„Gigabyte RTX 2080 Gaming OC“: ta pati jėga patrauklesniame pavidale

Išvados

Atlikti testavimai rodo, kad galios limito padidinimas 20 W, kai kalbame apie labai konservatyviai gamykliškai spartintą (+30 MHz) „Gigabyte RTX 2080 Gaming OC“, nevaidina reikšmingo vaidmens. Daugiausia spartos kilstelėjus TDP limitą nuo gamyklinių 225 W iki 245 W laimėta „Forza: Motosport 7“ lenktynių simuliatoriuje (~5 fps), toliau sekė „Wolfenstein II: The New Colossus“ (~3 fps) ir „Prey“ (~2 fps). Rezultatai logiški, kadangi šie žaidimai apkrauna vaizdo plokštę mažiausiai (tai parodo didelis fps skaičius) ir Boost dažnis turi galimybę padidėti labiausiai. Ten, kur apkrova didesnė, TDP limito padidinimas neturi jokios reikšmės ir sparta „išauga“ per mažiau nei 0,5 fps. Tačiau būta ir mažiau logiškų rezultatų. Užfiksuotas akivaizdus blogiausių 0,1 % fps reikšmių vidurkio sumažėjimas „Dirt 4“ simuliatoriuje bei 1 % „Battlefield 1“ šaudyklėje. Pirmu atveju buvo prarasta beveik 20 fps, antruoju kiek daugiau nei 5 fps. Scenos buvo pakartotos po papildomą trečią kartą, tačiau rezultatai išliko nepakitę. Tinkamo paaiškinimo neturime, kadangi jokio skirtumo tarp vidutinės spartos rezultatų nėra ir naujasis F5 BIOS, panašu, veikia sklandžiai.

Mes pasirinkome sunkesnį būdą padidinti TDP – buvo perrašomas „Gigabyte RTX 2080 Gaming OC“ BIOS’as. Tą patį efektą galima pasiekti su papildomais programiniais įrankiais – maksimalus F3 BIOS’po leidžiamas TDP limitas yra būtent 245 W. Akivaizdu, kad padidinta rizika nėra verta papildomos spartos (kaip ir pastaroji atsižvelgiant į 20 W ūgtelėjusias energijos sąnaudas), ir į naujesnį F5 BIOS’ą rimčiau vertėtų pasižiūrėti nebent tik susiruošusiems spartinti „Gigabyte RTX 2080 Gaming OC“, kadangi F5 versija leidžia padidinti maksimalų TDP limitą nuo 245 W iki 300 W. Atsižvelgiant į PCIe maitinimo lizdų konfigūraciją, kuri yra 8-pin + 6-pin, „Gigabyte“ maksimaliai atrišo rankas spartintojams. Jiems belieka dėkoti, jog viskas pateikta ant lėkštutės ir patiems užsiimti BIOS’o modifikavimu nereikės.

Visada daug lengviau objektyviai įvertinti produktą, kai pašonėje yra tiesioginis konkurentas. Būnant visiškai tiksliems reikėtų pažymėti, kad „Gigabyte RTX 2080 Gaming OC“ nėra tiesioginis „MSI RTX 2080 Gaming X Trio“ konkurentas. Tokiu yra „Aorus“ RTX 2080 modelis, tačiau neabejotinai „Gaming OC“ ir „Gaming X Trio“ yra tarpusavyje besivaržantys modeliai. Šiai dienai „Gigabyte RTX 2080 Gaming OC“ kainuoja ~30 eurų brangiau už „Gaming X Trio“. Klausimas, ką už tuos 30 eurų „Gaming OC“ siūlo daugiau?

Pirma, kompaktiškumą. Tai visomis trijomis kryptimis kompaktiškesnis RTX 2080 vaizdo spartintuvas. Šiuolaikiško ATX formato korpuso savininkui tai vargiai terūpi, tačiau prijaučiantiems small computing tai savybė, kuri apsprendžia įsigijamos vaizdo plokštės modelį arba būtinybę keisti turimą korpusą. Mūsų pašonėje esti bent trys korpusai, į kuriuos „Gaming OC“ tilptų, o „Gaming X Trio“ nė pro kur. Žinoma, toks „Gigabyte“ privalumas labai subjektyvus ir pravers tik konkrečiu atveju, kai naudojamas mITX korpusas. Galima manyti, kad kompaktiškumas kainuoja aukštesnę darbinę temperatūrą ir didesnį triukšmą, tačiau ne šiuo atveju. Po pusvalandį trukusios apkrovos su „Unigine Heaven“ „Gaming OC“ pasižymėjo 2 °C mažesne (64 °C prieš 66 °C) maksimalia temperatūra lyginant su MSI vaizdo plokšte. GPU-Z parodė, kad norint išlaikyti tą pačią temperatūrą „Gigabyte“ aušinimo sistemai priklausantys ventiliatoriai turėjo dirbti ~200 RPM intensyvesniais sūkiais. Atjungus sisteminius ventiliatorius, atidarius korpuso šoną ir pastačius triukšmo matuoklį per gerą pusmetrį nustatėme, kad „Gaming OC“ generavo iki 0,5 dBA daugiau triukšmo. Įprastos gaming sesijos metu atskirti kuri vaizdo plokštė dirba iš esmės neįmanoma, nebent visa sistema būtų absoliučiai virtualiai negirdima.

Kaip minėjome, mažesnių gabaritų nauda yra labai subjektyvus aspektas. O štai garantinis laikotarpis rūpi beveik kiekvienam. Ant „Gaming OC“ dėžutės nurodoma, kad prailgintos trukmės (48 mėn) garantija taikoma tik po papildomo produkto užregistravimo, ką būtina atlikti ne ilgiau nei per 30 dienų nuo įsigijimo. Tokią politiką „Gigabyte“ prieš metus taikė tik pasirinktoms „Aorus“ GTX 1080 (Ti) vaizdo plokštėms, dabar, panašu, prailgintą garantiją gali gauti ne tik „Aorus“ pirkėjai. Maža to, patikrinus „Skytech“ kainoraščius aptikome, kad 48 mėn trukmės garantija „Gaming OC“ modeliui taikoma jau iškart. Labai džiugu, kad tiekėjas su „Gigabyte“ šiuo klausimu rado bendrą kalbą apeinant registraciją ir po to sekantį klausimą, ar mūsų krašte ta prailginta garantija galiotų. Perkant daugiau nei 900 eurų kainuojančią vaizdo plokštę 30 papildomų eurų neturėtų sukelti sunkumų ir papildomi metai garantijos turėtų būti įvertinti, ypač kai nieko apčiuopiamo neprarandama kaitimo ir triukšmo teritorijoje. Kur „Gaming OC“ išties nusileidžia „Gaming X Trio“, tai RGB pašvietimas. „Gaming OC“ modelis jį turi, tačiau jis labai elementarus, apsiribojantis vien „Gigabyte“ logotipu, nesiūlant jokių ekskliuzivinių efektų. „Aorus“ modelis šią „Gaming OC“ silpnybę tikrai ištaisys.

Papildymas: Kaina krenta iki 880 eurų, ko pasekoje kaina tampa 50 eurų mažesne už MSI. Pasirinkti tampa dar paprasčiau.

26 Komentarai

  1. Gnytasis parašė:

    Nu jo tas galios skirtumas tai menkas. Tik va fokusas kad pas mane max 320mm vaizduske telpa o trio 327mm tai jau kaip ir atkrenta tas variantas nebent biski metalo zirkliu ir pakarpyt hdd skarda :D.

    • BC00 parašė:

      Apie ką ir kalbėjau pusę apžvalgos 🙂 Neturi apčiuopiamo pranašumo tokios aušinimo sistemos, o sukelia tik daugiau nepatogumų nei naudos. Nelabai tas įmanoma su dabartiniais high end’ais, bet pasiilgstu single slot dizainų. Tiny and sexy. Ant mid range kortų tikrai galėtų tokius montuoti.

  2. pasimetes parašė:

    Kiek supratau su naujesnėmis tvarkyklėmis v-ray padaro jau per 0:51min, nes 2070 kiek teko matyti, tai per 1:06min padaro.

  3. Gnytasis parašė:

    Amazon.de kainos vis pakrenta nu toj lietuvele kaina uzlenkia pagal ventiliatoriu kieki 😀 Nors ir Asus dual modelis ten 807e o pas mus 894e pigiausiai ka radau. Labai nenori numest kainu nes ir taip kiek seku isperka. Blogiausiu atveju is amazono pirkt teks jeigu iki lapkricio vidurio nekris lt kainos.

  4. BC00 parašė:

    Ką dar pastebėjau, kad ant šitos Gigos plokštės nėra jokių plombų. Laisvos rankos nuiminėti aušintuvą neprarandant garantijos.

  5. BC00 parašė:

    Netikėtai kaina pakrito iki 880. Šiuo metu -50 eurų pigiau nei MSI ir viena pigiausių RTX iš didžiųjų gamintojų gaunasi. Buvusią didesnę kainą užima Aorus modeliai, tik kol kas nematyti prailgintos garantijos…

  6. pasimetes parašė:

    Nesiruošiama padaryti ray tracing apžvalgos su r7 2700x? 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.