Vis didėja "100 dolerių" kompiuterio kaina

Jau 2005-iais buvo kalbama apie „vieno nešiojamojo kompiuterio vaikui“(OLPC) programą, bet iki šiol atitinkamos organizacijos vis dar nepristatė kompiuterio neturtingoms šalims, kuris kainuotų būtent 100 JAV dolerių. Dabar panašiausia į tai, kad tos šalys turės galimybę nusipirkti nešiojamą kompiuterį ne už 100 dolerių, bet dvigubai didesnę sumą.

„Associated Press“ teigia, kad komercija nesidominčios „OLPC“ organizacijos labai nustebo, kai iš Masačiusetso Technologijų Instituto(MIT) išgirdo, kad šių įrenginiai dabar gali kainuoti jau 188 JAV dolerių. Paskutinė kaina buvo pateikta kovą buvo 176 doleriai, o „šimto žalių“ kaina buvo pagrindinis tikslas. Organizacija kaltino įvairius faktorius, įskaitant valiutų kursų nepastovumą ir didėjančias žaliavų, tokių kaip nikelis ir silikonas, kainas. Ši grupė teigė, kad tikimasi kainą išlaikyti mažesnę nei 190 JAV dolerių.

Dabartinis „OLPC XO“ „laptopo“ variantas turi „AMD Geode LX-700“ procesorių plakantį 433MHz dažniu ir turintį grafikos kontrolerį, 256MB PC-2100 (DDR 266MHz) operatyviosios atminties, 1GB talpos NAND „flash“ tipo atmintinę, kuri pakeis kietąjį diską, 7.5 colių ekraną su 1200×900 raiška, belaidžio ir laidinio tinklo adapterius, bei netgi integruotą internetinę kamerą, mikrofoną, kolonėles ir dar nemažai galimybių.

Visa „OLPC“ programa labai dažnai sulaukdavo itin daug kritikos iš industrijos ekspertų, pirmiausia dėl nuolatinių atidėliojimų, nepilnaverčių specifikacijų ir dar kelėtos. „OLPC“ dabar tapo daug brangesniu nei buvo planuota iš pat pradžių ir dabar yra visiškai neaišku ar visos iš penkiolikos valstybių pirks šį įrenginį.

Yra beveik neįmanoma, kad „MIT“ išlaikys „OLPC“ kainą žemiau 190 dolerių ribos, nes „Asustek Computer“ ir „Intel Corp.“ taip pat planuoja išleisti nešiojamuosius kompiuterius nepasiturintiems žmonėms 200 – 300 JAV dolerių ribose.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.