„ASRock“ prižiūrima sunkiasvorių dvikova: „Threadripper 1920X“ prieš „Core i9-7900X“

UEFI BIOS

„Taichi“ atvyko su tuo metu naujausia P2.00 UEFI BIOS versija. Vartotojas pirmiausiai įkeliamas į „Advanced Mode“ režimą, kuris tradiciškai kvepia „Taichi“ tematika. Vėl turime septynias pagrindines sekcijas, tačiau lyginant su X299 platforma „Main“ sekcijoje neberandame „My Favorites“ skiltis, kurioje buvo galima susidėti dažniausiai keičiamus nustatymus.

„Easy Mode“ režime taip pat matome pokyčių. Deja, bet pranyko XMP profilio aktyvacija, kurią reikės vykdyti iš kažkur kitur, be to nebėra mygtuko (CPU EZ OC), leidžiančio greitai paspartinti procesorių. Daugiau viskas liko savose vietose, įskaitant naudojamą UEFI BIOS versiją, bazinį procesoriaus dažnį ir operatyvios atminties talpą. Pateikiama informacija apie prijungtus informacijos kaupiklius, leidžiama keisti tvarką, iš kurio kaupiklio sistema užsikraus pirmiausiai. Realiu metu stebimi ventiliatorių sūkiai, leidžiama pasirinkti tarp kelių skirtingų režimų („Silent“, „Standard“, „Performance“, „Full speed“). Be XMP profilio vis dar labiausiai trūksta galimybės greituoju būdu keisti ne vien CPU aušintuvo, bet ir sisteminių ventiliatorių profilius. Dešiniajame viršutiniame kampe rodoma procesoriaus/pagrindinės plokštės temperatūra bei CPU įtampa. Atrodo, kad TR 1920X jau UEFI aplinkoje ypač karštas. Netrukus paaiškinsime iš kur tie 64 °C.

Į įrankių juostą, kurią galima pasiekti iš „Easy Mode“, integruoti du UEFI BIOS atnaujinimo metodai (Instant Flash + Internet Flash) bei „FAN-Tasting Tuning“.

„FAN-Tasting Tuning“ aplinkoje ventiliatorių reguliavimas atliekamas 1 °C/ 1 % žingsneliais, pasitelkiant penkis laiptiškai išdėstomus skrituliukus. Jų judėjimas nėra ribojamas jokiomis zonomis, tačiau ribinė mažiausia procesoriaus/pagrindinės plokštės temperatūra kaip ir anksčiau liko lygi 30 °C. Tiek valdant CPU, tiek sisteminius ventiliatorius, jų skrituliukus leidžiama nuleisti iki pačių žemiausių procentinių apsukų, sukuriant temperatūros zoną, kurioje ventiliatorius visiškai nesisuks. Gaila, bet „Fan-Tastic Tuning“ realiu metu vis dar nekeičia ventiliatorių RPM.

 

 

Pagal UEFI BIOS rodmenis, 1920X nejuokais kaista todėl, kad „ASRock“ gamykliškai pasirinko offset (Monitor Tctrl) temperatūrą. Šis monitoringo būdas prie realios „Threadripper“ temperatūros prideda papildomus 27 °C. CPU aušintuvas reaguoja į offset temperatūrą ir dirba intensyviau nei tai darytų jei termo šaltinis būtų reali temperatūra (Monitor CPU).

Anksčiau buvę suskleisti CPU Configuration, DRAM Timing ir Voltage Configuration aplankalai dabar yra išskleisti. Skirtingai nei „Asus“ plokštėse vartotojas atžymi galutinį CPU taktinį dažnį, o ne jo daugiklį. XMP profilis aktyvuojamas iš DRAM Timing sekcijos. „Taichi“ siūlo daugiklius iki pat 4000 MHz DRAM dažnio.

 

 

 

Nustačius OC Mode parinktį prie Voltage Mode įgijamas didesnis langas maksimalioms įtampų vertėms. CPU vCore ir vSOC įtampos koreguojamos identiškais 0,0125 V žingsneliais. LLC abiems mazgams siekia po 5-is lygius. Kuo lygis artimesnis 1-am, tuo įtampos artimesnės nustatymoms reikšmėms.

 

 

 

Manytume, kad tokius nustatymus, kaip Core Performance Boost, kuris valdo XFtechnologiją, „ASRock“ turėtų ištraukti į dienos šviesą, pavyzdžiui, į OC Tweaker skiltį, o ne nugrūsti į AMD CBS papkę Advanced skiltyje. Tas pats galioja ir CPU spartinimo nustatymams. Nepaisant neoptimalios vietos, „ASRock“ siūlo įdomų variantą atjunginėjant TR 1920X branduolius. Iš viso yra trys pasirinkimai: 3,6 GHz 12-ai branduolių, 3,7 GHz 8-iems branduoliams ir 3,75 GHz 4-iems branduoliams, palaipsniui didinant vCore įtampą.

 

 

 

 

 

 

 

Tools skiltyje papildomų įrankių iš esmės nėra. Iš čia galima atsinaujinti UEFI BIOS, susikurti RAID masyvą ar susikonfigūruoti tinklą. „ASRock“ leidžia kontroliuoti visus keturis RGB LED kanalus, tačiau tai padaryti nėra paprasta, kadangi šioje aplinkoje nepridėta spalvų paletė.

 

 

Džiugu, kad „ASRock“ šįkart nepražiopsojo VRM grandinės sensoriaus, ką buvo padariusi su atnaujintais XE modeliais, skirtais „Intel“ HEDT platformai. CPU_OPT/W_PUMP ir CHA_FAN3/W_PUMP geba valdyti ventiliatorių sūkius keičiant jų įtampą, kai CHA_FAN1 ir CHA_FAN2 palaiko tik PWM metodą. Sisteminiams ventiliatoriams skirti tie patys keturi (Silent, Standard, Performance, Full Speed) sukonfigūruoti profiliai kaip ir CPU aušintuvui.

 

 

 

18 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    Labai įdomus review ir rezultatai. Žmonėms besirenkantiems 7900X klasės CPU tikrai drąsiai galima rekomenduoti AMD analogą.
    Įdomu būtų sužinoti ne vien VRM, bet ir pačių CPU temperatūras pilnos apkrovos metu. 7900X be delid turėtų būti didesnės…

  2. kernel_panikuoja parašė:

    Idomu, ar siais metais su 2000 serija pavarys daugiau nei 16 branduoliu, ar ne 🙂

    • IFeelYou parašė:

      Suklijuos 2x 1950X ir bus 32 🙂
      O šiaip tai geriau dažnį keltų…

      • Mindaugas Klumbis parašė:

        Gi jau ten vietos keturiems Zen lustams ir taip yra. tik tiek, kad du įjungti.

      • Daimonass parašė:

        Jai atvirai, manau kad ZEN dažnis yra limituotas architekturos. Nemanau, kad pasieks kadanors 5Ghz, nepilant azoto kibirais.

        • kernel_panikuoja parašė:

          Nepasakyciau. Architekturos limitas turetu pasireiksti tuo, kad dazniui kelti uztenka salygiskai nedidelio itampos didinimo, taciau CPU prie tam tikros magiskos reiksmes tiesiog tampa nestabilus. Nesu OC specas, bet kiek zinau, Ryzen 1000 pakelti virs 4GHz ir Ryzen 2000 virs 4.2GHz reikia gan aukstu itampos kelimu. Aisku gali buti taip, kad architektura pradeda limituoti mazdaug ties fiziniu limitu ir vienareiksmiskai nustatyti neimanoma, bet ivertinus ta fakta, kad 2000 serija is esmes ta pati 1000 ir gali stabiliai veikti prie ~4.3GHz, nemanau, kad architektura riboja bent jau prie 4GHz. Is spekuliacines puses ziurint taip pat nemanau, kad AMD butu leidus uarch limita zemiau nei prie 4.5-5GHz, nes tai butu didelis trukumas consumer rinkoje, bet cia tik spejimas.

      • ZeroFM parašė:

        Kels su laiku o ką intel darys toliau su savo šūdpasta … Tuoj intel cpu su K ar X raide gale ne OC darys o underclock kad nesudegtų 😀

  3. gorro13 parašė:

    Vienareiksmiskai money/value yra Reaperis 1900x. 1920x irgi gerai. Koks idiotas sitoj vietoj galetu pirkti Intel??? Tik visiskai neskaiciojantis pinigu, infantilus asmuo arba toks, kuris atsitiktinai pirkdamas sita Inteli, nepastebejo, norom nenorom, kad Ryzenas toks yra…

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.