„Core i7-10700“ su „MSI MPG Z490 Gaming Carbon WiFi“ prieš „Ryzen 7 3700X“ žaidimuose (I dalis)

Žvilgsnis iš arčiau į MPG Z490 Carbon WiFi

Ant nugarinės pakuotės dalies MSI parodo patį produktą, nurodo pagrindines specifikacijas ir savybes, taip pat apžvelgia I/O panelėje esančius prievadus. Matomas futuristinio automobilio galinis žibintas bus „įmontuotas“ į I/O zoną dengiantį gaubtą ir atliks RGB zonos funkciją.

Komplektacija daugiausiai susideda iš RGB kabelių-prailgintojų. Be SATA kabelių ir M.2 tvirtinimo varžtelių pridedama portabili WiFi antena. Kažkas galbūt panaudos lipdukus SATA kabelių žymėjimui arba firminį MSI lipduką pasitalpins ant korpuso priekio.

„Carbon“ yra sukurta ant standartinio ATX formato (30,5 x 24,4 cm) montažinės plokštės, sudarytos iš šešių stiklo pluošto sluoksnių. Pagrindinė plokštė estetiškai labai panaši į praėjusios kartos (Z390) „Carbon“, išlaikant anglies pluošto imitaciją virš I/O zoną slepiančio dangtelio, ant kurio taip pat integruota RGB pašvietimo zona. Mikroschemų rinkinį aušinantis radiatoriaus be minėtos imitacijos talpina firminį MSI drakoną, tik šįkart Z490 radiatorius yra gerokai masyvesnis. TDP lygiu (Z390 ir Z490 po 6 W) paaiškinti padidėjusius matmenis neįmanoma, todėl nutęsdama radiatorių tarp dviejų PCIe 3.0 x16 lizdų MSI greičiausiai tiesiog siekė išpešti gražesnės išvaizdos tuo pačiu paslepiant PCIe 4.0 palaikymui reikalingus jungiklius. Ir jai tai pavyko padaryti, nes tuščias tarpas tikrai neatrodytų patraukliai. Greitai prabėgus pro tamsios spalvos montažinę plokštę didesnių išplanavimo klaidų neaptikome: pagrindinis PCIe x16 lizdas toli nuo LGA1200 lizdo, platus tarpas tarp sustiprintų PCIe x16 lizdų, M.2 lizdai atvirose vietose. Galbūt baterija galėtų būti pastatyta mažiau matomoje vietoje ar bent tokioje, jog jos išėmimas nereikalautų išimti ir vaizdo plokštę.

„Carbon“ turi 8-pin ir 4-pin EPS12V maitinimo lizdų kombinaciją, kuri praleidžia daugiau nei 600 W. Vieno 8-pin lizdo gali būti maža nebent „dugnais“ spartinant i9-10900K, todėl 8-pin ir 4-pin lizdų kombinacija yra viskas, ko reikia net kraštutiniu atveju. Pagrindinė plokštė turi vieną CPU_FAN lizdą, deja, dokumentacijoje nenurodomas jo stipris. Dešiniajame krašte esanti 3-pin JCorsair1 galvutė skirta prijungti adresatines (5 V) „Corsair“ RGB juosteles arba RGB pašvietimą turinčius „Corsair“ ventiliatorius. Tiesa, tam dar reikalingas „Corsair“ valdymo centras ir tik tada bus galimas valdymas naudojant MSI programinę įrangą. 3-pin JRAINBOW (5 V, 3 A) galvutė skirta adresatinėms WS2812B juostelėms, turinčioms ne daugiau 72 LED diodų.

Pagal montažinės plokštės kraštą vienas po kito išdėstyti net 4x 4-pin lizdai: SYS_FAN1, SYS_FAN2 ir SYS_FAN6 skirti sisteminių ventiliatorių prijungimui, kai PUMP_FAN1 skirtas prijungti pompai. MSI vėl niekur nenurodo lizdų stiprio, bet greičiausiai kalbėsime apie 1 A. Po paskutiniu lizdu turime EZ Debug diodus, kurie leidžia identifikuoti POST problemą.

Leidžiantis žemiau randame vidinę C tipo USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) galvutę, 90 laipsnių kampu pakreiptą 19-pin USB 3.2 Gen 1 (5 Gb/s) galvutę ir šešis SATA 6 Gb/s portus, kurie visi yra valdomi Z490 mikroschemų rinkinio, todėl palaiko RAID 0, RAID 1, RAID 5 ir RAID 10. Pagrindinės plokštės turimi M.2 lizdai tuo tarpu palaiko pirmų dviejų tipų (0 ir 1) RAID.

Keturis DIMM lizdus galima naudoti klaidų taisymo nepalaikantiems, un buffered tipo DDR4 moduliams. Maksimalus palaikomos operatyvios atminties dydis siekia 128 GB. Palaikomas greitis priklauso nuo to, kokia modulių konfigūracija bus panaudota. Pasak MSI, su dvejais single rank moduliais galima tikėtis stabilaus 4800 MHz dažnio, o su dvejais dual rank 4266 MHz. Naudojantiems keturis single rank modulius galima galvoti apie 4400+ MHz, kai didesnės talpos dual rank moduliai galimybes mažina iki 4000 MHz. Pasirinkta daisy chain takelių išdėstymo topologija, kuri yra palankesnė bandant pasiekti didesnį dažnį su dviems DRAM moduliais, nei keturiais, kam paprastai būna taikoma T topologija. Vienintelės MSI takeliai panašūs į šaką su eglutės spygliais. Tai leidžia sumažinti atsirandančių triukšmų kiekį signalo perdavimo metu.

Kaip sufleruoja pavadinimas, LGA1200 turi 1200 kojyčių ir yra suderinamas su dabartiniais „Comet Lake“ procesoriais, o ateityje palaikys ir „Rocket Lake“ kartą. Kitoje lizdo pusėje MSI nusprendė nelituoti papildomų kondensatorių, leidžiančių VRM’ui greičiau reaguoti į CPU keliamus galios reikalavimus.

„Carbon“ turi tris mechaninius PCIe x16 lizdus, iš kurių du yra sustiprinti. Šiuo metu MSI nurodo, kad lizdai veikia pagal PCIe 3.0 specifikacijas, tačiau labai tikėtina, kad su naujos kartos „Rocket Lake“ procesorių pasirodymu palaikymas bus atnaujintas iki 4.0 versijos. Tiesa, šiuo metu oficialioje produkto svetainėje MSI apie tai neinformuoja. Galimos dvi PCIe x16 lizdų pralaidumo konfigūracijos: x16, x0, x4 arba x8, x8, x4 jeigu būtų naudojama multi GPU konfigūracija. „Carbon“ turi 2-way SLI ir 3-way „CrossFireX“ palaikymą. Kitiems įrenginiams skirta pora PCIe 3.0 x1 lizdų. Kiek kairiau nuo antrojo PCIe 3.0 x16 lizdo matome JBAT1 trumpiklį, kuris leidžia anuliuoti BIOS nustatymus. „Intel“ ir jo partneriai niekada neturėjo problemų su per mažos talpos BIOS moduliais – „Carbon“ naudoja 32 MB talpos BIOS lustą.

Virš pagrindinio PCIe 3.0 x16 lizdo yra sumontuotas M2_1 lizdas, kuriame telpa 22110 formato SSD kaupiklis. Nuėmus „Shield Frozr“ radiatorių MSI aiškiai pažymėjo, kad šis lizdas palaiko tiek PCIe, tiek SATA magistralę naudojančius įrenginius. Niuansas tas, kad sumontavus SATA įrenginį bus atjungtas vienas iš šešių SATA portų. Tai jau nurodoma vartotojo gide.

Nors antrąjį M.2 lizdą dengia daugiau mažiau tokių pačių matmenų radiatorius, tačiau paaiškėja, kad čia galima montuoti tik maksimalaus 2280 formato kaupiklį. Panaudojus SATA įrenginį bus nutenkama dviejų iš šešių SATA portų, bet PCIe kaupiklis jokių duomenų dalinimosi apribojimų nesukelia. Abu M.2 lizdai atitinka PCIe 3.0 specifikacijas, todėl maksimalus pralaidumas siekia 32 Gb/s.

Garso posistemė sudaryta iš „Realtek ALC1220“ kodeko, kuris kiek keistai turi P raidelę (ALC1220P), „Texas Instruments“ OPA1652 operacinio stiprintuvo iki 600 omų varžos ausinėms ir „Nippon Chemi-Con“ filtruojančių kondensatorių. Standartiškai garso posistemė yra izoliuota nuo likusios montažinės plokštės, tačiau ant kodeko nebematome EMI dangtelio, kurį turėjo Z390 „Carbon“ modelis. Kiek tai gali paveikti rezultatus sunku pasakyti.

Apatinėje dalyje dar du SYS_FAN lizdai, pora USB 2.0 vidinių portų, Thunderbolt 3 galvutė, vienintelis pagrindinėje plokštėje 4-pin RGB lizdas (12 V, 3 A), antrasis adresatinė (5 V, 3 A) RGB jungtis ir EZ LED slankiklis, kuris leidžia rankiniu būdu išjungti/įjungti RGB pašvietimą.

Kaip ir priklauso aukštesnės klasės pagrindinei plokštei, I/O zona jau iškart yra paslėpta po dangteliu. Po pelei skirtu PS/2 portu turime dvi USB 2.0 sąsajas, dešiniau C tipo USB 3.2 Gen2 x2 sąsają, kurios pralaidumas net 20 Gbps, ir raudonai pažymėtus keturis USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) portus. MSI nusprendė kiek sutaupyti (arba apsidrausti nuo galimų suderinumo problemų) ir vietoje „Intel I225-V“ vielinio tinklo pasirinko „Realtek RTL8125B“ (2,5 Gbps) modulį. Tai WiFi motininės plokštės versija, kuriai priklauso „Intel AX201“ modulis, palaikantis WiFi 6 arba 802.11ax standartus su teorine 2,4 Gbps sparta ir Bluetooth 5.1 palaikymu. Vaizdą išvesti galima pasinadojant HDMI 1.4b (4096 x 2160 @30Hz) arba DisplayPort 1.2 (4096 x 2304 @60Hz) išvestimis.

4 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    Ryzenui žaidimuose dar trūksta tų 7-10 %, bet manau su Zen 3 tas deficitas išnyks.

  2. Guja parašė:

    Naudojote 1080p raišką.Nesu tikras,tačiau manau 2560×1440 raiška žaidimuose jau yra beveik standartas.Testų rezultatai tarp abiejų raiškų būna pakankamai skirtingi.

    • BC00 parašė:

      Globali statistika vis dar rodo, kad tarp žaidėjų 1080p vis dar stipriai populiaresnė už 1440p. Žemesnė rezoliucija aišku leidžia „geriau atidiferencijuoti“ procesorius. 720p tą leistų padaryti dar geriau, bet čia jau nepraktiški kraštutinumai 🙂 Mažiau praktiška būtų naudoti ir kokią 2080 Ti (ją turi itin mažas procentas). Taikant į didesnę masę šįkart pasirinkom tokią kombinaciją: 1080p sena gera GTX 1080 Ti. Gal padarysime ir su 1440p.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.