„Synology DS220+“ apžvalga: ką galima atlikti su „Synology“ NAS?

Apie Synology DS220+

Pakuotės viduje rasite visus priedus, kurių galima tikėtis iš „Synology“ produkto ir kurie reikalingi pirminiam įrenginio paleidimui, išskyrus duomenų laikmeną (HDD arba SSD). Įrenginio įpakavimas standartinis „Synology“ pakuotės sprendimas – patogi dėžutė su prekiniu ženklu bei gana išsamia informacija apie tai, ką gaunate viduje.

„Synology DS220+“ priedus sudaro:

  • Išorinis maitinimo šaltinis (65W)
  • 2x RJ45 LAN kabeliai
  • Greito įdiegimo vadovas
  • Varžtai, skirti 2,5 dydžio laikmenai

DS220+ NAS išorės dizainas yra beveik toks pat kaip anksčiau išleisto DS218+ (išmatavimai 16,6 cm x 10,6 cm x 22,3 cm). DS220+ priekyje yra nuimamas priekinis skydelis, skirtas apsaugoti vidines duomenų laikmenas, bei, žinoma, suteikiantis įrenginiui užbaigtą dizainą.

Naujajame DS220+ įmontuotas „Intel Celeron“ klasės J4025 procesorius, kuris galingesnis ir turi 4 MB spartinančiosios atminties. Taip pat įmontuota 2 GB DDR4 2666 MHz RAM atmintis su galimybe ją praplėsti iki 6 GB. Didžiausia naujovė tai, kad gauname dvi 1 Gbps LAN jungtis, su Link Aggregation palaikymu, todėl galima pasiekti 200 MB/s perdavimo spartą, kas yra sutinkama aukštesnės klasės modeliuose. Kaip minusą būtų galima įvardinti, kad nebetenkame eSata jungties, bei vienos USB 3.0 jungties gale. Aušinimas patikėtas 92 mm skersmens ventiliatoriui.

Priekyje randame įjungimo ir copy (šiai funkcijai turi būti įrašyta ir įgalinta USB Copy programa) mygtukus. Copy mygtuko funkcija leidžia vienu paspaudimu nukopijuoti failus iš USB laikmenos į NAS serverį.

Taip pat yra USB 3.0 jungtis bei septynios indikacinės lemputės:

  • STATUS – parodo sistemos būseną (žalia spalva reiškia, kad sistema veikia tvarkingai, mirksinti oranžinė parodo, kad nėra instaliuota DSM arba reikalinga vidinės talpos konfigūracija).
  • LAN 1 bei LAN 2 – žalia parodo 1 Gbps spartą, oranžinė – 100 Mbps, jeigu lemputė nešviečia – 10 Mbps arba neprijungtas tinklo kabelis.
  • DISK 1 bei DISK 2 – žalia parodo ramybės būseną, mirksinti žalia – diskas naudojamas, oranžinė spalva – disko klaida arba ištraukta jungtis.
  • Copy lemputė – žalia parodo kad išorinė laikmena aptikta, mirksinti žalia – kopijuoja failus.
  • Power lemputė – mėlyna spalva parodo, kad sistema įjungta, mirksinti mėlyna – sistema įjungiama arba išjungiama.

Šis NAS vienu metu palaiko dvi duomenų laikmenas, kurių vienos maksimali talpa gali siekti 16 TB, o tai reiškia, kad serveris bendrai gali palaikyti 32 TB. Be to, palaikomi skirtingų formatų ir tipų diskai: vienu metu galima naudoti SSD ir HDD diskus, kurių talpa taip pat gali skirtis, bet tokiu būdu prarandame RAID 1 palaikymą (naudojant RAID 1 rekomenduojama naudoti vienodos talpos ir to paties modelio diskus).

Prie disko laikiklio galime montuoti 3,5 ir 2,5 dydžio diskus. Montuojant 3,5 dydžio diskus, diskas tvirtinasi su plastikiniais šoniniais laikikliais, kurie turi gumines atramas (sumažina garsą ir vibraciją). Montuojant 2,5 dydžio diskus reikia nuimti vieną šoninį laikiklį, nes diskas tvirtinasi varžtais iš laikiklio apačios.

 

Žemiau pateikiame DS220+ bei DS218+ specifikacijų palyginimą:

DS220+ DS218+
Procesorius Intel Celeron J4025 Intel Celeron J3355
Atmintis
2 GB DDR4 2666 MHz (maks 6 GB) 2 GB DDR3L 1866 MHz (maks 6 GB)
Integruota grafika Intel UHD Graphics 600 Intel HD Graphics 500
Suderinami įrenginiai
2x 3,5″/ 2,5″ SATA HDD/SSD 2x 3,5″/ 2,5″ SATA HDD/SSD
Maksimali palaikoma talpa 32 TB (16 TB x2) 32 TB (16 TB x2)
Palaikomi RAID tipai Synology Hybrid RAID (SHR), Basic, JBOD, RAID 0, RAID 1 Synology Hybrid RAID (SHR), Basic, JBOD, RAID 0, RAID 1
Išorinės jungtys 2x USB 3.0 3x USB 3.0 + eSATA
LAN 2x 1 GbE (RJ-45) su Link Aggregation/ Fallover palaikymu 1x 1 GbE (RJ-45)
Failų sistema Vidinė: Btrfs, ext4

Išorinė: Btrfs, ext4, ext3, FAT, NTFS, HFS+, exFAT

Vidinė: ext4

Išorinė: Btrfs, ext4, ext3, FAT, NTFS, HFS+, exFAT

Palaikomos operacinės sistemos Windows 7 ir naujesnės, Mac OS 10.12 ir naujesnės Windows 7 ir 10, Mac OS X 10.11 ir naujesnės
Kamerų palaikymas 25 vnt (750 fps@720p, H.264)

Nemokama licenzija dviem kameroms

25 vnt (750 fps@720p, H.264)

Nemokama licenzija dviem kameroms

Triukšmo lygis 19,3 dBA 19,3 dBA
Energijos sąnaudos
14,69 W (apkrovos režimu)

4,41 W (miego režimu)

17,23 W (apkrovos režimu)

5,4 W (miego režimu)

 

Šiais laikais didžioji dalis informacijos ir asmeninių duomenų yra laikomi skaitmenine forma, todėl kyla grėsmė lengvai juos prarasti. Kad taip nenutiktų pagelbėti gali NAS serveris (tinklinė talpykla). Ši tinklinė talpykla neapsiriboja tik duomenų saugojimu, bet taip pat pasižymi įvairiomis funkcijomis:

  • Synology Office – dokumentų redagavimas (Docs, xls, PDF ir kitais formatais – gali būti naudojama kaip alternatyva „Google docs“);
  • Synology Chat – bendravimo programa (alternatyva „Skype“, yra mobili programėlė);
  • Synology Drive (iš bet kur prieinami visi failai kompiuteryje ir telefone, taip pat intelektuali lokalizuota sinchronizacija – alternatyva „DropBox“/„Google Drive“);
  • Synology Moments (nuotraukų tvarkymo bei tagging (žmogaus pažymėjimo) sistemos);
  • Synology Hyper Backup (daugiapakopė kopijų kūrimo programa, pvz.: NAS<->NAS, NAS<->USB, NAS<->CLOUD, NAS<->SERV);
  • Synology Calendar (išmani kalendoriaus programa, gali būti naudojama kartu su kitomis programomis);
  • Synology Active Backup (keletos serverių/kompiuterių atsarginių kopijų valdymas vienoje vietoje);
  • Synology Surveillance Station – vaizdo kamerų tiesioginio stebėjimo bei įrašymo programa (kartu gaunama 2 kamerų nemokama licencija, daugiau licencijų galima įsigyti atskirai);
  • Synology High Availability (failų sinchronizavimas tarp dviejų vienodų „Synology“ NAS serverių – sugedus pagrindiniam NAS serveriui antrasis NAS tampa pagrindiniu, taip išlaikomas nenutrūkstamas failų pasiekiamumas);
  • Synology Multimedia Apps – multimedijos programos, skirtos failų peržiūrai, redagavimui, dalijimuisi („Video Station“, „Photo Station“, „Music Station“, „File Station“ ir kt.).

Prieš tai aptarėme pagrindines NAS naudojimosi galimybes ir turimas funkcijas, toliau aprašytos populiariausios NAS programos, skirtos minėtų funkcijų išnaudojimui.

12 Komentarai

  1. ToBeX parašė:

    Realiai kiek teko domėtis NAS, tai synology softas pats patogiausias naudot. Asmeniškai, tai reikia man jo tik dėl backup ir Plex serverio, kad nereiktų pc visad laikyt įjungto.
    O, kad dėl backup verta nusipirkt NAS įsitikinau neperseniausiai, nusprogo kompe HDD ir bad sektoriai tiesiai ant nuotraukų/video informacijos, tai realiai koki 5% nuotraukų dingo (antrą kartą vestuvių ir vaiko krištynų nenufotkinsi…). Tada supranti kaip palyginus pigu nusipirkti NAS, negu bandyt atstatinėt info hdd gedimo atveju. Ir žinoma reikia nepamiršt NAS konfiguruot tinkamu RAID 🙂
    https://i.imgur.com/QWkvNAm.png

    • foozz parašė:

      Ydomu kokia raid konfiguracija gali pasirinkti su dvieju disku NAS ..? 1 arba 0 …
      Kad pats patogiausias softas hmmm vartotojo reikmem galbut … butu ydomu sulaukti kada nors NAS palyginimo (na kad ir 4 home use) tarkim tarp Qnap , synology, Asustor, Buffalo ar NetGear ir jei jau visiskai freakui bunant palygint tarkim su DIY OpenMediaVault kokia nors dezute kad ir ant Raspbbery Pi 🙂

      • ToBeX parašė:

        Na gali kas nors sugalvot 0 pasirinkt arba visai nedaryt raid grupės, dėl to ir sakau, nes tada toks pats saugumas duomenų, kaip tiesiog laikymas komper 🙂
        O tai kokia dar softo paskirtis, jei ne vartotojo reikmėms?
        O brendant labai giliai į mišką, tai taip, dedikuotas serveris, su softu, kur viską gali daryt visad bus pranašesnis, bet ne paprastam namų vartotojui dėl backup ir tokių basic reikalų kaip plex.

  2. Frantisekas parašė:

    Dar faina kai gali uzmoutint NAS diska per iSCSI i PC kaip lokalu. Nezinau tik ar sitas modelis palaiko.

  3. sketchy parašė:

    Iš savo asmeninės patirties sakau, kad Synology vienareikšmiškai geriausias. Sprendžiu iš to, kad turėjau 4is buffalo, 2 qnap ir kokius 7 synology. Visi buffalai nudvėsė ir duomenų ištraukti nepavyko. Nudvėsė pats hardwaras, ne diskai, o diskus įdėjus į kitą NAS – jų nematė… Qnap tiesiog nudvėsė po kelių metų – duomenų nepraradau, bet jie man pasirodė labai dideli skystalai.. nu bet ir kaina pati kalba už save.. Synology tuo tarpu 9ni metai, kaip sukasi. Diskus gali laisvai perkelti ant kito Synology NAS – jokių problemų. Niekada nebuvo netikėtumų. Valdymas labai paprastas ir patogus. Taip pat ir aplikacijų (servisų) viduje pilna.

  4. blacksilentbox parašė:

    Esu kiek kitokios nuomonės. Jeigu fotkės neužima gigų ir nefotkinama kas savaitgalį, tuomet visi klaudai patogiau, geriau, ir spėčiau, kad pigiau. Nes Nasai sensta, reikia keisti, diskai nusprogsta (kalbu apie soho variantus, nes enterprise kainos yra ne namams). Turiu jau antrą qnap, tai bukvaliai tik video blue ray tyrinys guli, kurį vaikai retkarčiais dar įsijungia. Sekančio greičiausiai jau nebepirksiu, nebent vis bus prieinamas 4 – 8k turinys.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.