Nepanašus į brolius: „Enermax Fulmo ST“

„Enermax“  paskutiniu metu vis daugiau dėmesio skiria korpusams, kurie pasižymi originaliu dizainu bei sprendimais, šiandien apžvelgiamas „Enermax Fulmo ST“ „mid-tower“ korpusas  – puikus to įrodymas.  „Fulmo ST“ pagal savo kainą  „Enermax“   korpusų gamoje įsitaiso tarpe prieš anksčiau jau apžvelgto aukščiausios klasės  „Fulmo GT“ ir vidutinės klasės „Fulmo“ korpusų. Verta paminėti, kad  be  vardo „Fulmo ST“ turi mažai bendro su „Fulmo GT“ ir „Fulmo“ korpusais, bet nesijaudinkit, tai tikrai nereiškia, kad „Fulmo ST“ yra prastesnis brolis.

 

 

  • Apie Enermax”
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Techninės charakteristikos
  • Išorė
  • Vidus ir montavimas
  • Aušinimo oru ir H2O galimybės
  • Temperatūros
  • Išvados

 

Apie Enermax"

Įmonė „Enermax” buvo įkurta 1990 metais Taivane. Užsitarnavusi gerą vardą aukštos klasės maitinimo blokais bei ventiliatoriais, „Enermax” paskutiniais metais nusprendė išbandyti laimę ir kitose PC komponentų srityse – taip gimė pirmieji „Enermax” gamybos korpusai bei centrinių procesorių aušintuvai. Panašu, jog ši įmonė vien tuom neapsiribojo – tarp naujausių gaminių dabar galime sutikti klaviatūrų, HDD dėklų bei anksčiau apžvelgtą garso stiprintuvą – „DreamBass Genie”.

 

Pakuotė ir komplektacija

„Enermax Fulmo ST“ atkeliavo paprastoje dėžėje. Ant dėžes pavaizduotas pats korpusas bei pateiktos svarbiausios korpuso specifikacijos. Dėžės viduje korpusas yra apsaugotas: putoplasto ir polietileno plėvele.

Korpuso viduje randama dėžutė, kurioje sutalpinti surinkimo varžteliai, tvirtinimo dirželiai, molex – 3pin perėjimai, išsami instrukcija, „buzzeris“.

Štai ir viskas, ką gauname su šiuo korpusu. Deja, „Enermax“    neprideda 3,5“ išorinio adapterio  ir priekinių korpuso dizainą atitinkančių grotelių, kas leistų 5.25“  nišose tvirtinti 3.5“ įrenginius, pvz. ventiliatorių valdiklius, kortelių skaitytuvus.

 

Techninės charakteristikos

 

Išorė

Nors esu minimalistinio dizaino korpusų šalininkas, bet turiu pripažinti, kad „Enermax Fulmo ST“  atrodo tiesiog puikiai. Šaunamąjį ginklą primenančios linijos, perforuotu metalu dengtas priekis ir viršus, tamsintas akrilinis langas palieka teigiamą įspūdį ir neleidžia su niekuo sumaišyti „Fulmo ST“. „Enermax“   pasirinkta „Gunmetal Grey“ spalva pataiko tiesiai į dešimtuką. Šoninių dangčių iškylos pasitarnauja ne tik, kaip dizaino elementas, bet ir palengvina kabelių slėpimą bei užtikrina didesnį standumą.

„Enermax“ dizaineriai atliko puikų darbą, „Fulmo ST“  dizaino elementai yra tarpusavyje suderinti ir korpusas neatrodo perkrautas. Priekinė ir viršutinė panelės yra pagamintos iš vienodos plastmasės ir perforuoto metalo ir tarpusavyje susilieja i vientisą detalę, šoninių panelių stilius taip pat yra vienodas.

Korpuso priekyje yra numatyti trys 5,25“ stalčiai, bet pripažinkim, kad ODD įrenginys čia atrodys, kaip nereikalingas elementas.

Galinė korpuso dalis beveik niekuo neišsiskiria iš kitų korpusų, dėmesį nebent gali patraukti šiais laikais dar retai sutinkama vertikali praplėtimo lizdo montavimo vieta. „Enermax Fulmo ST“ korpusas turi 3 angas aušinimo skysčiu vamzdelių pravedimui. „Enermax“  siekį padaryti kuo geriau aušinamą korpusą išduoda išplėtimo lizdų dangteliai iš perforuoto metalo.

Korpuso viršuje randame įjungimo, perkrovimo mygtukus, kurie yra apšviesti LED indikatoriais, po dvi USB 3.0 ir 2.0 jungtis, ausinių ir mikrofono lizdus, slankiojantį ventiliatorių valdiklį, kuris valdo tris ventiliatorius bei mygtuką, kuris įjungia-išjungia priekinių ventiliatorių apšvietimą.

Fulmo ST“ aprūpintas dulkių filtrais priekyje, viršuje ir apačioje.

Dulkes iš priekinių ir viršutinių medžiaginių dulkių filtrų galima nusiurbti dulkių siurbliu, tiesa, jų išėmimas praplovimui gali būti kėblus uždavinys, nes gamintojas nenumate lengvo jų išmontavimo. Na, o apatinį dulkių filtrą sunku pavadinti dulkių filtru, drįstu abejoti jo teikiama nauda,„Fulmo ST“  savininkams rekomenduočiau pasirupinti tikrais dulkių filtrais.  

Numontavus priekinę panelę mūsų laukia siurprizas.

Nežinant korpuso gamintojo viskas būtų  tvarkoje, sumontuoti du dideli 14 cm. skersmens, švienčiantys ventiliatoriai. Bet apžvelgiamo korpuso gamintojas yra „Enermax“,  visiems mums puikiai žinomas, kaip išskirtinių ir puikių ventiliatorių gamintojas. Tuo tarpu „Enermax Fulmo ST“ yra komplektuojamas su dviem DONGGUAN SHUN MING INDUSTRIAL CO.,LTD Model: AV14025 ventiliatoriais priekyje ir vienu MODEL:AV12025 ventiliatoriumi gale. Tai iš tiesų nuvilia, nes tokio lygio korpuse tikrai norisi gauti aukštos kokybės ventiliatorius ir ypač jei  gamintojas yra „Enermax“.

Numontavus viršutinę panelę randame iškylą, kuri skirtos montuoti dviems 12/14cm ventiliatoriaus, arba H2O aušinimo sistemoms. „Enermax“  pasirūpino net 6cm erdve H2O aušinimo sistemoms.

Vidus ir montavimas

Korpuso vidus kokybiškai nudažytas „Gunmetal Grey“ spalvos dažais. Korpuso viduje pasigendu guminių įvorių, kurios dengtų kabelių išvedžiojimui skirtas angas, prisiminus „no-name“ ventiliatorius kyla įtarimas, kad „Enermax“ gamindami „Fulmo ST“ siekė sutaupyti. 

„Fulmo ST“ gali pasigirti bevaržte ODD ir HDD įrenginių tvirtinimo sistema, tiesa, norint sumontuoti SSD diską teks imti atsuktuvą į rankas. „Fulmo ST“  HDD narveliuose telpa iki 8 diskų,  dar du  papildomi  2,5“ lizdai yra įrengti SSD diskų narvelyje.  ODD įrenginys fiksuojamas patentuota „Slide-inTM“ sistema, kurios esmė, kad ODD įrenginys yra tiesiog įstumiamas ir automatiškai užfiksuojamas savo vietoje. Aukščiau esantis HDD narvelis yra išmontuojamas. Išmontavus HDD narvelį užtikrinamas geresnis oro srautas ir  paliekama net 412.5mm tarpas ilgoms vaizdo plokštėms. Neišėmus viršutinio HDD narvelio galima sumontuoti iki 286mm ilgio vaizdo plokštes. Sumontuoti dideli CPU aušintuvą nebus problema, nes „Fulmo ST“  yra vietos iki 185,3mm aukščio aušintuvams.

Korpuso galinėje panelėje yra anga skirta CPU aušintuvo montavimo palengvinimui. 

Dar vienas pigiai atrodantis elementas yra praeities reliktas – spalvoti kabeliai, toks „Enermax“ pasirinkimas gana stebina, nes korpusas turi skaidrų šoninį dangtį per kurį norėtųsi matyti kuo gražiau atrodančius komponentus. Vietos ir galimybių slėpti kabelius yra daugiau nei pakankamai, „Fulmo ST“ gali pasigirti net 20mm tarpu plius šoninės panelės iškyla prideda papildomus 12 mm., išties solidu.

Montuojant kompiuterio komponentus problemų nekilo. Kaip mažą trūkumą galima įvardinti nebent tai, kad norint naudoti modulinį arba ilgesnį maitinimo bloką teks išmontuoti SSD diskų narvelį.

Bevaržtė HDD montavimo sistema kietąjį diską laiko itin tvirtai, su ODD įrenginių montavimo sistema „Slide-inTM" įmontuoti DVD-RW įrenginį buvo daugiau nei paprasta.

Galima pastebėti, kad „Fulmo ST“  nėra numatytos angos leidžiančios tvarkingiau išvedžioti prie  M-ATX formato pagrindinės plokštės prijungtus kabelius, nepaisant to  situacija nėra bloga. ATX standarto pagrindinė plokštė „Fulmo ST“  korpuse atrodys estetiškiau. Pats kabelių montavimas-slėpimas yra pačių montuotojų reikalas ir tam paskyrus daugiau laiko vaizdelis bus daug geresnis, nes „Enermax“  užtikrino ne tik pakankamai vietos už galinės sienelės, bet ir numatė kilputes, kurios padės tvarkingai išvedžioti laidų raizgalynę.

Dar svarbu paminėti, kad „Fulmo ST“   yra itin tvirtai surinktas ir standus, šiuo klausimu „Enermax“ iš ties šauniai padirbėjo.

Surinkto kompiuterio  vaizdas žiūrint plika akimi yra išties gražus, norintys didesnio efekto gali įsirengti korpuso vidaus apšvietimą.

 

Aušinimo oru ir H2O galimybės

Į „Fulmo ST“  galima sumontuoti iki 10 korpuso ventiliatorių (po 2  priekyje ir viršuje, po 1 gale ir dugne bei net 4 ventiliatorius ant HDD narvelių). Keturi  120mm ventiliatoriai ant HDD narvelių skamba išties įdomiai, pabandykime pažiūrėti kaip tai atrodytų praktikoje.

Galimybė montuoti papildomus ventiliatorius ant HDD narvelių, kurię pūstų orą į vaizdo plokšte yra ne naujiena ir gana praktiškas dalykas, aišku, jeigu neturite ilgos vaizdo plokštės.Tuo tarpu likusi ventiliatorių montavimo pozicija yra gana keistas sprendimas. Ventiliatoriaus sumontavimas tokioje pozicijoje apsunkintų kabelių išvedžiojimą, taip pat diskutuotinas klausimas: ar tokioje vietoje įtaisyti ventiliatoriai pagerintų oro srautą.

Norintys sumontuoti uždarą H2O aušinimo sistemą gali drąsiai rinktis „Enermax Fulmo ST“ korpusą, kuriame numatyta montavimo vieta 240/280mm radiatoriui viršuje,  H2O  sistemą su 120mm radiatoriumi standartiškai  galima montuoti ir prie galinės korpuso korpuso sienelės. Na, o H2O „custom“ aušinimo sistemų entuziastai norintys kažko daugiau gali sutalpinti iki 4 radiatorių (120/140mm priekyje, 120mm apačioje, 120mm gale, bei jau minėtą 240/280mm vietą viršuje).  Ieškant papildomų H2O aušinimo sistemos montavimo galimybių, kaip „Fulmo ST“   trūkumą galima įvardinti tai, kad apatinis HDD diskų narvelis nėra išmontuojamas, nes  nesant jam atsivertų papildoma galimybė montuoti dar vieną 240/280mm radiatorių. 

 

Temperatūros ir triukšmas

Testavimo sistema:

  • Procesorius: AMD Phenom II X4 925 @2.8 GHz + Titan Fenrir
  • Pagrindinė plokštė: GA-78LMT-USB3
  • RAM atmintis: Crucial Ballistix Tracer DDR3 4x2GB 1600CL8
  • Vaizdo plokštė: Gigabyte  HD 5750  (Silent Series)

Testavimui pasirinktas sintetinis testas Unigine Heaven, testas leistas tris kartus po 10 minučių ventiliatorių valdikliui esant 3 padėtyse (žemiausioje, vidutinėje, aukščiausioje), aplinkos temperatūra 25o C, CPU aušintuvo apsukos fiksuotos ties 100 proc., vaizdo plokštė turi pasyvų aušintuvą.

Kaip matyti iš grafikų, didinant korpuso ventiliatorių sūkius labiausiai krenta HDD ir SSD temperatūros, tai paaiškinama tuo, kad priekiniai ventiliatoriai yra šalia jų, tuo tarpu vaizdo plokštės temperatūros nukrito beveik nepastebimai, galima teigti, kad priekinių ventiliatorių sudarytas oro srautas sunkiai pasiekia vaizdo plokštę, bet temperatūros tikrai nėra kritinės.

Esant aukščiausiai ventiliatorių valdiklio pozicijai ventiliatorių oro srautas yra girdimas ir tylioje aplinkoje sukelia nedidelį diskomfortą.

 

Išvados

„Enermax Fulmo ST“ yra puikus korpusas: savo dizainu išsiskiriantis iš kitų, kokybiškai surinktas, pasižymintis įvairiomis funkcijomis. „Fulmo ST“   tikrai suras savo pirkėją, nesvarbu ar tai būtu paprastas namų vartotojas ar kompiuterių entuziastas norintis kitiems parodyti  ar tiesiog pats pasidžiaugti turimais kompiuterio komponentais. Uždara šoninė panelė atima iš „Fulmo ST“  savininkų galimybę sudaryti uraganišką oro srautą, bet daugumai to ir nereikia, „Fulmo ST“   aušinimo prasme yra subalansuotas korpusas, kuriame šiuolaikiniai kompiuterio komponentai neperkais ir bus matomi pro akrilinį langą. „Fulmo ST“   yra tvirtai suręstas ir erdvus, montuojant kompiuterio komponentus nekils problemų.  „Enermax“ pasirūpino ir vandens aušinimo mėgėjais, čia jie drąsiai dėti radiatorius, kuriems palikta daug erdvės. Žinoma, „Enermax Fulmo ST“ turi ir trūkumų: prastas apatinis dulkių filtras, neįvilkti ir senoviškai atrodantys spalvoti vidaus laidai, „noname“ ventiliatoriai, guminių įvorių nebuvimas, bet tai yra maži trukumai, kurių daugelį galima pašalinti savomis rankomis.

Ir svarbiausia: „Enermax Fulmo ST“  rekomenduojama kaina yra 85 eurai, šiuo metu lietuviškuose internetiniuose kataloguose jau pasirodęs „Enermax Fulmo ST“ kainuoja maždaug apie 330 litų. Paprastesnis „Fulmo ST“   variantas, kuris komplektuojamas su vienu 120mm ventiliatoriumi ir be integruoto ventiliatorių greičio valdiklio įkainotas maždaug 50 litų mažiau. Drąsiai teigti, kad „Fulmo ST“   vertinant pagal savo kaina lenkia konkurentus yra sunku, nes „Fulmo ST“  yra gana  netipinis korpusas ir  panašaus stiliaus kitų gamintojų korpusų Lietuvos rinkoje  nėra daug. Jeigu rinktumės tik pagal kainą, konkurentų tikrai rastume, bet tuomet pasirinkimas būtų jau skonio ir poreikių reikalas.

Privalumai:

  1. Išbaigtas ir neperkrautas dizainas;
  2. Išskirtinė „Gunmetal Grey“ spalva;
  3. Šoninis akrilinis langas;
  4. Kokybiškas surinkimas;
  5. 2x USB 3.0, 2x USB 2.0 lizdai priekyje;
  6. Ventiliatorių greičio bei apšvietimo valdikliai;
  7. Du 140mm ventiliatoriai priekyje;
  8. Galimybės diegti H20 aušinimo sistemas;
  9. CPU aušintuvų tvirtinimą palengvinanti anga;
  10. Bevaržtis HDD ir ODD įrenginių montavimas;
  11. Net aštuoni 3,5“ lizdai, kuriuose galima talpinti ir 2,5“ įrenginius;
  12. Talpina iki 286mm  arba 412.5mm (išėmus HDD narvelį) ilgio vaizdo plokštes ir iki 185,3mm aukščio CPU aušintuvus   

Vidutiniška:

  1. Panaudoti DONGGUAN SHUN MING INDUSTRIAL CO.,LTD gamintojo ventiliatoriai, kurie sukantis maksimaliais RPM dirba gana garsiai;
  2. Spalvoti ir neįvilkti laidai viduje;
  3. Kabelių išvedžiojimo angos nėra padengtos guminėmis įvorėmis;
  4. Neišmontuojamas apatinis HDD diskų narvelis  

Trūkumai:

  1. Prastas apatinis dulkių filtras;
  2. Nėra 3,5“ išorinio adapterio  

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.