Keturi oriniai aušintuvai iš „Noctua“ ir „Be Quiet!“ „Threadripper“ procesoriams: kuris iš jų geriausias?

„Noctua“ legionas“: NH-U14S TR4-SP3, NH-U12S TR4-SP3 ir NH-U9 TR4-SP3

Originalios šių aušintuvų versijos rinkoje debiutavo seniai: NH-U12S su NH-U14S buvo išleisti 2013 metais, o NH-U9S metais vėliau. TR4 lizdui skirtų radiatorių išvaizda yra identiška savo pirmtakams, netgi išmatavimai milimetras į milimetrą atitinka prieš daugiau nei penkmetį išleistiems modeliams. Nujausdama, kad vieno 92 mm skersmens ventiliatoriaus „Threadripper“ procesoriams neužteks, „Noctua“ ant NH-U9S sumontavo antrąjį, tačiau iš pavadinimo turėjo pašalinti S raidę, kuri reiškė žodį single. Prieš trumpai apžvelgiant TR4 versijų dizainą skubame parodyti vienintelę detalę, kuri buvo pakeista, ir kurią rasime tik šiuose aušintuvuose. Tai – unikalaus dydžio pagrindas, kurio gabaritai buvo padidinti atsižvelgiant į „Threadripper“ procesorių IHS dangtelio matmenis.

Visi trys „Noctua“ radiatoriai turi identiškus pagrindus tiek pagal apdirbimo kokybę, tiek pagal išmatavimus. Lyginant su originaliomos versijomis pagrindas padidėjo nuo 4 cm x 3,8 cm iki 7 cm x 5 cm. To pakanka tam, kad „Threadripper“ IHS dangtelis būtų visiškai uždengiamas.

„Noctua“ nusprendė neapdirbti pagrindo iki veidrodinio paviršiaus – geriau įsižiūrėjus jame galima pamatyti smulkių griovelių.

 

NH-U14S TR4-SP3

NH-U14S TR4-SP3 komplektacijoje randame specialų atsuktuvą, L.N.A. adapterį, švirkštą su NT-H1 termo pasta, firminį lipduką, laikiklius antram pull ventiliatoriui ir jam skirtus pastorintus antivibracinius padukus.

Kaip galima suprasti iš pavadinimo, NH-U14S TR4-SP3 yra U tipo aušintuvas. Radiatoriaus išmatavimai (be NF-A15 PWM ventiliatoriaus) siekia 165 (A) x 150 (P) x 52 (I) mm. Su ventiliatoriumi ilgis padidėja iki 78 mm. NH-U14S TR4-SP3 pasižymi beveik pilnai uždaru aliuminio plokštelių dizainu, kas leidžia nukreipti oro srautą į radiatoriaus centrą. Radiatorius turi dviejų tipų aliuminio plokšteles: šešias trumpesnes ir 51-ą įprastinio ilgio. Žemiausiai esančios šešios plokštelės kontaktuoja tik su dviem šilumos vamzdeliais, o likusios 51-a su visais šešiais radiatoriuje esančiais karščio vamzdeliais. Bendras aušintuvo svoris dėl didesnio pagrindo padidėjo nuo 935 gramų iki 1030 gramų.

„Noctua“ pažymi, kad sumontavus antrąjį NF-A15 PWM ventiliatorių galima tikėtis didesnio Boost dažnio turintiems 16-os branduolių TR 1950X, taip pat TR 2950X, TR 2970WX ir 2990WX, tačiau paskutinių dviejų procesorių Boost dažnį greičiausiai vis tiek ribos aušinimas.

Viršutinėje plokštelėje išgraviruotas „Noctua“ pavadinimas ir kompanijos logotipas. Joje baigiasi šešių šilumos vamzdelių galai. Aliuminio plokštelės nežymiai konverguoja į centrą, keliose vietose per jas nusitęsia „dantukai“, padidinantys paviršiaus plotą. Plokštelės storis siekia ~0.5 mm ir jos išdėstytos ~2 mm atstumu.

Kaip ir aliuminio plokštelės, taip ir šilumos vamzdeliai padengti nikelio sluoksniu. Čia turime keturis U ir du S formų vamzdelius. Visų jų skersmuo siekia 6 mm.

SSO2 guolius naudojančio NF-A15 PWM ventiliatoriaus maksimalus sukimosi greitis nurodomas 1500 RPM (+/- 10 % ) Tai leidžia prastumti ~82,5 CFM oro generuojant 24,6 dBA. Statinio slėgio vertės „Noctua“ nepateikia. Pridedamas L.N.A. perėjimas sūkius sumažina iki 1200 RPM, srautui sumažėjant iki 68 CFM. Minimalus sukimosi greitis nurodomas ties 300 RPM.

 

NH-U12S TR4-SP3

NH-U12S TR4-SP3 komplektacija identiška NHU14S TR4-SP3 modeliui: specialus atsuktuvas, L.N.A. adapteris, švirkštas su NT-H1 termo pasta, laikikliai antram pull ventiliatoriui (plius jam skirti pastorinti antivibraciniai padukai) bei firminis „Noctua“ lipdukas.

NH-U12S TR4-SP3 radiatorius yra kompaktiškesnis, jo paviršiaus plotas yra ~50 procentų mažesnis. Radiatoriaus išmatavimai be ventiliatorių siekia 158 (A) x 125 (P) x 45 (I) mm. Uždėjus NF-F12 PWM ventiliatorių ilgis padidėja iki 71 mm. Radiatorius sudarytas iš 50 plokštelių turinčio aliumininio bloko. NH-U12S TR4-SP3 sveria 870 gramų, 125 gramais daugiau už originalų NH-U12S, kurio pagrindas mažesnis. Didesnė dalis šono yra uždara.

Iš papildomo NF-F12 PWM ventiliatoriaus nauda panaši kaip iš NF-A15 PWM ant NH-U14S TR4-SP3. Galima tikėtis padidėjusio Boost dažnio pradedant TR 1950X ir baigiant TR 2990WX, tačiau mažesnis žalių indikatoriaus padalų skaičius parodo, kad NH-U12S TR4-SP3 rezultatai siekiant didesnio dažnio turėtų būti prastesni.

Plokštelės prie karščio vamzdelių prišlietos litavimo būdu, tačiau juos apjuosia ne visu paviršiumi. Tas pats vyko ir su NH-U14S TR4-SP3. Iš vienos pusės karščio vamzdelis lieka nuogas, todėl bendras kontaktinis plotas siekia ~80 %. Žvelgiant iš viršaus, tai parodo šalia karščio vamzdelių esančios apvalios ertmės. Plokštelės vėl specialiose vietose yra dantytos ir nežymiai konverguoja link centro.

Radiatorius turi penkis 6 mm skersmens šilumos vamzdelius. Du iš jų yra S formos, o likę trys U formos. Žemiausiai esančios plokštelės nekontaktuoja su labiausiai viduje esančiais S vamzdeliais, tačiau tai efektyvumui tikrai neturi atsiliepti drąstiškai.

 

NF-F12 PWM (120 mm x 120 mm x 25 mm) dirba 300 – 1500 RPM diapazone. Pastarojo konstrukcija išskirtinai optimizuota darbui su radiatoriais: ventiliatorius naudoja „Focused Flow rėmą“, „Vortex Control Notches“ įpjovas ir daugelį kitų „Noctua“ patentuotų sprendimų. NF-F12 PWM geba prastumti 55 CFM oro generuojant 22,4 dBA. Su L.N.A. perėjimu ventiliatorius sukasi 1200 RPM greičiu, generuodamas 43,7 CFM oro.

NH-U9 TR4-SP3

Į komplektaciją įtraukiamas specialus atsuktuvas, du L.N.A. adapteriai, Y kabelis, švirkštas su NT-H1 termo pasta bei firminis lipdukas. Laikiklių antram pull ventiliatoriui nėra, nes NH-U9 TR4-SP3 yra iškart komplektuojamas su dvejais ventiliatoriais.

NH-U9 TR4-SP3 yra pats kompaktiškiausias radiatorius, kurio aukštis viso labo siekia vos 125 mm. Radiatorius taip pat yra siauras (95 mm), tačiau netipiškai storas. Su dvejais 25 mm storio ventiliatoriais gylis (120 mm) beveik pasiekia aukštį. Į radiatorių sudėtos 36-os nikeliu padengtos aliuminio plokštelės, kurių šonai yra pusiau uždari, pusiau atviri. NH-U9 TR4-SP3 svoriu beveik neatsilieka nuo NH-U12S TR4-SP3: 855 gramai prieš 870 gramų.

 

„Noctua“ nurodo, kad NH-U9 TR4-SP3 tinka visiems „Threadripper“ procesoriams, tačiau detalesnių komentarų, kuriuos matėme greta didesniųjų „Noctua“ modelių, nepateikia.

Aliuminio plokštelių kraštai yra dantyti ir konverguojantys link radiatoriaus centro. Viršutinėje plokštelėje, kurioje matomos kiaurymės nusitęsia ir pro visas kitas plokšteles, įspaustas „Noctua“ ženklas. Kyšantys šilumos vamzdelių galai rodo, kad pasirinktas išdėstymas dvejomis eilėmis.

Radiatorius turi šešis 6 mm skersmens šilumos vamzdelius, kurie su aliuminio plokštelėmis vėl liečiasi ne visu paviršiumi. Visi šeši šilumos vamzdeliai yra U formos.

Radiatoriui priklauso identiškų 92 mm skersmens NF-A9 PWM ventiliatorių pora, naudojančių SSO2 guolius. Jų sūkių diapazonas kinta 400 – 2000 RPM ribose, maksimaliam oro srautui siekiant beveik 46,5 CFM. Kiekvieno ventiliatoriaus statinis slėgis po 2,28 mm/H2O, o bendras sukeliamas triukšmas neviršija 23 dBA. Naudojant L.N.A. adapterį sūkiai ribojami iki ~1550 RPM. Triukšmas sumažėja beveik iki 16 dBA, o sukuriamas oro srautas iki 36,8 CFM.

3 Komentarai

  1. Atavar parašė:

    Buvo įdomu. Dėkui

  2. SilentPC parašė:

    Keista, bet noctua 120 mm ventiliatoriai be adapterių nėra tokie tylūs kaip deklaruoja gamintojas, o kaina tai tikrai premium 🙁 Kas dėl 92 mm ventiliatorių, tai jau gerokai geresnė nuomonė, jie tikrai tylūs.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.