AM4 pagrindinės plokštės vis dar turės PGA procesoriaus lizdą

Galime patvirtinti, kad būsimos AMD AM4 pagrindinės plokštės turės PGA procesoriaus lizdą ir nenaudos LGA standarto, kurį jau eilę metų savo platformoje turi „Intel“.

Bet kas rankoje laikęs AMD ir „Intel“ procesorių iš karto pastebės vieną didelį skirtumą. AMD atveju kontaktai (kojelės) yra ant pačio procesoriaus (PGA), o „Intel“ šiuos kontaktus perkėlusi į pagrindinės plokštės procesoriaus lizdą (LGA). Kuris būdas yra geresnis vienareikšmiškos tiesios nėra, aišku tik tiek, kad jei nulūžta vienas iš šių kontaktų ta dalis tampa šiukšle.

Nufotografuotas AM4 procesorių lizdas atskleidžia, kad jis turės net 1331 kontaktą, kas yra 40 % daugiau nei turi AM3+ pagrindinės plokštės. Pats lizdo dydis bus tokio pačio dydžio kaip ir AM3+ atveju – 40 x 40 mm, todėl būsimi kontaktai bus kiek silpnesni ir lengviau lankstysis. Bet kokiu atveju, dedant procesorių reikia elgtis labai atsargiai, nes šie kontaktai linksta net nuo menkiausio netinkamo veiksmo.

amd-am4-socketamd-zen-bristol-ridge-chip-backside

12 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    Na jei nulūžta vienas iš kontaktų, dalis nebūtinai tampa šiukšlė. Tiesiog būna loterija kas nutiks. Dalis pin’ų yra tiesiog paprasti „groundai“ ir funkcijai neturi jokios realios įtakos. Dalis pinų gali įtakoti ram’o stabilumą, arba tiesiog neveikti kelios ram plokštelės. Yra „mapai“ kur surašytos kiekvieno pino funkcijos.

  2. nemesis parašė:

    Man atrodo, kad logiškiau kai pin’ai būna ant motininės pl. kaip pas Intel kadangi:
    1. Motininė plokštė dažniausiai kainuoja pigiau nei procesorius.
    2. Tinkamai eksploatuojamai motininei plokštei tikimybė sugesti didesnė nei procesoriui.
    3. Motininėje plokštėje yra labai daug kam nulūžti be pin’ų, priešingai nei procesoriui.
    4. Motininei plokštei perlituoti CPU socketą lengviau nei CPU (gal net nelabai įmanoma).

    Apskritai, man pas intelį ant MOBO tos auselės daug patikimiau atrodo nei adatėlės pas CPU ant AMD (auselių dar neteko nulakstyt, o adatėlėm nulankstytom stalčiuje gal 4 CPU jau). Su protu darant ir ten ir ten gerai gerai padaryta, bet protingiau mano asmenine nuomone pas Intel sugalvota…

    • kernel_panika parašė:

      As speciau, kad Intel’is PGA pakeite i LGA grynai del gamybiniu faktoriu: LGA package’as greiciausiai pigesnis is CPU puses. LGA atveju ten tiesiog miniatiuriniu PCB kontaktiniu aiksteliu masyvas, tuo tarpu PGA prisideda papildomas zingsnis, kai ten tas varines adatas smauko tokiose besivartanciose lekstese tol, kol jos tiek nuglunda, kol tampa tinkamos + jas ilituot dar reikia. Antra, LGA turbut turi didesni kontaktu tanki tame placiame plote. AMD Opteron’ai tarkim irgi LGA nadoja, kai ten 4 atminties kanalai (o pas Zen lyg iki 8).
      Kaip user’iui tai man asmeniskai didelio skirtumo nera, bet kiek paciam teko susidurti, tai LGA „pin“‘ai motkeje yra gerokai jautresni mechaniniam poveikiui nei PGA pin’ai ant procesoriaus: LGA atveju uztenka tik prisiliesti ir jie issiderina. PGA atveju reikia jau spustelt kad sulenktum. Bet tai cia subjektyvu.

      • Mindaugas Klumbis parašė:

        Kernel_Panika teisingai sakai, LGA vos prisilietimo užtenka, teko savo kailiu tai patirti ir paskui su adata knistis. AMD proco pinus galima sakyti įdomumo dėlei sulanksčiau ir tam reikėjo tikro spaudimo. Paskui su peiliu per tuos tarpus prabraukiau ir viskas išsiteisino. Senas Sempornas buvo, ne gaila.

        Kiek esu girdėjęs LGA tipu nėra labai patenkinti pagrindinių plokščių gamintojai, nes dėl pin nulaknstymų jie kenčia, o ir jungties įdiegimas brangesnis nei PGA atveju.

      • Hidraulinis parašė:

        Žmogus labai gerai viska pastebejo. Jei mazai susidūrei, tai geriau nešnekėk. Dabar stalčiuje mėtosi AMD FX-9590, nes kažkas transportavimo metu nepasirūpino tinkamu įpakavimu. Radau kokį dvylika kojų palakstytų, o atsatatant į vietą, viena koja visai nulūžo. Su tais kojelių atsatymais į vieta dažnai tenka pasiknist, o nulaužus kad ir vieną tenka ir donoro paieškot. Žinoma jei nepažeistas pats cpu pcb. Bent jau mano patirtis rodo, kad su LGA tikrai mažiau bėdu ypač tiems kas taiso žioplių PC.

        • Stipena parašė:

          Bet buvo vienas čia forume kuris netyčia sugadino LGA lizdą motininėje. Tarp kitko tas pats žioplys dar lengviau gali sugadinti LGA lizdą.

          • Povilas1 parašė:

            Sugadinai PGA lizdą – cpu meti lauk. Ypač dabar kai tokiam mažam plote 1331 pins. Tai logiška, kad jie yra tikrai silpnesni nei seno sempron kur panašiam plote buvo 3x mažiau pinų. O jei sugadinai LGA, tai dažiniausiai įmanoma su adata sutvarkyt, jei ne turbūt daugumoje rimtesnių PC taisyklų lizdą perlituos. O jei ir ne tai mūsų perkami i5-i7 kainuoja 200-400eur, o kuris bent panašią sumą išleidot ant motininės? 🙂

            • IFeelYou parašė:

              Aš išleidau 😀

              O šiaip tai jo, sutinku dėl tų pinų. Realiai turiu senų CPU kolekciją, tiek AMD, tiek Intel, kurie visi su pinais. Tai jų net nėra ko lygint pagal tvirtumą su pvz. and dabartinių Intel motininių esančiais pinais, kuriuos nulaužt užtektų turbūt iš 3 cm numest CPU.

        • GreenZebra parašė:

          #Hirdraulinis , gal fx-9590 parduoti nori paiimciau eksperimentui

        • kernel_panika parašė:

          As ir nepriestaravau nemesis’ui. Susidures daug nesu (tik kiek savo naujus PC rinkes), del to ir pridejau gale savo zinutes, kad mano patirtis ir pastebejimai yra subjektyvus. Pradzioje rodos kaip tik isvardinau LGA privalumus, kuriuos matau gamintojo atzvilgiu. Per jautriai reaguoji 😉

          Man asmeniskai tai maziausiai rupi lizdo tipas, jei pats cpu tenkina visus mano norus. Idedu per 30 sekundziu ir pamirstu 5 metams, po kuriu ismetu ar kam nors atiduodu. Del manes gali buti ir BGA, jei pagrindine PCB tures viska, ko man reikia 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.