Pigi mechaninė vs membraninė: „AOC GK200“ ir „AOC GK500“ apžvalga

Kodėl mechaninės klaviatūros ne visiems?

Žaidimams skirtu mechaninių klaviatūrų eros pradžia galime laikyti 2010-uosius, kai išpopuliarėjo kitokį jausmą perteikiančios klaviatūros. Daugelis jų nematė, daugelis jų nebandė, bet visi kalbėjo apie jų patogumą žaidžiant žaidimus.

Gaila, kad retas žaidėjas galėjo skirti 500 litų klaviatūros pirkimui, vietoj to, parašydavo piktą komentarą forume „Geras žaidėjas gali triuškinti visus ir su klaviatūra už 20 litų, o prastam žaidėjui ir klaviatūra už 1000 litų nepadės“. Be abejo, mechaninių klaviatūrų teikiama naudojimo patirtis buvo ignoruojama.

Pasikeitus Lietuvoje naudojamai valiutai, mechaninę klaviatūrą tapo galima įsigyti už dviženklę sumą. Pikti komentatoriai apsiramino ir pasinaudojo proga įsigyti tokią klaviatūrą, kuri dar visai neseniai jiems buvo neįperkama. Turėti mechaninę klaviatūrą tapo mados reikalu, prie to prisidėjo ir geros galimybės savyje talpinti RGB apšvietimą.

Į mechaninių klaviatūrų rinką skverbėsi vis daugiau naujų žaidėjų, o šalia vokiškųjų „Cherry MX“ perjungiklių prisijungė kiniški „Outemu“ ir „Kalih“. Tai skatino tolimesnį šių produktų pigimą. Dabar mechaninę klaviatūrą gali turėti kiekvienas žaidėjas. Tai tapo privalomu tikro „geimerio“ aksesuaru.

Bet mes pamirštame esminį klausimą – kuo mechaninės klaviatūros geresnės už membranines? Standartiniai mechaniniai perjungikliai turi pasipriešinimą spaudimui ir ilgą keliavimo atstumą. Tai yra labai patogu žaidimuose, dėl to jokių abejonių nekyla. Tačiau kompiuteriu ne tik žaidžiame, bet ir atliekame ir kitas užduotis, iš kurių yra teksto rašymas.

Tai jau yra subjektyvu, tačiau man, kaip žmogui, daug dirbančiam su tekstu, mechaninės klaviatūros nepasirodė patogios. Esu žemesnio profilio mygtukų mėgėjas, o pasipriešinimo spaudimui efektas nepadeda rašant tekstą. Būtent todėl vis dar esu ištikimas „SteelSeries Apex [RAW]“ naudotojas.

Taip, žaidimuose klaviatūra nėra tobula, bet šiuo atveju tai yra kompromisas, labiau orientuotas į teksto rašymą. Jeigu ieškočiau į žaidimus nukreipto kompromiso, greičiausiai pasirinkčiau savo mėgstamiausią mechaninę klaviatūrą „Corsair K70 RGB MK.2 Low Profile“ su žemo profilio mechaniniais perjungikliais.

Ši istorija parodo, kad membraninės klaviatūros gali būti aktualios ne tik tiems, kas negali įpirkti mechaninės klaviatūros, bet ir turintiems specifinių poreikių. Aišku reikia įvertinti ir tai, kad kai kurie mėgsta rinkti tekstą mechaninėmis klaviatūromis, tačiau tai nekeičia fakto, kad rinkoje noriu matyti ir kokybiškas, o ne tik pigias, membranines klaviatūras.

4 Komentarai

  1. ToBeX parašė:

    Aš būčiau linkęs nesutikti, kad su mechanine blogiau tekstus rašyt.
    Pradžioje buvo sunkiau, bet pripratus našumas tikrai pagerėjo. O dabar su membranine net neišeina rašyt, kartais lieka mygtukas nepaspaustas, nors atrodo tikrai spaudei jį.
    Žmonai mechaninės pradžioje labai nepatiko, bet dabar irgi pripratus nenori membraninės.
    Darbe naudoju pigią logitech G413, bet net su tokia prasta mechanine vis tiek patogiau negu su membranine.

    • SoTOP parašė:

      Viskas nuo pripratimo priklauso. Dėl to tie, kurie rašydavo kad su klaviatūra už 20 litų ne prasčiau galima nei už 1000 irgi yra teisūs.

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Mechaninė mechaninei nelygi (tiksliau switchas). Su redais rašyt tikrai yra nepatogu man, su blue smagu, su brown irgi malonu. Aišku galima priprasti prie bet ko ir kiekvieno supratimas skiriasi.

  2. Ndx parašė:

    Tekste paminėjau kad tai tikrai galioja ne visiems, kiekvienas turi savo pomėgius. Manau, kad per daug įsisenėjus mintis, kad mechanika = gerai, membranos = blogai, tuo pačiu gamintojai neturėtų žiūrėti į membranines klaviatūras kaip į žemos kokybės produktą tik tiems kas neįperka mechanikos.

    Vienintelės klaviatūros, su kuriomis neįmanoma rašyti, yra su Cherry MX Speed. Choleros amżinai doubleclickina

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.