas pasiryžtų atnaujinti? Koks skirtumas būtų gautas turint „Radeon RX 6800“ ir „GeForce RTX 3080“ vaizdo plokštes? Prie šio klausimo mums norisi išsiaiškinti dar vieną nežinomybę. Kaip Dar prieš „Ryzen 7 5800X3D“ išleidimą AMD oficialiai paskelbė, jog šio procesoriaus spartinti neįmanoma. Šią žinią tarp entuziastų palydėjo didžiulis nusivylimas, tačiau praėjus šiek tiek laiko ėmė aiškėti, kad 5800X3D visgi gali būti sėkmingai spartinamas su rinktinėmis motininėmis plokštėmis. Viena iš tokių pagrindinių plokščių yra „ASUS ROG Crosshair VIII Extreme“. Išsiaiškinkime, ar 900 eurų kainuojantis X570 flagmanas nenuvils mūsų ir leis įgyvendinti mažą svajonę – paspartinti 5800X3D ir paversti šį procesorių žaidimų scenoje dar didesniu blogiuku.

4 Komentarai

  1. SoTOP parašė:

    Papildomas V-Cache nėra tiesiogiai virš branduolių uždėtas, jau kuriant Zen3 buvo suplanuota dėti papildomą cache virš Zen3 lusto L3. Aišku tai vis tiek apsunkina aušinimą.

    • BC00 parašė:

      Aha, my bad. V-Cache virš L3, o branduoliai iš šonų. Kažkaip norėjos pabrėžti, kad V-Cache tame pačiame CCD 🙂
      O kokios kolegos mintys, kad spartinant per BCLK su papildomu generatoriumi apribojimai daug griežtesni nei Adler Lake platformoje?

      • SoTOP parašė:

        Būtų įdomu žinoti kaip sistema reaguoja naudojant mažesnį daugiklį ir didesnį BCLK. Tarkim ar veiktų 42×107. Jeigu ne, tai taip išeina, kad pas AM4 BCLK visada susietas su PCIE, M.2 ir kitom magistralėm, jeigu gerai pamenu pas Intel jau koks dešimtmetis kai motininės galėdavo atskirti šituos dalykus. Tokiu atveju išeitu kad Ryzen praktiškai nėra naudos iš atskiro BCLK lusto.

        • BC00 parašė:

          Dar bandžiau palikti visiškai stock BIOSą ir padidinti BCLK. Tai virš 101 MHz automatiškai CPU kala mažiausią daugiklį (lyg x34). Kažkur mačiau, kad virš 104 jau M.2 SSD nebetinka, reikia dėti ant atskiros platos, o geriausia toleranciją iš paskutinių galingų kortų turi 2080 Ti (>110 MHz). Tikrai taip išeina, kad pas AMD vis tiek viskas lieka surišta su BCLK… Žiauriai keista ir neįdomu. CurveOptimizer iš esmės vienintelis dalykas ieškant papildomos spartos.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.