NZXT „goes digital“ – H700i „goes smart“

H700i „goes smart“, kaip tai vyksta?

Skirtingai nei tradicinės ventiliatorių kreivės, kurios pasitelkia ventiliatoriaus greitį kaip tarpininką garso lygiui ir atsižvelgia tik į temperatūrą, ANR (Adaptive Noise Reduction) algoritmas naudoja išmatuotą triukšmą ir CPU/GPU/sistemos temperatūrinius pokyčius tiek ramybės, tiek ir apkrovos režimais tam, kad sukurtų multi dimensinę kreivę, į kurią būtų įtraukti ventiliatorių sūkiai, temperatūros ir CPU/GPU apkrovos lygis. NZXT tikslas sumažinti ventiliatorių skleidžiamą triukšmą iki 40 procentų lyginant su gamykliniu Performance profiliu CAM programinėje įrangoje. ANR mechanizmas turėtų būti efektyiausias didelį skaičių ventiliatorių turinčiose sistemose. Ten, kur jau buvo įdėta daug darbo siekiant sukurti kuo tylesnę sistemą, ANR nebus toks efektyvus.

Visas ANR procesas neturėtų trukti ilgiau 50-60 minučių, bent taip nurodo NZXT. Tiek orinių CPU aušintuvų, tiek skysčiu aušinamų sistemų ventiliatoriai privalo būti prijungti prie vieno iš trijų Smart Device dėžutės kanalų. Pagrindinė plokštė turi turėti bent vieną laisvą vidinį USB 2.0 lizdą, prie kurio bus prijungiamas Smart Device. Taip pat būtinas interneto ryšys ir registracija CAM sistemoje. NZXT aiškinimu, naudojant debesyse saugomus CAM surinktus duomenis ANR algoritmas gali pats save mokyti, taip apsprendžiant optimalią kreivę bet kuriai sistemai išnaudojant nuolatos augančių duomenų apimtį. Procesas susideda iš trijų privalomų žingsnių (Preset, Calibration ir Adaptive) ir vieno pasirenkamo (Update).

Pirmo žingsnio metu CAM surenka duomenis apie garsą ir temperatūras sistemai ilsintis. CPU ir GPU apkrova tuo metu negali viršyti 15 %. Vėliau paprašoma sužaisti mėgiamą žaidimą, pageidautina AAA klasės, nes CAM reikalinga pastovi CPU ir GPU apkrova, viršijanti, atitinkamai, 20 ir 50 %. Šis žingsnis užtrunka ~10 minučių. Jeigu CAM paprašė, kad mes pereitume į apkrovos režimą, tai, deja, nebesame įspėjami kada nutraukti žaidimo sesiją. Kalibracijos metu naudojamas pačiame CAM integruotas streso mechanizmas, kuris tai sukeldamas, tai sumažindamas ventiliatorių sūkius ~30 minučių ieško efektyviausio ir mažiausiai efektyvaus aušinimui kanalo. Adaptive žingsnis rafinuoja jau sukurtą kreivę pakartojant Preset žingsnio procedūrą. Taip bent viskas turėtų vykti teoriškai.

Tam, kad sistema generuotų kuo daugiau triukšmo vietoje „Asus ROG STRIX GTX 1070 Ti Gaming Advanced Edition“ pasirinkome ROG STRIX GTX 1070 OC, o i7-6700K procesorius buvo papildomai paspartintas iki 4,5 GHz. Iš pat pradžių praktikoje susidūrėme su komandų neklausančiais „Kraken X62“ sistemos ventiliatoriais, kurie buvo atskirai prijungti prie 2-ojo kanalo. Spėjome, kad pirmasis iš trijų kanalo 4-pin lizdų nebuvo užpildytas – ventiliatoriai prijungti į antrąjį ir trečiąjį 4-pin lizdus. Spėjimas pasitvirtinimo. Po perstatymo su CAM galėjome valdyti „Kraken X62“ ventiliatorius. Pirmajam kanalui priskirtas galinis Aer F140 ventiliatorius, antrajam „Kraken X62“ sistema, o trečiajam trys priekiniai Aer F120 ventiliatoriai. Visiems kanalams, o taip pat ir pompai, galima priskirti Silent, Performance ir Fixed režimus arba individualų profilį. Rankiniu būdu per Smart Device CAM leidžia visų sistemoje esančių ventiliatorių (įskaitant ir „Kraken X62“) sūkius keisti 0 – 100 % diapazone. Tai leidžia juos išjungti, nors stop fan opcija atrodytų išbaigčiau. Papildomai vartotojas gali sekti kiekvieno kanalo apkrovą, t.y. kiek W sunaudoja prie jo prijungti ventiliatoriai.

 

 

Norint ANR procesą sėkmingai pabaigti iš pirmo karto reikia žinoti tam tikrus niuansus. Prieš atliekant pirmą Preset žingsnį idealiausia atjungti operacinės sistemos atnaujinimus, įskaitant Windows Modules Installer Worker tam, kad CPU būtų kuo mažiau apkraunamas ir neviršytų CAM leistinos 10-15 % apkrovos ribos. To nepadarius CAM neįvykdys pradinės užduoties, ypač jeigu sistemoje dirba silpnesnis procesorius. Netgi spartintą i7-6700K minėtas aktyvus OS modulis apkraudavo daugiau nei 10 %. Taip pat patalpoje nereikėtų triukšmauti, geriausiu atveju kalbėtis pašnibždomis, kad kalibracija nebūtų sutrikdyta. AAA žaidimu pasirinkome „Battlefield 1“. Kaip minėjome, CAM praneša kada įjungti žaidimą, bet neinformuoja, kada sesiją užbaigti. Jog gana supratome iš sustojusių visų keturių Aer ventiliatorių, nors pirma mintis buvo netgi tokia, kad įvyko kažkoks neplanuotas gedimas. Išjungus žaidimą pastebėjome, kad CAM jau perėjo prie antrojo Calibration žingsnio, kurio metu ventiliatoriai bandomi visų sūkių diapazonu. Surinktų duomenų apskaičiavimo CAM, deja, neužbaigė. Buvo gauta su NZXT debesų serveriais susijusi klaida, kas reiškė, kad visas procesas nutrūko nepabaigtas.

 

Kitos dienos rytą apie tai buvo informuota NZXT. Vėliau pastebėjome, kad ANR automatiškai buvo tęsiamas nuo nutrūkusio žingsnio, tačiau viską pakartojome iš naujo. Klaida nebepasirodė ir kaip gamintojas žadėjo, kalibracija buvo įvykdyta per ne pilną valandą.

3 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    Jau ir korpusai išmanūs, realiai nestebina, bet vis tiek keista 🙂

  2. BC00 parašė:

    Priklauso kiek užsiprašoma dėl tokio feature. Šiaip, kad patenkinti patyrusio vartotojo, kuris reguliuojasi fan’us savaip, norus toks prietaisas turi dar gerokai patobulėti, o ir šiaip jis turbūt niekada neįtaikys į tuos norus. Bet tai yra neblogas sprendimas naujokui, kuris tik girdėjęs kas tas UEFI BIOS. Su sąlyga, kad kalibracija nėra silent profilio replika. Bet kokiu atveju savikalibracija nėra pagrindinis H700i dalykas, kuris turėtų dominti pirkėją. Aš jį labiau matau kaip priedą prie 9 fan palaikymo.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.