„Gigabyte RTX 2080 Gaming OC“: ta pati jėga patrauklesniame pavidale

Žvilgsnis iš arčiau

„Gaming OC“ papuošta juodos matinės spalvos gaubtu, turinčiu pilkų intarpų. Tiems, kurie galvoja, kad centrinį ventiliatorių supančios smulkios išpjovos yra RGB iliuminacijos, iškart pasakysime, kad tai tėra smulki estetinė detalė, kuri šviesti nesugeba. „Gigabyte“ nevengė aštresnių linkių. Gamintojas nepateikia savo produkto svorio, tačiau nesuklysdami pasakysime, kad „Gaming OC“ sveria mažiau už „Gaming X Trio“. Viena to priežasčių – gerokai mažesni „Gigabyte“ modelio gabaritai. „Gaming OC“ ilgis vos 286,5 mm, aukštis 114,5 mm, o plotis 50,2 mm. Palyginę su „Gaming X Trio“, gauname -40,5 mm, -25,5 ir -5,4 mm mažesnius gabaritus trimis kryptimis. 300 mm neviršijantis ilgis beveik garantuoja, kad „Gaming OC“ tilps į bet kurį (m)ATX korpusą. Jeigu „Gigabyte“ būtų pasistengusi dar šiek tiek ir 2,5 aukšto aušinimo sistemą sumažinę iki 2 aukštų, turėtume modifikuotą RTX 2080, kuri telpa kone į visus mITX korpusus. 114,5 mm aukštis nėra limituojantis faktorius to siekiant. Reikia sutikti, kad „Gaming OC“ dėl mažesnio savo svorio neturi tiek perteklinio tvirtumo kiek MSI, tačiau asmeniškai mums svarbesnis praktiškumas.

Šoninis vaizdas leidžia geriau susidaryti įspūdį kiek vietos (PCI lizdų atžvilgiu) užims vaizdo plokštė. Gaubto dalyje, kuri bus atsukta į korpusą, matome du užrašus: paprastesnį GeForce RTX  ir prašmatnesnį „Gigabyte“, kuris integruotas į pilką foną ir palaiko RGB pašvietimą.

Metalinė plokštelė be to, kad atlieka apsauginę funkciją ir termo padelių dėka absorbuoja dalį šilumos nuo GPU, VRM ir vRAM turi vieną minusą. Ji noriai traukia pirštų atspaudus. Tai puikiai matosi fotografijoje ir gali nepatikti pedantams, kurie turi stiklinius korpusus. Vaizdo plokštei priklauso vienas NVLink pirštelis, kuris uždengtas įmaute. NVLink leidžia maksimaliai sujungti dvi vaizdo plokštes, suteikiant galimybę dalintis tarp vaizdo plokščių vRAM atmintimi ir be didesnių apribojimų dalintis duomenimis (dėka PCIe magistralės apėjimo), kas atriša rankas Deep Learning operacijose.

Aušinimo sistema sudaryta iš šešių varinių termo vamzdelių, kurie su TU104 branduoliu liečiasi tiesioginiu (direct contact) būdu. Naudojant šį būdą sudėtinga pasiekti tai, kad visi termo vazmdeliai kontaktuotų su siliciu, tačiau „Gigabyte“ puikiai apskaičiavo proporcijas ir sugebėjo branduolį uždengti visų šešių vamzdelių paviršiumi. Nuo aštuonių „Micron“ pagamintų GDDR6 atminties lustų ir VRM grandinės komponentų speciali plokštelė perduoda šilumą į pagrindinį radiatorių, kuris padalintas į tris zonas. Supraskime kiekviena zona virš savęs turi po jai skirtą ventiliatorių.

„Gigabyte“ nekeitė „Gaming OC“ montažinės plokštės. Panaudotas PCB nuo etaloninio „Founders Edition“ modelio. Tai reiškia, kad VCore dalies VRM grandinę sudaro 8-ios fazės, o vRAM daliai tenka dvi fazės. PWM valdikliu pasirinktas „uPI uP9512“, kuris gali aptarnauti aštuonias fazes. Vienas toks valdiklis tenka VCore daliai, kitas vRAM. Tiesa, VRM grandinė nėra vienas prie vieno lyginant su „Founders Edition“. „Gaming OC“ naudoja FDMF3170 (70 A) galios blokus vietoje FDMF3160 (55 A) blokų, kurie aptinkami etaloniniuose FE modeliuose. Dėl to, kad „Gigabyte“ pasirinko beveik standartinio dizaino PCB per daug neišgyvename. „nVidia“ dizainas yra daugiau nei pakankamai solidus ir patobulinta (su daugiau fazių) VRM grandinė galėtų duoti naudos nebent ekstremalaus spartinimo atveju.

Visi trys „Gaming OC“ ventiliatoriai yra 80 mm skersmens. Tai rutulinius guolius naudojantys ventiliatoriai, iš kurių centrinis sukasi priešinga kryptimi nei kraštiniai du. „Gigabyte“ pažymi, jog toks dizainas leidžia sumažinti oro turbulenciją, kuri neigiamai veikia karščio išskaidymą. Tiesa tai ar ne, deja, mums pasakyti nepavyks. Taupydami savo resursus ventliatoriai pradeda suktis vaizdo plokštei įkaitus iki 60 °C, o išsijungia temperatūrai nukritus iki 48 °C.

„Gigabyte RTX 2080 Gaming OC“ gavo „Founders Edition“ modeliams būdingą 6-pin + 8-pin maitinimo lizdų konfigūraciją, kurios užtenka tiekti 300 W energijos. Kartu su F5 BIOS versija „Gigabyte“ nusprendė pilnai išnaudoti maitinimo lizdų potencialą padidinant maksimalų vaizdo plokštės TDP limitą nuo 245 W iki 300 W. Virš lizdų sumontuoti LED indikatoriai. Neprijungus kabelio indikatorius užsidega baltai.

 

F3 BIOS                                             F5 BIOS

„Gaming OC“ I/O zona pasižymi savo originaliu raštu. Perforacijos plačios, tačiau tai nėra itin naudinga ne blower dizaino aušinimą turinčiai vaizdo plokštei. Vaizdo išvesčių pasirinkimas standartinis: 3x DisplayPort 1.4a ir 1x HDMI 2.0b. Yra ir VirtualLink (USB-C) jungtis, kuri skirta VR įrenginiams skirta ir apjungia DisplayPort bei USB-PD (Power Delivery) dalis.

26 Komentarai

  1. Gnytasis parašė:

    Nu jo tas galios skirtumas tai menkas. Tik va fokusas kad pas mane max 320mm vaizduske telpa o trio 327mm tai jau kaip ir atkrenta tas variantas nebent biski metalo zirkliu ir pakarpyt hdd skarda :D.

    • BC00 parašė:

      Apie ką ir kalbėjau pusę apžvalgos 🙂 Neturi apčiuopiamo pranašumo tokios aušinimo sistemos, o sukelia tik daugiau nepatogumų nei naudos. Nelabai tas įmanoma su dabartiniais high end’ais, bet pasiilgstu single slot dizainų. Tiny and sexy. Ant mid range kortų tikrai galėtų tokius montuoti.

  2. pasimetes parašė:

    Kiek supratau su naujesnėmis tvarkyklėmis v-ray padaro jau per 0:51min, nes 2070 kiek teko matyti, tai per 1:06min padaro.

  3. Gnytasis parašė:

    Amazon.de kainos vis pakrenta nu toj lietuvele kaina uzlenkia pagal ventiliatoriu kieki 😀 Nors ir Asus dual modelis ten 807e o pas mus 894e pigiausiai ka radau. Labai nenori numest kainu nes ir taip kiek seku isperka. Blogiausiu atveju is amazono pirkt teks jeigu iki lapkricio vidurio nekris lt kainos.

  4. BC00 parašė:

    Ką dar pastebėjau, kad ant šitos Gigos plokštės nėra jokių plombų. Laisvos rankos nuiminėti aušintuvą neprarandant garantijos.

  5. BC00 parašė:

    Netikėtai kaina pakrito iki 880. Šiuo metu -50 eurų pigiau nei MSI ir viena pigiausių RTX iš didžiųjų gamintojų gaunasi. Buvusią didesnę kainą užima Aorus modeliai, tik kol kas nematyti prailgintos garantijos…

  6. pasimetes parašė:

    Nesiruošiama padaryti ray tracing apžvalgos su r7 2700x? 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.