„Fractal Design Node 605″ – dalis tavo HTPC sistemos

Nebrangiems „gaming” ir pavadinkime neutralių tipų korpusams užimant didžiausią parduodamų stalinių korpusų dalį, sulaukiame vis daugiau bandymų pirkėjui pasiūlyti labiau profesonalia išvaizda pasižyminčių gaminių. Kalbame ne tik apie triukšmą slopinančius, bet ir apie tipiškus HTPC sistemoms skirtus korpusus. Jei pirmųjų gretos didėja tikrai gana sparčiai, tai HTPC gaminiai vis dar išlieka gana dideliu tabu. Tik ne šį kartą, mat pas mus svečiuojasi pirmasis „Fractal Design“ kūrybos HTPC korpusas – „Node 605.“

 

  • Apie "Fractal Design"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Išorė
  • Vidus
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie "Fractal Design"

„Fractal Design“ (FD) Lietuvos rinkoje pasirodė ne per seniausiai. Švedijos įmonės gamybos pakraipa labai primena mums puikiai pažystamą „Nexus“, o tai reiškia, jog gamintojas pirmiausiai susikoncentravęs į tylos pageidaujančią auditoriją, todėl visai nenuostabu, kad kokybiški „Fractal Design“ korpusai susilaukė pakankamai didelio susidomėjimo tarp tylos pageidaujančių pirkėjų. Tiesa, švedai siūlo ne tik korpusus, bet ir sisteminius ventiliatorius, o visai neseniai atnaujino ir savo maitinimo šaltinių gamą.

 

Pakuotė ir komplektacija

„Node 605" atkeliauja vizualiai niekuo neišsiskiriančioje dėžėje, ant kurios pavaizduota korpuso schema bei pagrindinės turimos savybės: integruotas kortelių skaitytuvas, 8 mm. storio atlenkiama aliuminio panelė, filtrai ant visų orą įtraukiančių zonų, triukšmą slopinančią medžiaga padengtas virštutinis gaubtas ir t.t.

Apžvalgos herojus apsaugotas putoplasto lakštais bei apsauginiu polietileniniu maišu. Komplketacijoje randame vartotojo gidą bei dėžutę su aksesuarais. Kas jie tokie, galima sužinoti perskaitę informaciją ant dėžutės.

 

Specifikacijos

 

Išorė

Kas praleidote pirmąsias dvi pastraipas ir šiuo atveju svarbiausią jose panaudotą žodį „korpusas“, tas žiūrėdamas iš priekio į šį gaminį galėtų pagalvoti, kad tai stiprintuvas namų garso sistemai. Iš tikrųjų, „Node 605“ išorė yra tiesiog muzikaliai profesionali. „Node 605“ siūlomas tik juodos spalvos versija, todėl visai nenuostabu, kad ir mes gauname „juoduką“.

Priekinė korpuso dalis padengta šlifuoto aliuminio danga, kuri, dėja, yra ypač imli pirštų atspaudams, ypač jei rankos dar ir prakaituotos. Žemiausio trečdalio dalis – atlenkiama. Už atvečiamo skydelio slepiasi visas Node 605 turimas I/O. Tai: 2x USB3.0, FireWire jungtys, lizdai ausinėms ir mikrofonui bei kortelių skaitytuvas, kuris turėtų būti pajėgus nuskaityti visų kartų Compact Flash, Micro SD ir Standard SD laikmenas. Čia taip pat randame HDDindikatorių bei itin plono (angl. slim) tipo ODD stalčių, tiesa, į pastarąjį įdiegti ODD galima tik tada, kai korpuse naudojama mažesnė nei ATX tipo pagrindinė plokštė.

Skydelio atlenkimas/užlenkimas taktiliškai itin smagus ir palieka aukščiausios kokybės įspūdį. Dešiniajame kampe virš durelių randame įjungimo/išjungimo mygtuką, kuris švyti mėlynai.

Abi korpuso šoninės sienelės atrodo kone identiškai. Čia matomi po du perforuotu metalu uždengti kvadratai. Tai vietos 120 mm. skersmens ventiliatoriams. Vienintelis išorinis skirtumas tik tas, kad dešiniajame „Node 605“ šone taip pat turime patalpintą mažytį slankiklį, reguliuojantį į ventiliatorius tiekiamą srovės stiprį, o kartu ir jų RPM.

 

Galinėje „Node 605“ dalyje, žinoma, randame vietą pagrindinės plokštės I/O išvestims, vietą maitinimo šaltiniui, septynis baltos spalvos PCI dangtelius bei dvi perforacines angas, pro kurias įšilusį sistemos orą turėtų šalinti vienas arba du, papildomai pirkėjo įsigyti, 80 mm. skersmens ventiliatoriai.

Korpuso dugnas ir viršus visiškai niekuo neišsiskiriantys. Viršutinė skarda yra vientisa, o dugne įrengtos dviejų skirtingų dydžių keturios guminės kojytės.

 

Vidus

„Node 605“ vidus sustiprintas aliuminine pertvara, prie kurios papildomai tvirtinami du baltos spalvos dėklai, skirti 2,5/3,5“ informacijos kaupikliams. Kaip ir išorė, taip ir vidus padengtas juodos spalvos dažų danga. Pagrindinės plokštės sienelėje, kuri, panašu, yra bendra su korpuso dugnu, turime ertmes skirtas pakylėlių priveržimui. Pastarosios gali būti išdėstytos taip, kad pavyktų sumontuoti ATX, mATX, mITX ar DTX tipo pagrindinę plokštę.

Dešiniajame vidiniame korpuso šone randame jau įdiegtą orą įpučiantį 120 mm. skersmens „Fractal Design R2“ ventiliatorių, kuris pasižymi hidrauliniais guoliais. Maksimalūs šio ventiliatoriaus sūkiai – 1200 RPM. Virš pastarojo palikta dar viena vieta 120 mm. įrenginiui. Abi angos uždengtos keičiamais dulkių filtrais. Į kadrą patenka ir ventiliatorių valdiklis, kuris palaiko tris aušinimo įrenginius. Gražu, kad gamintojas nusprendė įmauti visus I/O panelės laidus į juodas įmautes.

Priešingame šone, kaip ir buvo matyti žvelgiant iš korpuso išorės, randame dar dvi 120 mm. skersmens, keičiamais dulkių filtrais padengtas, angas. Prie apatinės jau pritvirtintas identiškas 120 mm. FD R2 ventiliatorius. Pastarasis taip pat prijungtas prie ventiliatorių valdiklio, tačiau yra padengtas perforuotu dangteliu. Kam jo reikia? Auksčiau esanti anga yra skirta ne papildomam 120 mm. ventiliatoriui, o maitinimo blokui, kurį aušinantis ventiliatorius galėtų pasiimti šviežaus oro pro šią ertmę.  Iš maitinimo bloko išeinantys kabeliai kaip tik atsiduria toje pozicijoje, kur yra 120 mm. ventiliatorius, todėl norint apsaugoti nuo kabelių įsivėlimo į jį ir buvo uždėtas apsauginis dangtelis.

Pridėtinės PCI plokštės tvirtinamos laiko patikrintu būdu – varžtine sistema. Tiesa, prie daugkartinio naudojimo dangtelių prieinama tik atsukus vieną, išorėje esantį, papildomą varžtą ir atlenkus dangtelį. Tai leidžia atsukti PCI plokštę laikantį varžtą iš išorės, tačiau norint įdiegti ar pašalinti išplėstinę plokštę vistiek teks nuimti viršutinį „Node 605“ gaubtą. Kaip jau minėjau, korpusas virš pagrindinės plokštės I/O turi dvi vietas papildomiems 80 mm. ventiliatoriams.

Kiekvienas iš dviejų dėklų talpina po du 2,5 (SSD) arba 3,5“ (HDD) įrenginius. Vartotojas gali pasirinkti arba naudoti abu dėklus, arba tik vieną. Tiesa, šių dėklų skaičiaus buvimas korpuse yra tampriai susijęs su turimos vaizdo plokštės ilgiu, tačiau apie viską šiek tiek vėliau.

„Fractal Design“ nebūtų „Fractal Design“ jei nepaklustų savo prigimčiai į korpusą įdiegti garsą slopinančios medžiagos. Nenuostabu, kad vidinė viršutinio gaubto dalis yra padengta garsą slopinančia medžiaga.

 

Montavimas

„Node 605“ užsandarintas taip, kad norint į jį patekti reikia pašalinti vienintelį nuėmimui pasiduodantį viršutinį gaubtą, o po to ir skersinį rėmą. Darbo pradžia, renkant sistemą į „Node 605“, primena įprastus atsiminimus dirbant su standartišku "mid tower tipo" korpusu, kurio komplekte netrūksta varžtų. Įdiegus 165 mm. ilgio „Fractal Design Newton R3“ serijos maitinimo bloką ir išmatavus atstumą tarp jo ir gretimais esančio 120 mm. skersmens įpučiančio ventiliatoriaus, turime išvadą, kad „Node 605“ (su dviem HDD/SSDdėklais) talpina maitinimo šaltinius, kurių ilgis neviršyja 180 mm. arba 190 mm. ilgio agregatus, kuomet išimamas vienas iš dėklų.

Kalbant apie CPU aušintuvo maksimalų aukštį, čia jau privalome konstatuoti, kad maksimalus išmatavimas tikrai kur kas būdingesnis HTPC tipo korpusams – 125 mm., kuomet CPU radiatorius pasižymi šonine ventiliatoriaus pozicija. Jei turimas CPU aušintuvas pasižymi viršutine ventiliatoriaus pozicija – „Fractal Design“ rekomenduoja nuo viršutinio gaubto palikti bent 30 mm. tarpelį efektyvesniam aušinimui. Bet kokiu atveju, mūsų 37 mm aukščio „Noctua NH-L9a“ nesudarė nė menkiausios problemos.

HDD ir SSD kaupikliai tvirtinami vidinėje jiems skirto dėklo pusėje. Kietiesiems diskams jau parengtos antivibracinės gumelės, o SSDkaupikliams jų nėra, nes jie paprasčiausiai nevibruoja. Tiek SSD, tiek ir HDDtvirtinami varžtų pagalba. Sugalvoti efektyvią bevaržtę tvirtinimo sistemą tokioje ribotoje erdvėje, manau, būtų tikrai nelengva. HDDjungtys privalo būti nukreiptos į CPU aušintuvo pusę, nes prieiti prie kaupiklio jungčių, kuomet HDD bus nukreiptas PSU kryptimi, taps fiziškai neįmanoma. Prisukus prie dėklo abu informacijos kaupiklius, turime nedidelį tarpelį, kurio pakanka norint įterpti pagrindinius PSUlaidus: ATX12V, EPS12V ir PCI-E 6-pin. Tai leidžia ne tik pagerinti kabelių slėpimo galimybes, bet ir nebesudaro problemų, kuomet norima prisukti dėklą į jam skirtą vietą, mat stambūs kabeliai tiesiog neleidžia nuleisti dėklo pakankamai žemai.

Kaip jau minėjau, šie dėklai yra tampriai susiję su maksimaliai leistinu vaizdo plokštės ilgiu. Pagal „Fractal Design“, jei vaizdo plokštė yra diegiama aukščiausiuose keturiuose PCI lizduose– maksimalus leistinas jos ilgis sieks 280 mm. Jei VGA bus įdiegta į ketvirtą išplėtimo lizdą, įprastiniai SATA SSDir ypač HDDprijungimo kabeliai bus labai stipriai laužiami, todėl būtina pasirūpinti kampiniais.Tiesa, tuo aš labai suabejojau, ir drįsčiau teigti, kad net naudojant kampinius SATA laidus, ketvirtajame lizde tokio ilgio vaizdo plokštės patalpinti nebūtų įmanoma, nes problemas sudarytų PSU SATA maitinimo lizdai. Maža to, kyla grėsmė, kad kabeliukas įsipainios į potencialiai toje vietoje esančius VGA ventiliatorius. Antrąjį dėklą taip pat būtų įdiegti labai sunku, nes jo prisukimui daugeliu atvejų maišytų kelyje besipainiojantys 6-pin PSU kabeliai (jie šioje vietoje patenka į VGA esančius 6-pin lizdus). Jei VGA atsidurtų 5-7 PCI-E lizde (variantas įmanomas tik naudojant CrossFire/SLI konfigūracijas), kartu su dviem dėklais galėtume patalpinti tik 180 mm. vaizdo plokštę arba 255 mm., išėmus artimesnį dėklą.

120 mm H2O radiatoriaus įrengimas šiame korpuse neįmanomas. Jei ir turime du potencialius tvirtinimus dešiniajame korpuso šone, ploniausio radiatoriaus ir ventiliatoriaus struktūrų duetas vistiek liesis su pagrindinės plokštės komponentais: induktoriais, kondensatoriais arba net RAM modulių fiksatoriais. Nusiminti dėl to nereikėtų – kažin ar apie HTPC svajojančiam pirkėjui išvis šautų tokia mintis. J

 

Testavimas

„Node 605“ testavimas labiau priminė eksperimentą, ar 65 W procesoriams skirtas „Noctua NH-L9a“ gali susidoroti su 125 W TDP reitingą turinčiu „Phenom II X4 955 Black Edition“ korpuse, kuris neturi nė vieno karštą orą ištraukiančio ventiliatoriaus. Tokio eksperimento priežastis –  efektyvesnio žemaaukščio CPU aušintuvo trūkumas. Temperatūras fiksavome dviejų sintetinio „Unigine Heaven“ testo sesijų metu. Aplinkos temperatūra – 19o C.

  • Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE (stock) + Noctua NH-L9a
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F13)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Garso plokštė: Asus Xonar Essence ST
  • SSD: Corsair F60
  • HDD: WD RE3
  • Maitinimo šaltinis: Fractal Design Newton R3 600 W

Gautų rezultatų nereikia sureikšminti, kad „Node 605“ aušinimo sistema yra labai prasta ir pan.. Žinoma, tai toli gražu ne entuziastams-spartintojams skirtas korpusas, tačiau net ir atliktas daugiau eksperimentinis testavimas vistiek leidžia susidaryti vaizdą, kaip kinta pagrindinių PC komponentų temperatūros priklausomai nuo „Node 605“ ventiliatorių greičio. Tai ir buvo mūsų pagrindinė misija žvelgiant į „Node 605“ aušinimo sistemą.

Užfiksuotas efektyvumo skirtumas tarp maksimaliu-vidutinišku ir vidutinišku-lėtu greičiu besisukančių ventiliatorių pakrypsta pirmojo naudai. Jau sprendžiant vien iš garso, kuomet maksimaliai besisukantys ventiliatoriai dirba kur kas garsiau už vidutinišką/lėtą režimą, tai leidžia į korpusą praleisti kur kas didesnį oro kiekį, kuris duoda pastebimų vaisių: lyginant su vidutiniais RPM, CPU temperatūra sumažėja 3o C, VGA – 4o. Tuo tarpu temperatūrų skirtumas, kuris pasiekiamas ventiliatorių sūkius nustačius iš vidutinių į minimalius, labai nežymus: atitinkamai, 1,5o ir 1 Co. Toks pat nedidelis skirtumas susidaro vertinant ir triukšmą tarp šių padėčių: sisteminiai ventiliatoriai abiem atvejais yra labai labai tylūs.

Atidengus viršutinį „Node 605“ gaubtą, korpuse tvyrojo tvankuma. Nieko kito tikėtis iš stipriai kaistančių (lyginant su įprastine HTPC sudėtimi) komponentų ir išpučiančio ventiliatoriaus neturinčio korpuso neverta. Taigi, norėčiau paagituoti, kad kiekviena sistema, net ir įprastinė HTPC, turi turėti šilumą ištraukiantį ventiliatorių. Šiuo atveju „Fractal Design“ tikrai galėjo įdiegti bent vieną 80 mm ventiliatorių arba galbūt net pakeisi vieno iš gamyklinių 120 mm. įrenginių kryptį. Dabar vienas iš pasirinkimų krinta ant naudotojo pečių…

 

Išvados

Panašu, kad „Fractal Design" puikiai išmano ne tik daug rekomendacijų spėjusių užsitarnauti tipiškų mid tower korpusų, bet ir HTPC sprendimų gamybą. Visų pirma, kompanijos pirmagimis, „Node 605", nustebino savo surinkimo kokybe ir profesionalumu dvelkiančiu aliumininiu priekiniu skydeliu. Kaip HTPC korpusas, „Node 605" talpina pakankamai ilgas vaizdo plokštes ir aukštus CPU aušintuvus, tačiau tai turbūt ne itin aktualu HTPC korpuso ieškančiam pirkėjui. Kur kas svarbesni aspektai: ventiliatorių valdiklis, garsą izoliuojanti medžiaga bei kortelių skaitytuvas už kuriuos „Fractal Design" pasiima savo duoklę. Apie ką aš? Apie tai, kad Lietuvoje tokių korpusų pasirinkimui esant minimaliai minimaliu, iš panašios klasės konkurentų galima paminėti nebent „SilverStone Grandia" seriją, kurios kainos „sukasi“ apie 550 litų, „Node 605" kaina šiek tiek viršyja 600 litų. Mano manymu, toks kainų skirtumas gali būti pateisinamas, kuomet tyla HTPC sistemai yra tikrai gera byla. Na, o jei už šį skirtumą gautume ir bent vieną išpučiantį 80 mm. ventiliatorių, „Node 605" kainos/kokybės santykis nebeturėtų kelti jokių didesnių klausimų. Belieka atkreipti dėmesį į 5,25“ stalčiaus trūkumą, galimas problemas, kuomet naudojami abu HDD/SSD dėklai ir ilga vaizdo plokštė bei žinią, kad plonas ODD įrenginys tilps tik kartu su mažesne, nei ATX standarto pagrindine plokšte. Ar tai didelės problemos HTPC naudotojui? Kažin…

 

Privalumai:

  1. Labai gera surinkimo kokybė;
  2. Profesionalus dizainas;
  3. Aukštos kokybės uždaroma priekinė aliuminio panelė;
  4. Geros aušinimo galimybės;
  5. Integruotas kortelių skaitytuvas;
  6. Trijų kanalų ventiliatorių valdiklis;
  7. Tylus low ir mid režimuose;
  8. Naudojant atitinkamą sistemą, SSD/HDD dėklai leidžia gražiai paslėpti PSU kabelius;
  9. Panaudota triukšmą sugerianti medžiaga;
  10. Dulkių filtrai ant visų įpučiamų zonų;
  11. USB 3.0

Vidutiniška:

  1. Galimas „nesuderinamumas“ tarp vaizdo plokštės ir HDD/SSD kaupiklių;
  2. ODD telpa tik derinyje su mažesne nei su ATX standarto pagrindine;
  3. Pirštų atspaudus traukiantis paviršius;
  4. Naudojant mažesnio tipo pagrindines, galimos kabelių slėpimo problemos

Trūkumai:

  1. Neprotingai išdėstyti esantys ventiliatoriai;
  2. Nė vieno išpučiančio ventiliatoriaus;
  3. Nėra „restart“ mygtuko

 

9 Komentarai

  1. Kaspariokas parašė:

    Puikus korpusas! 🙂 apsukus viena ventiliatoriu i isputimo padeti ir priedejus viena papildoma ventiliatoriu iputimui gaunasi labai puiki dezute stovinti po televizoriumi.

  2. ironvolf parašė:

    Darbe ant seno(~7m) kompiuterio kuriame naudojau windows xp, tai reikėdavo restart mygtuko ir gan dažnai 😀 O dabar ant gan neblogo su windows 7, dar neteko panaudot, nepakimba taip nesąmoningai kaip su xp 🙂 Namie taipogi senai jau 7 naudoju, ir restarto neprireikė 🙂

  3. daimonass parašė:

    ironvolf -> Reiskias tiek tu ir naudoji tuos W7, kad per tiek metu neprireike restarto. O siap W8 nerealiai stabilus, zymiai stabilesni, ir juntamai greitesni, ipac ant senu deziu/loptopu.

  4. Longhorn parašė:

    to – daimonass. as jau i win7 nebegaliu ziuret Leta OS :D. po Win8 :D..

  5. daimonass parašė:

    Longhorn -> Pritariu ipac jai PC ir taip letas yra.. Irasiau dviem loptopams seniems W8, tai nerealiai greit dirba, o ir jokiu driveriu nereikejo jieskoti, tik VGA atsisiusti. Esu labai patenkintas tokiu progresu.

  6. ironvolf parašė:

    daimonass-> naudoju apie 12h per parą. Esmė ne kiek naudojami W7, o KAIP naudojami. Jei esi kreivarankis, tai restartas tau dažnai ir reikalingas.

  7. daimonass parašė:

    ironvolf -> Cia pakankamai diskutuotinas klausimas, ir cia tam ne vieta sakyciau. Esme ne taip kaip naudoji mano galva (jai butu stabili sistema, nebutu jokiu pakibimu), o svarbu ka naudoji. T.y koki softa. Jai vienas zmogus naudojasi 24/7 Windows7, bet jis tenaudoja tik internetui. t.y narsykle atsidares, taip tada stabili sistema pas ji bus. Bet jai zmogus naudoja, daug softo, kuris nera gerai pritaikytas naujoms OS, tada jau kita kalba butu…

  8. ironvolf parašė:

    daimonass-> Aš naudoju daugybę programų, ne tik naršyklę komentarams parašinėt. O naudot softą kuris kimba dėl OS nesuderinamumo tai tas pats kas važinėt su mašina be priekinio stiklo ir kentėt vabalus besidaužančius į galvą. Jei tinkamai neveikia, tai kam toks softas? Keiti OS ir nesuki galvos, arba ieškai alternatyvų. Aš asmeniškai neįsivaizduoju normalaus darbo su kimbančiomis programomis. Diskusija baigta iš mano pusės.

  9. DjSvedas parašė:

    Aš tikrai už tokias dėžutes. Paisirinkus motiną su programine įranga pilnai kontroliuosiančią tarkim bent du ventiliatorius korpuso ir vieną cpu, taip pat sudėjus tylius ventiliatorius ir įdėjus dulkių filtrus, gaunasi neblogas namų kinui skirtas įrenginys, turintis visas kompiuterio galymybes. Esu jau tokį surinkinėjęs. Gavosi super. Tik ten dėžė buvo su nuotoliniu pultu.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.