Enermax T.B.Silence (UCTB14P) ventiliatoriai

Paskutiniu laikotarpiu suteikusi galimybes apžvelgti savo maitinimo šaltinius ar procesorių aušintuvus, šįkart „Enermax" siunčia T.B.Silence šeimos ventiliatorius. Pastarosios serijos gama suskirstyta į atskiras klases, kaip fiksuotu greičiu besisukanti „Fixed" serija, apšvietimą turinti „LED" serija ar rankiniu būdu valdoma „Manual" serija. Be jų „Enemax" siūlo ir PWM šeimą, į kurią ir nukryps mūsų žvilgsniai, o kalbant dar tiksliau, į UCTB14P ventiliatorių, kuris pasižymi kiek neįprastu 139 mm. skersmeniu.

 

  • Pakuotė ir komplektacija
  • Apie Enermax"
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Specifikacijos
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie Enermax"

Įmonė Enermax" buvo įkurta 1990 metais Taivane. Užsitarnavusi gerą vardą aukštos klasės bei gana paklausiais vidutinės klasės maitinimo blokais (Triathlor 450 W) bei ventiliatoriais, Enermax" paskutiniais metais nusprendė išbandyti laimę ir kitose PC komponentų srityse – taip gimė pirmieji Enermax" gamybos korpusai (Fulmo GT) bei centrinių procesorių aušintuvai. Panašu, jog ši įmonė vien tuom neapsiribojo – tarp naujausių gaminių dabar galime sutikti  klaviatūrų, HDD dėklų bei anksčiau apžvelgtą garso stiprintuvą – DreamBass Genie.

 

Pakuotė ir komplektacija

UCTB14P ventiliatorių galima išvysti net neatidarius įpakavimo. Ant priekinės dėžutės dalies ne tik aiškiai nurodyta, kad šio ventiliatoriaus sūkiai valdomi PWM signalu, bet ir išdėstyti kiti informaciniai, unikalias UCTB14P savybes pabrėžiantys, logotipai. Kitoje dėžutės pusėje tos pačios savybės aprašytos plačiau ir pridedama lentelė su techninėmis ventiliatoriaus charakteristikomis.

„Enermax" pridedama komplektacija pakankamai skurdi, ypač jei ją lyginsime su pas mus dažnai besilankančiais „Noctua" gaminiais. Kartu su UCTB14P taip pat randame tvirtinimo varžtus bei 3-pin->molex perėjimą, leidžiantį prijungti ventiliatorių tiesiai prie maitinimo šaltinio.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Nors UCTB14P nėra prigrūstas itin mandrių technologinių sprendimų, vėl gi prisimename „Noctua", tačiau „Enermax" taip pat pasistengė pademonstruoti savo išmonę. Tylos reikalaujanties vartotojams labiau taikytinas UCTB14P naudoja „Batwing" dizaino devynias menteles bei  aliuminį žiedą turintį „Carved Halo" rėmą. Itin lengvo metalo panaudojimas šiam ventiliatoriui leidžia pasigirti už konkurentus mažesniu svoriu. Šikšnosparnio sparnų lenktumą primenančių mentelių ir „Enermax" raidžių-perforacijų buvimas rėmo šonuose, pasak gamintojo, leidžia padidinti prastumiamo oro kiekį 20–30 %. Nors UCTB14P laikomas standartiniu 140 mm. ventiliatoriumi, tikslūs jo matmenys  yra kiek neįprasti: 139 x 139 x 25 (mm).

Visa T.B.Silence šeima naudoja „Twister Bearing" technologiją. „Enermax" patentuotas „Twister" guolių dizainas bando apjungti rutulinių guolių ilgaamžiškumą ir sleeve guoliams būdingą tylą. Tai galima suprasti žvelgiant į deklaruojamą guolių ilgaamžiškumą (~100 000 valandų) bei ventiliatoriaus skleidžiamą triukšmą.

UCTB14P pasižymi gražia ir praktiška savybe, kuomet prireikia išvalyti dulkes. Visas rotorius gana stipraus pastūmimo dėka gali būti nuimtas. Taip galima labai lengvai pašalinti ant mentelių susikaupusias dulkes, tiesa, ši savybė praktiška tik tuomet, kai ventiliatorius tvirtinamas varžtų pagalba. Silikoniniai laikikliai tikrai neatlaikys traukimo jėgos ir be papildomo ventiliatoriaus rėmo laikymo, sėkmingai nuimti rotorių nebus įmanoma.

600-1200 (+/- 10 %) RPM kintantys sūkiai leidžia nuspėti, kad tai PWM signalu valdomas ventiliatorius, turintis 4-pin kištuką. ~50 mm ilgio laidas apvilktas juoda rankove. Likusias UCTB14P technines specifikacijas rasite lentelėje, kurioje taip pat surašyti būsimų „Enermax" varžovų duomenys: triukšmas, slėgis, praleidžiamo oro kiekis ir t.t.

 

Specifikacijos

Žvelgiant į techninius UCTB14P duomenis, panašu, kad šis ventiliatorius labiau pritaikytas darbui korpuse įtraukiant ar išpučiant orą, o ne radiatorių aušinimui. Tiesa, kiekvienas gamintojas statinį slėgį matuoja savaip, todėl ar tikrai jau taip UCTB14P netinka radiatoriams įsitikinsime visai netrukus. Minimalus 9 dBA skleidžiamas garsas atrodo labai jau optimistiškai, tačiau tai vėlgi tik nuogi skaičiukai. Beveik neabejoju, kad ties 600 RPM šis ventiliatorius turbūt bus negirdimas, tačiau įdomu kokius įspūdžius paliks dirbdamas ties 1200 RPM riba.

 

Testavimas

Minėti ventiliatoriai testuoti duete su „Prolimatech Megahalems" radiatoriumi, aušinančiu spartintą Phenom II X4 955 BE procesorių (4.2 GHz/1.472v.). Ramybės (IDLE) temperatūra fiksuojama praėjus nuo PC įjungimo 2 min., apkrovos (LOAD) – po 7 minučių Prime95 testo. Testuotos vieno ir dviejų ventiliatorių konfigūracijos. Po kiekvieno atlikto testo leidžiama kompiuteriui atšalti vienodą laiko tarpą, taip siekiant kuo tikslesnių rezultatų. Aplinkos temperatūra 20o C.

 

Rezultatai

Ramybės režimas, o kartu ir žemas ant popieriaus deklaruojamas statinis slėgis nerodo jokių nerimo ženklų. UCTB14P aplenkia savo varžovus 0.5o C, o dviejų ventiliatorių konfigūracija taip pat išlieka pirmoje vietoje, lenkdama 2x TY-140 0.3o laipsnio.

Taigi taigi, žemas UCTB14P turimas statinis slėgis visiškai neišgąsdino Prolimatech Megahalems radiatoriaus ir apkrovos režime. „Enermax" UCTB14P jaučiasi daugiau nei užtikrintai kartu su kitu 140 mm. atstovu „Thermalright TY-140". Abiejų ventiliatorių vienguba konfigūracija fiksuoja identišką rezultatą – 56o C, nepaliekant jokių šansų ne tik vienam maksimaliu dažnumu besisukančiam Noctua NF-F12 PWM, bet ir dviems tokiems ventiliatoriams esant L.N.A. režime (1200 RPM). Uždėtas antras UCTB14P numuša procesoriaus temperatūrą 2.4o C ir vos 0.1o C atsilieka nuo 2x TY-140. Daugiau triukšmo skleidžianti 2x NF-F12 PWM konfigūracija (RPM 1500) atsilieka 1.4o C.

Minimalus greitis, kuriuo sukosi UCTB14P sistemoje buvo ~700 RPM. ~950 RPM tampa ta riba, kuomet visišką tylą sudrumsčia šioks toks šurmulys, tačiau net iki pat maksimalių 1200 RPM apsukų ventiliatorius išlieka labai komfortabiliu. Tiesa, visiškos tylos mėgėjams maksimaliai besisukantis UCTB14P gali ir ne visiškai patikti. TY-140 akustinės charakteristikos liko geriausiomis, tuo tarpu 1500 RPM dažnumu besisukančiam „Noctua NF-F12 PWM" belieka užimti paskutinę vietą.

 

Išvados

Kalbant apie UCTB14P realų elgesį ant „Prolimatech Megahalems" radiatoriaus, beliko nusistebėti jo pademonsturotais rezultatais, kurie prilygo ir net lenkė puikų pripažintą kainos kokybės santykį turinčiam „Thermalright TY-140". Tiesa, „Enermax" modelis kainuoja šiek tiek daugiau (~45 lt), tačiau ir siūlo kiek daugiau: mažą svorį, leidžiantį sumažinti stresą pagrindinei plokštei, naudojant su sunkiu radiatoriumi, bei šalinamą rotorių, kuris leis lengvai išvalyti dulkes. 12 cm. „Noctua" modeliui iškritus iš žaidimo, teigčiau, kad UCTB14P pasižymi konkurencingu efektyvumo, savybių ir kainos santykiu, kuris labiau patiks tylos ieškančiam pirkėjui, turinčiam ne tik 140 mm. skyles korpuse, bet ir efektyvų CPU radiatorių. Išsigąsti „popierinio" statinio slėgio nereikėtų – patikrinta.

 

Privalumai:

  1. Pakankamai geras triukšmo/efektyvumo balansas
  2. Konkurencinga kaina;
  3. Lengvas svoris;
  4. Nuimamas rotorius;
  5. Dizainas
  6. PWM

Vidutiniška:

  1. Maksimalūs RPM greičiausiai neįtiks dideliems tylos fanatikams;
  2. Konkurentai demonstruodami identišką efektyvumą dirba kiek tyliau

Trūkumai:

  1. Nėra antivibracinių gumelių
  2. Skurdi komplektacija

 

4 Komentarai

  1. Atavar parašė:

    Reikalinga apzvalgele. Ventiliatoriai daznai lieka nepelnytoje uzmarstyje lyginant su kitais PK komponentais. Keep it going 🙂

  2. DjSvedas parašė:

    Ponaitis BC00, kada pradėsit testuoti su normalesniais CPU.

    P.S.

    Iki 21db, nu ne stebuklas. Tarkim Nexus siūlo jei neklystu 15,5db (ir tai girdisi iki poros metrų atstumu oro švilpimas)

  3. BC00 parašė:

    Tada, kai nupirks tamsta tokį CPU, kuris jam patiktų ir įtiktų fan’ų testavimui. Nematau skirtumo ar lentelėse bus 50-60 ar 80-90 C turbūt taip mylimo sandy bridge atveju.
    "Minimalus 9 dBA skleidžiamas garsas atrodo labai jau optimistiškai, tačiau tai vėlgi tik nuogi skaičiukai." 21 ir 15.5 irgi skaičiukai, kaip sakant kas ką nori, tas tą žymi specifikacijose.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.