Prolimatech Samuel 17 – HTPC mažylis iš Rytų

Į pakankamai siaurą HTPC/ITX sistemų aušinimo rinką rimtai žvelgia ne tik „Noctua", per paskutinį laikotarpį apžvelgę net tris tokio tipo gaminius. Priešingame pasaulio krašte įsikūrusi „Prolimatech" nė nesiruošia užleisti visų pozicijų ir siunčia įvertinti savo žemaūgį „Samuel 17" radiatorių. Apginkluotas daugiau „performance” gaminiams skirtais net šešiais karščio vamzdeliais, šis radiatorius pabandys susikurti šlovingą aureolę, kaip kad tai padarė pats Samuel’is L Jacksonas arba tiesiog pasitelkiant Biblijinius motyvus (iš čia greičiausiai ir kilo „Samuel 17" vardas) įrodyti, kad negalima nuvertinti mažų dalykų.

 

 

  • Pakuotė ir komplektacija
  • Apie Prolimatech
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie Prolimatech"

Nors taivaniško kraujo turinti „Prolimatech“ buvo įkurta vos prieš ketverius metus – 2008-siais, įmonė per tokį trumpą laiką spėjo užsitarnauti gerą vardą, kaip pažangiems vartotojams skirtos aušinimo technikos gamintojas. Šlovę, be abejonės, reikėtų priskirti CPU aušintuvų šeimai, „Megahalems“. Pastarųjų pasiektą sėkmę toliau bando išlaikyti keletas kitų aukštos klasės aušintuvų, tarp jų ir „Genesis“.  Šiuo metu įmonės gaminių asortimentą išskirtinai sudaro su aušinimu susiję gaminiai: be minėtų CPU aušintuvų, „Prolimatech“ siūlo keletą ventiliatorių modelių bei dabar jau du VGA aušintuvus – MK-13 ir MK-26.

 

Pakuotė ir komplektacija

„Samuel 17" mus pasiekia kompaktiškoje baltos-mėlynos spalvos pakuotėje, ant kurios viršutinio paviršiaus pavaizduotas multiplatforminis radiatorius.

Pagrindinės aušintuvo savybės ir specifikacijos nurodytos ne ant priešingos dėžutės pusės, kaip dažniausiai būna, bet ant kraštinių sienelių. Iš svarbiausių savybių galima paminėti šešis karščio vamzdelius, tik  45 mm. aukštį, galimybę apipūsti aplinkinius CPU lizdo komponentus bei  radiatoriaus fizinį suderinamumą (problemų nebuvimą) su pagrindinės plokštės radiatoriais ar RAM moduliais.

Radiatorius apsaugotas putoplasto lakštais ir apsauginiu maišeliu, o komplektaciją sudaro vartotojo gidas, tvirtinimo mechanizmai bei švirkštas su PK-1 termo pasta. Paskutinieji komponentai randami baltoje priedų dėžutėje.

 

Specifikacijos

 

Žvilgsnis iš arčiau

Pagrindinę „Samuel 17" konstrukciją sudaro dviem pakopomis išdėstytos nikeliuotos aliuminio plokštelės. Radiatorius turi 32 pilnas ir 4 pusines aliuminio plokšteles, kurios išdėstytos 2.5 mm atstumu, kas sufleruoja, kad šiam radiatoriui rekomenduojamas didesnių RPM ventiliatorius. Gamintojas rekomenduoja 1000 – 2000 RPM.

Ploštelės itin tvirtos ir jų storis siekia 0.5 mm. Iškart už paskutinių plokštelių turime storesnes aliuminines struktūras, kurios skirtos 120 mm. ventiliatoriaus tvirtinimui. Abi laikomosios struktūros kiek labiau nutįsta į vieną radiatoriaus pusę, todėl pasirinktas ventiliatorius nebus patalpintas visiškai per „Samuel 17" centrą. Tai leis pasirinktinai apipūsti pagrindinės plokštės VRM ar šiaurinį tiltą.

410 gramų sveriantis „Samuel 17" turi šešis 6 mm skersmens karščio vamzdelius. Pastarieji primena netaisyklingą C raidę ir tarp aliuminio plokštelių yra patalpinti poromis: dvi šoninės poros išlaikant 10 mm atstumą ir arčiau suspausta centrinė pora (7 mm). Ten, kur vamzdeliai susijungia su ventiliatoriaus „laikikliu”, sujungimo zona papildomai sutvirtinta į klijus panašia medžiaga.

35 mm (I) x 35 mm (P) išmatavimais pasižymintis nikeliuotas pagrindas negali pasigirti idealia nupoliravimo kokybe, tačiau pats gamintojas teigia, kad tai tiesiog optimalus mašininiu apdirbimo būdu pasiektas rezultatas. Paprastai panašų vaizdą matome su visais „Prolimatech" gaminiais. Pirminę karščio perdavimo plotą sudaro triguba struktūra: karščio vamzdeliai, varinis pagrindas ir papildomas radiatorius. Sunku pasakyti ar jo buvimas turi apčiuopiamos naudos, kai dalis karščio nėra nunešama ant aliuminių plokštelių (efektyviausias būdas pašalinti šilumą), o atiduodamas mažesnį paviršiaus plotą turinčiam papildomam radiatoriui. Jo kampuose turime guminius paminštinimus, kurie neleidžia prisiglausti aliuminio plokštelių blokui, jei pastarasis būtų nulenktas ventiliatoriaus, kas praktiškai neįmanoma.

 

Montavimas

„Prolimatech Samuel 17" montavimas itin neskausmingas: pasirenkamas atitinkamo lizdo tvirtinimo „rankos”, prisukamos, o pačio radiatoriaus tvirtinimui reikalingos tik keturios poveržlės bei tiek pat varžtų. Šaunu tai, kad „Prolimatech" pasirūpino galimybe tvirtinti ne tik 25 mm. storio įprastus ventiliatorius, bet ir kur kas plonesnius 12 mm., kurių tvirtinimui skirti trumpesni varžtai. Į poras pasirinkome „Noctua NF-F12 PWM" ventiliatorių, kuris sukosi ~1450 RPM dažnumu ir pateko į „Prolimatech" rekomenduojamą 1000 – 2000 RPM zoną.

Dėja, bet AMD pagrindinių plokščių skylių išdėstymas stačiakampiu neleidžia „Samuel 17" tvirtinti taip, kaip patinka. Tai mums leidžia radiatorių sukioti tik 180 kampu, nukreipiant papildomą aušinimą arba į šiaurinį tiltą, arba link mažai reikšmingos viršutinės pagrindinės plokštės zonos. Intel LGA1155 plokštės atveju (kur montavimo skylės išdėstytos ratu) radiatorių galima pasukti 90o kampu, taip gaunant galimybę nukreipti papildomą oro srautą ir link VRM tranzistorių.

Panašu, kad „Prolimatech" kiek per skambiai pasisakė prieš komponentų blokavimo problemų nebuvimą. AMD atveju turėdami tik dvi tvirtinimo pozicijas, potencialių problemų išvengiame tik kuomet radiatoriaus laiptelis yra nukreiptas kryptimi rytai -> vakarai, tačiau ir šiuo atveju problemų gali kilti jei VRM radiatorius yra ypač aukštas. Jei laiptelis nukreiptas kryptimi vakarai -> rytai, prarandame galimybę naudoti RAM modulius su aukštais radiatoriais – net žemo profilio telpa vos ne vos. Atrodo, kad potencialių problemų visiškai galima išvengti ti kuomet laiptelis nukreiptas šiaurė -> pietūs kryptimi, link šiaurinio tilto. Tuomet neturėtų maišyti nei itin aukštas VRM radiatorius, nei aukšti RAM moduliai. Toks būdas galimas tikrai prieinamas LGA1155 savininkams.

 

Testavimas

Ramybės ir apkrovos režimų temperatūros buvo matuojamos tokia tvarka: dvi minutės kompiuteriui „apšilti“ – fiksuojama ramybės (IDLE) temperatūra, tuomet penkioms minutėms įjungiamas „Prime95“ (small FFT’s) testas – LOAD temperatūra. Temperatūrų sekimui naudota „CPUID HWMonitor PRO“ programinė įranga. Visi testo dalyviai testuoti su Noctua NT-H1 termo pasta. Aplinkos temperatūra – 23o C. Paskutiniajame apkrovos teste dalyviams leidžiama pasiekti maksimalią AMD nustatytą temperatūrą – 62o C, vėliau testas nutraukiamas. Radiatorių ventiliatoriai sukosi fiksuotu maksimaliu dažnumu.

Testavimo sistemą sudarė:

  •  Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE stock + OC (4.0 GHz / 1.41 v.)
  •  Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3
  •  RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  •   Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

Įpūtimo:

  1. Bitfenix Spectre LED 230 mm (~1300 RPM)
  2. Xigmatek XAF 1453 LED 140mm (~750RPM)
  3. Revoltec Air Guard 120 mm (~1300 RPM)

Išpūtimo:

  1. Bitfenix Spectre LED 230 mm (~1300 RPM)
  2. Xigmatek XAF 1453 LED 140mm (~750 RPM)

 

Rezultatai

Turėdamas šešis karščio vamzdelius „Samuel 17" vis dėlto negali aplenkti labiausiai į save panašią struktūrą turinčio „Noctua NH-L12", kuris pasižymi keturiais šiluminiais vamzdeliais, bet turi papildomą ventiliatorių. Ramybės režime skirtumas tėra 1.5o C, tačiau apkrovos režime jis išauga iki 7.5o C. Tower tipo aušintuvai abejomis sąlygomis tvirtai išlieka priekyje. Ir nors neatrodytų, kad „Samuel 17" aušina žymiai geriau nei standartinis AMD aušintuvas, skleidžiamo triukšmo išraiška skiriasi kaip diena nuo nakties.

Paspartinus CPU iki 4 Ghz (1.41 v), ramybės režime hierarchija nepasikeitė. „Samuel 17" atsilieka nuo „Noctua NH-L12" ir likusių tower tipo aušintuvų, tačiau aušina geriau nei gamyklinis AMD agregatas.

Esant apkrovos režimui, žemaūgis „Prolimatech" gaminys prisijungia prie „Noctua NH-L12". Abu aušintuvai negali tinkamai (pagal AMD nurodytą max. temp) ataušinti spartinto Phenom II X4 955 BE Prime95 sąlygomis. Įšilusio oro pūtimu į CPU lizdo zoną pasižymintys aušintuvai efektyvumu negali prilygti abiem tower tipo aušintuvams: „TRUE Spirit 120" bei „ARCTIC Freezer 13", nors pastarieji ir yra pigesni.

 

Išvados

Kaip ir kiekvienas gaminys, taip ir „Prolimatech Samuel 17" turi savų privalumų ir trūkumų. 222 litų komplekto kaina („Samuel 17" kainuoja 143 ir Noctua NF-F12 PWM 79 litus) tikrai nepasižymi geru kainos/kokybės santykiu net lyginant su panašiausio tipo „Noctua NH-L12", kuris aušina ir geriau, ir kainuoja mažiau. Tiesa, „Samuel 17" yra žemesnis, kas dažnai būna itin svarbu kompaktiškiausių sistemų turėtojams bei turi galimybę tiksliau apipūsti pasirinktus pagrindinės plokštės komponentus. Dėja, bet tam tikromis sąlygomis, ypač AMD sistemų turėtojams, tas pasirinkimas bus ribotas ir gali iškilti nesuderinamumo konfliktų: jei HTPC sistemų pagrindinės aukštų VRM radiatorių tikrai neturės, aukšto tipo RAM moduliai gali būti naudojami ir tai privers pasukti „Samuel 17" radiatorių galbūt ne tuo kampu, kuriuo mes jį norėtume matyti optimaliausiu variantu. Lyginant su identiško aukščio HTPC aušintuvų asortimentu Lietuvoje, kas ir būtų teisingiausia, „Samuel 17" ant popieriaus atrodo kaip vienas iš rimčiausių, visgi turimi net šeši karščio vamzdeliai. Sunku pasakyti ar pasirinktas radiatoriaus ir ventiliatoriaus duetas nurungs identiškos kainos „Scythe Big Shurikan 2" ar brangesnį „Thermalright AXP-100", kurie jau turi pridėtą ventiliatorų, tačiau vėlgi rekomendacijos buvimas labai priklausys nuo pasirinkto ventiliatoriaus kainos ir jo apsisukimų skaičiaus, kurie nulems galutinį aušinimo rezultatą. Žinant galutinę komplekto sandarą ir kainą labai paprasta „Samuel 17" rekomenduoti arba ne, bet turintiems spintoje besivoliojantį patinkantį ventiliatorių kainos/aušinimo-tylos santykis gali neabejotinai pakrypti  į „Prolimatech" pusę. Dėl neaiškių sąlygų ir ypač apsunkinto vertinimo susilaikysiu nuo konkretaus balo, bet nedvejodamas suteiksiu prierašą „vertas apsvarstymo".

 

Privalumai:

  1. Kompaktiškas dizainas;
  2. Paprasta ir patikima tvirtinimo sistema;
  3. Kartu aušinami aplinkiniai CPU lizdo komponentai;
  4. Galimybė montuoti 25 arba 15 mm storio ventiliatorius;
  5. Suderinamas praktiškai su visais naujausiais CPU lizdais

Vidutiniška:

  1. Ne visais atvejais pavyks pasukti radiatorių tokia kryptimi, kuri būtų priimtiniausia;
  2. Pakankamai konkurencinga, bet ne puiki kaina lyginant su savo tipo varžovais

Trūkumai:

  1. Galimi konfliktai su aukštais RAM moduliais
  2. Nepalaikomas LGA2011 lizdas

 

1 Komentaras

  1. DjValentas parašė:

    Įsigijau šį aušintuvą iš ebay labai patiko jo dydis toks kompaktiškas ant standartinės intel atx motininės neužstoja jokių komponentų dar patiko tai kad galima uždėti 120mm aušintuvą kuris aušina ne vien cpu bet ir aplinkinius komponentus.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.