Kaip įmitusiam vilkui pasiūlėme garbaus amžiaus liesą avelę: „Seagate Ironwolf“ HDD apžvalga

Kas tas Ironwolf?

„Ironwolf“ serija, kaip ir anų laikų WD RE3, buvo sukurta orientuojantis į RAID masyvus ir duomenų centrus, tačiau prie jų dabar prisidėjo ir nuolat populiarėjantys NAS įrenginiai. Visų talpų (1, 2, 3, 4, 6, 8 ir 10 TB) „Ironwolf“ modeliai yra optimizuoti darbui iki 8 vietų turinčiose NAS dėžutėse ir privačiuose debesyse. Kadangi 24/7 trukmės naudojimas tokiose aplinkose yra labai realus „Seagate“ buvo priversta ieškoti būdų kaip padidinti HDD patikimumą ir sumažinti vibracijas, kuomet ne vienas „Ironwolf“ kietasis diskas atsiduria NAS dėžutėje greta vienas kito. Tam buvo sukurta „AgileArray“ technologija, kurios užduotis – balanso išlaikymas tarp dviejų plokštumų. Didesnieji „Ironwolf“, įskaitant 4, 6, 8 ir 10 TB modelius, papildomai turi rotacinius – vibracijos sensorius toliau švelninančius vibravimą ir, pasak gamintojo, leidžiančius išlaikyti didesnę spartą naudojant daugiau nei vieną kietąjį diską NAS dėžutėje, tačiau pirminė RV sensorių, kurie dažniausiai randami tik „Enterprise“ serijos kietuosiuose diskuose, paskirtis, yra apsauga nuo mechaninio gedimo, kilsiančio dėl intensyvaus vibravimo. Žinoma, „Ironwolf“ gavo specialų, NAS aplinkai skirtą, programinį kodą, kuris optimizuoja HDD atsaką į komandas. „Ironwolf“ taipogi pasižymi pažangiu energijos valdymo mechanizmu, aprūpinantį HDD tik reikiamu kiekiu energijos, taip leidžiant ją taupyti. Gamintojas teigia, kad nepriklausomai nuo talpos kiekvienas „Ironwolf“ serijos HDD kasmet gali sėkmingai susidoroti su 180 TB duomenų kiekiu, kai garantinis periodas siekia tris metus. Be to, papildomai „Ironwolf“ kietajį diską galima surišti su „+Rescue Service“ planu gamintojui įsipareigojant kartą į metus pabandyti ištraukti iš HDD duomenis, net jei jis sugedo dėl vartotojo kaltės. „Seagate“ sėkmės negarantuoja, tačiau teigiama, kad sėkmingų atvejų skaičius siekia devynis iš dešimties. Ištraukti duomenys vartotojui atsiunčiami jau naujame kietajame diske.

„Ironwolf“ kairėje, RE3 – dešinėje

Kaip vienas iš privalumų nurodomas leistinų klaidų dažnumas, neviršyjantis 1 klaidos per 1015 bitų (URE). Ką tai reiškia? Sakykime, RAID 5 masyve atsiradusi nepataisoma skaitymo klaida, jei URE santykis yra 1 ir 1014 bei duomenų svoris sveikuose HDD siekia 12 TB, nulems, kad viso masyvo atstatymo sėkmė lygi beveik nuliui. Masyvo, kuris sudarytas iš kietųjų diskų, pasižyminčių 1 su 1015 URE santykiu, sėkmingo atstatymo tikimybė padidėja dešimteriopai.

Natūralu, kad NAS sistemoms skirtus kietuosius diskus „Seagate“ siekia joms pritaikyti maksimaliai. „Synology“ NAS dėžutes turintys ir bent DSM 6.1 programinę įrangą naudojantys savininkai gali pasinaudoti „Ironwolf Health Management“ (IHM) savybe, kurią gamintojų duetas apibūdina kaip daug tikslesnį įrenginio būklės diagnostikos įrankį už standartinius. Atlikta sumani IHM analizė leidžia vartotojui pateikti rekomendacijas, susijusias su naudojimo operacijomis ir aplinka, kurioje veikia HDD.

Skirtingai nei 10 TB modelis, kuris yra vienintelis pripildytas heliu, šiame modelyje tarp plokštelių esti oras. Kietasis diskas naudoja statmeno magnetinio įrašymo technologiją (PMR), kurios panaudojimo galimybės atsiremia į fizinius limitus, todėl gamintojai priversti nuolatos didinti plokštelių skaičių. „Ironwolf“ nėra išimtis. 8 TB modelio viduje išdėstytos šešios 1,33 TB talpos plokštelės. Tokiam plokštelių skaičiui 3,5″ korpusas jau gana ankštas. Kyla įtarimas, kad nestandartiškai išdėstyti tvirtinimo skyles („Ironwolf“ neturi centrinių skylių) privertė būtent specifinis plokštelių išdėstymas korpuse. Trijuose didžiausiuose „Ironwolf“ serijos kietuosiuose diskuose jos sukasi 7200 RPM greičiu, kai kituose modeliuose greitis siekia tik 5400 RPM. 8 TB ir 10 TB talpos modeliuose integruota 256 MB spartinančiosios atminties, kiti modeliai pasižymi kuklesniu jos skaičiumi. „Seagate“ tikina, kad 8 TB talpos HDD turi pasiekti 210 MB/s siekiantį nepertraukiamą duomenų perdavimo greitį. Vidutinės energijos sąnaudos ramybės režime – 7,2 W, tipinio apkrovimo – 9 W. Didesnės talpos „Ironwolf“ naudoja mažiau energijos dėka helio, kuris sumažina plokštelių trynimosi jėgą.

Skiriant keletą žodžių techninėms WD RE3 savybėms, svarbiausia paminėti, kad tai taipogi 7200 RPM dirbantis kietasis diskas, tačiau turintis vos 32 MB spartinančiosios atminties ir SATA II, o ne SATA III magistralę. Sprendžiant iš „Ironwolf“ maksimalaus greičio (210 MB/s), kietiesiems diskams teorinį 600MB/s pralaidumą garantuojantis SATA III vis dar dar nėra reikalingas. WD RE3 taipogi naudoja PMR įrašymo technologiją, tačiau maksimalus greitis nurodomas tik 113 MB/s.

7 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    Pavadinimas kaip iš poezijos rinkinio 🙂

    Nušauk, tokio nesugalvočiau 🙂

  2. BC00 parašė:

    Net ir man autoriui patiko pavadinimas 😀 bet diskutuot reikia ne vien apie pavadinimą 😉

  3. jappo parašė:

    Jei jau apie pavadinimą, lietuviškai reikėtų rašyti liesą, o ne kūdą 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.