ROG, TR ir 33: „Threadripper 1920X“ Arktyje pasitinka savo zenitą

Kaip „Freezer 33 TR“ aušina 1920X ir kaip „ROG Zenith Extreme“ savo VRM?

„Freezer 33 TR“, o tiksliau „Bionix F120“, iškart patraukė mūsų dėmesį. UEFI BIOS fiksuoja, kad ARCTIC ventiliatoriaus minimalūs sūkiai yra ~670 RPM, o maksimalūs netgi beveik visi 2900 RPM. Pagal 120 mm skersmens ventiliatoriaus skleidžiamą triukšmą nepanašu, kad „Bionix F120“ galėtų dirbti tokiais sūkiais. Po ranka turime beveik identiškais sūkiais dirbantį „Noctua IndustrialPPC“ ventiliatorių, kuris triuškmauja nepalyginamai labiau. Kiti 4-pin lizdai nuskaito tuos pačius keistai didelius apsisukimus, todėl kreipiamės į ARCTIC ir netrukus sulaukiame paaiškinimo.

Current mainboards are developed with 1- or 2-phase motored fans in mind to measure the fan speed. As a result, the indicated RPM of ARCTIC fans with a 3-phase motor will be around 1.5x higher than the actual speed of the fan. This has no effect in the everyday operation, the fans are not operated outside their specifications. This is simply a measurement error. For example, if the mainboard shows a measured fan speed of ~2,700 rpm for a BioniX F120 fan with a 3-phase motor, the fan actually runs at only 1,800 rpm.

Paaiškinimo esmė labai paprasta: šiuolaikinės motininės plokštės nesugeba teisingai išmatuoti „Bionix F120“ sūkių, kadangi jis naudoja trifazį motorą. Trifazį motorą (galbūt ne identišką) naudoja ir „IndustrialPPC“ ventiliatoriai, tačiau nė su vienu šios „Noctua“ serijos ventiliatoriumi nebuvo jokių monitoringo nukrypimų. Norint sužinoti apytikslius, bet teisingus „Bionix F120“ sūkius mintyse reikia padalinti matomus RPM iš 1,5 karto.

Temperatūrų matavimus norėjome atlikti su įprastam naudojimui tipiškesne apkrova, tačiau „x264“ ir „Cinebench“ testai trunka pernelyg trumpai. Teko vėl naudoti „Prime95“ (v27.7). „ROG Zenith Extreme“ taiko iki 1,2 V įtampą kuomet visi 1920X branduoliai dirba maksimaliu 3,7 GHz Turbo dažniu, taip sutalpinant juos į 180 W TDP ribas. „Freezer 33 TR“ nėra skirtas ekstremaliam spartinimui, todėl pradėsime atsargiai. Bandome 3,9 GHz prie 1,2875 V įtampos. Labai artimą įtampą (1,286 V) apkrovos metu duoda 4-as LLC lygis. Sekantis 5-asis lygis jau per daug agresyvus ir padidina įtampą virš nustatytos BIOS’e. Aplinkos temperatūra ~18 °C.

ARCTIC suteikė antrąjį „Bionix F120“ ventiliatorių, todėl „Freezer 33 TR“ išbandysime ir push – pull konfigūracijoje. Dėžutėje be simpatiškai atrodančio ventiliatoriaus radome varžtelius ir jau matytą kortelę, kuri yra raktas į informaciją apie produktą internete.

 

Palyginimui paėmėme „ARCTIC Liquid Freezer“ AiO sistemą, kuri oficialiai palaiko „Threadripper“ procesorius, tačiau vandens bloko pagrindas jiems nėra išskirtinai pritaikytas. Anksčiau mūsų pačių išbandyta sistema nėra rekordų laužytoja, tačiau pasižymi labai geru efektyvumo/tylos/kainos santykiu. Priminsime, kad ją sudaro sustorintas 240 mm radiatorius ir keturi 120 mm skersmens ventiliatoriai, išvystantys ~1350 RPM.

Mūsų nuostabai orinį „Freezer 33 TR“ ir 240 mm „Liquid Freezer“ AiO sistemą po 20 minučių trukmės apkrovos skiria labai nedidelis atstumas, viso labo 3,5 °C. Skirtumo tikėjomės didesnio, prisiminus, kad aušinant spartintą i7-6700K ARCTIC sistema yra atsidūrusi arti „NZXT Kraken X62“. Vis dėlto, AiO sugeba išlikti tyliausiu sprendimu, nepaisant jos keturių ventiliatorių. „Freezer 33 TR“ su maksimaliais sūkiais besisukančiu „Bionix F120“ ventiliatoriumi yra beveik 1 dBA garsesnis, tačiau tikrai neverčia mūsų ausis jaustus nepatogiai. Push pull konfigūracija sumažina maksimalią 1920X temperatūrą 2 °C: nuo 81,8 °C iki 79,8 °C. Iš AiO sistemos persvaros lieka vos 1,5 °C. Antrasis ventiliatorius leidžia pasijausti kiek saugiau, kadangi iki 85 °C trūko visai nebedaug. Tai yra throttle taškas. Pasiekę 85 °C „Threadripper“ procesoriai ima mažinti savo dažnį. Visiška kritinė temperatūra siekia 95 °C. Tada sistema išsijungia apsaugant CPU nuo sugadinimo. Tiesa, kiek saugesnės temperatūros kainavo beveik 1,5 dBA daugiau triukšmo.

„HWiNFO64“ rodo, kad spartintas ir su „Prime95“ kankinamas 1920X pasiima ~240-250 W. „Asus ROG Zenith Extreme“ VRM’ui tai nesukelia didelių problemų. Mažiausiai palankios sąlygos teko tuomet, kai „Freezer 33 TR“ turėjo vos vieną ventiliatorių. Maksimali VRM grandinės temperatūra spėjo pasiekti 72 °C prieš įsijungiant virš antrojo radiatoriaus patalpintam mažajam ventiliatoriui, kuris greitai stabilizavo temperatūrą ties 70 °C. Tam užteko minimalių ventiliatoriaus sūkių. ~3000 RPM nesugebėjo „išlysti“ iš „Freezer 33 TR“ sukurto fono (43,8 dBA). Aušinant 1920X su „Liquid Freezer 240“ VRM įkaito vos iki 56 °C. Papildomo VRM ventiliatoriaus paslaugų neprireikė ir tada, kai „Freezer 33 TR“ aušino push pull režimu. Antrasis „Bionix F120“ ventiliatorius sėkmingai papildomai vėsino VRM.

 

 

12 Komentarai

  1. Daimonass parašė:

    Pavadinimas tai..

  2. IFeelYou parašė:

    Review tai labai geras, bet kodėl testuoti tik žaidimai? O kur Cinebench, Blender, 7Zip, Illustrator ir t.t.? Nes šitas CPU apskritai neskirtas žaidimams, o testuoti vien žaidimai 🙂

    Temperatūros šiaip klaikokos atrodo, tokiam CPU reikėtų žymiai geresnių aušintuvų. Jeigu prie 18C* ambient 82C* net nepaspartinus :/

    • ZeroFM parašė:

      Nesikabinėjam prie temperatūrų nes jei net EK neturi visdar tikro TR4 waterblock tai ka kalbėt apie tokį pigiena orinuka kuris tikrai nepadengia viso cpu ploto .

      • IFeelYou parašė:

        Sutinku. Nėra ko čia labai norėt iš tokio aušintuvo, kuris net block’o normalaus neturi.

      • BC00 parašė:

        Kad kaip ir nėra ko kabinėtis. Spec dar pakartojau stock aušinimą.
        3,5-3,6 GHz (1.134-1.156 V) su single fan 59 C, su dual fan 57 C su dalim.
        Galbūt neturi todėl, kad TR nuperkama dar mažiau nei Intel HEDT modelių. Turėsim ir Enermax Liqtech TR 280 apžvalgą, kuris uždengia visą 1920X dangtelį. O iki tol Freezer’iui absoliučiai jokių priekaištų. Stocką aušina puikiai, leidžia paspartint, garsas nedidelis, kaina pati mažiausia.

  3. BC00 parašė:

    Kitos pakraipos testai jau atliekami, bus ir 2nd round.
    82 C yra jau su OC (3,9 GHz/1.286 V). Be OC kažkas ~60 C su Prime (~3,5 GHz/<1.2 V). Norint visiškai tikslios įtampos ir temp reikėtų pertestuoti. Vat 7900X stock (4 GHz/1.075 V) tai tikrai klaikokos temp, kai iš anksčiau su variniu Fractal AiO ir 2x 2400 RPM + 1x 1600 RPM Noctua Industrial fanais buvo 80 C pasiekta 😀 HEDT keptuvės dabar yra Intel'iai, o ne AMD.

  4. BC00 parašė:

    Ir turim palyginimą stock vs stock, be jokių modifikacijų, kokius CPU gamintojai peteikė, tokius 🙂 skirtumas 20 C ir dar Intel pusėje esant efektyvesniam aušintuvui. Taip, pagrinde bėda tik pasta, bet čia jau Intel problema kodėl jie nesirenka litavimo. O kas gali atsitikti sprendžiant šitą Intel taupymą puikiai žinai…

  5. svabas parašė:

    na tikrai išskirtinis unikalus rinkinys, buvo įdomu. Bet kodėl nvidia draiveriai tokie seni?

    • BC00 parašė:

      Iš seniau kiti palyginamieji CPU+VGA rinkiniai naudoti būtent šiomis tvarkyklėmis. Nesinori galimai suteikti pranašumo, nors labai abejoju ar begali eiti kažkokie pagerinimai žaidimams, kuriuos bandome.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.