Pasyviai aušiname „Ryzen 9 7950X“ su „Deepcool AK620“ ir „Noctua NH-P1“ „Fractal Design Pop Mini Air RGB“ korpuse

Intro

Dvibokščius aušintuvus, kurie turi didesnį paviršiaus plotą nei vienbokščiai, galima sėkmingai pritaikyti pasyviam aušinimui. Žinoma, tame dalyauja ne vienas kintamasis, kaip oro cirkuliacija korpuse, aplinkos temperatūra, pačio aušintuvo galimybės, CPU apkrova… Bet iš visų svarbiausia sėkmės dalis yra procesorius, kurį bus bandoma ataušinti pasyviu būdu. Turimas „Ryzen 7 5800X3D“ yra pernelyg karštas net jį pakoregavus su Curve Optimizer 2 programiniu įrankiu. „Ryzen 9 7950X“, kuris pagarsėjęs nuolatiniu kaitimu iki 95 °C atrodo kaip dar didesnė beprotybė. Visgi ne kiekvienas žino, kad šie procesoriai turi skirtingus galios režimus, įskaitant 170 W, 105 W ir 65 W. Nesitikime, kad „Deepcool AK620“ subegės išsklaidyti 105 W, tačiau 65 W iššūkis turėtų būti įveiktas. AK620 aktyvaus aušinimo galimybės tapatinamos su legendiniu „Noctua NH-D15“. Vargu ar lietuviškas šių dviejų aušintuvų sugretinimas pakeistų šį faktą, todėl kur kas įdomiau patyrinėti pasyvų efektyvumą. Objektyvesnį vaizdą padės susidaryti specialiai pasyviam aušinimui sukurtas „Noctua NH-P1“. Gal tai nenugalimas pasyvus sprendimas, bet ar šis milžiniškas radiatorius tilps į mūsų išsirinktą „Fractal Design Pop Mini Air“ korpusą?

9 Komentarai

  1. Maariux parašė:

    Visų pirma, duokit kas nors BC00 medalį už 7950x paleidimą ant B660.
    O antra, toks retorinis klausimas… jeigu oras kainuoja 100 eur, kodėl tas kabantis monstras geriau nei tas pats mažas 240mm AIO su ypatingai žemais apsisukimais?

    Beje, neseniai sukau galvą dėl case kuris tilptų į 225mm pločio skylę, tuo pačiu būtų pakankamai ilgas šių dienų GPU „standartui“ 320mm su priekiniu AIO ir nesikandžiotų kaina. Po apžvalgų nagrinėjimo šis FD Pop buvo vienas iš favoritų dėl gero aušinimo ir pusė velnio garso izoliacijos kokybės santykio. Tik tas pseudo USB-C (šalia power, reset) – killeris Fractal Design reputacijos kontekste 🙂

    • BC00 parašė:

      Skaičių žaismas 650, 660… Fixed ;D

      Su ypatingai žemais RPM garsiausia dalimi iškart pasidarys AIO pompa, kuri tikrai kels alergiją ieškojusiam tylos.

      Jeigu AIO priekyje bus intake pozicijoje ir vaizdo plokštė ne low end, tai tikrai gerokai pakeps, kai dar ir ankšta. Man pirmo pasirinkimo AIO pozicijos lieka viršus arba šonas.

  2. ToBeX parašė:

    Noriu pasigirt, kad labai džiaugiuosi išsigydęs ausis.
    Anksčiau buildindavau virtualiai negirdimas sistemas.
    Tai tiek bėdų prisidarai, kad net baisu, tai gpu koks komponentas cypia, tai psu kažkas vibruoja/cypia. tai dar kas…
    Dabar miegamajam visą parą veikia oro valytuvas, dėl žmonos elergijų. Pc netriukšmingas, bet nėra begarsis taip ramu… 🙂

  3. Aibo999 parašė:

    Susirinkau deze kuri praktiskai negirdima, bet turiu problema. Monitorius uzia 😀 Legion Y27gq-25 matyt vienintelis monitorius su susiktai garsiu aktyviu ausinimu.

    • BC00 parašė:

      OLED ar koks mandras su local dimming nenuostabu, kad turi faną, bet šitas Legion labai nustebino 😀

    • EgidijusL parašė:

      Aš pirkausi Lenovo all in one, tai po savaitės grąžinau, nes tikrai dainiso tas Fan garsas, jis tiesiog lyg be guolių būtų ir cypsavo ir plius pas Fan dizainas panašus automobilio vejo ventiliatorius.
      Dabar turiu Dell monitorių, kuris cypia kai pasijungi teksto su daug (juodo) eilučių, kuo daugiau eilučių garsas didėja… Išaiškinau jog senas bajeris yra… Jei tarkim įmonę aptarnauka europinis support tai parsiunčia naują moniką ir seno nereikalauja, o man kaip paprastam vartotojui tik per garantinį. Garantinio servisas sakė viskas gerai…

  4. BC00 parašė:

    Noctua išleido offset kit’ą AM5 lizdui, reikės išbandyti su sekančia apžvalga 🙂

    https://noctua.at/en/noctua-releases-offset-mounting-for-improved-cooling-performance-on-amd-am5-processors

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.