Corsair AX760 – dar arčiau tobulybės

Dviem „Corsair" maitinimo blokų šeimoms HX ir AX atstovaujant „high-end" asortimentą, pirmuoju pasirinkimu ieškant maksimalios kokybės privalo išlikti AX serija.  Dabartinė HX produkcija buvo pristatyta dar prieš pora metų, tuo tarpu 80+ Gold sertifikatą turėję AX gaminiai sulaukė atnaujinimo: gretimai jų buvo pristatyti atnaujinti AX modeliai su 80+ Platinum sertifikatu. Skirtas tik patiems reikliausiems vartotojams „Corsair AX760" pabandys įrodyti, kad visų linijų, net ir mažųjų, reguliacija gali tilpti į 1 % . Skamba neįtikėtinai?

 

  • Apie Corsair"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie Corsair

Nors amerikiečių kompanija, „Corsair:, turbūt iki skausmo žinoma net stalinių kompiuterių komponentais mažiau besidominantiems vartotojams, ne kiekvienas žino, nuo ko prasidėjo „Corsair" kelias į entuziastų širdis daugelyje HW frontų: pradedant maitinimo blokais ir baigiant periferija. Jei daugelis mano, kad įmonės augimas prasidėjo nuo DRAM modulių, būtent šių komponentų gamyba „Corsair" ir išgarsėjo, tie šiek tiek klysta. 1994 metais JAV įkurta įmonė pirmiausiai pradėjo gaminti L2 lygio atmintį OEM gamintojams, tačiau po „Intel" sprendimo įkomponuoti L2 atmintį į savo „Pentium Pro" šeimos procesorius, „Corsair" paliko šią rinką ir pradėjo išskirtinai koncentruotis į operatyvios atminties modulių gamybą. Iš pradžių žvilgsnis buo nukreiptas į serverių zoną, tačiau po kiek laiko kompanija pristatė ir entuziastams skirtus rinkinius. Per beveik dvidešimtmetį trunkantį gyvavimą „Corsair" sugebėjo sėkmingai įžengti į daugelį PC komponentų rinkų: SSD, PSU, korpusų, aušintuvų bei periferijos, pradedant klaviatūromis bei baigiant garso technika.

 

Pakuotė ir komplektacija

Pažvelgę į  „Corsair AX760" pakuotę susiduriame su masyviomis ventiliatoriaus grotelėmis. Tai pagrindinis priekinės dalies aspektas. Be jo nurodyta kiek netipiška maitinimo šaltinio galia, siekianti 760 W, bei efektyvumas, kurį apibrėžia 80+ Platinum sertifikatas. Priešingame kampe nurodytos pagrindinės maitinimo šaltinio savybės, kaip tylus veikimas bei visiškai moduliarus dizainas.

Ant priešingos dėžės pusės, kaip visuomet, informacijos gamintojas pateikia daugiau. Čia ir turimų jungčių asortimentas, elektrinės specifikacijos, grafa, nurodanti, kokio procentinio efektyvumo galime tikėtis iš platininio maitinimo šaltinio bei paaiškinta tylaus veikimo paslaptis. Mes jį paaiškinsime kiek vėliau.

Kartoninėje dėžėje AX760 pirmiausiai apsaugotas dviem putoplasto lakštais, o kapstantis arčiau reikia pašalinti medžiaginį ir nailoninius maišelius. Atjungiami kabeliai supakuoti į atskirą juodą krepšelį. Į komplektaciją „Corsair" taip pat įtraukia AC laidą, tvirtinimo varžtus, keletą surišėjų (angl. zip ties), pora brošiūrų, tarp kurių vartotojo gidas, bei firminį „Corsair" lipduką.

 

 

Specifikacijos

Pačioje pradžioje minėjau galimą reguliaciją 1 % ribose, todėl apie tokius dalykus, kaip APFC palaikymą užsiminti net nederėtų. „Corsair AX760" efektyvumas kilsteltas iki 80+ Platinum, o vidinių komponentų darbas ir visos galios atidavimas galimas ir prie aukščiausio šių dienų standarto, kuris lygus 50 Co aplinkos temperatūrai. Maitinimo šaltinis palaiko ATX12V 2.31/EPS 2.92 standartus, o apsaugų paketą sudaro OVP, UVP, OCP, OPP ir SCP. „Corsair" pamiršo OTP, matyt todėl, kad ypač pasitiki PSU aušinančio ventiliatoriaus kokybe ir nusprendė diegti IC, kuri nepalaiko apsaugos nuo perkaitimo.  Kaip teko pastebėti, daugelis OEM gamintojų yra linkę vis intensyviau naudoti vieną +12V liniją. Neišimtis ir „Corsair AX760", kuris šia linija geba atiduoti 756 W (63 A) – sakykime visą savo galią. Mažųjų linijų kombinacija +5 (25 A) ir +3.3 V (25 A) gali atiduoti daugiau, nei užtenka šiuolaikinei sistemai – 125 W. Platformos OEM gamintojas taip pat nesismulkino ir su +5Vsb linija, kuriai priskyrė 3 A arba kitaip 15 W. Gražu. „Corsair AX760" pasižymi visiškai moduliniu dizainu, visi maitinimo šaltinio kabeliai gali būti atjungti, nors ATX12V ir bent vieno EPS12V tikrai prireiks.

Atjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 1x [20+4 pin ATX12V] – 610 mm
  • 2x [4+4 pin EPS12V] – 650 mm
  • 2x [6+2 pin PCI-E] – 600+150 mm
  • 2x [6+2 pin PCI-E] – 750+150 mm
  • 1x [4x SATA] – 400 mm + 100 mm + 100 mm + 100 mm
  • 1x [4x SATA] – 540 mm + 100 mm + 100 mm + 100 mm
  • 1x [4x Molex] –450 mm + 100 mm + 100 mm + 100 mm
  • 2x [1x FDD]  –  molex jungtis + 100 mm

Bendras  jungčių kiekis:

  • 1x 20+4 pin (ATX12V)
  • 2x 4+4 pin (EPS12V)
  • 4x 6+2 pin (PCI-E)
  • 8x SATA
  • 4x 4 pin molex
  • 2x FDD

Siūlomų jungčių skaičius proporcingas maitinimo šaltinio galiai. Įdomu tai, kad pagrindiniai kabeliai (ATX12V, EPS12V ir PCI-E) yra „sleav'inti", o periferiniams kabeliams suteikta plokščia išvaizda. ATX12V ir EPS12V kabeliai vieni ilgesnių, kokius teko matyti, o PCI-E ir SATA jungtys paskirstytos ant dviejų skirtingo ilgio kabelių. Paprastas, bet išmanus žingsnis bandant užtikrinti maksimalią, nuo PSU priklausančią, tvarką korpuse, ką dažnai pamiršta ne vienas ir ne du PSU gamintojai. Visos keturios 6+2pin PCI-E jungtys gali būti naudojamos išvien, todėl jokių nusiskundimų kalbant apie šiuos AX760 aspektus.

 

Žvilgsnis iš arčiau

„Corsair AX760: – standartines ATX specifikacijas atinkantis maitinimo šaltinis, todėl jo išmatavimai siekia 160 (I) x 86 (A) x 150 (P) mm. Išties labai konservatyvus maitinimo šaltinio ilgis, kuris atiduoda 760 W galią.

Lygus maitinimo šaltinio paviršius padengtas pilkšvos spalvos dažais. Ant PSU šonų, pasinaudojant paprastais lipdukais, nurodytas tikslus modelis.

Tuo tarpu lipdukas su elektrinėmis specifikacijomis patalpintas ant maitinimo šaltinio dugno. 120 mm. skersmens ventiliatorius lokalizuotas beveik korpuso centre ir yra apsaugotas grotelėmis, kurių viduryje – „Corsair" logotipas

Sušilęs oras šalinamas pro korio formos groteles. Šalia dar kartą nurodytas PSU modelis bei patalpinti AC lizdas ir įjungimo/išjungimo mygtukas. Atjungiamiems kabeliams skirta panelė sužymėta kur yra kokiam kištukui skirtas lizdas, o dešiniajame viršutiniame kampe randamas ir pusiau pasyvų režimą aktyvuojantis mygtukas. Nesisukant ventiliatoriui „Corsair AX760" geba atiduoti 70 savo galios, o tai siekia ~ 530 W. Pakankamai pritrenkiantys skaičiai. Dėja, bet kol kas nė vienas gamintojas nesugebėjo vartotojo patogumui patalpinti pusiau aktyvaus režimo mygtuko priešingoje PSU pusėje, matyt baiminantis, kad vartotojas jį gali sumaišyti su įjungimo/išjungimo mygtuku.

„Corsair AX760" naudoja visiškai naują „Seasonic" platformą, kuriai būdinga pilno tilto topologija ir rezonansinis LLC konverteris pirminio filtravimo grandinėje bei sinchroninis išlyginimas ir DC-DC konverteriai antrinio filtravimo zonoje.

Iškart už AC lizdo randame nedidelę, metalu padengtą ir taip nuo iškrovų apsaugotą, dėžutę, kuri talpina keturis Y ir vieną X kondensatorius bei ritę. Pirminis filtravimas toliau nusitęsia ant pagrindinės montažinė plokštės, kur patalpintos dar dvi poros Y ir X kondensatorių, dvi ritės ir metalo oksido varistorius. Taip pat pasirūpinta termistoriumi ir elektromagnetine rėle, kurie apsaugo nuo itin didelių srovės svyravimų.

Platforma naudoja dvigubą diodų tiltelį, kuris aušinamas nedideliu juodu radiatoriumi. APFC zonoje išdėstyti du paralelūs elektrolitiniai kondensatoriai. Jie priklauso „Nippon Chemi-Con" KMR serijai ir pasižymi šiomis specifikacijos: 400 V, 330 μF (bendrai 660 μF), 105o C. Tarp persijungiančius tranzistorius aušinančių radiatorių ant pridėtinės PCB patalpintas PFC darbą kontroliuojanti NPC1654 mikroschema.

+12V linijos tranzistoriai ir Champion CM6901 IC sulituoti ant vertikalios PCB. Aušinimu rūpinasi nedidelis radiatorius, ant kurio viršaus patalpintas termo indikacinis termistorius. +12V filtravimą atlieka polimeriniai „Enysol" ir elektrolitiniai „Nippon Chemi Con" (105o C) kondensatoriai.

+3.3 ir +5 V įtampas generuojantys DC-DC konvverteriai ir APW7159 PWM valdiklis išdėstyti ant modulinių kabelių prijungimui skirtos PCB. Iš kitos pusės sulituoti polimeriniai Enysol kondensatoriai papildomai mažinantys triukšmus linijose. Už apsaugų suveikimą atsakinga „Weltrend" WT7527 IC iškelta ant papildomos PCB.

Kaip gi be vieno pagrindinių firminiuose „Seasonic" maitinimo šaltiniuose sutinkamų atributų? „Corsair AX760" aušina „Sanyo Denki" gamybos „San Ace" ventiliatorius (0.19 A, 2.200 RPM, 70.6 CFM). 120 mm. skersmens įrenginys naudoja rutulinius guolius ir pasižymi individualia balanso korekcija.

 

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

 

Rezultatai

“Mes visi tikėjomės daugiau”, – turbūt tokie žodžiai ką tik gimė galvoje pamačius suvestinę, bet apie viską iš eilės, galbūt nėra jau viskas taip blogai. Kaip visuomet pirmiausiai apžvelgsime demonstruojamą efektyvumą.

Gerai, „Corsair AX760" sąskaitoje pirmasis rekordas. Nėra jau viskas taip blogai?  AX760 atiduodamas pusę savo galios fiksuoja 95,2 %, ir to užtenka sumušti buvusį 95 % rekordą. Maitinimo šaltinis visose apkrovimo pakopose apčiuopiamai viršyja 80+ Platinum sertifikatui keliamus reikalavimus (20 % – 90 % / 50% – 94 % / 100 % – 91 %) ir sėkmingai artėja prie 80+ Titanium reikalingų reikšmių. Žinoma, labiausiai koja kišą atsiradęs 10 % – 90 % reikalavimas, tačiau ir čia AX760 demonstruoja vieną didžiausių (jei ne didžiausią) matytų efektyvumų. Pagirti galima ir labai nežymų efektyvumo kritimą perkrovos režime.

Rekordų fiksavimai subliuško kartu su linijų reguliacija. Eh, šiek tiek meluoju, mat +5V parodė rekordiškai gerą reguliaciją, kuri blogiausiu atveju vos siekė 1 %. Fantastiškai gerai suvaldoma ir kita mažoji +3.3 V linija (didžiausias nuokrypis 1.82 %), tačiau tai nėra tos linijos, kurios mus domintų labiausiai. „Corsair AX760" aiškiai pasižymi savybe „kuo daugiau apkrovos +12 V, tuo ji nuolankesnė“: nuo 2 % pereinama prie 0.83 %. Toks rezultatas labai geras, tačiau esame matę ir geriau.

Atiduodant 760 W, maitinimo šaltinio ventiliatorius pasiekia 58,2 dBA.Peržvelgus istoriją aišku, kad AX760 nėra pats tyliausias, tačiau šis PSU sugeba atsidurti tyliausiųjų rate, į priekį aiškiai užleisdamas tik MK Silencer III 1200 W modelį. Net ir atiduodant 75 % galios, AX760 ventiliatorius vis dar pastoviai nesisuka: fiksuojamas triukšmas yra aplinkos triukšmas. Pasyvaus režimo rekordas – ne kitaip.

+3.3 V

+5 V

+12 V

+3.3 V overload

+5 V overload

+12 V overload

Žandikaulis pamažu atvėpsta… Triukšmai linijose praktiškai neegzistuoja. Visose linijose fiksuojamas viso labo 17.2 mV siekiantis bangavimas. Apkrovos režime triukšmas mažosiose linijose dar šiek tiek sumažėja, o svarbiausioje +12V linijoje išlieka nepakitęs – tie patys protui sunkiai suvokiami 17.2 mV.

 

Išvados

Norėtųsi pasakyti, kad „Corsair AX760" šiek tiek „užboksavo", bet viską įvertinus blaiviai liežuvis tiesiog neapsiverčia tai ištarti. Tokia pačia taisyklinga, bet neteisinga fraze taptų ir „šis maitinimo šaltinis paliko dvejopus įspūdžius“. Prie blaivaus proto pridėjus taisyklę, kad testavimo rezultatai kinta tarp to paties modelio skirtingų pavyzdžių, belieka konstatuoti, kad „Corsair AX760" yra pačios aukščiausios klasės kūrinys, galintis pademonstruoti čempionišką elgesį bet kurioje testavimo sferoje. Visų pirma būtina paminėti du neįtikėtinus dalykus: efektyvumą ir triukšmų slopinimą, kurie praktiškai neegzistuoja visose linijose. Pridėkime beveik neįtikėtiną mažųjų linijų reguliaciją ir labai gerą +12V reguliaciją ( čia norėjus tikrai šiek kiek daugiau), iki 70 % apkrovos besitęsiantį pasyvų režimą, visiškai modulinį dizainą ir aišku maksimalią septynių metų garantiją. Galima manyti, kad toks produktas gali kainuoti „ranką ir koją", bet anaiptol. Starto metu atnaujintos AX serijos kainoms buvus panašioms į tai, ką paminėjau, šiuo metu AX760 pasižymi neįtikėtina verte, bent Lietuvoje. Taip, tuo patikėti gana sunku, tačiau „Corsair AX760" kainuoja apie 530 litų ir priverčia pamąstyti: „arba AX760 mūsų malonumui atidavinėjamas pusvelčiui, arba konkurentai senokai pamiršo peržiūrėti savo gaminių kainas…"

 

Privalumai:

  1. Visose linoje neegzistuojanti pulsacija;
  2. Neįtikėtinas kainos/kokybės santykis;
  3. Labai gera +12 V reguliacija;
  4. Neįtikėtinas efektyvumas;
  5. Neįtikėtina mažųjų linijų reguliacija;
  6. Pusiau pasyvus režimas iki pat 70 % galios;
  7. Vertinant bendrai – tylus;
  8. Pilnai modulinis dizainas;
  9. Panaudoti tik japoniški kondensatoriai;
  10. Skirtingo ilgio PCI-E ir SATA kabeliai;
  11. „San Ace" ventiliatorius;
  12. Sėkmingai atidavė ~840 W, gali ir daugiau;
  13. 7 metų garantija;
  14. Trumpa korpuso bazė

Vidutiniška:

  1. Norime šiek teik geresnės +12 V reguliacijos ir pusiau pasyvaus režimo mygtuko patalpinimo prie AC lizdo

 

4 Komentarai

  1. daniukas21 parašė:

    sauniai judi su apzvalgom 🙂

  2. Atavar parašė:

    Pritariu. Tikrai vertas pagyros. Vienintelio ko man truksta PSU apzvalgose tai "hold-up time" ismatavimo, nes kai neseniai teko sau rinktis PSU ir skaitinetis apzvalgas, tai pasirodo gana daug PSU (netgi mid-hi end) "vaiksto ant ribos" kuria nurodo ATX spec. Turbut delto, jog pamatuot ir pratestuot si parametra reikalinga specifine iranga, kuria nedaug kas teturi isigije (vos pora saituku tera itrauke hold-up time i savo testavimus).
    Tuo paciu dar noretusi siek tiek issamesnio ventiliatoriaus darbo ivertinimo. Kaip jis triuksmauja prie mazu-vidutiniu-aukstu apkrovu, bei koks algoritmas naudojamas. Nuosaikiai didina apsukas, ar agresyviai nuo kazkurios ribos, prie kuriu apkrovu jau pradeda triuksmaut ir kada tampa tikrai triuksmingas (jei toks tampa). Aisku cia gautusi gan nemaza papildoma pastraipa, ir papildomas darbas tau, betgi mums visada norisi DAR geriau, DAR daugiau 😉
    O seip tikrai liux. Keep it going. Gal uz kokiu metu susiruosus rinktis sau nauja kompa, jau bus sioks toks didesnis lietuvisku apzvalgu (PSU ir netik) pasirinkimas.

  3. BC00 parašė:

    Thumb up už gerus žodžius:)Stengiamės maksimaliai išsamiai, bet "holdup time" pažadėt neišeina, žinoma, suprantama kodėl. Ventiliatorių elgsenas bus galima ir nuodugniau panagrinėt, ypač tų, kurie neturi "semi passive" režimo.

  4. Hellas parašė:

    O kazi AX760i tikrai skiriasi tik tuo, kad turi specialu softa? Esu mates, kad ir passive rezimas irgi kitoks, jeigu cia kaip jus rasote yra 70% tai ten 20-30%, bet aisku gal per softa galima nustatyti ka tiktai nori.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.