„ASUS TUF Gaming X570-Plus (WiFi)“: sėkmingas bandymas reabilituoti TUF ženklą

Žvilgsnis į TUF X570 Gaming-Plus (WiFi)

ASUS negali pasigirti pernelyg skambiais užrašais ant dėžutės, nes tai pigesnės klasės TUF pagrindinė plokštė. Viso labo užsimenama apie AURA Sync, PCIe 4.0 palaikymą, Turbo LAN.

Kadangi tai WiFi palaikantis X570-Plus modelis, į komplektaciją patenka pernešamo tipo antena. Priedų gausa nėra didelė, iš jų pagrindiniai: I/O skydelis, pora SATA kabelių, M.2 varžtelių komplektas, firminiai TUF lipdukai, vartotojo ir marketingo tipo sertifikatas apie geresnį produkto patikimumą.

ASUS lieka ištikima sau ir prideda į TUF pagrindinę plokštę kažkiek kamufliažinės – karinės tematikos, pasirenkant juodą, pilkos spalvos ornamentais išpieštą, montažinę plokštę. Dizainas subtilus dalykas, tačiau asmeniškai tai estetiškai ne mažiausiai patrauklus produktas X570 rinkoje. X570-Plus yra ATX dydžio pagrindinė plokštė, pasižyminti standartiniais 30,5 cm x 24,4 cm išmatavimais. Į akis krenta didelis I/O zonos prievadus slepiantis plastmasinis dangtelis, kuriame nėra integruotos RGB zonos. Iškart galima pastebėti tam tikrų pataupymų, kurių neturi aukštesnės klasės ASUS X570 pagrindinės plokštės, kaip kad ne visi pakreipti SATA portai, tik vienas iš dviejų aušinamų M.2 lizdų, tik vienas sustiprintas PCIe x16 lizdas… Didelių problemų dėl išplanavimo nematome, nebent būtų uždengti vertikalūs SATA portai panaudojus antrąją vaizdo plokštę apatiniame PCIe x16 lizde.

Montažinė plokštė sudaryta iš 6 sluoksnių, nepaisant to, kad tai ne high end produktas. Kiti gamintojai kai kurioms pagrindinėms plokštėms taiko 4 sluoksnių PCB, tačiau tai neturėtų sukelti jokių PCIe 4.0 x16 lizdo problemų, susijusių su signalo perdavimo kokybe ir stiprumu.

TUF Gaming X570-Plus (Wi-Fi) yra aprūpinta dviejų 8-pin + 4-pin EPS12V lizdų konfigūracija, nors papildomas 4-pin EPS12V lizdas nėra reikalingas netgi spartinant flagmaną „Ryzen 9 3950X“. Standartiškai ASUS pagrindinėse plokštėse CPU_OPT (1 A) lizdas yra „veidrodinis“, tiesiog atkartojantis prie pagrindinio CPU_FAN (1 A) prijungto ventiliatoriaus sūkius, be atskiro valdymo galimybės. Greta pirmoji iš dviejų 4-pin RGB (12 V, 3 A) galvučių.

Naudojant 3-ios kartos „Ryzen“ procesorių pagrindinė plokštė palaiko iki 4400 MHz (O.C) dažnio, un-buffered tipo, DDR4 operatyviąją atmintį. Maksimali atpažįstama talpa 128 GB. Kaip ir kone visos X570 pagrindinės plokštės, taip ir ši TUF, naudoja Daisy Chain takelių išdėstymo topologiją.

Pirmasis PCIe x16 lizdas yra sustiprintas, jis palaiko 4.0 protokolą ir yra susietas su „Ryzen“ procesoriuose esančiu PCIe centru. Antrasis mechaninis x16 lizdas siūlo PCIe 4.0 x4 lygio elektrinį pralaidumą. Šis lizdas yra susietas su X570 mikroschemų rinkiniu ir dėl riboto x4 pralaidumo leidžia palaikyti tik „CrossFireX“ technologiją. WiFi turinčiame X570-Plus modelyje yra du PCIe 4.0 x1 išplėtimo lizdai, kai WiFi nepalaikantis modelis gauna papildomą trečią lizdą. Baterija nėra patalpinta pačioje optimaliausioje vietoje. Norint ją išimti teks prieš tai išimti ir vaizdo plokštę.

Tarp AM4 ir pagrindinio PCIe 4.0 x16 lizdų paliktas maksimaliai didelis tarpas, kas garantuoja puikų mechaninį suderinamumą tarp vaizdo plokštės ir masyvių orinių aušintuvų. Tarp jų yra integruotas pirmasis M.2 lizdas. Naudojant 3-ios kartos „Ryzen“ procesorių lizdas veiks PCIe 4.0 x4 (64 Gb/s) režimu. Senesnės kartos procesoriai ribos pralaidumą iki 32 Gb/s, nes lizdas susietas su procesoriuje esančiu PCIe linijų centru. Galima naudoti PCIe arba SATA magistralės SSD. Maksimalus ilgis 110 mm.

Antrasis M.2 lizdas jau turi priskirtą radiatorių. Šis lizdas susietas su X570 mikroschemų rinkiniu, jame galima naudoti maksimalaus 22110 formato SSD kaupiklį, turintį arba PCIe, arba SATA magistralę. Duomenimis lizdas su niekuo nesidalina.

Debug ekranėlio šioje pagrindinėje plokštėje tikėtis tikrai nereikėjo. Jo ir nėra, bet pagal PCB kraštą išdėstyti Q-LEDs, leidžiantys nustatyti apytikslę problemą, dėl kurios sistema atsisako užsikrauti. Kiek žemiau patalpinta vienintelė pagrindinės plokštės 3-pin adresatinė RGB galvutė (5 V, 3 A).

Taupymo sumetimais X570-Plus turi tik keturis pakreiptus SATA III portus. Likusieji keturi yra vertikalios padėties. Kiekvienas iš aštuonių SATA portų dirba pats sau ir su M.2 lizdais duomenimis nesidalina. Palaikomi RAID 0, 1 ir 10 tipo masyvai. Kiek aukščiau matome vieną iš dviejų vidinių USB 3.2 Gen 1 vidinių jungčių.

 

X570 mikroschemų rinkinį aušinantį 40 mm skersmens ventiliatorių dengia plastmasinis gaubtas. ASUS naudoja gerokai mažesnių matmenų radiatorių nei tokiame high end modelyje kaip „Crosshair VIII Formula“. Bus įdomu patikrinti X570 temperatūras, ar kartais ventiliatorius nebus priverstas suktis intensyviau.

Po EMI dangteliu yra integruotas „Realtek ALC1200“ garso kodekas. Tai pakopa už ALC1220 žemesnės klasės kodekas, tačiau konkretūs skirtumai tarp specifikacijų mums nėra žinomi. Garso posistemės zona atskirta nuo likusios PCB dalies, kairės ir dešinės pusės kanalai paskirstyti atskiruose PCB sluoksniuose, taip pant naudojami japoniški „Nichicon“ kondensatoriai.

Apatinėje montažinės plokštės dalyje yra atsidūrę likę keturi SATA portai, dvi vidinės USB 2.0 sąsajos, 4-pin (12 V, 3 A) RGB galvutė, BIOS nustatymus leidžiantis anuliuoti CLRTC trumpiklis ir ventiliatorių prijungimui skirti CHA_FAN2 bei CHA_FAN3 lizdai (abu po 1 A).

I/O zonoje siūlomos keturios USB 3.2 Gen 1 sąsajos (mėlyna spalva), taip pat du dvigubą pralaidumą teikiantys Gen 2 portai (žalsva spalva) ir vienas 10 Gb/s spartos C tipo portas. RJ-45 LAN lizdas yra susietas su gigabitiniu „Realtek L8200A“ tinklo moduliu. Kadangi tai WiFi modelis, greta matome du išėjimus WiFi antenai. Tiesa, 802.11ax standartas arba WiFi 6 nėra palaikomas, nes „Intel AC-9260“ modulis pajėgus užtikrinti tik 1,73 Gbps spartą. MU-MIMO ir BT v5.0 palaikymas neprarasti. Turintys APU procesorių vaizdą galės išvesti pasitelkiant arba HDMI 1.4b (4096 x 2160 @24 Hz), arba DisplayPort (4096 x 2160 @60 Hz) sąsajas. ASUS paliko senamadišką PS/2 portą, tačiau jo buvimas kartais tampa tikru privalumu sprendžiant tam tikras suderinamumo problemas. I/O dangtelį vartotojui reikės užsidėti pačiam.

2 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    Su tuo TUF sunkiai gaudytis yra. Vieni produktai yra tikrai geri ir kaina nebloga, bet kiti daugiau tik vardas. Panašu, kad šį kartą ne vien vardas, bet ir geras produktas išėjo už gerą kainą.

  2. BC00 parašė:

    Nežinau, kokią toliau viziją ASUS mato šitam ženklui, bet po ilgos pertraukos išeina vienas kitas tikrai dėmesio vertas produktas ne vien tarp motininių, bet ir LCD. Pavyzdžiui, VG279QM, bet dėl 27″ 1080p daugelis pasakys, kad jis nė kiek nevertas dėmesio 😀

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.