ROG, TR ir 33: „Threadripper 1920X“ Arktyje pasitinka savo zenitą

UEFI BIOS

UEFI BIOS įdiegtas į 128 Mb ROM’ą. Atsarginio modulio „ROG Zenith Extreme“ neturi. EZ Mode režimas standartinis kaip ir visų ROG motininių plokščių: realiu metu sekama CPU ir pagrindinės plokštės temperatūros, taip pat CPU įtampa ir ventiliatorių sūkiai, informuojama kurie SATA/M.2 lizdai yra užimti. Greituoju būdu galima aktyvuoti operatyvios atminties XMP 2.0 profilį, keisti bootable įrenginių seką.

Q-Fan skyriuje VRM grandinę aušinantis mažytis ventiliatorius koduotas kaip COV_FAN. Gamykliškai jis išjungtas ir aktyvuojamas VRM temperatūrai pasiekus 70 °C. W_PUMP lizdas skirtas galingų pompų maitinimui, tačiau iš bėdos prie jo galima jungti ir sisteminius ventiliatorius, kurie bus valdomi pasirinktu PWM arba DC režimu. Trūkumas toks, kad vartotojas negauna standartizuotų profilių, o valdymas pasitelkiant tris termo taškus įmanomas tik iš Monitor sekcijos.

 

Extreme Tweaking sekcijoje aptikome iki šiol nematytą nustatymą, pavadintą Overclocking Enhancement. Tokią opciją turėjo ir „Asus ROG Crosshair VI Hero“, tačiau ji buvo padėta į kitą sekciją. Ką daro aktyvuotas Overclocking Enhancement, tai įjungia SenseMi Skew technologiją, kuri dirbtinai sumažina procesoriaus temperatūrą tam, kad būtų apgautas XFR ir ilgiau išlaikytas padidintas taktinis dažnis. Nors „ROG Zenith Extreme“ oficialiai palaiko tik 3600 MHz DDR4 atmintį, randame ir 4000 MHz daugiklį. Core Performance Boost nustatymas reguliuoja Precision Boost ir XFR, gamykliškai šios technologijos įjungtos. Vcore įtampa keičiama manual ir offset (+/-) būdais. Jos keitimo žingsneliai kas 0,00625 V. SOC įtampa konfigūruojama identiškais žingsneliais.

 

 

Tarp DRAM nustatymų randame tuziną jau sukonfiguruotų profilių B-die lustus turintiems DDR4 moduliams. Dalis profilių sukurti puikiai žinomo spartintojo Stilt. Nors dalis profilių turi ypač agresyvią įtampą (net 1,9 V), norintys paeksperimentuoti ar išpešti daugiau spartos savo atminčiai gali pabandyti pritaikyti konservatyvesnius nustatymus.

 

VCore įtampos stabilizavimui skirtas aštuonių lygių LLC (Load Line Calibration). External Digi+ Power Control sekcijoje galima koreguoti tokius paramaterus, kaip DRAM srovės talpa. Ją padidinus, ko pasekoje iš valdiklio atitekės daugiau srovės, tai teoriškai turėtų leisti operatyviajai atminčiai pasiekti didesnį taktinį dažnį.

 

Tweaker’s Paradise esančių nustatymų vargiai prireiks, nebent bus spartinama ar susiduriama su DRAM stabilumo problemomis. Vienas iš galimų sprendimo būdų yra VTTDDR įtampa, kuri optimaliu variantu turėtų būti lygi pusei DDR4 atminties darbinės įtampos.

 

UEFI BIOS aplinkoje „Asus“ nesuteikia pilno RGB efektų valdymo, leidžia pašvietimą tik įjungti/išjungti. Advanced sekcija duoda priėjimą prie daugelio integruotų mazgų, įskaitant LAN, WiFi/„Bluetooth“, garso posistemės, SATA ir trečių šalių USB 3.1 valdiklių. Taip pat galima keisti elektrinį PCIe 3.0 x16 lizdų pralaidumą. Kaip minėjome, norint vienu metu išlaikyti veikiantį U.2 portą ir žemiausiai esantį PCIe 3.0 x16 lizdą, būtina elektrinį pralaidumą nustatyti x4 parinkčiai.

 

Į AMD CBS subsekciją kišti nosies nėra ko, nebent esat išties pažengęs vartotojas.

 

Monitor skiltyje matome patvirtinimą, kad VRM’as turi termo daviklį, kuris yra tiesiog privalomas. Sisteminių ventiliatorių kanalams galima priskirti bet kurį (CPU, VRM, išorinio diodo) termo daviklį, taip pat koreguoti minimalių sūkių limitą ar intensyvumą kaip greitai ventiliatoriai didins/mažins savo RPM. Kaip minėjome, prie W_PUMP+ lizdo galima jungti ir sisteminius ventiliatorius, tačiau net ir PWM režimu jų valdymas bus kiek ribotas priskiriant po tris parinktis sūkių intensyvumui/termo taškui. Valdymo principas identiškas COV_FAN, kuris yra mažasis VRM ventiliatorius.

 

 

Boot sekcijoje dar nematytų nustatymų nepastebėjome.

 

Į Tool sekciją integruoti šie įrankiai: internetu arba išorinės laikmenos pagalba UEFI BIOS leidžiantis atnaujinti EZ Flash 3 Utility, profiliavimo sistema, viso leidžianti išsaugoti aštuonis skirtingus profilius, informaciją apie DRAM modulį parodantis SPD Information ir panašaus tipo įrankis Graphics Card Information, kuris netgi parodo vaizdo plokštėje sumontuoto vRAM gamintoją. Prijungto išorinio ROG OC Panel prietaiso nustatymai taip keičiami čia.

 

 

12 Komentarai

  1. Daimonass parašė:

    Pavadinimas tai..

  2. IFeelYou parašė:

    Review tai labai geras, bet kodėl testuoti tik žaidimai? O kur Cinebench, Blender, 7Zip, Illustrator ir t.t.? Nes šitas CPU apskritai neskirtas žaidimams, o testuoti vien žaidimai 🙂

    Temperatūros šiaip klaikokos atrodo, tokiam CPU reikėtų žymiai geresnių aušintuvų. Jeigu prie 18C* ambient 82C* net nepaspartinus :/

    • ZeroFM parašė:

      Nesikabinėjam prie temperatūrų nes jei net EK neturi visdar tikro TR4 waterblock tai ka kalbėt apie tokį pigiena orinuka kuris tikrai nepadengia viso cpu ploto .

      • IFeelYou parašė:

        Sutinku. Nėra ko čia labai norėt iš tokio aušintuvo, kuris net block’o normalaus neturi.

      • BC00 parašė:

        Kad kaip ir nėra ko kabinėtis. Spec dar pakartojau stock aušinimą.
        3,5-3,6 GHz (1.134-1.156 V) su single fan 59 C, su dual fan 57 C su dalim.
        Galbūt neturi todėl, kad TR nuperkama dar mažiau nei Intel HEDT modelių. Turėsim ir Enermax Liqtech TR 280 apžvalgą, kuris uždengia visą 1920X dangtelį. O iki tol Freezer’iui absoliučiai jokių priekaištų. Stocką aušina puikiai, leidžia paspartint, garsas nedidelis, kaina pati mažiausia.

  3. BC00 parašė:

    Kitos pakraipos testai jau atliekami, bus ir 2nd round.
    82 C yra jau su OC (3,9 GHz/1.286 V). Be OC kažkas ~60 C su Prime (~3,5 GHz/<1.2 V). Norint visiškai tikslios įtampos ir temp reikėtų pertestuoti. Vat 7900X stock (4 GHz/1.075 V) tai tikrai klaikokos temp, kai iš anksčiau su variniu Fractal AiO ir 2x 2400 RPM + 1x 1600 RPM Noctua Industrial fanais buvo 80 C pasiekta 😀 HEDT keptuvės dabar yra Intel'iai, o ne AMD.

  4. BC00 parašė:

    Ir turim palyginimą stock vs stock, be jokių modifikacijų, kokius CPU gamintojai peteikė, tokius 🙂 skirtumas 20 C ir dar Intel pusėje esant efektyvesniam aušintuvui. Taip, pagrinde bėda tik pasta, bet čia jau Intel problema kodėl jie nesirenka litavimo. O kas gali atsitikti sprendžiant šitą Intel taupymą puikiai žinai…

  5. svabas parašė:

    na tikrai išskirtinis unikalus rinkinys, buvo įdomu. Bet kodėl nvidia draiveriai tokie seni?

    • BC00 parašė:

      Iš seniau kiti palyginamieji CPU+VGA rinkiniai naudoti būtent šiomis tvarkyklėmis. Nesinori galimai suteikti pranašumo, nors labai abejoju ar begali eiti kažkokie pagerinimai žaidimams, kuriuos bandome.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.