„Enermax Aeolus Premium“ aušinimo padas

Aušinimo padas nešiojamam kompiuteriui – labai reta forumo tema. Arba tai ne itin paklausi prekė, arba žmonės ilgai nesvarstę renkasi jiems po ranka pakliuvusį gaminį. Išliekant  kur kas populiaresnioms temoms apie procesorių ir vaizdo plokščių aušintuvus, šiandien pakeisime nusistovėjusią tvarką ir žvilgtelsime į „Enermax Aeolus Premium“ padą.

 

  • Apie Enermax”
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Specifikacijos
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Triukšmas
  • Išvados

 

Apie “Enermax”

Įmonė „Enermax” buvo įkurta 1990 metais Taivane. Užsitarnavusi gerą vardą aukštos klasės maitinimo blokais bei ventiliatoriais, „Enermax” paskutiniais metais nusprendė išbandyti laimę ir kitose PC komponentų srityse – taip gimė pirmieji „Enermax” gamybos korpusai bei centrinių procesorių aušintuvai. Panašu, jog ši įmonė vien tuom neapsiribojo – tarp naujausių gaminių dabar galime sutikti  klaviatūrų, HDD dėklų bei išorinių garso plokščių.

 

Pakuotė ir komplektacija

„Enermax Aeolus Premium“ mus pasiekia stilingoje pakuotėje, ant kurios priekinės dalies pavaizduotas aušinimo padas bei išvardintos pagrindinės savybės: reguliuojamos 25 cm skersmens ventiliatoriaus apsukos, dvi papildomos USB 2.0 jungtys, suderinamumas su 17“ dydžio nešiojamais kompiuteriais bei aliuminio ir perforuoto metalo derinio panaudojimas, kuriant bendrą aušinimo pado dizainą.

Ant galinės dėžutės dalies randame keletą gaminio detalesnių fotografijų bei papildomą kiekį informacijos apie „Aeolus Premium“ išmatavimus, svorį, naudojamo ventiliatoriaus greitį, jo sleidžiamą triukšmą bei aušinimo pado maitinimo tipą.

Komplektacijoje nerandame nieko reikšmingo: USB laidas ir papildomos lipnios gumytės 17" laptopo tvirtinimui, kad pastarasis nenuslystų nuo pado.

 

Žvilgsnis iš arčiau

1,3 kg. sveriantis „Aeolus Premium“ padas atrodo tikrai patraukliai ir profesionaliai. Tokį vaizdą sukuria „pašiurkštintą“ įspūdį turinčių aliuminio struktūrų bei perforuotų metalinių grotelių derinys. Už jų slepiasi 25 cm. skersmens ventiliatorius, kurio sūkių diapazonas telpa į 650 – 850 (+/-10 %) RPM. Viršutiniame kairiajame kampe ant aliuminio išgraviruotas „Enermax“, o apatiniame dešiniajame kampe „Aeolus Premium“ pavadinimai.

Apvertę aušinimo padą, kitoje pusėje pusėje galima iš arčiau apžiūrėti ventiliatorių, kuris turi 15 mėlynų LED diodų (5V, 0.40 A). „Aeolus Premium“ pastatymui  ant paviršiaus skirtos keturios guminės kojelės, kurios apsaugos padą nuo slydinėjimo. „Enermax“ taip pat perspėja žinute, jog prieš pernešant padą būtina išjungti jo ventiliatorių.

„Aeolus Premium“ galinėje dalyje randame LED įjungimo/išjungimo mygtuką, ventiliatoriaus apsukų valdymo ratuką bei dvi USB 2.0 jungtis, kurių viena bus panaudota prijungiant aušinimo padą prie kompiuterio USB jungties.

Specifikacijos

 

Testavimas

„Enermax Aeolus Premium" teks varžytis su „Zalman ZM-NC1000" aušinimo padu. Abu aušintuvai testuojami jiems sukantis maksimaliai. Testavimui pasirinkome „Asus G1S" nešiojamąjį, kuris turi „Intel Core 2 Duo T7500" procesorių ir itin karštą „GeForce 8600M GT" vaizdo plokštę. Pastarosios temperatūra buvo testuojama 3D Mark 2006 sintetiniame teste, o pati sistema buvo apkraunama „AIDA64" programinės įrangos pagalba.

 

Rezultatai

„Enermax Aeolus Premium" testą užbaigia už „Zalman ZM-NC1000" nugaros. Nuo nugalėtojo "Enermax" aušindamas procesorių atsilieka 5o C, o HDD temperatūrą sugeba palaikyti pačią mažiausią, tiesa persvara labai minimali. Lyginant su nešiojamu kompiuteriu, kuris dirba be papildomo aušinimo pado, CPU ir HDD temperatūros krenta žymiai, o dibti su nekaistančia klaviatūra tampa daug maloniau. Tiesa, kaip pragaras kaistančios „GeForce 8600M GT" nesugbėjo ataušinti nė vienas padas – VGA 3DMark sesijos metu vistiek pasiekdavo 98-100o C.

Abu aušinimo padai leidžia stipriai sumažinti vidinio nešiojamo kompiuterio ventiliatoriaus sūkius. Kombinacijoje su „Enermax Aeolus Premium" sisteminis ventiliatorius sukosi lėčiausiu režimu – 3900 RPM, o tai ypač sumažino bendro triukšmo lygį.

 

Triukšmas

„Enermax Aeolus“ besisukant minimaliomis apsukomis – mirtina tyla garantuota. Padidinus apsukas iki maksimalaus lygio (850 RPM), atsiranda tik labai nežymus oro srovės plazdenimas. Ir būtent esant tokioms sąlygoms „Aeolus“ įgyja kritinį pranašumą prieš „Zalman ZM-NC1000“, kuris yra kur kas garsesnis.

 

Išvados

„Enermax Aeolus“ – kokybiškas ir išoriškai patrauklus produktas. Ir nors pastarajam aušinimo padui nepavyko aplenkti "Zalman" atstovo kalbant apie temperatūras, „Enermax Aeolus" – daug tylesnis nei jo priešininkas. Panašu, kad šis aušinimo padas siūlo patį tą aušinimo/skleidžiamo triukšmo viduriuką. Už 130 litų pirkėjas gauna akiai patrauklų mėlyną LED apšvietimą, papildomą USB jungtį ir ventiliatoriaus sūkių valdymo galimybę. Tiesa, „Enermax“ sūkių valdymo ratuką galėjo patalpinti ne pado gale, o šone, kaip kad yra „Zalman ZM-NC1000" atveju. Toks pasirinktas dizainas nėra pats patogiausias ir reikalauja papildomo įpratimo valdant 230 mm ventiliatorių. Ir būtent tai turbūt yra didžiausias šio aušinimo pado trūkumas, kuris toli gražu nėra kritinis. Abiems testuotiems aušintuvams kainuojant tuos pačius 130 litų, pasirinkimo balsas atitenka… „Aeolus“, o pasirinkimas daugiau nei užtikrintas.

Privalumai:

  1. Geri aušinimo rezultatai
  2. Tylus net esant maksimalioms apsukoms
  3. Kokybiškas
  4. Stilingas
  5. Galimybė valdyti apsukas ir LED apšvietimą
  6. Papildoma USB jungtis, todėl prijungus padą neprarandamas nė vienas USB portas

Trūkumai:

  1. Ventiliatoriaus valdymo ratukas įrengtas ne pačioje patogiausioje vietoje

 

 
 
Padėka Technews nariui Asusg1s už atliktą testavimą

9 Komentarai

  1. daimonass parašė:

    Seniems nevalytams loptopams, tai cia isigelbejimas nuo perkaitimo.

  2. oskike parašė:

    Geras dalykas bet kuriam latopui jei naudojamas zaidimam 🙂

  3. ToBeX parašė:

    Gaila, bet gamintojas pagailejo lesu uzdengt galine dali, zalmanas labai gelbeja, kai reikia lapi isimest i lova ant patalu.

  4. Deimarun parašė:

    Išbandykite ir testuokite Logitehc produktus, nes aušinimo esmė yra ne tik ventiliatoriaus stiprumas bet ir oro takumo kanalas bei kryptis. Logitech N100 modelyje, ranka gali nušalti ilgiau belaikant.. o ventiliatorius atrodo vos besisuka..
    Kiti produktų variantai pritaikyti ir lovoje ant kelių mėgstantiems dirbti, net su integruotomis kolonėlėmis..

    Kiek teko išbandyti cool pad’ų išprincopo tik šitie ir tepasiteisino.. nes vieninteliai kreipė dėmesį į oro dinamika..

  5. daimonass parašė:

    Del N100 pritariu kad geras pasirinkimas. Draugas turi, tai ant max nustacius tikrai salta kartais pasidarydavo 😉

  6. BC00 parašė:

    Apie fano neuždengimą nepagalvojau, galbūt galima tai žymėt kaip minusą, bet kitąvertus abejoju ar kas lovoj geimina:) Vistik tam reikia patogios pozicijos. Manau lovoj atliekami "lengvi" darbai, kurie neužkaitina PC.

  7. edvardas748 parašė:

    Kurį labiau rekomenduotumėt? Enermax Aeolus ar Zalman ZM-NC1000, kai kaista tik kairioji laptopo pusė (apačia)?

  8. BC00 parašė:

    Aeolus aukštesnės kokybės gaminys. Zalman rinkčiaus nebent tada, kai laptopas ypač kaista ir Zalman maksimalūs sūkiai netrugdys ausims.

  9. Asusg1s parašė:

    Sveikas Edvardai
    As rinkciaus tik enermax jis tylesnis o rodomas rezultatas artimas zalmanui.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.