„Prolimatech MK-26“ – dar vienas super aušintuvas Jūsų vaizdo plokštei

Turėdama net keletą “high-end“ procesorių aušintuvų bei vieną flagmaną, MK-13, vaizdo plokštėms, „Prolimatech“ šio mėnesio pradžioje į rinką metė antrą, dar efektyvesnį, aušintuvą patiems karščiausiems grafiniams spartintuvams – MK-26. Tiesa, nepatikrinsime ar dvigubai didesnį pavadinimą gavęs MK-26 yra tiek pat kartų pranašesnis už pirmtaką MK-13, tačiau jo mūsų laboratorijoje laukia turbūt dar grėsmingesns varžovas iš „ARCTIC“ stovyklos.

 

  • Apie „Prolimatech“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Techninės charakteristikos
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „Prolimatech“

Nors taivaniško kraujo turinti „Prolimatech“ buvo įkurta vos prieš ketverius metus – 2008-siais, įmonė per tokį trumpą laiką spėjo užsitarnauti gerą vardą, kaip pažangiems vartotojams skirtos aušinimo technikos gamintojas. Šlovę, be abejonės, reikėtų priskirti CPU aušintuvų šeimai, „Megahalems“. Pastarųjų pasiektą sėkmę toliau bando išlaikyti keletas kitų aukštos klasės aušintuvų, tarp jų ir „Genesis“.  Šiuo metu įmonės gaminių asortimentą išskirtinai sudaro su aušinimu susiję gaminiai: be minėtų CPU aušintuvų, „Prolimatech“ siūlo keletą ventiliatorių modelių bei dabar jau du VGA aušintuvus – MK-13 ir MK-26.

 

Pakuotė ir komplektacija

“Prolimatech MK-26” aušintuvas atkeliauja pakankamai subtilioje dėžutėje, ant kurios viršaus matome struktūrinį MK-26 brėžinį. Priešingoje pusėje randame pagrindines aušintuvo savybes, apie kurias pakalbėsime mūsų apžvalgos eigoje. Ant pakuotės šonų taip pat matome technines specifikacijas bei sąrašą vaizdo plokščių, su kuriomis yra suderinamas MK-26.

Be putoplasto lakštais ir maišeliu apsaugoto aušintuvo taip pat randame:

  1. 2x “Omni Bracket” tvirtinimo sistemas;
  2. Varinį pagrindą “Radeon HD 7970 (Ghz Edition)” ir “Radeon HD 7950” vaizdo plokštėms;
  3. Galinę tvirtinimo plokštelę, tarpines ir reikalingus varžtus;
  4. Du tipus atminties lustų radiatorių;
  5. 2x VRM radiatorius;
  6. 4x tvirtinimus 120/140 mm ventiliatoriams;
  7. 2 g. švirkštą su PK-3 termo pasta;
  8. 4-pin PWM į 2x 4-pin perėjimą;
  9. Vartotojo vadovą;
  10. Firminį “Prolimatech” lipduką

 

Žvilgsnis iš arčiau

„Prolimatech MK-26“ išmatavimai siekia 257,1(I) x 146(P) x 47,1(A) mm., o konstrukcija susideda iš dviejų nikeliuotų radiatorių. Didesnysis aliuminio plokštelių blokas susideda iš 45, o mažesnysis iš 18 pilnų plokštelių. Tiesa, viršutiniame aukšte „Prolimatech“ sumontavo dar dvi papildomas žemesnes plokšteles. Tokia mažesniojo bloko konstrukcija atrodo kiek neįprastai, tačiau tai paaiškinama, jog gamintojas siekė suderinti šį aušintuvą su „GeForce GTX 680“ ir GTX 670 grafiniais spartintuvais. Būtent dėl šios priežasties „Prolimatech“ neįrengė pilnų 20 plokštelių.

Didesniojo radiatoriaus paskutinė plokštelė itin gerai nupoliruota ir ant jos patalpinti gamintojo ir aušintuvo pavadinimai. Plokštelių storis siekia 0,5 mm. ir jos išdėstytos kas 2 mm. tarpus. Tai sako, kad MK-26 buvo kurtas darbui su mažesnį apsisukimų skaičių turinčiais ventiliatoriais. Aliuminio plokštelės su variniais karščio vamzdeliais (angl. heatpipes) jungiamos litavimo pagalba.

Iš MK-26 pagrindo išeina šeši nikeliuoti karščio vamzdeliai, kurių trajektorija iki patenkant tarp aliuminio plokštelių yra pakankamai sudėtinga, ypač dviems vamzdeliams, kuriems tenka daryti staigią kilpą.

Keturi iš šešių vamzdelių su pagrindu liečiasi visu savo plotu (kalbant apie tą paviršių, kuris yra radiatoriaus pagrinde), o kiti du vamzdeliai išlenda praėję tik 2/3 viso pagrindo ilgio. Sunku pasakyti, kodėl „Prolimatech“ pasirinko būtent tokį konstrukcijos sprendimą, mat tai teoriškai turėtų sumažinti aušinimo efektyvumą. Gerai tai, kad šie vamzdeliai užima šoninę poziciją, kur karščio surinkimas nėra toks aktyvus kaip kad centriniuose vamzdeliuose. Be to, kai kuriems kompaktiškiems grafinių spartintuvų lustams šių dviejų vamzdelių praktiškai ir neprireiks – lusto išmatavimai jų paprasčiausiai nepasieks.

Šiluminiai vamzdeliai tarp aliuminio plokštelių vienas nuo kito išdėstyti ~1 cm. atstumu. Tarp dviejų centrinių „heatpipes“ šis atstumas siekia ~3,7 cm.

Nikeliuoto pagrindo išmatavimai siekia 4,2 (I) x 4,0 (P) mm. Poliravimo kokybė nestebina ir primena daugumą „Prolimatech“ gaminių.

„Prolimatech“, kaip kad nutinka pakankamai dažnai, į komplektą neįtraukia ventiliatorių. Ant radiatoriaus galima patalpinti 2x 120 arba 2 x140 mm. ventiliatorius. Gamintojas rekomenduoja naudoti, atitinkamai, 1200 ir 1000 RPM greičio ventiliatorius, kurie geba sukurti 87 CFM oro srautą.

 

Techninės charakteristikos

 

Montavimas

„Prolimatech MK-26“ montavimas ant „Club 3D HD 6950“ pasirodė esantis lengvesnis už prieš tai apžvelgtą „ARCTIC Accelero Xtreme III“. Pirmiausia prie radiatoriaus pagrindo prisukamas „omni-mount“ tvirtinimas, tinkantis mūsų vaizdo plokštei. Toliau seka radiatorių tvirtinimas prie atminties lustų bei VRM tranzistorių. „Prolimatech“ tvirtinimui pasirinko įprastines termo juosteles, o ne termo klijus, kaip "ARCTIC." Priminsiu, kad gamyklinis VRM radiatorius keičiamas nebuvo dėl to, jog vaizdo plokštėje nėra įrengtas VRM temperatūros daviklis.

Įdomu tai, kad gamintojas likusiems "nuogiems" tranzistoriams parinko ne mažus radiatorius, o karštį išsklaidančias juodos spalvos plokšteles. Ant galinės plokštelės užklijuojamas guminis paminkštinimas (jų pridedami du: vienas didesnis, kitas – mažesnis) ir galiausiai prisukama keturiais spyruokliniais varžtais. „Radeon HD 7970/7950“ grafiniams spartintuvams pridedami specialūs spyruokliniai varžtai.

Sumontavus radiatorių, vaizdo plokštė pailgėjo tik ~1,5 cm., tačiau praplatėjo net 5,5 cm. Tiesa, tai neturėtų kelti problemų daugeliui talpesnių "mid-tower" korpusų. Vaizdo plokštė su „Prolimatech MK-26“ aušintuvu ir dviem „Prolimatech Vortex 140 Blue“ ventiliatoriais (juos uždėjus bendras VGA ilgis išaugo iki 32,5 cm.) tilpo ne tik į "full-tower" „Bitfenix Colossus Window“, bet ir kur kas mažesnį „Enermax Ostrog“ korpusus. Žinoma, uždėjus ventiliatorius daugeliui savininkų teks pasiskaičiuoti ar toks aušinimas tilps į turimą korpusą. Sumontuotas „sumuštinis“ užėmė tris PCI išplėtimo lizdus.

Ventiliatoriai gali būti jungiami tiesiai prie pridedamo Y šakotuvo, tačiau mano atveju tai netenka prasmės, nes „Prolimatech“ pamiršo 3-pin kištuką, o būtent toks lizdas, sumontuotas ant vaizdo plokštės, nepriima 4-pin kištuko.

 

Testavimas

Kaip jau minėjau, MK-26 buvo testuotas duete su dviem 140 mm „Prolimatech Vortex 140 Blue LED“ ventiliatoriais, kurie sukosi ~1050 RPM greičiu. Kadangi ventiliatorių greitis fiksuotas, auto režimo nebus (900/6300 MHz; 1,1 v) ir iškart pereiname prie kaitraus režimo (960/6300 MHz ir 1,25 v). Montavime buvo panaudota „Prolimatech PK-3“ termo pasta. Aplinkos temperatūra 25o C. Kadangi MK-26 varžovai buvo testuoti esant 28o C temperatūrai, 3o C buvo pridėti „Prolimatech“ nenaudai.

Prolimatech MK-26 (100 % RPM)* – testavimo būsena, kuomet po vaizdo plokšte esanti garso plokštė išimama, taip visiškai neblokuojant oro srauto "Prolimatech" ventiliatoriams.

 

Rezultatai

Kalbant apie branduolio temperatūrą, „Prolimatech MK-26“ užfiksavo naują temperatūros rekordą ramybės režime – vos 34o C. Tiesa, apkrovos režime MK-26 dar vienu rekordu pasigirti nesugebėjo ir aušino prasčiau (+7o C) nei „Accelero Xtreme III“. Pašalinus garso plokštę, MK-26 efektyvumas padidėjo 2o C, tačiau to nepakanka aplenkti "ARCTIC" atstovo.

Ramybės režime „Radeon HD 6950“ atminties valdiklis vėlgi buvo vėsiausias su „Prolimatech MK-26“ aušintuvu. Situacija keičiasi kuomet vaizdo plokštė yra apkraunama: MK-26 užleidžia pirmąją poziciją minėtam „Accelero Xtreme III“, kuris turi atsargoje 5 laipsnius.

Dėsningumas tęsiasi  toliau. Šešėliniai procesoriai ramybės režime vėsiausi su MK-26, o mums svarbesniame apkrovos režime į pirmą vietą vėl išsiveržia „ARCTIC“ kompanijos gaminys ir persvara šįkart gana ryški – 9,5 C. Po MK-26 apačia nesant garso plokštei, "Prolimatech" atstovas šešėlinių vienetų temperatūrą sugeba sumažinti 3,5o C.

 

Kadangi MK-26 kompletuojamas be ventiliatorių,  lyginti jo triukšmą su varžovais nėra itin sąžininga, kai galima pasirinkti bet kurią ventiliatorių kombinaciją. Tiem, kam įdomu, vis dėlto paminėsiu, jog MK-26 ir maksimaliai besisukančiais dviem „Vortex 140 Blue LED“ aušintuvais buvo garsesnis nei „Accelero Xtreme III“ (100 % RPM), kurį galima įvardyti, kaip labai tyliu. MK-26 atveju didesnis triukšmas buvo generuojams todėl, kad ventiliatoriai buvo labai arti garso plokštės ir taip buvo sukeliama papildoma oro turbulencija. „ARCTIC“ gaminio atveju, šiam aušintuvui užimant tik du PCI lizdus, ventiliatoriai buvo toliau nuo garso plokštės. Tylesnių rezultatų iš mūsų pasirinktos kombinacijos būtų galima tikėtis tokiu atveju, jei „Club 3D HD 6950“ turėtų ne 3-pin, o 4-pin lizdą arba jei „Prolimatech“ būtų pridėjus ir 3-pin versiją. Šįkart „Prolimatech“ pridedamas Y šakotuvas neteko panaudojimo prasmės.

 

Išvados

Nors „Prolimatech MK-26“ ir nesugebėjo nukarūnuoti „ARCTIC Accelero Xtreme III“, tačiau jis įrodė esantis labai efektyvus aušintuvas. Kyla klausimas kodėl taip įspūdingai atrodantis gaminys nusileido „Accelero Xtreme III“? Greičiausiai „Radeon HD 6950“ veikiančio „Cayman“ lusto išmatavimai ir padėtis neleidžia aktyviai dirbti visiems šešiems MK-26 šiluminiams vamzdeliams. Pasižiūrėjus atidžiau, karštį aktyviai surinko tik keturi šiluminiai vamzdeliai, todėl labai tikėtina, kad MK-26 su didesniais monolitiniais lustais, tokiais kaip GF104, GF100 ar GF110, kurie sutinkami „GeForce GTX 460" ir GTX 560 vaizdo plokščių serijose, demonstruotų dar geresnius rezultatus. Kitas, dėmesio vertas pasvarstymas, tas, kad galbūt iš pagrindo išeinantys karščio vamzdeliai yra apipučiami per daug anksti ir jie nespėja maksimaliai atiduoti šilumos aliuminio plokštelėms. Tokiu atveju būtų galima įžvelgti dizaino problemą, tačiau, mano manymu didesnę „meškos paslaugą“ daro visų karščio vamzdelių neišnaudojimas. Taigi, užfiksuoto skirtumo tarp pastarųjų aušintuvų nesu linkęs sureikšminti, ypač kai MK-26 pasiektas kiek blogesnis rezultatas yra labai labai toli gąsdinančios ribos net „Club 3D HD 6950“ dirbant su 1,25 v. įtampa. Aušintuvą tvirtinti itin paprasta ir čia panaudota „omni-mount“ tvirtinimo sistema palaiko visas šiuolaikines vaizdo plokštes, įskaitant „GeForce GTX 680“ ir „GeForce GTX 670“, pirmajai turint pakopa išdėstytus 6-pin maitinimo lizdus. Neužmiršti ir „AMD Radeon HD 7970“ bei „Radeon HD 7950“ vartotojai, kurių vaizdo plokštėms reikalinga radiatoriaus pagrinde esanti pakyla. Tiesa, yra du aspektai, kuriuos norėtųsi kiek pakeisti. Tai MK-26 kaina ir PCI lizdų užblokavimo skaičius. Pirmuoju atveju „nuogas“ (be ventiliatorių) MK-26 „BalticMart.eu“ internetinėje parduotuvėje kainuoja 210 litų. Antruoju atveju šis aušintuvas užblokuoja tris PCI išplėtimo lizdus. Taigi, jei ką tik paminėti minusai nesukelia didelių problemų ir po ranka turite bent vieną atliekamą ventiliatorių, „Prolimatech MK-26“ turėtų puikiai įtikti ne tik dabartinės kartos vaizdo plokščių savininkams, bet ir garantuoti, jog pastarieji galės be problemų atsinaujinti savo VGA į kitą be baimės, jog MK-26 taps nebenaudojamu.

 

Privalumai:

  1. Itin efektyvus
  2. Suderinamas tiek su „GeForce GTX 680/670“, tiek su „Radeon HD 7970/7950“
  3. Suderinamumas su ateinančios kartos vaizdo plokštėmis
  4. Paprasta ir efektyvi tvirtinimo sistema
  5. Galimybė naudoti su dviem 120/140 mm pasirinktais ventiliatoriais
  6. Turtinga komplektacija (PK-3 termo pasta ir Y kabelis, palaikantis du ventiliatorius)

Minusai:

  1. Kiek aukštoka kaina
  2. Komplekte nėra ventiliatorių
  3. Galimos problemos talpinant į tam tikrus korpusus
  4. Užblokuoja 3 PCI išplėtimo lizdus

Vidutiniška:

  1. Kur 3-pin kištukas?

5 Komentarai

  1. Fostil parašė:

    9 balu tikrai nevertas jei tiek minusu rimtu ir dar nepralenkia anu varzovu.

  2. BC00 parašė:

    Mano nuomone, rimtas minusas tik užimami trys PCI lizdai, kaina dar nėra labai išpūsta, ypač jei turi besivoliojantį faną. Šiuo atveju man labai svarbus buvo šio aušintuvo suderinamumas su visomis rinkoje esančiomis VGA ir solidus garantas, kad jis bus suderinamas ir su ateinančios kartos vaizdo plokštėmis. O hardwaresecrets.com atrodo tik įrodė mano pamąstymą, kodėl MK-26 nusileido Xtreme III. Minėtų apžvalgininkų psl. su kur kas parankesniu (išmatavmų prasme) GF104 lustu aplenkė Xtreme III.

  3. Crunk parašė:

    ar čia man tik atrodo kad šis aušintuva nulenkia vga ? 😀

  4. BC00 parašė:

    Crunk -> taikliai pastebėta, todėl teko pakabinti galinį faną šiek tiek:)
    http://www.part.lt/img/8b09eb441e501aa3463d96bd351ce3b4693.JPG

  5. Crunk parašė:

    nu jooooo 😀

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.