ROG, TR ir 33: „Threadripper 1920X“ Arktyje pasitinka savo zenitą

Žvilgsnis iš arčiau į „ROG Zenith Extreme“ ir jos išskirtines savybes

Paėmus „ROG Zenith Extreme“ į rankas apėmė toks jausmas, kokio dar niekad nebuvo, nors esame apžvelgę kone tris dešimtis pagrindinių plokščių. Velniai griebtų! Su tokia sunkia, tvirta ir nepriekaištingai surinkta pagrindine plokšte dar nebuvome susidūrę. Akis paganyti taip pat yra į ką net nepatiekus sistemai energijos. Išvaizda turi daug bendro su „ROG Maximus“ šeima. Juoda EATX formato (30,5 x 27,7 cm) montažinė plokštė, juodi – pilki PCIe ir DIMM lizdai, uždengtos I/O ir garso posistemės zonos… Vaizdas agresyviai patrauklus, tačiau nebeverčiantis iš koto. Tiesiog todėl, kad mūsų akys prie ROG pagrindinių plokščių jau pripratusios. Regą automatiškai labiausiai traukia milžiniško dydžio TR4 lizdas, ne mažesnis mikroschemų rinkinį aušinantis radiatorius, kurio vienas trečdalis blizgus, absoliutus nulis matomų M.2 lizdų ir devintas DIMM lizdas. Gal „ROG Zenith Extreme“ palaiko keturkanalę su trupučiu DDR4 atmintį? Turbūt ne, bet devintojo DIMM lizdo esame suintriguoti maksimaliai.
Kita PCB pusė dar kartą patvirtina, kodėl ši pagrindinė plokštė tokia tvirta. TR4 lizdas iš kitos pusės sustiprintas metaline plokštele, tas pats padaryta su montažine plokšte. Beveik pusę jos dengia metalo lakštas. Galinė plokštelė panaudota ir ant VRM zonos, kas leidžia tikėtis šiek tiek efektyvesnio grandinės aušinimo. Ši pusė ne tik parodo dalinę „ROG Zenith Extreme“ giminystę TUF pagrindinėms plokštėms, bet ir atskleidžia, kad ne visi kitoje pusėje matyti mechaniniai PCIe x16 lizdai yra pilno x16 elektrinio pralaidumo.

Viršutinėje „ROG Zenith Extreme“ dalyje, po karščio vamzdeliu, aptikome WB_SENSOR lizdą. Tai daugiafunkcinis sensorius, galintis matuoti skysčio temperatūrą, jo tėkmės greitį bei užfiksuoti jo nepageidaujamą nutekėjimą. Kitame šone turime antrąją 4-pin RGB galvutę (+12 V, 2 A), palaikančią iki 5050 diodų. Kaip ir daugelis high end LGA2066 pagrindinių plokščių, „ROG Zenith Extreme“ gavo du 8-pin EPS12V lizdus, kuriais gali pratekėti beveik 600 W. Maitinimo lizdai išdėstyti vienas po kitu, tačiau kabelių atjungimo problemos neiškilo. Virš antrojo EPS12V pastatyti CPU_FAN (1 A, 12 V) ir CPU_OPT lizdai ventiliatoriams.

 

Žemiau rikiuojasi skirtingo dydžio on-board įjungimo/išjungimo ir perkrovimo mygtukai, ATX24V lizdas, o greta jo Probelt įtampų matavimo taškai. „Zenith“ turi vidinį USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) lizdą, sujungtą su X399 mikroschemų rinkiniu, ir H_AMP lizdą, prie kurio, šakotuvo pagalba, galima jungti didelį skaičių ventiliatorių, kadangi kanalo stipris siekia net 3 A (36 W).

 

Tarp DIMM M.2 ir ATX24V lizdų integruoti komponentų aptikimą indikuojantys LED diodai bei mažytė dėžutė, turinti keturis slankiklius. Jais galima įjungti/išjungti PCIe x16 lizdus. Pravarti savybė norint sužinoti, kuri iš keletos įdiegtų vaizdo plokščių yra defektuota jų neišmant iš PCIe lizdų.

Aplink milžinišką TR4 lizdą išdėstyti devyni DIMM lizdai. Toks skaičius labai neįprastas netgi HEDT platformai. Iš tikrųjų DDR4 operatyviajai atminčiai skirti aštuoni iš devynių DIMM lizdų. Labiausiai į dešinę nutolęs lizdas atlieka kitą paskirtį. „Zenith“ plokštėje galima integruoti iki 128 GB operatyvios atminties panaudojant non-ECC arba klaidų taisymu pasižyminčius ECC DDR4 modulius. Oficialiai „Threadripper“ procesoriai palaiko 2666 MHz atmintį, tačiau „Zenith“ kyla iki pat 3600 MHz (O.C.). Pirmą kartą „Asus“ pagrindinės plokštės DIMM lizdai perskirti metaliniu lankeliu. Galbūt tai pabandymas juos sutvirtinti. Kaip ten bebūtų didesnių tvirtumą didinančių elementų nematome, kaip ir RGB LED diodų aplink.

Tai, kad devintasis DIMM lizdas nėra skirtas standartinei operatyviąjai atminčiai išduoda ant jo uždėtas metaliukas su užrašu DIMM.2, blokuojantis DDR4 modulį. Į šį lizdą statoma ROG DIMM.2 pridėtinė plokštė, kurią „Asus“ iškart pridėjo į komplektaciją. Iš abiejų jos pusių galima tvirtinti po vieną M.2 kaupiklį. Maksimalus formatas 22110. Kiekvienas lizdas teikia 32 GB/s pralaidumą ir gali dirbti tiek su SATA, tiek PCIe magistralę turinčiais SSD kaupikliais.

„Asus“ pagalvojo ir apie greitų M.2 kaupiklių aušinimo galimybę. Prie pridėtinės plokštės viršaus galima fiksuoti specialų kronšteiną, o prie jo mažo diametro ventiliatorių, nukreipiant generuojamą oro tėkmę į apačią. Atstovas iš „Noctua NF-A4x20“ serijos tam puikiai tiko.

Keturi iš šešių PCIe lizdų yra SafeSlot lizdai. Plieno konstrukcija sustiprinti visi mechaniniai PCIe 3.0 x16 lizdai, kurių keturi. Pirmasis ir trečiasis lizdai gali veikti x16 elektriniu pralaidumu. Tai pirmasis pasirinkimas 2-way SLI/„CrossFire“ naudotojams, kurių netgi masyviausios vaizdo plokštės galės be problemų kvėpuoti dėka palikto didelio tarpo. Antrojo PCI 3.0 x16 lizdo maksimalus pralaidumas siekia x8. 3-way multi GPU vartotojai turėtų atkreipti dėmesį, kad šis lizdas bus užblokuotas jeigu virš jo atsiras vaizdo plokštė, turinti didesnę nei dviejų aukštų aušinimo sistemą. Paskutinis, žemiausiai esantis, x16 lizdas yra vienintelis, kuris dalijasi pralaidumu su kitais PCB mazgais. Norint, kad šis dirbtų maksimaliu x8 pralaidumu, teks susitaikyti su U.2 lizdo atjungimu. Vienintelė išeitis turėti abu funkcionuojančius mazgus – x4 pralaidumo parinktis UEFI BIOS aplinkoje vietoje x8. Papildomiems įrenginiams skirti po vieną PCIe 2.0 x4 ir PCIe 2.0 x1 lizdai. Pagrindinis (aukščiausias) lizdas sumontuotas artimiausioje įmanomoje pozicijoje TR4 lizdo atžvilgiu, todėl gali kilti problemų dėl jo blokavimo aušinantiems „Threadripper“ su tam tikrais oriniais aušintuvais.

Dar vienas priedas prie „ROG Zenith Extreme“ tai „ROG Areion“ 10G add on plokštė, naudojanti PCIe 3.0 x4 magistralę, turinti masyvų radiatorių, vieną RJ-45 portą ir monitoringo sistemą greičiui bei statusui nustatyti. „ROG Areion“ yra ne kas kita, o LAN tinklo plokštė, turinti „Aquantia AQtion AQC107“ valdiklį ir siūlanti spartą iki 10 Gbps bei atgalinį suderinamumą su 1 G/2,5 G/5 G standartais. Aišku, toks masyvus radiatorius kiek per didelis kraštutinumas ne į blogą pusę, bet „ASRock Fatal1ty X299 Professional Gaming i9 XE“ jau parodė, kad itin spartūs tinklo moduliai reikalauja papildomo aušinimo.

X399 mikroschemų rinkinį aušina netaisyklingos formos radiatorius, kuris išsiskiria savo dydžiu ir veidrodiniu paviršiumi. Juo papuošta tik maža dalis radiatoriaus, gerokai didesnį plotą atiduodant šlifuoto aliuminio imitacijai, kuriame įrėžtas firminis ROG ženklas. Įspūdingo dydžio aušinimo sprendimas pasirinktas ne šiaip sau. Nuėmus viršutinę dalį randame trečiąjį M.2 lizdą, kuriame galima montuoti 42, 60 arba 80 mm ilgio M.2 SSD. Palaikomi tiek SATA, tiek PCIe magistralę naudojantys SSD. Kaip ir kiti du M.2 lizdai, taip ir šis su niekuo daugiau nesidalina pralaidumu. Ant radiatoriaus iškart uždėta termo juostelė. Papildoma montažinė plokštė, rasta ant vidinio radiatoriaus, puoš šią „ROG Zenith Extreme“ dalį RGB efektais.

SATA laidu jungiamiems informacijos kaupikliams skirti šeši SATA III 6 Gb/s portai, prijungti prie X399 mikroschemų rinkinio. Su visais iš jų galimi 0, 1 ir 10 tipo RAID masyvai. SATA lizdai iš vienos pusės apsupti 90° kampu pakreipta USB 3.1 Gen 1 galvute, iš kitos – jau minėtu U.2 portu, kurio 32 Gb/s pralaidumo bus netenkama pilnai pasinaudojus ketvirtuoju PCIe 3.0 x16 lizdu.

Montažinės plokštės apačioje dublikuojamos aušinimo sistemos stebėjimo galimybės su W_FLOW, W_OUT ir W_IN lizdais. Čia pat turime T_SENSOR lizdą, prie kurio prijungtas diodas gali fiksuoti pasirinkto taško temperatūrą. Dar vieną tokį lizdą aptikome prie H_AMP lizdo. Be 4-pin W_PUMP+ ir antrosios vidinės USB 3.1 Gen 1 galvutės „ROG Zenith Extreme“ siūlo keletą pagalbų. Safe Boot mygtukas laikinai aktyuoja saugius BIOS nustatymus tam, kad būtų galima pakoreguoti prieš tai taikytus nustatymus, kurie dabar neleidžia sistemai startuoti. ReTry mygtukas taip pat skirtas spartintojams. Kuomet perkrovimo mygtukas yra neveiksnus, motininė plokštė, išlaikydama tuos pačius BIOS nustatymus, pabando priversti sistemą sėkmingai startuoti greituoju būdu. Slow Mode slankiklis, palaipsniui mažinant CPU dažnį ir grąžinant sistemai stabilumą, skirtas skystą azotą naudojantiems medžiotojams. Stabilizavimo funkciją nuo cold boot klaidos atlieka LN2 Mode trumpiklis. RSVD slankiklio panaudojimas paliktas tik autorizuotiems „Asus“ inžinieriams. Jo funkcija vartotojo gide neaprašyta. Aktualiu komponentu gali tapti EXT_FAN lizdas. Į jį jungiama FAN EXTENSION pridėtinė plokštė, turinti dar tris 4-pin lizdus ir jiems priskirtus termo sensorius. Vieno kanalo stipris siekia 1 A (12 W), įrenginys yra pilnai suderinamas su „Fan Xpert 4“ įrankiu ir geba kontroliuoti sūkius tiek PWM, tiek DC metodais.

Kitame šone adresatinė 4-1 pin (5 V, 3 A) galvutė, palaikanti iki 60 diodų, antroji 5050 RGB LED galvutė, viena vidinė USB 2.0 galvutė, 4-pin CHA_FAN2 lizdas ir speciali ROG-EXT jungtis, skirta pirmos arba antros kartos „Asus OC Panel“ priedui. Molex jungčiai nereikia skirti didelio dėmesio, kadangi jos pajungimas rekomenduojamas tik 3-way/4-way SLI/„CrossFire“ atveju.

„SupremeFX“ garso posistemės sandara kiek pasikeitusi. Šalia „Realtek ALC1220“ kodeko, pasiekiančio 113 dBA SNR įėjime ir 120 dBA SNR išėjime, dabar integruotas nebe 24 bitų, o 32 bitų/384 KHz ESS 9018Q2C DAC‘as. Į ausines išvedamam garsui sustiprinti pirmą kartą matome „Texas Instruments OPA2836“ operacinį stiprintuvą, kurį radome kitoje PCB pusėje. Sonic Studio III/ Radar III sudaro programinį paketą. Savaime suprantama, panaudoti „Fine Gold“ serijos „Nichicon“ kondensatoriai.

 

Galinė I/O panelė turi jau integruotą skydelį, pridedantį tvirtumo ir patogumo, kai nereikia atskirai I/O dangtelį tvirtinti į korpusą. „Asus ROG Zenith Extreme“ siūlo pasinaudoti aštuoniais USB 3.0 Gen 1 (5 Gb/s) lizdais, iš kurių du dar atlieka papildomas funkcijas. Pažymėtas KeyBot geba išplėsti prijungtos klaviatūros funkcionalumą, o žemiau jo esantis USB, išvien su Flashback mygtuku, skirtas atlikti UEFI BIOS atnaujinimo procedūrą. Visi aštuoni USB lizdai surišti su „Threadripper“ procesoriuje esančiu AHCI centru, o A (raudonas) ir C (juodas) tipo USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) portus valdo atskiras „ASMedia 3142“ valdiklis. UEFI BIOS nustatymai anuliuojami specialiu CLR_CMOS mygtuku. RJ-45 portas susietas su gigabitiniu „Intel I211-AT“ tinklu. Nuo iškrovos jį saugo LANGuard. Kur kokia kolonėlė turėtų buti prijungta greičiau leis identifikuoti audio portų LED apšvietimas. Yra ir skaitmeninė S/PDIF jungtis.

WiFi 802.11 a/b/g/n/ac ryšiui skirta portabili antena jungiama į du lizdus, o WiGig 802.11ad į trečiajį juodos spalvos lizdą. Ši antena dažnių juostą išplečia iki 60 GHz, o pralaidumą iki 4600 Mbps. Palaikomas ir MU-MIMO.

12 Komentarai

  1. Daimonass parašė:

    Pavadinimas tai..

  2. IFeelYou parašė:

    Review tai labai geras, bet kodėl testuoti tik žaidimai? O kur Cinebench, Blender, 7Zip, Illustrator ir t.t.? Nes šitas CPU apskritai neskirtas žaidimams, o testuoti vien žaidimai 🙂

    Temperatūros šiaip klaikokos atrodo, tokiam CPU reikėtų žymiai geresnių aušintuvų. Jeigu prie 18C* ambient 82C* net nepaspartinus :/

    • ZeroFM parašė:

      Nesikabinėjam prie temperatūrų nes jei net EK neturi visdar tikro TR4 waterblock tai ka kalbėt apie tokį pigiena orinuka kuris tikrai nepadengia viso cpu ploto .

      • IFeelYou parašė:

        Sutinku. Nėra ko čia labai norėt iš tokio aušintuvo, kuris net block’o normalaus neturi.

      • BC00 parašė:

        Kad kaip ir nėra ko kabinėtis. Spec dar pakartojau stock aušinimą.
        3,5-3,6 GHz (1.134-1.156 V) su single fan 59 C, su dual fan 57 C su dalim.
        Galbūt neturi todėl, kad TR nuperkama dar mažiau nei Intel HEDT modelių. Turėsim ir Enermax Liqtech TR 280 apžvalgą, kuris uždengia visą 1920X dangtelį. O iki tol Freezer’iui absoliučiai jokių priekaištų. Stocką aušina puikiai, leidžia paspartint, garsas nedidelis, kaina pati mažiausia.

  3. BC00 parašė:

    Kitos pakraipos testai jau atliekami, bus ir 2nd round.
    82 C yra jau su OC (3,9 GHz/1.286 V). Be OC kažkas ~60 C su Prime (~3,5 GHz/<1.2 V). Norint visiškai tikslios įtampos ir temp reikėtų pertestuoti. Vat 7900X stock (4 GHz/1.075 V) tai tikrai klaikokos temp, kai iš anksčiau su variniu Fractal AiO ir 2x 2400 RPM + 1x 1600 RPM Noctua Industrial fanais buvo 80 C pasiekta 😀 HEDT keptuvės dabar yra Intel'iai, o ne AMD.

  4. BC00 parašė:

    Ir turim palyginimą stock vs stock, be jokių modifikacijų, kokius CPU gamintojai peteikė, tokius 🙂 skirtumas 20 C ir dar Intel pusėje esant efektyvesniam aušintuvui. Taip, pagrinde bėda tik pasta, bet čia jau Intel problema kodėl jie nesirenka litavimo. O kas gali atsitikti sprendžiant šitą Intel taupymą puikiai žinai…

  5. svabas parašė:

    na tikrai išskirtinis unikalus rinkinys, buvo įdomu. Bet kodėl nvidia draiveriai tokie seni?

    • BC00 parašė:

      Iš seniau kiti palyginamieji CPU+VGA rinkiniai naudoti būtent šiomis tvarkyklėmis. Nesinori galimai suteikti pranašumo, nors labai abejoju ar begali eiti kažkokie pagerinimai žaidimams, kuriuos bandome.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.