Noctua NH-L9 serija: beveik sulig horizontu

Pamenate legendinį „Noctua NH-D14“? Puikiai visiems pažįstama „Noctua“ jau seniai pristatė kažką tokio, kas priverstų sukrusti spartintojų ratą. Vietoj to austrų gamintojas toliau džiugina kompaktiškų HTPC/ITX sistemų esamus ar būsimus savininkus, kurie nori pabėgti nuo ausims neįtinkančio gamyklinio procesoriaus aušintuvo. Mūsų įvertinimui pati naujausia, vos 37 mm. aukščio, NT-H9 serija.

 

  • Apie „Noctua“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „Noctua“

2005 metais austrų „Rascom“ ir taivaniečių „Kolink“ iniciatyva įkurta įmonė didžiausią savo dėmesį koncentruoja į oro aušinimo sistemas – procesorių aušintuvus bei sisteminius ventiliatorius. Vos per septynerių metų gyvavimą „Noctua“ sugebėjo susižerti jau daugiau nei 1000 skirtingų apdovanojimų, todėl ne veltui įmonė laikoma aukštos klasės ir entuziastų mylima gamintoja. Nors daugelis mano, kad oro aušinimo technologijos jau seniai išsemtos, „Noctua“ su tuo nesutinka ir toliau įnirtingai ieško būdų, kaip pakelti tokio tipo produktų kartelę į naują, aukštesnį, lygį.

 

Pakuotė ir komplektacija

„Noctua NT-H9” seriją sudaro du modeliai: NT-H9a ir NT-H9i. Pirmasis variantas skirtas AMD sistemoms, antrasis – „Intel” procesorių mylėtojams. Tik šiek tiek skirdamiesi savo išmatavimais, abu modeliai įkūnija bendrą dizainą ir dalinasi tomis pačiomis „Noctua” technologijomis.

Dėžutės kaip ir galima buvo tikėtis kone identiškos. Iš karto esame informuojami, kad tai vos 37 mm. aukščio CPU aušintuvai, kurie naudoja NF-A9x14 PWM ventiliatorius ir „SecureFirm2” tvirtinimo mechanzimą bei be išimčių yra suderinami su bet kokio aukščio RAM moduliais. Tai nekels jokių kėblumų diegiant PCI-E įrenginius ITX sistemose.

Kitos pakuotės pusės informuoja apie aušintuvų išmatavimus, jų pagrindines ypatybes bei naudojamo ventiliatoriaus technines charakteristikas.

AMD:

Intel:

Komplektacija praktiškai vienoda abiem NT-H9 modeliams: L.N.A. perėjimas, švirkštas su NT-H1 termo pasta, vartotojo gidas, firminis „Noctua” ženkliukas bei „SecureFirm2” tvirtinimo mechanizmas. Vienintelis skirtumas tik tas, kad su NT-H9a gauname galinę tvirtinimo plokštelę (angl. backplate), kuri nėra reikalinga ir todėl jos nerandame kartu su „Intel” procesoriams skirtu NT-H9i.

AMD:

Intel:

 

Specifikacijos

 

NH-L9a

 

NH-L9i

 

Žvilgsnis iš arčiau

Natūralu, kad HTPC sistemoms skirti NT-H9 serijos gaminiai yra kompaktiški. Itin kompaktiški. AMD modelio išmatavimai (su uždėtu NF-A9x14 PWM ventiliatoriumi) siekia vos 37 (A) x 114 (P) x 92 (I). „Intel” modelis dar kiek smulkesnis: 37 (A) x 95 (P) x (95 (I). Tiesa, šių aušintuvų svoris nėra proporcingas jų išmatavimams: NT-H9a sveria net 465 g, o NT-H9i -420 g.

Iš kur toks svoris? Šios serijos karkasą sudaro du variniai karščio vamzdeliai, kurie litavimo būdu sujungti su aliumininėmis plokštelėmis. Karščio vamzdelių išėjimo trajektoriją iš varinio pagrindo nusakyti sudėtinga, nes jų paprasčiausiai šiame taške nesimato, tačiau nuėmus NF-A9x14 PWM ventiliatorių galima įsitikinti, kad karščio vamzdeliai išdėstyti lanksto forma. Radiatoriaus struktūra pertvara padalinta į dvi dalis ir vienas „heatpipe’as” atiduoda šilumą tos pusės plokštelėms. Nors NH-L9i ir yra fiziškai stambesnis (turi tik 57 plokštelės), tačiau kompaktiškesnėje AMD procesoriams skirtoje versijoje plokštelės yra patalpintos tankiau, jų čia galima priskaičiuoti 67.

AMD:

Intel:

Radiatoriaus galuose randame išgraviruotus „Noctua” pavadinimus. Viename gale karščio vamzdelių struktūros pasibaigia, o kitame gale jų nematyti, nes šioje pusėje jie pasisuka.

AMD:

Intel:

Visas radiatorius, įskaitant aliuminines plokšteles bei varinį pagrindą, yra padengtas nikelio sluoksniu. Tai reiškia, kad prarandame 1-2o C efektyvumo. Pagrindo apdirbimo kokybė nėra ideali. Pats pagrindas kiek išgaubtas.

AMD:

Intel:

NF-A9x14 PWM ventiliatorius tvirtinamas keturių varžtų pagalba. Jį nuėmus, įsitikiname, kad tai visai neseniai mūsų apžvelgtas tas pats NF-A9x14 PWM modelis. Tiesa, šie modeliai nėra visiškai identiški. Nors jie pasižymi tomis pačiomis „Noctua” naudojamomis ypatybėmis, kaip AAO rėmas, „Inner Surface Microstructures” ir „Stepped Inlet” technologijos, tačiau jie tarpusavyje skiriasi sukimosi greičiu ir tuo pačiu elektros sąnaudomis. Su NF-L9 serija komplektuojamas NF-A9x14 PWM sukasi ne 2200, o 2500 RPM greičiu ir vietoj 1.32 W sunaudoja 2.52 W. Automatiškai pakinta ir sukuriamo statinio slėgio, išpučiamo oro kiekio ir triukšmo parametrai.

Labai rimtai reikėtų atkreipti dėmesį, kad NT-L9 serija nėra skirta spartinimo mėgėjams ir jai yra apibrėžtas tikslus TDP reitingas. Pasak „Noctua”, NH-L9a ir NH-L9i gali išsklaidyti 65 W šilumos. AMD atveju šis rodiklis yra apibrėžtas griežtai, rekomenduojama net nenaudoti L.N.A. perėjimo su 65 W turinčiu CPU, o „Intel” atveju nurodoma, kad esant gerai ventiliacijai korpuse NT-L9i gali susidoroti ir su 95 W turinčiu „Sandy Bridge“arba 77 W turinčiu „Ivy Bridge“procesoriumi, tiesa pastarajam turėsime atjungti „Turbo Core” režimą. Dar viena išlyga: aplinkos temperatūra neturi viršyti 30 C, kitu atveju „Noctua” nerekomenduoja naudoti šių aušintuvų net su gerai vėdinamu korpusu.

 

Montavimas

Šios serijos aušintuvų montavimas itin paprastas: jokių papildomų varžtų ar kitų tvirtinimo mechanizmų, tik keturi būtini varžtai montuojant NH-L9i ir papildoma galinė plokštelė AMD atveju. Sumontavus aušintuvus, belieka patvirtinanti „Noctua” teiginį, kad šie CPU aušintuvai visais atvejais pailks galimybę naudotis visais turimais RAM DIMM lizdais. Jokių problemų neiškilo nei su aplinkiniais kondensatoriais, nei su induktoriais.

AMD:

Intel:

 

Testavimas

NH-L9 serijos jautrumas TDP reitingui mus privertė atjungti vieną „Athlon II X3 445” branduolį, kad fiziškai gautume Athlon II X2 255 modelį, turintį nebe 95 (X3 445 atveju), o 65 W TDP reitingą. „Intel Core i3-3220” atveju papildomų veiksmų atlikinėti nereikėjo, mat jo TDP reitingas siekia lengvai toleruojamus 55 W. Testavimui naudojome „Noctua NT-H1” termo pastą ir dešimties minučių "Prime95" sesiją. Aplinkos temperatūra 19o C. NH-L9a atsidūrė "Bitfenix Colossus", o NH-L9i – "Enermax Ostrog" korpusuose. NH-L9 serija bus lyginama su gamykliniais AMD ir „Intel” aušintuvais.

 

Rezultatai

Besisukdamas ~450 RPM lėčiau nei gamyklinis AMD aušintuvas, NH-L9a užfiksavo geresnį rezultatą – 37.5o prieš 41.5o C, ir, be abejonės, tai buvo padaryta kur kas mažesnio triukšmo sąskaita. Gamyklinis aušintuvas ties 2550 RPM toil gražu dar nepriminė reaktyvinio lėktuvo, tačiau NH-L9a buvo pastebimai tylesnis, nors ir buvo girdimas. Kartu su L.N.A. perėjimu praradome 4o C ir susilyginome su gamykliniu aušintuvo efektyvumo prasme, tačiau gavome praktiškai negirdimą aušintuvo darbą. Įdomumo dėlei leidome NH-L9a pasisukti ir maksimaliu 2500 RPM dažnumu. Teko konstatuoti, kad šiame režime aušintuvas yra aiškiai girdimas ir norėtųsi tylesnio jo darbo.

Žiūrint į temperatūras, knibžda mintis, kad „Noctua“ šiek tiek per stipriai apsidraudė uždėdama 65 W limitą. Drįsčiau konstatuoti, kad turint gerai vėsinamą korpusą ir negyvenant tropikuose galima drąsiai šiam aušintuvui patikėti 95 W CPU arba pasimėgauti 65 W agregato spartinimu net liečiant įtampą. Šiomis sąlygomis greičiausiai neviršysime AMD rekomenduojamo 60 Co limito, o ką jau kalbėti apie tuos, kurie metų metus sėkmingai kaitina savo procesorius viršydami 70o C. Pasirodo, mano spėjimas pasitvirtino net naudojant geru aušinimu nepasižymintį korpusą.

Kažkodėl NH-L9i ne itin norėjo subendrauti su „ASRock H77 Pro4-M“ pagrindine: PWM funkcija nors ir buvo aktyvuota BIOS‘e, jos veikimas nepasireiškė. NF-A9x14 PWM sukosi fiksuotu 2330 RPM dažnumu. Tokie sūkiai leido aplenkti gamyklinį aušintuvą 7o C (48o vs 55o), išlaikant labai panašų triukšmo lygį. Abu aušintuvai buvo gana aiškiai girdimi. L.N.A. perėjimas numažino RPM iki 1780, taip pablogindamas aušinimo rezultatą 3o C. Tiesa, šiomis sąlygomis NH-L9i tapo tikrai tyliu.

 

Išvados

„Noctua“ rinkon paleido dar vieną išskirtinei auditorijai skirtą produktą. Naujosios NH-L9 serijos CPU aušintuvai pasižymi būtent tuo, ko ieško HTPC sistemų mylėtojas: tylos, kompaktiškumo,  suderinamumo ir neprasto aušinimo. Ir visa tai NH-L9 sugeba užtikrinti be didesnių problemų. Ši serija suderinama su bet kokio aukščio RAM moduliais, neblokuos PCI-E lizdo kompaktiškiausio ITX tipo sitemose, siūlo itin lengvą diegimą, bendru atveju tylų veikimą ir atitinkamą aušinimo lygį ,kuris, panašu, yra net kiek nuvertintas pačio gamintojo ir šioje vietoje NH-L9 turi nepanaudotų resursų. Turint gerai vėdinamą korpusą net ir vasarą šis aušintuvas turėtų be problemų susitvarkyti su 95 W AMD agregatais. Nors už 150 litų galima įsigyti kur kas efektyvesnį aušintuvą, NH-L9 negalima vadinti absurdiškai brangiu gaminiu. Tiesiog šis gaminys skirtas kitokios paskirties sistemoms. Kur „Noctua„ galėjo pasistengti maksimaliai, tai šio aušintuvo tylos išlaikymas  ventiliatoriui sukantis maksimaliu režimu. Daugiau apie blogybes nepasakosiu, nes jų tiesiog nėra.

Privalumai:

  1. Puikus efektyvumas tokio dydžio aušintuvui;
  2. Itin paprasta montavimo sistema;
  3. Tylus darbas;
  4. Itin žemas;
  5. Jokių blokavimo problemų su PCI-E plokštėmis ar aukštais RAM moduliais net mažiausiose sistemose;
  6. Puikiai išpildyta komplektacija;
  7. Šešių metų garantija

Vidutiniška:

  1. Ne pats geriausias kainos/efektyvumo santykis;
  2. Norėtųsi tylesnio darbo ventiliatoriui sukantis maksimaliu režimu

 

5 Komentarai

  1. DjSvedas parašė:

    Nu jo. Nieko gero.

    Mano aušintuvas pilnai apkrautas laiko apie 57C ir visa tai prie 4,2GHz Intel Core i5-3570K neviršijant 1,250 ~ 1,500rpm ir 17 ~ 20dBA. Tad jei padidint apsukas iki jūsų aušintuvo turimų, ir numetus CPU dažnį iki jūsų turimo 3220, gautūsi daug didesnis efektyvumas nei jūsų Noctua NH-L9. O kaina ? Radau info, kad jūsų testuojamo aušintuvo prasideda nuo 39 eurų (apie 140lt.), mano gi kainuoja apie 115lt.

    Tad sumetus viską į krūvą, manau jūsų testuojamas aušintuvas visiškas šlamštas.

    Savo modeliuko nerašysiu, kad neprasidėtų bereikalingi komentarai.

    Į speliones ir pasisakymus iš anksto pasakysiu, ne, tai nėra labai didelis aušintuvas. Jis lengvai telpa į tarkim testuotą Fractal Design Node 605.

    😉

  2. BC00 parašė:

    DjSvedas -> eilinį kartą neįsigilini, kokiai rinkai yra skirtas produktas. Taviškis turbūt HTPC prierašą turi, ar ne? Jei taip, tai galiu spėti apie ką kalbi, jei ne – tada ne. Jei manai, kad dažnis apčiuopiamai didina temperatūrą, tai labai labai klysti. Net dBA savo žinai, turbūt gamintoju labai pasitiki? Siūlau dar kartą perskaityt paskutinę paistraipą neskubant, pasižiūrėt kam produktas skirtas ir peržvelgt pliusus minusus, ten dar viskas aiškiau. Produktas skirtas siauriausios HTPC/ITX sistemoms, kurios turi aukštus RAM modulius ir dėl pirmajame PCI-E slote esančios VGA negali patalpinti platesnio cooler’io į ITX.

  3. Kaspariokas parašė:

    Viskas cia labai normaliai su situo ausintuvu. Zmonem nelabai suprast kasm kur ir kodel naudojama. Kiekvienas dalykas turi savo paskirti, sis ausintuvas taipogi tokia turi. Vieniem tikslams yra H100 truputi kitiems noctua NH-D14 dar kitiems sis ausintuvas yra ir isvys pasyviu ausintuvu-korpusu ir jie tikrai nepasizymi labai geromis ausinimo savybemis taciau neskleidzia garso. reziume – kiekvienas produktas turi savo nisa. Kazkam neonkes kompe grazu o kazkam viso sito turi buti kuo maziau.

  4. DjSvedas parašė:

    BC00 -> eilinį kartą gini savo garbe ir neįsiskaitai pats. Juk parašiau, kad mano aušintuvas, nėra didelis ir lengvai telpa į tavo HTPC/ITX sistemas. Tik rodikliai visai kitokie už mažesnę kainą.

  5. BC00 parašė:

    Man visiškai nieko nereikia ginti. Reiktų palygint tavo turimą aušintuvą su ta pačia sistema, o dabar daryt išvadas iš tavo pasakojimų yra daugiau nei kvaila, kai visos sąlygos absoliučiai skiriasi. Tik dar kartą suabejočiau ar tavo aušintuvas pranašesnis visose pozicijose, kaip aukštų RAM modulių ir pirmajame PCI-E slote esančios VGA suderinamumas + tyla, kam ir yra skirti tokio tipo aušintuvai, o ne temperatūrų vaikymosi. No discusions.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.