„Raganiaus“ autorius nori daugiau pinigų iš „CD Project Red“

„Witcher“ žaidimų serija labai populiari ir kiekvienas žaidėjas apie ją yra girdėjęs. Kaip žinome, viskas prasidėjo nuo „Raganiaus“ knygų, kurias parašė Andrzej Sapkowski. „CD Project Red“ nusipirko teises, kurios leido jiems kurti žaidimus stebuklingame raganiaus pasaulyje. „CD Project Red“ nuosekliai dirbo ir „Witcher“ žaidimų seriją pakėlė į aukštumas.

Kaip dabar aiškėja, „Raganiaus“ teises „CD Project Red“ iš Andrzej Sapkowski nupirko labai pigiai, vos už 35 000 zlotų (~8200 €). Tai vyko dėl to, kad Andrzej Sapkowski netikėjo šių žaidimų sėkme ir atsisakė jam siūlomų procentų nuo pardavimų. Dabar autorius šį poelgį vadina kvailu.

Andrzej Sapkowski, matydamas „Witcher“ žaidimų sėkmę, užsimanė daugiau pinigų ir pateikė „CD Project Red“ reikalavimą sumokėti vienkartinę 60 mln. zlotų sumą (~14 mln. €). Visa tai norima padaryti remiantis Lenkijos autorinių teisių 44 straipsniu. Šis straipsnis leidžia autoriui persiderėti kompensacijos dydį už teises į jo kūrinį.

„CD Project Red“ dabar atsisakė mokėti „Raganiaus“ serijos autoriui, tad viskas turėtų persikelti į teismą.

„CD Project Red“ pareiškimas:

on 1 October 2018, the Company received an official demand for payment filed by plenipotentiaries of Mr. Andrzej Sapkowski.

The notice indicates that Mr. Andrzej Sapkowski expects payment of additional royalties beyond what had been contractually agreed upon between himself and the Company. The contents of the notice are attached to this report.

In the Company’s opinion the demands expressed in the notice are groundless with regard to their merit as well as the stipulated amount. The Company had legitimately and legally acquired copyright to Mr. Andrzej Sapkowski’s work, i.a. insofar as is required for its use in games developed by the Company. All liabilities payable by the Company in association therewith have been properly discharged.

It is the Company’s will to maintain good relations with authors of works which have inspired CD PROJEKT RED’s own creations. Consequently, the Board will go to great lengths to ensure amicable resolution of this

dispute; however, any such resolution must be respectful of previously expressed intents of both parties, as well as existing contracts.

In the Company’s opinion receipt of the abovementioned demands meets the significance criterion due to the identity of the person submitting the demands.

29 Komentarai

  1. Strelok parašė:

    Tegu sulosia a round of gwent su CD project red CEO :))
    Nu man tai stebina tokie zmones, kurie sutinka su salygom, po to eina po teismus, nes tipo ‘apgauti’ buvo.

  2. joncepet parašė:

    Gal Netflix moka per mažai? Juk jis padeda kiek skaičiau jiems su scenarijumi ir suteikė teises naudoti knygų turinį.

    • Strelok parašė:

      Manau cia vienas is tu atveju, kad pinigu niekad nebus perdaug. Isvis be CD Project Red jo Wiedzmin noveles taip ir butu mazai kam zinomos. Ziurejau adaptacija TV, tai gal ir neveltui galvojo, kad zaidimai ne ka didesni pasisekima gaus, nes ten buvo low budget xena quality.

  3. killmer parašė:

    Na jo knygos apie raganių gana geros, kaip ir žaidimas, bet 14 mln. užsirėkti, jau čia pavydus ir godus senolis patapo. Įdomu kaip sužais teismai. Visi sutinka, jei ne CD Red, tai jis ir toliau sėdėtų Tolkien’o šešėlyje, žinomas daugiausiai tik savo šalyje, bet Sapkowskiui taip nešviečia 😀

    • MMM parašė:

      as tai zmonai kynga padovanojau 🙂 bet neskaitao :(((((((((((((

    • Strelok parašė:

      Kad jo knygos tai daugiau ar maziau R.R. Tolkien’o ir H.P. Lovecraft’o rip-off. Tik pridejo slavu mitologijos ir pelkiu.

      • killmer parašė:

        Aha, sutinku. Bet ir ironiška, jo personažas Raganius nuovokus, protingas ir išmintingas, o autorius, kaip pavydi kaimo boba. Čia gal kokia trečia pusė įsimaišiusi, pavyzdžiui koks šeimos narys, sako: „Tėvai! Ale tu ir asilas – anie pasinaudoję tavo kūriniu milijonus žarsto, o tu prie suskilusios geldos likai!“ 😀

        • Strelok parašė:

          Nu Gerald yra kiekvieno darbdavio svajone, zmogus, kuris is idejos dirba, ne del auksiniu.
          Cia platesne citata, ka jis pasake:
          I was stupid enough to sell them rights to the whole bunch. They offered me a percentage of their profits. I said, ‘No, there will be no profit at all – give me all my money right now! The whole amount.’ It was stupid. I was stupid enough to leave everything in their hands because I didn’t believe in their success. But who could foresee their success? I couldn’t.

          Nu as nezinau, ar po tokiu viesu pasisakymu, jis gali tiketis kazka laimeti. Seip net graudu, kad pats autorius netiki savo kuriniu sekme…

          • neblogai parašė:

            Be kita ko- net jei ir nedaug uždirbo iš to sandėrio, bet juk CD Projekt išgarsino jo pavardę, ir kūrinius. Būtent dėl to dabar jis gali gerai uždirbti iš knygų pardavimo visame pasaulyje, ir naujų kūrinių licenzijavimo jau brangiau.
            Beje- o kaip ten su kontraversija dėl moterų? Teko matyti atsiliepimų, kad Šapkovskio požiūris į moteris kažkoks ‘keistas’. O pirmi du Raganiaus žaidimai taip pat buvo papeikiami dėl to. Gal kuris nors čia forume yra ir skaitęs, ir žaidęs žaidimus, ir pakomentuotų ta tema? Iš tiesų pasitaiko kažkas keisto, ar čia tik social justice warriors kimba?

            • Stipena parašė:

              Spėju SJW čia.

            • Mindaugas Klumbis parašė:

              Realiai žaidimai su knygomis turi ne tiek jau daug bendro. Jei kas skaitė knygas žino kaip jos baigėsi ir aš nesiimsiu spoilinti. Žaidimai yra tęsinys po knygų ir daug geresnis, nes knygose to veiksmo ne tiek daug.

              Gaila tik, kad pats niekad nežaidžiau nei 1 nei 2 Witcher dalies.

              • pasimetes parašė:

                Aš neprisiverčiau pirmos dalies pražaisti dėl valdymo ir grafikos. Nors po Witcher 3 labai norėjosi, bet…:(

                • MMM parašė:

                  Pirmos dalies valdymas pats geriausias, ir zaidimas idomiausias, pats neidomiausias, tai antras.

                  Pirmos dalies valdymas buvo keistas, bet idomus. Antra ir trecia dalys: toks konsolinis. Zodziu: ridenkis kulverstuku ir viskas bus gerai.

            • Strelok parašė:

              https://www.reddit.com/r/wiedzmin/comments/7njsu3/spoilers_female_character_portrayal_in_the_books/

              Nu kaip tik sako, kad knyguose geriau atvaizduotos negu zaidime.
              As kiek tik zinau, kad Triss knyguose manipuliatore daugiau. Zaidime, tai pavaizduota lb nekalta 😀

              • Mindaugas Klumbis parašė:

                Prieš porą metų skaičiau, visko nepamenu. Bet ten pagrinde keliavo, keliavo, dažnai net to pačio Geralto veiksme nebuvo. Ten apie tą Triss tikrai ne daug parašyta buvo, be to ten visos burtininkės buvo pavaizduotos pliotkininkės ir ištvirkėlės. Buvo ten kažkoks balius, tai ką gerai pamenu, kažkuri pasakė, Geraltui duočiau ir ant šalto akmens 😀

                • Strelok parašė:

                  Nu as knygu neskaiciau witcherio. Teko visas Glukovskio Metro perskaityti uztai. Pirmasis zaidimas buvo arciausiai knygos. Antroje knygoje Artyom’o isvis nebuvo. Trecia knyga sakyciau pati geriausia issejo, bent mano nuomone. Idomu ar zaidime, jie perteiks ta kas knygoje. Tik man keista, kad knyguose mutantu isvis beveik nera, be tu dark ones. Trecioje knygoje isvis, nei vieno nesusitiko.
                  O del witcherio reikes kada knygas perskaityti ir witcher 2 sulosti. Man net nemokamai ji CD project red 😀

                • Daimonass parašė:

                  Mingaugai, ant ežio ten buvo pasakyta 🙂 Pats skaitau knygas. Dar kartą, dabar naujai leidžiamas 😉

            • MMM parašė:

              nezinau, nieko keisto nepastebejau, isskyrus kad pirma versija man situo aspektu buvo geriausia.

  4. Mindaugas Klumbis parašė:

    Sterlok, Metro ir aš skaičiau, bet paskutinės dalies knyginiam variante neturėjau, o iš skaityklės negaliu skaityti, bijo mano akys nors ir tas ale popieriaus ekranas. Pirma knyga man labai patiko, antra tik so so.

  5. pasimetes parašė:

    Realiai kas buvo sutartas, tas buvo, iš kitos pusės kažkiek galėjo ir daugiau atseikėti jami (bet čia manau labiau žaidimo kūrėjų nuopelnas, jog sugebėjo sukurti būtent kažką įtraukiančio, o ne kaip eilinį kitą žaidimą), o ir 14 mln. prašyti, tai… jau geras kiaules akis turi turėti…

  6. Nukainotas parašė:

    Visada yra tikimybė, kad nežinodami pilnos situacijos, nesugebame tiksliai vertinti. Galbūt, betarpiškai išklausę abi puses, pakeistumę nuomonę.

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Gal ir pakeistume, bet autorius prasileido, bent taip dabar atrodo. Be to, pats sako, kad netikėjo sėkme, bet kai sėkme atėjo tai jau nori pinigų.

      • trauklapis parašė:

        Mindaugai, nežinau ar čia tik man taip, bet po 1809 updeito Edge technews.lt pagrindinį puslapį labai keistai rodo. Koreteles ir tekstus parodo tik kai užvedi pelę ant jų. Gal čia tik man, kitiems gal nėra to…

        • Daimonass parašė:

          1) Ne į komentarus naujienos tokias problemas rašyti, o į forumą.
          2) Naudok kol kas kitą naršyklę, nenustebčiau, kad Edge ką nors pakeitė, ir dabar reikia šitos temos updeito, kad gražiai rodytų.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.