„MSI X299 Gaming Pro Carbon AC“: geriau su nei be, ir atvirkščiai

Išvados

Šiek tiek raudonų akcentų…

„MSI X299 Gaming Pro Carbon AC“ kol kas yra brangiausia mūsų bandyta HEDT pagrindinė plokštė, su kuria tuo pačiu ištrūkome iš X299 startinio lygmens. Logiška, kad už anksčiau bandytus „Asus“ ir „Gigabyte“ modelius esanti brangesnė „Pro Carbon AC“ atsinešė trūkstamų „detalių“, kaip fizinius CLR_CMOS, perkrovimo ir įjungimo/išjungimo mygtukus, U.2 lizdą ir Wi-Fi modulį, kurių praktinis panaudojimas, deja, nėra garantuotas, tačiau tai nėra tai, ką MSI stengiasi akcentuoti pristatant šį produktą pirkėjui. Pirmu smuiku groja išvaizda, tiksliau anglies pluošto imitacija. Kam ji ne visai prie širdies (kas nelabai realu įsigijus „Pro Carbon AC“), tas reikalus gali pataisyti keičiamais aukso/sidabro spalvų dangteliais. Kam dar maža išvaizdos pritaikymo savo skoniui – į pagalbą kviečiasi „Mystic Light“. Programinė įranga išbaigta ir nestokojanti funkcionalumo. Gauname daugybę efektų, bent penketą kontroliuojamų zonų, saugomus profilius… Jeigu pašvietimo individualizacijos galimybės pasirodė artimos „Gigabyte“ pasiūlymui, tai UEFI BIOS pažengęs kur kas toliau, link „Asus“ lygio. Nustatymų išdėstymas logiškesnis, mažesnis uždelsimas verčiant langus, o labiausiai nustebino prie kiekvieno nustatymo pateikiamas išsamus aprašas bei integruotas paieškos variklis, kurio kaip ir neteko dar sutikti konkurentų plokštėse. Programinis paketas pakankamai solidus ir greičiausiai nepatenkins tik to, kuris savo ventiliatoriams nori jau paruoštų profilių ir tikslesnio rankinio valdymo (gradacija tik kas 25 %).

Grįžtant prie mechaninės dalies negalima pamiršti atskiro „Texas Instruments OP1652“ ausinių stiprintuvo, rekordiškai gero audio posistemės pasirodymo „RightMark AudioAnalizer“ teste ir optimalaus PCIe 3.0 x16 lizdų išdėstymo tiek atsižvelgiant į pagrindinio lizdo atstumą nuo LGA 2066 lizdo, tiek susidariusį didelį tarpą tarp pirmojo ir trečiojo lizdų. SLI/„CrossFire“ palaikymas galimas net naudojant mažesnį PCIe centrą turinčius keturių branduolių „Kaby Lake-X“ procesorius, tačiau pilnas (x16) pagrindinio lizdo pralaidumas naudojant vieną vaizdo plokštę tokio lygio segmente išlieka „Asus“ vizitine kortele. To paties nebepasakysi apie vidinį USB 3.1 Gen 2 lizdą – „Pro Carbon AC“ jį turi. Į porą netikėtai atsiradusių vertikalių SATA III portų, kurie beveik be išimties būna biudžetinių pagrindinių plokščių palydovais, didelio dėmesio nekreipiame, tačiau pro akis negali nepraslysti H_AMP (3 A) lizdo trūkumas. Keturių, po 1 A, SYS_FAN lizdų kažkam gali pasirodyti maža.

Liko pakalbėti apie rimčiausius dalykus – aušinimą. MSI čia nustebino, ir abu kartus nustebino teigiamai. Iš pažiūros niekuo neišsiskiriantis nedidelis radiatorius sugebėjo palaikyti žemiausias VRM grandinės temperatūras. Mes užfiksavome 6 -7 °C mažesnes temperatūras už iki tol našiausią aušinimą demonstravusią „Gigabyte Aorus X299 Gaming 3“, kuri turi masyvesnį radiatorių. Klausimas, kaip tai pavyko? Įtarimas krinta ant visoje rinkoje vienais kokybiškiausių laikomų „Infineon PowIRstage IR3555M“ energijos blokų. Realu, kad didesniu efektyvumu pasižymintis pagrindinis VRM grandinės komponentas tiesiog išskyrė mažiau šilumos „Core i9-7900X“ procesoriui dirbant tiek 4,0, tiek 4,6 GHz dažniu, tokiu būdu mažiau apsunkinant radiatoriaus dalią. Iš „M.2 Shield“ taip pat tikėjomės blogesnių rezultatų, kadangi tai tėra SSD kaupiklio šilumą akumuliuojanti plokštelė, kuri, neskaitant to, kad nėra tikras radiatorius, bet ir dar neturi jokio aktyvaus aušinimo. Lyginant ramybės būsenos rezultatus, po 15-os minučių skirtumas su ir be „M.2 Shield“ siekė tik 3 °C. Per toliau sekusią gerų penkių minučių apkrovą MSI aušinimo sprendimas pasirodė efektyviau. „Toshiba RD400“ NVMe kaupiklio temperatūra buvo 12 °C žemesnė. Toks rezultatas toli gražu negali lygintis su užfiksuotu bandant „Asus TUF X299 Mark1“, kai susidarė daugiau nei 25 °C skirtumas, tačiau įsitikinome, kad kaupikliui visgi geriau su „M.2 Shield“, nei be jo. Bent tol, kol apkrova užtrunka sveiką, namų naudojimui būdingą, laiko tarpą. Visgi, nemažai kam būtų geriau be Wi-Fi. Kodėl? Toks „Pro Carbon“ modelis kainuoja beveik 20 eurų pigiau ir atrodo dar patraukliau.

6 Komentarai

  1. IFeelYou parašė:

    Nereali motininė. Tikrai nustebimo geros VRM temperatūros bei džiugina nebloga garso posistemė. Bei aišku Wi-Fi ir Bluetooth, kas tokios klasės motininei tiesiog būtina šiais laikais.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.