„Corsair HX1000“: kai gamintojo taupymas vargiai paliečia vartotoją

Po gaubtu

„Corsair“ eilinį kartą remiasi OEM’o CWT (Channel Well Technology) paslaugomis. Jog tai būtent šio gamintojo platforma išduoda radiatorių nebuvimas antrinėje filtravimo pusėje. Žinoma, platforma šiuolaikiška: pusės tilto topologija su LLC konverteriu pirminėje zonoje ir sinchroninis +12 V išlyginimas su DC-DC konverteriais mažosioms linijoms antrinėje pusėje.

Didžioji dalis pirminio filtravimo komponentų išdėstyti ant pagrindinės montažinės plokštės. Už AC lizdo turime tik porą Y kondensatorių. Ant PCB sulituoti dar keturi Y ir du X kondensatoriai, sumontuotos dvi ritės bei metalo oksido varistorius. Maitinimo šaltinis turi ir NTC termistorių, kurį papildo elektromagnetinė rėlė, leidžianti greičiau termistoriui atvėsti. Tarp dvigubo diodų tiltelio įspraustas radiatorius nestebina – toks aušinimo būdas tapo paskutiniu metu tapo itin populiarus.

HX1000 viduje randame tai, ko dar neteko niekada aptikti. Pagrindiniai elektrolitiniai kondensatoriai yra pagaminti skirtingų kompanijų. Vienas atėjęs iš „Nippon Chemi-Con“ (400 V, 470 uF, 105 °C), kitas iš „Nichicon“ (400 V, 680 uF, 105 °C). Bendra talpa siekia 1150 uF – daugiau nei pakankamai 1 kW galios maitinimo šaltiniui. Svilinant 105 °C karščiui šių kondensatorių pora privalo tarnauti mažiausiai 2000 valandų. Realus ilgaamžiškumas, aišku, didesnis. APFC tranzistorius aušinantis radiatorius labiau primena plokštelę nei tikrą radiatorių. Tikras radiatorius sumontuotas tik ant pagrindinių perjungėjų. LLC rezonansinis kontroleris kartu su APFC kontroleriu (abu iš „Infineon“) patalpinti ant atskiros montažinės plokštės. Kaip minėjome, antrinėje zonoje radiatorių nėra. +12 V liniją generuojantys tranzistoriai aušinami korpusu ir keletu aliumininių sijų. Elektrolitiniai kondensatoriai pagaminti „Nippon Chemi-Con“. KZE ir KY serijos nėra piramidės viršuje, tačiau vis tik tai japoniškos kilmės produktas. Dalis polimerinių kondensatorių pagaminti tos pačios „Chemi-Con“, kita dalis – FPCAP. Kinijos gamintojas, tačiau atiminėti balų iš „Corsair“ nėra ko – kiniškas polimerinis kondensatorius yra geresnis už japonišką elektrolitinį. Mažąsias linijas nuo DC-DC konverterių prie jungčių panelės neša stori laidai. Toks dizainas neatrodo optimalus, tačiau pažiūrėsime kaip tai atsilieps testuose. Už apsaugų veikimą atsakingos net trys „Weltrend“ mikroschemos: WT7502 ir dvi WT7518.

„Corsair“ sumontavo savo pačių pagamintą NR135P ventiliatorių (12 V/ 0,22 A). Tai 135 mm skersmens aušinimo įrenginys, naudojantis tikrus FDB guolius. Ne kartą jau buvome šį ventiliatorių sutikę. NR135P yra populiariausias pasirinkimas aukštos klasės „Corsair“ maitblokiams. Maksimalūs sūkiai siekia ~1500 RPM, tačiau dėl atlaisvinto profilio NR135P paprastai savo limito nepasiekia. Ventiliatoriaus valdymui skirtas atskiras „Microchip“ valdiklis, kuris tiksliau ir efektyviau kontroliuoja profilį. Priminsime, kad pusiau pasyvus režimas ventiliatorių įpareigoja nesisukti kol nebus pasiekta bent 40 % apkrova.

12 Komentarai

  1. Strelok parašė:

    Puiki apzvalga. Bent del vieno dalyko mineriai ir gameriai nesivarzo.

  2. RedundancyMaster parašė:

    Turiu toki maitinimo saltini. Nusipirkti spejau laiku, kadangi ispirko per viena diena juos is skytecho :).

  3. IFeelYou parašė:

    „Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 °C aplinkos temperatūroje“

    O aš galvojau kad čia aš šiltai gyvenu 🙂 Nors turbūt BC00 turėjo omenyje korpuso vidaus temperatūrą.

  4. BC00 parašė:

    Korpuse, kur PSU ir kaitrinės lempos sudėtos 😉

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.