„ASRock Z490 Phantom Gaming Velocita“ ir i7-10700 prieš „Ryzen 7 3700X“ 1440p raiškoje

Žvilgsnis iš arčiau į PG Velocita

Be įprastų M.2 tvirtinimo varžtelių, SATA duomenų kabelių ir popierinės dalies pirkėjas taip pat gauna porą medžiaginių Velcro surišėjų su firminiais „ASRock“ lipdukais.

Kadangi „Velocita“ priklauso „Phantom Gaming“ serijai, keliose vietose (pagrinde ant montažinės plokštės) nestebina matomi raudonos spalvos intarpai. Produktas atrodo pakankamai subtiliai ir išvaizdos klausimu turėtų prisiderinti daugumoje sistemų. ATX formato „ASRock“ pagrindinė plokštė turi du mechaninius PCIe 3.0 x16 lizdus, porą M.2 lizdų, kurių kiekvienas gauna nepriklausomą radiatorių, aštuonis SATA portus bei tokius pagalbinius aksesuarus, kaip Dr. Debug ekranėlis ir on board mygtukai. „ASRock“ nutarė į aukštesnę poziciją montuoti ne M.2, bet pagrindinį PCIe 3.0 x16 lizdą. Susidariusio atstumo gali ir neužtekti naudojant masyvų orinį aušintuvą. Tuo įsitikinsime patys. Baterijos padėtis pilnai tenkina, nebent sistemoje atsidurtų tris PCI lizdus užimanti RTX 3090. „Velocita“ turi dvi RGB pašvietimo zonas: vieną ant I/O zonos dangtelio, kita integruota į mikroschemų rinkinį aušinantį radiatorių.

Kitoje PCB pusėje išryškėja labai neįprastas faktas. Nors „Velocita“ yra aukštesnės klasės Z490 pagrindinė plokštė, tik pagrindinis PCIe 3.0 x16 lizdas veikia kaip x16 specifikacijos lizdas. Litavimo taškai atskleidžia, kad antrasis mechaninis lizdas veikia tik x4 režimu.

„Velocita“ turi 2x 8-pin lizdus EPS12V lizdus, kurie naudoja aukštos įtampos kojytes ir kiekvienas gali praleisti po 480 W. Ekstremaliai spartinimam i9-10900K vieno įprasto 8-pin (384 W) gali ir neužtekti, bet kadangi „ASRock“ naudoja 480 W praleidžiančius lizdus, antrasis EPS12V neatrodo būtinas. Dešiniajame krašte esantys CPU_FAN1 ir CPU_FAN2/WP 4-pin lizdai yra nepriklausomi vienas nuo kito. Skiriasi ir jų stipris, atitinkamai 1 A ir 3 A. Kombinuotas CPU_FAN2/WP idealiai tinka daugiau energijos reikalaujančioms pompoms.

x

Keturiuose lizduose maksimaliai operatyvios atminties talpą galima išplėsti iki 128 GB. „Velocita“ oficialiai palaiko iki 4666+(OC) dažnio DDR4 modulius. Galima rinktis ir klaidų taisymą (ECC) palaikančius modulius, kurie veiks non ECC režimu. Kaip ir absoliuti dauguma Z490 pagrindinių plokščių, „Velocita“ naudoja daisy chain takelių išdėstymo topologiją, orientuojantis į kuo didesnį maksimalų dažnį naudojant du DDR4 modulius. Iš priekinės pusės takeliai yra papildomai izoliuoti sumažinant juos veikiančius EMI triukšmus, todėl matomi tik per centrą išvesti takeliai, kurie yra mažiau jautrūs.

„Velocita“ turi du mechaninius PCIe 3.0 x16 lizdus, kurie abu yra sustiprinti, bet tik pirmasis veikia elektriniu x16 pralaidumu. Antrojo lizdo specifikacija, viso labo, x4. Tai reiškia, kad „Velocita“ gavo tik „CrossFireX“, bet ne SLI, sertifikatą. Tai paaiškina, kodėl šie lizdai yra taip toli vienas nuo kito – „CrossFireX“ technologijai naudojamas lankstus tiltas. Likę išplėtimo lizdai apsiriboja trimis PCIe 3.0 x1. Virš PCIe 3.0 x4 lizdo randame papildomą M.2 (Key E) lizdą, kuris skirtas 2230 formato WiFi/BT moduliui. Gera žinia, kad „Rocket Lake“ procesoriai pavers pagrindinį PCIe 3.0 x16 lizdą į PCIe 4.0 x16 lizdą, tokiu būdu pasiūlant dvigubą duomenų srautą. „ASRock“ apie tai skuba oficialiai pranešti produkto svetainėje.

Po M.2 Armor radiatoriumi matomo pagrindinio Hyper M.2 (M2_2) lizdo išplanavimas nestandartinis. Maksimalaus 2280 formato SSD kaupiklį galima montuoti ne iš vienos, bet iš dviejų pusių. Praktinė tokio dizaino reikšmė mums ne visai suprantama, nebent gamintojas užklijuotų lipduką aukštyn kojom, kas su tam tikrais modeliais nutinka. Maksimalus lizdo pralaidumas siekia 32 Gb/s, tačiau ateityje pasirinkus „Rocket Lake“ procesorių pralaidumas padvigubės iki 64 Gb/s palaikant PCIe 4.0 x4 protokolą. Lizdas dalinasi duomenis su dviem Z490 valdomais SATA portais.

Į antrąjį (M2_3) lizdą telpa didesni (iki 22110 formato) SSD kaupikliai. Palaikomi arba SATA, arba PCIe magistralę turintys įrenginiai. Maksimalus pralaidumas identiškas pagrindiniam M.2 lizdui ir siekia 32 Gb/s, tačiau naudojant „Rocket Lake“ šio lizdo sparta nepadidės. Kaip ir M2_2, šis lizdas taip pat dalinasi pralaidumu su dviem Z490 prižiūrimais SATA portais, tiesa, kitais.

„ASRock“ tradiciškai prideda du papildomus SATA III portus, kurie būna valdomi trečios šalies („ASMedia“) valdiklio. Šie portai, skirtingai nei kiti šeši, kurie yra prijungti prie Z490 mikroschemų rinkinio, nepalaiko RAID. Naujesnių korpusų savininkams skirta vidinė USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) galvutė. Įprastiems USB 3.0 lizdams prijungti skirtos atitinkamai dvi 19-pin galvutės. Viena yra pakreipta ir siūlo nežymiai funkcionalesnį prijungimą.

Nuo likusios montažinės plokštės izoliuotoje garso posistemės zonoje randame „Realtek ALC1220“ kodeką ir „ASRock“ pamėgtą „Texas Instruments NE5532“ operacinį stiprintuvą. Filtravime dalyvauja elektrolitiniai „Nichicon“ kondensatoriai. Kartu siūlomas programinis „Nahimic“ paketas, išplečiant nustatymų konfigūravimą.

Apatinėje montažinės plokštės dalyje randame vidinę Thunderbolt 3 galvutę, virš jos CLR_CMOS trumpiklį, dvi USB 2.0 galvutes, tris CHA_FAN/WP lizdus (visi po 2 A), 4-pin RGB (12 V, 3 A) ir 3-pin ARGB (5 V, 3 A) jungtis, o taip pat vidinius sistemos įjungimo/išjungimo bei perkrovimo mygtukus. Po SATA lizdais lieka jau matytas dviejų skaitmenų Dr. Debug klaidų identifikavimo ekranėlis.

I/O panelėje randame PS/2 portą, šešias USB jungtis (4x USB 3.2 Gen 1 + 1x USB 3.2 Gen 2 Type A su Type C), 7.1 audio išvestis kartu su S/PDIF optika bei du RJ-45 lizdus. Mėlynos spalvos lizdas susietas su spartesniu 2,5 Gbps „Realtek Dragon RTL8125GB“ moduliu, o juodas su gigabitiniu „Intel I219V“ moduliu. Ketinantiems pasinaudoti WiFi išplėtimo galimybe paliktos ertmės antenai. Visi USB lizdai yra apsaugoti nuo statinės iškrovos. Vaizdą išvesti galima pasinaudojus DisplayPort 1.4 lizdu, kuris palaiko 4096 x 2304 @60 Hz arba mažesnio pralaidumo HDMI 1.4 lizdu (4096 x 2160 @30 Hz).

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.