AMD aplankė sakalas: „Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5“

Išvados

„Gigabyte X370 Gaming 5“ atrodo neblogai parengtas produktas, turintis pakankamai gerą funkcijų ir technologijų rinkinį, tuo pačiu viską siūlant už gan padorią kainą aukščiausioje pagrindinių plokščių kategorijoje. Mėgstantys blizgučius įvertins „RGB Fusion“ apšvietimą, kurį galime valdyti iš BIOS aplinkos ar per „Gigabyte“ programinę įrangą Windows‘uose. Įdomu, kad iš „Windows“ aplinkos gauname daugiau konfigūravimo galimybių. Bet vieno naudotojas visgi negali – tai kiekvienos zonos apšvietimo keisti individualiai. Kam nepatinka RGB apšvietimas, jį galės tiesiog išjungti.

Mechaninė „Gigabyte X370 Gaming 5“ dalis tikrai atrodo gerai, gauname plienu sustiprintas PCIe ir DDR4 atminties jungtis, įvairų kitų jungčių pasirinkimą, tarp kurių – M.2 ir U.2 greitiems kaupikliams. Gaila, kad vienu metu bus galima naudoti tik vieną iš jų, nes jos abi su procesoriumi sujungtos tomis pačiomis duomenų linijomis. Pati M.2 jungtis paslėpta už vaizdo plokštės. Kai kam tokia vieta gali nepatikti, nes turint daug karščio išskiriančią vaizdo plokštę, dalį šilumos absorbuos ir NVMe kaupiklis; kaip žinia, jie prie didelių apkrovų yra linkę perkaisti.

„Gigabyte“ pasirūpino, kad „X370 Gaming 5“ gautų vidinius mygtukus, leidžiančius įjungti kompiuterį ar anuliuoti BIOS nustatymus, ir ekranėlį klaidų kodams, jei jūsų sistema dėl kažkokių priežasčių neužsikrauna. Tokiu atveju nereikia jungti garsiakalbio, norint išgirsti klaidos kodą. Tai yra tikrai pliusas, nes net kai kurios brangesnės pagrindinės plokštės šių priedų neturi.

Tęsiant apie jungtis galime pasakyti, kad ventiliatorių šioje pagrindinėje plokštėje tikrai turėsite kur pajungti: iš viso gauname net aštuonias 4-pin jungtis. Jos išdėstytos plačiai, ir ventiliatorius gali valdyti PWM ar DC režimais. Koks režimas reikalingas, pagrindinė plokštė nustato automatiškai. Prie 4-Pin jungčių galime jungti net tik ventiliatorius, bet ir vandens pompas, jos tam turi pakankamai galios. Aušinimo fanatikams pravers ir pora papildomų prijungiamų temperatūrinių jutiklių, pagal juos galime sukonfigūruoti ir ventiliatorių veikimą.

Spartinimui labai svarbu procesoriaus maitinimas. „Gigabyte X370 Gaming 5“ maitinimo grandinė atrodo solidi. „X370 Gaming 5“ turi tikrų šešių maitinimo fazių dizainą. Kalbant paprastai, maitinimo procesoriui nepritrūks, o panaudoti komponentai yra aukštos kokybės.

Spartinimo fanatikai gali likti nusivylę, nes „Gigabyte X370 Gaming 5“ neturi pagrindinio dažnio generatoriaus, todėl spartinimas vyks tik per daugiklį. Pagrindinės magistralės dažnis visada liks 100 MHz.

„Gigabyte X370 Gaming 5“ dar pasižymi dvigubu „ALC1220“ audio kodeku. Tai pravers, jei mėgstate ausines jungti iš korpuso priekio, o audio sistemą bus ir toliau galima jungti galinėje dalyje. Esant dviem kodekams, priekyje gauname ausinių stiprintuvą. Pagrindinė plokštė pasižymi ne tik dviem audio kodekais, bet ir dviem gigabitiniais tinklais. Vienas yra paprastas „Intel“, kitas varomas „Killer E2500“. Jo darbą lengvai galima sukonfigūruoti programinės įrangos pagalba priskiriant įvairioms aplikacijoms prioritetą. Gaila, bet abu šie tinklai vienu metu veikti negali.

Dar viena nebloga technologija, kurią įdiegė „Gigabyte“, yra galimybė reguliuoti kelių USB lizdų įtampą. Tai pagrinde padaryta dėl USB DAC, norint pasiūlyti švaresnę įtampą. Tuo pačiu tai gali praversti ir naudojant išorinius kaupiklius su USB jungtimi. Mums teko būtinai įgalinti šią technologiją, pridedant papildomos 0.3 V įtampos priekiniams USB lizdams, nes kitaip atsisakė veikti išorinis USB kaupiklis su kietu disku, paprastos atmintinės veikė puikiai. Tikėkimės, kad šią problemą išspręs su būsimu BIOS atnaujinimu, nes daugelis tikrai nesugebės išsiaiškinti, kodėl kietas diskas jungiamas priekyje neveikia, nors USB raktas veikia puikiai.

Apžvelgiant pagrindinę plokštę būtina aptarti ir BIOS. Jis, mūsų galva, dar reikalauja patobulinimų, bet tai suprantama, nes visa AM4 platforma labai jauna, ir gamintojai dar nespėjo apšlifuoti savo programinės įrangos. Kiek žinome, jau greitu metu pasirodys BIOS su platesniais pasirinkimais atminčiai. Dabartinė F5 versija leidžia reguliuoti tik pagrindinius atsako laikus, to kai kuriems gali būti maža. BIOS dar teko pastebėti vieną keistą dalyką. Užkrovus nustatymus, iš profilio nepersikelia jame išsaugoti ventiliatorių nustatymai. Tad šokinėjant tarp profilių būtinai teks iš naujo konfigūruoti aušinimo sistemos darbą.

„APP Center“ – „Gigabyte“ programinė įranga skirta valdyti įvairias pagrindinės plokštės funkcijas, sekti komponentų temperatūras ar net spartinti procesorių. Visgi mes spartinimą rekomenduotume atlikinėti iš BIOS. „Gigabyte“ naudoja įdomią taktiką, kad už tam tikrų pagrindinės plokštės funkcijų valdymą atsakinga programėlė atsisiunčiama individualiai. Tad tarkim, jei norite valdyti ventiliatorius, nebūtinai turite įsidiegti „RGB Fusion“ ar BIOS atnaujinimo programėlę. Kiek teko išbandyti tų programėlių, jos atrodė gan neblogai išbaigtos, bet tobulėjimui ribų tikrai yra, pavyzdžiui nepakenktų greitesnis startavimas.

Galiausiai reikia paskelbti trumpą verdiktą. Manome, kad „Gigabyte X370 Gaming 5“ pirkti verta. Gauname „RGB Fusion“ apšvietimą, sustiprintas jungtis, gerą maitinimo grandinę, daug jungčių ventiliatoriams, on-board mygtukus, informacinį ekranėlį, dvigubą audio kodeką, visas šiuolaikiškas jungtis, gerą išvaizdą ir dar daugiau. Ekstremalūs spartintojai pasiges nebent pagrindinio dažnio generatoriaus. Jei susigundėte, už „Gigabyte X370 Gaming 5“ Lietuvoje teks pakloti kiek daugiau nei 200 €.

6 Komentarai

  1. BC00 parašė:

    Kaip su sistemos užsikrovimu? Teko skaityti, kad kai kurios AM4 motinos labai ilgai užtrunka kol įsikrapšto į OS krovimosi langą?

  2. tomasrs6 parašė:

    Ar veikia sistema pasirinkus 4+0 konfigūraciją?

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Veikia, tik, kad lieka aktyvūs 6 branduoliai. Tad galima sakyti, kad 4+0 neveikia, bent jau kol kas.

      • neblogai parašė:

        Keista. Ant saviškės (B350M Mortar) kaip tik vakar pabandžiau 3+0 (R5 1600)- veikė kaip tikėtasi, o ir šiaip neteko kitur skaityti apie kokias nors problemas išjungiant dalį branduolių. Matyt, su Aorus bus tokia laikina bioso keistenybė.
        Beje, 3+0 pas save pabandžiau galvodamas apie tai, kokius Raven Ridge AMD išleis. Ryzen CCX’as gali veikti ir dviem, ir trim, ir keturiais branduoliais, taigi įdomu ką AMD pasirinks išleisti. Būtų įdomu jau dabar pamatyti žaidimų testus ant Ryzen 4+0 vs 3+0 vs 2+0- bet kol kas lyg niekas nėra tokių testų padaręs.

        • Mindaugas Klumbis parašė:

          Kadangi pas mane R5 1600 6 branduolių tai tas 4+0 ir neveikia, nes CCX 3+3 šiaip yra. Bet čia ne tau sakau, nes tu ir taip žinau, tik tikriausiai pagalvojai, kad pas mane buvo kažkas su 8 branduoliais.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.