Prolimatech Megahalems Rev.C aušintuvas

Taip jau tapo įprasta, kad paskutiniu laikotarpiu mums tenka susidurti arba su HTPC skirtu, arba daugiau spartintojams orientuotu procesoriaus ar vaizdo plokštės aušintuvu. Prie jau tikrai nemenkų orinių super aušintuvų gretų pabandysime prijungti dar vieną „Prolimatech" atstovą. „Megahalems Rev. C" leidimo radiatorius stengsis neatsilikti nuo pagrindinių savo konkurentų, aušinant spartintą AMD Phenom II X4 955 BE procesorių.

 

  • Apie „Prolimatech"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Nors taivaniško kraujo turinti „Prolimatech“ buvo įkurta vos prieš ketverius metus – 2008-siais, įmonė per tokį trumpą laiką spėjo užsitarnauti gerą vardą, kaip pažangiems vartotojams skirtos aušinimo technikos gamintojas. Nors pagrindiniai šlovės kalviai, „Megahalems“ serija, pas mus lankosi tik dabar, pastarųjų rolę pakankamai sėkmingai ankstesnėse apžvalgose buvo perėmę kiti kompanijos gaminiai: spartintojams skirti CPU ir VGA aušintuvai („Genesis" ir MK-26) bei namų vartotojams skirtas žemo profilio HTPC aušintuvas „Samuel 17". Šiuo metu įmonės gaminių asortimentą išskirtinai sudaro su aušinimu susiję gaminiai: be CPU/VGA aušintuvų, „Prolimatech“ siūlo keletą ventiliatorių modelių bei termo pastų.

 

Pakuotė ir komplektacija

Dėžutė, kaip itin efektyviam aušintuvui – kompaktiška. Kone svarbiausias priekinėje dalyje randamas užrašas – Rev. C, o tai reiškia, kad šis radiatorius turi AMD sistemoms skirtą tvirtinimo mechanizmą. Čia taip pat pavaizduotas „Megahalems" serijos logo, išvardinti visi palaikomi lizdai bei informuojama, kad radiatorius palaiko tiek 120, tiek 140 mm. ventiliatorius.

Bendrinės radiatoriaus specifikacijos (išmatavimai, svoris bei medžaigos iš kurių pagamintas produktas) išdėstytos ant vieno iš dėžutės šonų. Kiti paviršiai jokios svarbesnės informacijos neturi.

Kartu su nuo pažeidimų apsaugotu radiatoriumi randame baltą aksesuarų dėžutę, o joje tvirtinimo mechanizmus įvairiems Intel lizdams + vieną bendrą visiems AMD lizdams, dvi poras tvirtinimo vielelių ventiliatoriams, švirkštą su PK-1 termo pasta bei vartotojo gidą. Panašu, kad dėžutė kompaktiška todėl, kad, kaip jau supratote, „Megahalems" komplektuojamas be ventiliatorių.

 

Specifikacijos

 

Žvilgsnis iš arčiau

„Prolimatech Megahalems" priklauso dviejų bokštų radiatorių tipo šeimai. 790 gramų sveriantį radiatorių sudaro du atskiri aliuminio plokštelių blokai, kuriuos per vidurį skiria 5mm tarpelis. Kiekvieną bloką sudaro į radiatoriaus vidinę dalį konverguojančios ir labiausiai kvadrato formą primenančios 45 aliuminio plokštelės, taigi bendras plokštelių skaičius siekia 90.

Kyla klausimas, kam „Prolimatech" viduryje radiatoriaus centro paliko tarpelį. Kadangi ventiliatoriaus rotoriaus centro priekyje visiškai nėra generuojamas oro srautas, „Prolimatech" ne tik pabandė sumažinti šioje zonoje sukuriamą statinį slėgį, bet ir radiatoriaus centre sukurti  atvirkščią variantą, vadinama neigiama slėgio zona. Ventiliatoriaus generuojamas oras bandys rasti mažiausią pasipriešinimą turinčią vietą, o ja potencialiai taps žemą spaudimą turintis radiatoriaus centras, kuris teoriškai leis paimti daugiau šviežaus oro iš radiatoriaus kraštų ir tokiu būdu jį optimaliau paskirstyti tarp abiejų plokštelių blokų.

Žvelgiant iš viršaus ir apačios, galima pamatyti, kad aukščiausia ir žemiausia aliuminio plokštelės turi įspaustą „Megahalems" šeimos logotipą. Kiekviena iš plokštelių, išskyrus viršutinę, yra padalintos į dvi atskiras dalis ir prišlietos (pripresuotos) prie karščio vamzdelių. Toks būdas yra pranašesnis už įprastą būdą, dėl sukuriamo didesnio kontakto tarp plokštelės ir šilumos vamzdelio. Būtent  viršutinė plokštelė, pastaroji pagaminta iš nerūdijančio ir įbrėžimams atsparaus plieno, jau nėra padalinta į dvi atskiras dalis.

Nikeliuoti, U tipo, 6 mm diametro, karščio vamzdeliai išdėstyti viena lygia linija, kas praktiškai neleidžia tolygiai paskirstyti plokštelėms atiduodamos šilumos ir šiuo metu yra kur kas efektyvesnių heatpipes išdėstymo būdų. Tiesa, „Prolimatech" inžinierių sumanymas šiuo atveju buvo bandymas maksimaliai padidinti paviršiaus plotą, per kurį iš šono būtų galima praleisti daugiau oro. Kalbant apie karščio vamzdelius, džiugina tai, kad juos buvo bandyta išlenkti kuo minimaliau, taip užtikrinant tolygesnį karščio sklidimą juose.

42 x 40 mm. išmatavimų nikeliuotame variniame pagrinde karščio vamzdeliai sulituoti vienas šalia kito 1-2 mm atstumu. Mažiausias atstumas iki pagrindo dugno siekia ~3 mm. Kaip jau tapo būdinga visiems „Prolimatech" gaminiams, pagrindo kokybė yra vidutiniška ir iki veidrodinio paviršiaus trūksta gana nemažai.

 

Montavimas

„Megahalems" pasisavino tokią pačią montavimo sistemą, kokią matėme apžvelginėdami „Prolimatech Genesis". Nors kalbant tiksliau, montavimo sistemą iš „Megahalems" pasisavino „Genesis", kuris rinkai buvo pristatytas vėliau, nei pirmasis CPU radiatorius. Montavimo mechanizmas AMD sistemai vienas paprasčiausių ir patikimiausių, kuriuos teko naudoti. Aplink CPU lizdą uždedame ir keturiais varžtais prisukame jam skirtą rėmelį, iš kitos pagrindinės plokštės pusės tuo pačiu panaudodami „Prolimatech" pridedamą galinę plokštelę, kuri identiška gamykliniams AMD variantams. Pats radiatorius prispaudžiamas  skersiniu tiltu bei prisukamas dviem spyruokliniais varžtais. Ventiliatorių fiksavimas nenusileidžia paprastumu radiatoriaus tvirtinimui. Laikiklius, kurie tinka ir 120 ir 140 mm. ventiliatoriams, tereikia užkabinti už radiatoriaus griovelių, o kitą pusę užkabinti už pasirinktų ventiliatorių.

 

Testavimas

Testavimo sistemą sudarė:

  •  Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  •  Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F13)
  •  RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  •   Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  •   Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

Ramybės ir apkrovos režimų temperatūros buvo matuojamos tokia tvarka: dvi minutės kompiuteriui „apšilti“ – fiksuojama ramybės (idle) temperatūra, tuomet septynioms minutėms įjungiamas „Prime95“ (small FFT’s) testas. Temperatūrų sekimui naudota „CPUID HWMonitor PRO“ programinė įranga. Termo pasta – „Noctua NT-H1“. Aplinkos temperatūra – 19o C. Įdomumo dėlei, „Megahalems" buvo testuotas tiek su vienu, tiek su dviem „Thermalright TY-140" ventiliatoriais.

Naudotos konfigūracijos:

  1. Phanteks PH-TC14PE + PH-F140
  2. Prolimatech Genesis + Blue Vortex 140 LED
  3. Thermalright Silver Arrow + TY-140
  4. Prolimatech Megahalems + TY-140

 

Rezultatai

Mažai svarbiame ramybės režime „Megahalems" konfigūracija su vienu TY-140 ventiliatoriumi demonstruoja panašius rezultatus įvairioms „Genesis" konfigūracijoms. Kartu su dviem TY-140 ventiliatoriais nusileidžiama tik „Phanteks PH-TC14PE" radiatoriui, kuris naudoja to pačio gamintojo du arba tris ventiliatorius, besisukančius 1200 RPM dažnumu.

Su vienu ventiliatoriumi pasiektų 59o C nebūtų teisinga lyginti nė su viena kita teste randama radiatoriaus + ventiliatoriaus kombinacija, apart uždėto antro TY-140, kuris padeda numušti temperatūrą 3.5o C. Tiesą pasakius nesitikėjau, bet toks rezultatas leido 1.3o C aplenkti kur kas didesnį paviršiaus plotą turintį pirmos kartos „Thermaltake Silver Arrow", naudojantį tuos pačius TY-140 ventiliatorius. Tiesa, pastarasis „Thermalright" produktas, kainavęs ~210 litų, visai neseniai buvo pakeistas į patobulintą „Silver Arrow SB-E". „Prolimatech Megahalems" aplenkė ir savo didesnįjį broliuką „Genesis", atitrūkdamas 2o C, naudojant tuos pačius TY-140 ventiliatorius. Priekyje „Megahalems" liko tik „Phanteks PH-TC14PE", naudojantis dviejų arba trijų ventiliatorių konfigūracijas, besisukančias 1200 RPM greičiu. Skirtumas sudaro 0.5-1.5o C.

~270 litų kainuojantis „Megahalems" + TY-140 duetas, siūlantis panašų efektyvumą ir mažesnį triukšmą, leidžia pakankamai komfortabiliai jaustis šalia 300 litų kainuojančio „Phanteks PH-TC14PE", tačiau rinkoje yra ne vienas konkurentų modelis („Thermalright Silver Arrow SB-E", „Thermalright Archon SB-E X2", „Zalman CNPS12X", „Be Quiet Dark Rock Pro 2") jau siūlomas su ventiliatoriais ir kainuojantis mažiau nei 270 litų. Dėja, bet jų aušinimo efektyvumas kol kas lieka paslaptyje ir spręsti apie mūsų konfigūracijos tikslų efektyvumo/kainos santykį daugiau, nei sudėtinga.

 

Išvados

„Prolimatech Megahalems" radiatorius paliko daugiau teigiamus įspūdžius. „Prolimatech" produktas turi labai patogų tvirtinimo mechanizmą tiek pačiam radiatoriui, tiek 120/140 skersmens ventiliatoriams, pasižymi labai geru aušinimo potencialu, tačiau efektyvumo/kainos santykis, kuomet reikia nusipirkti papildomus ventiliatorius, tampa labai miglotu. Daugeliu atvejų tokio rinkinio kaina viršys 250 litų, o žemiau tokios sumos tikrai galima surasti mažų mažiausiai panašų efektyvumo/kainos santykį turinčių komplektų. Tvirtai rekomenduoti „Megahalems" šiuo atveju tikrai sunku. Tiesa, svarstyklės pakrypsta pastarojo naudai, kuomet jau turime mus tenkinančius ventiliatorius arba norima susirinkti tokį komplektą, kuris maksimaliai tenkintų estetinius arba tylos poreikius. Dar vienas „Megahalems" pliusas, lyginant su kitais super aušintuvais, tai, kad jo aukštis siekia tik 158 mm., o ilgis 130 mm. Tai leidžia šį, vieną iš kompaktiškesnių super radiatorių, patalpinti į mATX sistemas nesijaudinant, kad radiatorius užkabins pirmame PCI-E lizde esančią vaizdo plokštę. Nors „Prolimatech Megahalems Rev .C" daugeliu atveju greičiausiai netaps pirmojo pasirinkimo produktu, tačiau jo turimi privalumai gali atvesti pirkėją prie 200 lt. vertę žyminčio laukelio „pirkti“. Tiesa, AMD tvirtinimo sistemos neturintis Rev. B leidimas už 160 litų atrodo kur kas patraukliau.

 

Privalumai:

  1. Geras aušinimo potencialas;
  2. Kompaktiškas dizainas (kaip super aušintuvui);
  3. Paprastas ir efektyvus tvirtinimo mechanizmas tiek radiatoriui, tiek ventiliatoriams;
  4. Suderinamas su 120 mm. ir didesniais ventiliatoriais;
  5. Į komplektą įtraukiami tvirtinimai iškart dviem ventiliatoriams;
  6. Palaikomi visi šiuolaikiniai CPU lizdai;
  7. Prieinamas kelių spalvų modeliais

Vidutiniška:

  1. Nepridedami ventiliatoriai, todėl galutinė kaina ir konkurencingumas perkrautoje rinkoje priklauso nuo pasirinktų ventiliatorių kainos

 

1 Komentaras

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.