Nuo „Ryzen 7 3700X“ prie 5800X3D (su „ASUS ROG Crosshair VIII Extreme“ ir „Noctua NH-U12A chromax.black“)

Kuo tokia ypatinga ROG Crosshair VIII Extreme?

Motininė plokštė atkeliauja didelėje ir dar sunkesnėje pakuotėje, sveriančioje ~5 kg. Dalį svorio sudaro šūsnis priedų-aksesuarų, kurių dalį parodysime nagrinėdami ypatingas šios motininės plokštės funkcijas.

„ASUS ROG Crosshair VIII Extreme“ yra išplėstinio E-ATX formato, jos išmatavimams siekiant 30,5 x 27,7 cm. X570 ekosistemos flagmanas yra surinktas nepaprastai tvirtai ir kokybiškai, savo svoriu primindamas AMD HEDT platformos „ASUS ROG Zenith II Extreme“ pagrindinę plokštę. Šiam „Extreme“ modeliui būdingas agresyviai atrodantis dizainas, kurį pagrindinai formuoja banguotą paviršių turintys radiatoriai. Netrūksta ir veidrodinį paviršių turinčių zonų. Tuo pačiu ASUS dizaineriams pavyko pasiekti ir labai švaraus dizaino, kadangi buvo paslėptas akis labiausiai badantis ATX24V lizdas.

Pagrindinė plokštė turi vieną PCIe 3.0 x1 bei du mexhaninius PCIe 4.0 x16 lizdus: vienas veikia x16, kitas x8 režimu. Kartu su pakreiptais SATA lizdais yra pakreiptos ir abi vidinės USB 3.2 Gen 1 galvutės, tačiau priklausomai nuo korpuso dizaino, toks sprendimas kabelio įstatymą į lizdą palengvina ne visada. Didesnių išplanavimo problemų nematyti, atsižvelgiant, kad SLI naudotojų beveik nebėra ir žemai esantis antrasis PCIe 4.0 lizdas greičiausiai nebus panaudotas.

Daugiau nei pusė galinės PCB dalies padengta metaline plokštele, kuri ne tik prideda tvirtumo, bet ir surenka šilumą nuo VRM grandinės. Tarpas tarp nugarinės plokštelės ir PCB užpildytas termo juostele.

Dešinysis PCB kraštas nukrautas diagnostiką palengvinančiais įrankiais. Turime Q-LED indikatorius, dviejų skaitmenų Q-Dash ekranėlį, kuris dar tiksliau nurodo iškilusią problemą, taip pat įtampų matavimo taškus (Probelt) ir du pagalbinius mygtukus: Start atlieka sistemos įjungimo/išjungimo funkciją, o Flex_key mygtukui gali būti priskirta vartotojo pageidaujama funkcija, pavydžiui sistemos perkrovimo ar AURA Sync (RGB) išjungimo.

Iki vidinės USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps) galvutės, kuri siūlo iki 60 W galios greitąjį krovimą, PCB kraštas yra uždengtas, kartu paslepiant ATX24V lizdą, kelis 4-pin lizdus AIO pompai bei ventiliatoriams bei 3-pin/5 V ARGB galvutes.

Virš pagrindinio PCIe 4.0 x16 lizdo sumontuotas 2″ Livedash OLED ekranėlis ir M.2 lizdo radiatorius kartu. Ekranėlis realiu metu transliuoja vartotojo pasirinktą naudingą informaciją, kaip CPU dažnis, jo temperatūra, CPU aušintuvo sūkiai ir pan.

Ant montažinės plokštės turime tris M.2 PCIe 4.0 x4 lizdus. Esantis po LCD ekranėliu be PCIe magistralės palaiko ir SATA tipo NVMe kaupiklius. Likusieji du palaiko tik PCIe magistralės kaupiklius. Visi trys lizdai aušinami pasyviais radiatoriais, jiems priskirta bevaržtė Q-Lash fiksavimo sistema. Pagrindinė plokštė taip pat turi šešis SATA III 6 Gbps lizdus.

Tačiau trys M.2 lizdai nėra viskas. Komplektacijoje esanti ROG DIMM.2 išplėstinė plokštė talpina dar du PCIe Gen 4 x4/ SATA NVMe kaupiklius. Iš abiejų pusių radiatoriais aušinama pridėtinė plokštė statoma į specialų lizdą, esantį greta DDR4 DIMM lizdų. Kol kas Q-Latch šioje pridėtinėje plokštėje dar neatsirado.

Apatinėje PCB dalyje patalpinti likusieji pagalbiniai on-board mygtukai: ReTry mygtukas priverčia sistemą persikrauti, kai įprastas perkrovimo mygtukas nebereaguoja, Safe_Boot mygtukas leidžia patekti į BIOS, jeigu buvo panaudoti netinkami nustatymai, be būtinybės anuliuoti visus BIOS nustatymus. BIOS_SWITCH pažymėtas mygtukas leidžia naviguoti tarp BIOS, kas reiškia, jog „Extreme“ turi du atskirus BIOS modulius (abu po 32 MB). Premium lygio plokštė neįsivaizduojama be specialių lizdų, leidžiančių sužinoti įeinančio/išeinančio vandens temperatūrą bei išmatuoti vandens tėkmę. Vienas iš slankiklių – Slow Mode – priverčia CPU dirbti taikant mažiausią įmanomą dažnio daugiklį išlaikant agresyviai spartinto CPU stabilumą.

Nors pagrindinė plokštė ant PCB turi šešis 4-pin lizdus, prie kurių gali būti jungiami ventiliatoriai, prijungimo galimybės gali būti išplėstos dar labiau ROG FAN modulio pagalba. Jis turi šešis kanalus (+ ARGB palaikymą). Tačiau didžiausias siurprizas yra ant PCB esantys CHA_FAN1P/2P lizdai. Jie pasižymi nepriklausomu sūkių valdymu ant to paties kanalo pajungus net tris ventiliatorius. Deja, HYDRANODE funkciją palaiko vos keli ventiliatorių modeliai.

Be naujausio „Realtek ALC4082“ kodeko, kuris yra integruotas į 7.1 kanalų SupremeFX garso posistemę, vartotojas gauna ir išorinį DAC’ą. Jame yra 32-bit/384 kHz „ESS SABRE9018Q2C“ lustas, atliekantis DAC funkciją ir turintis papildomą ausinių stiprintuvą.

I/O zona ypač turtinga jungtimis. Viso yra aštuoni USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) lizdai ir dvi Thunderbolt 4 jungtys, kurios leidžia krauti iki 15 W galia. 2,5 Gbps spartos vielinis tinklas susietas su „Intel I-225V“ moduliu. Už keturiskart greitesnį tinklą atsakingas „Marvell AQtion AQC113CS“ modulis. „ASUS ROG Crosshair VIII Extreme“ palaiko naujausią bevielį WiFi-6E protokolą. Vartotojo patogumui įrengti išoriniai CLEAR_CMOS ir BIOS_Flashback mygtukai, o audio portai turi LED apšvietimą. Pagrindinė plokštė negavo nei vienos vaizdo išvesties – abi DisplayPort jungtys reikalingos pilnavertiškam Thunderbolt 4 veikimui.

4 Komentarai

  1. SoTOP parašė:

    Papildomas V-Cache nėra tiesiogiai virš branduolių uždėtas, jau kuriant Zen3 buvo suplanuota dėti papildomą cache virš Zen3 lusto L3. Aišku tai vis tiek apsunkina aušinimą.

    • BC00 parašė:

      Aha, my bad. V-Cache virš L3, o branduoliai iš šonų. Kažkaip norėjos pabrėžti, kad V-Cache tame pačiame CCD 🙂
      O kokios kolegos mintys, kad spartinant per BCLK su papildomu generatoriumi apribojimai daug griežtesni nei Adler Lake platformoje?

      • SoTOP parašė:

        Būtų įdomu žinoti kaip sistema reaguoja naudojant mažesnį daugiklį ir didesnį BCLK. Tarkim ar veiktų 42×107. Jeigu ne, tai taip išeina, kad pas AM4 BCLK visada susietas su PCIE, M.2 ir kitom magistralėm, jeigu gerai pamenu pas Intel jau koks dešimtmetis kai motininės galėdavo atskirti šituos dalykus. Tokiu atveju išeitu kad Ryzen praktiškai nėra naudos iš atskiro BCLK lusto.

        • BC00 parašė:

          Dar bandžiau palikti visiškai stock BIOSą ir padidinti BCLK. Tai virš 101 MHz automatiškai CPU kala mažiausią daugiklį (lyg x34). Kažkur mačiau, kad virš 104 jau M.2 SSD nebetinka, reikia dėti ant atskiros platos, o geriausia toleranciją iš paskutinių galingų kortų turi 2080 Ti (>110 MHz). Tikrai taip išeina, kad pas AMD vis tiek viskas lieka surišta su BCLK… Žiauriai keista ir neįdomu. CurveOptimizer iš esmės vienintelis dalykas ieškant papildomos spartos.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.