VIZO Propeller II sisteminis aušintuvas

Šiandien mūsų taikinyje – VIZO Propeller II (PCL-101). Tai vienas naujausių kompanijos aušintuvų, skirtas susikaupusiam šiltam orui iš korpuso šalinti.

Štai kaip pati VIZO pristato gaminį: \“VIZO Propeller sisteminis aušintuvas turi efektyvų, tačiau tylų ventiliatorių, kuris skirtas pagerinti korpuso ventiliaciją ir leisti jūsų sistemai / grafikos plokštei dirbti visu pajėgumu. Jis iš korpuso pašalina karštą orą ir išlaiko sistemos komponentus / grafikos plokštę vėsius\“.

Aprašymas, be abejo, gražus, tačiau pažiūrėsime, kaip gaminiui seksis šiuos žodžius \“tesėti\“ realybėje.

Pakuotė

Žvilgsnis iš arčiau

Testavimas

Išvados

Pakuotė

Propeller II įpakuotas skaidriame plastikiniame įpakavime, iš kurio puikiai matosi pats gaminys. Pakuotės priekyje be pavadinimo jokios detalesnės informacijos nepateikiama. Na, o kitoje pusėje – keli žodžiai apie gaminį, savybės bei specifikacijos. Taip pat pavaizduota Propeller oro srautų schema.



Gamintojo deklaruojamas Propeller II specifikacijas pateikiame lentelėje.

Deklaruojamas triukšmo lygis džiugina, visgi niekur nenurodoma informacija apie ventiliatoriaus guolio tipą.

Atplėšus pakuotės viršuje užklijuotą lipduką pakuotė lengvai atsidaro, ir joje randame patį VIZO Propeller II ir du tvirtinimo varžtus. Negausi komplektacija, tačiau daugiau nieko ir nereikia.

Žvilgsnis iš arčiau

Kaip jau minėjau pradžioje, Propeller skirtas susikaupusiam šiltam orui iš korpuso pašalinti. Kitaip nei visiems įprasti ventiliatoriai, montuojami specialiai korpuso gale esančioje 80 x 80, 92 x 92 ar 120 x 120 mm nišoje, atliekantys šią funkciją, Propeller tvirtinamas Tarp PCI ar PCI Express plokščių. Oras iš viršaus patenka į ventiliatorių, kur jo yra išstumiamas lauk. Toks aušintuvo dizainas ypač dažnai sutinkamas vaizdo plokštėse.



Aušintuvas pagamintas iš mėlyno, pusiau skaidraus plastiko. Viršutinėje jo dalyje matome kelis užrašus, o ant ventiliatoriaus – gana didelį lipduką su VIZO logotipu. Užpakalinėje ventiliatoriaus dalyje užklijuotas lipdukas, kuris dengia vietą, kurioje prilituoti maitinimo laidai. Metalinė tvirtinimo plokštelė, esanti aušintuvo gale, be abejo su ertmėmis, pro kurias oras iškeliauja iš kompiuterio.



Propeller maitinimui naudoja trumpą laidą su molex kištuku, jungiamu tiesiai į kompiuterio maitinimo bloko molex jungtį. Taigi apsukų paprastai valdyti nepavyks, ir aušintuvas suksis maksimaliu 1500 RPM greičiu. Anksčiau apžvelgtam Orbiter tai nebuvo problema, o kaip bus su Propeller II, išsiaiškinsime ne už ilgo.

Montavimas ir testavimas

Į kompiuteriį Propeller II įdėti paprasta kaip ir bet kurią kitą praplėtimo plokštę. Pakanka išimti korpuso praplėtimo lizdo angą dengiančią aliuminio plokštelę, aušintuvą įstatyti ir prisukti vieną varžtą. Korpuse, kuriame ventiliatorius buvo bandytas, visos plokštės montuojamos be varžtų, todėl to netgi neprireikė.

VIZO Propeller II visiškai užima vieną praplėtimo lizdą sau, todėl reiktų pasirūpinti, kad bent vienas laisvas lizdas kompiuteryje būtų paliktas. Todėl daug praplėtimo plokščių turintys savininkai, kuriems aktualiausias oro cirkuliacijos tarp jų padidinimas turėtų iškart rezervuoti jam vieną nišą.



Įjungus kompiuterį su Propeller II, aušintuvas pradėjo suktis labai tyliai. Jo beveik nebuvo girdėti. Deja, oro srauto stiprumas taip pat buvo nedidelis (priminsiu, jog gamintojas deklaruoja tik 5,34 CFM). Dėl to kilo abejonės, kaip šiam gaminiui gerai seksis aušinti grafikos plokštę. Pažiūrėkime, kaip jam sekėsi iš tiesų.

Po pusvalandžio nuo kompiuterio įjungimo buvo pamatuotos neapkrautos sistemos temperatūros. Po to 15 minučių vaizdo plokštė buvo apkrauta GPU Caps Viewer programos Fur Render režime, ir buvo užfiksuotos temperatūros. Testų metu korpuse neveikė jokie papildomi aušintuvai išskyrus procesoriaus, grafikos plokštės ir maitinimo bloko. Vaizdo plokštės ventiliatorius buvo nustatytas suktis maksimaliu greičiu. Aplinkos temperatūra testų metu siekė 25 laipsnius pagal Celsijų.

Deja, rezultatai nenudžiugino. Vos vienu laipsniu žemesnė temperatūra dirbant ramiame režime ir dviem laipsniais sumažėjusi temperatūra vaizdo plokštę apkrovus. Tiesa, reikia pastebėti, jog centrinio procesoriaus temperatūra su Propeller II Fur Render testo metu nukrito trimis laipsniais (nuo 56 iki 53 laipsnių). Gana keista matyti tokį rezultatą, tačiau visgi malonu, jog Propeller įtaką daro ne tik vaizdo plokštės, bet ir centrinio procesoriaus aušinimui.

Išvados

Be abejo, aušinimo rezultatai gali skirtis priklausomai nuo kompiuterio konfigūracijos ir ypač korpuso. Visgi turiu pripažinti, kad rezultatai nėra įspūdingi. Nors ventiliatorius ir dirba praktiškai be garso, jo sukuriamas oro srautas yra gana mažas. Gerai, jog ventiliatorius įtakoja ne tik vaizdo plokštės temperatūrą, tačiau būtent jos temperatūrų sumažėjimo norėtųsi daugiausiai.

Į išplėtimo lizdą statomi ventiliatoriai dažnai gali padėti sumažinti plokščių temperatūrą, ypač prastai ventiliuojamuose korpusuose. Negalime sakyti, jog Propeller II neatlieka savo darbo. Visgi manau, jog jam praverstų galingesnis ventiliatorius, net jei tai ir pridėtų kelis decibelus.

Rekomenduojama Propeller II mažmeninė kaina siekia 19 JAV dolerių.

Norėtume padėkoti VIZO už suteiktą galimybę išbandyti šį gaminį.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.