Seasonic P660XP2 maitinimo šaltinis

Džiugu, jog „Technews“ sukaupėme jau pakankamai nemažą vidutinės galios maitinimo šaltinių apžvalgų bagažą. Nuo įprastų nebrangių egzempliorių kaip „Corsair CX600M“, iki auksinių ar platininių monstrų kaip „Fractal Design Newton R3“. Šiandien sąrašą papildom dar vienu monstriuku – „Seasonic Platinum 660XP2“ 660W maitinimo šaltiniu, pasižyminčiu puikiomis specifikacijomis ir, tikėkimės, tokiais pačiais puikiais testų rezultatais.

 

 

  • Apie „Seasonic“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Blokas
  • Testai
  • Išvados

 

 

Apie „Seasonic“

„Seasonic“ savo gyvavimą pradėjo 1975 metais ir iki šiol išliko ištikima vien maitinimo šaltiniams. „Seasonic“ produktų ištakos siekia 1980-sius, kuomet pirmieji stacionarūs „Apple II“ ir IBM kompiuteriai buvo maitinami būtent šio gamintojo agregatais. Tarp entuziastų puikiai žinoma kompanija savo PSU platformas slepia ne tik po originaliu „Seasonic“ firmos ženklu, bet ir teikia kitoms PSU parduodančioms įmonėms, kaip: „Antec“, „XFX“ ar „Corsair“. Verta paminėti, kad visi „Seasonic“ maitinimo šaltiniai yra sertifikuoti 80+ efektyvumo standartui.

 

Pakuotė ir komplektacija

Pakuotė pasitinka „Seasonic Platinum“ serijai būdingomos juoda ir pilka spalvomis. Kaip ir P-1000 atveju, ant pakuotės aiškiai pateikiamos gaminio nuotraukos, modelis, galingumas. Šoninėse dalyse bei gale randame informaciją apie galios pasiskirstymą linijose, aušintuvo keliamą triukšmą, naudingumo koeficientą, pagrindines savybes, kabelius.





Viduje randame įprastai gausią „Seasonic“ platininei linijai komplektaciją: maitinimo šaltinį, DC kabelių komplektą, AC maitinimo kabelį, lipnias kabelių tvirtinimo juosteles, užtraukiamas kabelių fiksavimo juosteles, vartotojo vadovą, „Seasonic“ lipduką bei tvirtinimo varžtus, kuriuos, tiesa, būtų maloniau matyti taip pat juodos spalvos.



Specifikacijos


Kaip ir daugumos 80+ Platinum sertifikatą turinčių maitinimo šaltinių, „Seasonic 660XP2“ specifikacijos atrodo pakankamai įspūdingai. Maitinimo šaltinis turi vieną +12 V liniją, galinčią atiduoti visą 660 W galią (55 A), o +3,3 ir +5 V linijų kombinuota galia siekia 125 W. Šaltinis, žinoma, turi ir APFC ir gali veikti 100 – 240 V įtampos tinkluose. Įtampos nuokrypiai linijose, pasak gamintojo, neviršija 2 %. „Seasonic“ teigimu, maitinimo šaltinis yra visiškai suderinamas su „Intel Haswell“ procesorių gilaus miego režimais. Apsaugų sąrašas maitinimo bloke taip pat pilnas: OPP, OVP, UVP, OCP, OTP, SCP. Maitinimo šaltinis taip pat turi ir hibridinį aušinimo režimą, kai iki 30 % apkrovos, ir esant nedidelei aplinkos temperatūrai maitinimo šaltinio ventiliatorius apskritai nesisuks. Net ir pradėjęs suktis SS P660XP2 ventiliatorius iki 50 % apkrovos sukasi labai tyliai, ir jo skleidžiamas triukšmo lygis siekia vos 16 dBA.

 


 

Blokas





Išoriškai maitnimo šaltinis labai panašus į anskčiau testuotus „Seasonic“ maitinimo blokus. 160mm x 150mm x 86mm matmenų metalinio korpuso paviršius rupus, dengtas juodais dažnais. Visi maitinimo bloko kabeliai yra atjungiami ir palieka visišką laisvę norintiems preciziškai tvarkyti korpuso vidų. Viršutinėje dalyje matome 120 mm ventiliatorių dengiančias groteles. Specifikacijas gamintojas pateikia ant šoninės sienelės. Gale – tik AC maitinimo lizdas bei jungiklis. Priešingoje sienelėje – gausybė lizdų maitinimo kabeliams (ATX24 kabelio lizdai, 5 lizdai periferiniams kabeliams ir 6 lizdai grafikos plokščių arba procesoriaus maitinimo lizdams) bei minėtąjį hibridinį ventiliatoriaus režimą įjungti galintis jungiklis. Testuose šiandien buvo naudotas taip pat hibridinis režimas.





Maitinimo blokas pasižymi dideliu kabelių skaičiumi, retai kada sutinkamu analogiško pajėgumo maitinimo šaltiniuose. Visi jie, išskyrus 24 kontaktų ATX maitinimo kabelį yra plokšti ir gerai pasiduoda lenkimui. Malonu matyti net keturis atskirus PCI-E matinimo kabelius, turinčius po vieną maitinimo jungtį. Kabelių ilgis taip pat pakankamas didžiajai daliai ATX korpusų:

  • 24 kontaktų ATX – 60 cm;
  • 4+4 kontaktų CPU – 65 cm;
  • 8 kontaktų CPU EPS – 65 cm;
  • 6+2 kontaktų PCI-E – 60 cm;
  • 6+2 kontaktų PCI-E – 60 cm;
  • 6+2 kontaktų PCI-E – 60 cm;
  • 6+2 kontaktų PCI-E – 60 cm;
  • SATA – 40 cm + 12 cm + 12 cm + 12 cm;
  • SATA – 40 cm + 12 cm + 12 cm + 12 cm;
  • 4 kontaktų Molex – 40 cm + 12 cm + 12 cm;
  • 4 kontaktų Molex – 30 cm + 12 cm;
  • Molex į FDD adapteris – 12 cm;



Atidarius maitinimo šaltinį pasitinka jau kiek pažįstamas vaizdas. Nors skiriasi radiatorių ir PCB spalvos, iškart pastebimi kitų komponentų neatitikimai, tačiau „Seasonic 660XP2“ turi labai daug giminystės ryšių su anksčiau apžvelgtu „Corsair AX760, kurį taip pat gamina „Seasonic“. Dalis pirminio filtravimo komponetų paslėpta iškart už AC maitinimo lizdo. Likusios dvi ritės, du  vienas ant kito sustatyti X jungimo kondensatoriai bei du Y jungimo kondensatoriai. Iškart už jų seka dvigubas diodų tiltelis su savo radiatoriumi ir PFC ritė. Matinimo šaltinyje naudojami du 220 uF 420V PFC kondensatoriai. Kiti korpuse naudojami kondensatoriai yra arba polimeriniai, arba japoniški elektrolitiniai, pritaikyti atlaikyti temperatūras iki 105 laipsnių pagal Celsijų. Visi maitinimo bloke naudojami galios tranzistoriai aušinami pakankamai kukliais radiatoriais. Ir tai nėra keista, kadangi nuostoliai persijungėjant tranzistoriams LLC topologijoje yra labai maži.



Pakankamai neįprastai atrodo atjungiamų kabelių spausdintinė plokštė. Iškart ant jos yra sumontuoti ir DC-DC keitikliai. Tai irgi prisideda prie nedidelių maitinimo šaltinio nuostolių. Geriau įsižiūrėję matome, jog ne visi lizdai yra minėtoje plokštėje. Dalis jų sulituota tiesiog ant pagrindinės PCB. Tai procesoriaus ir grafikos plokščių maitinimo lizdai, kuriems reikalinga tik +12 V įtampa. Kadangi nereikia pernešti didelių srovių kabeliais į antrąją PCB, mažėja ir laidų raizgalynė.



Maitinimo šaltinio aušinimui naudojamas „Sanyo Denki San Ace“ 120 mm ventiliatorius (12V, 0,19A). „Seasonic teigia šį ventiliatorių esant ypatingai tylų.

 

Testai

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.


Kaip ir buvo galima tikėtis, bendras testų rezultatų vaizdas labai geras. Blokas be problemų papuola į 80 Plus Platinum naudingumo koeficiento rėžius, aukštą 88 % efektyvumą demonstruojantis ir prie mažiausios apkrovos. Pavyzdingai atrodo +5 ir +3,3 V linijų reguliacija, kur maksimalūs svyravimai vos viršija 1 %. Atiduodant maksimalią galią +12 V linijos nuokrypis taip pat yra mažesnis nei 2 %. Geresnių rezultatų, be abejo, esame matę, tačiau tai labai geras rezultatas, visiškai atitinkantis gamintojo deklaruojamas specifikacijas. Gera žinia ir ta, jog hibridinis ventiliatoriaus režimas veikia puikiai. Ventiliatorius pirmą kartą įsijungė tik prie 75 % apkrovos testo, tačiau net ir tada iki testų pabaigos veikė labai tyliai.

Vienintelė kiek blogesnė žinia yra ta, jog neoficialiame perkrovos teste maitinimo šaltinis negalėjo atiduoti pageidautų 110 % galios. Bandant viršyti 105 % apkrovą įsijungdavo maitinimo šaltinio apsaugos ir šis išsijungdavo. Laikas žvilgtelėti į oscilografo parodymus.


100%, +12V, 40 us


100%, +12V, 1 ms us

 

100%, +5V, 40 us


100%, +3,3V, 40 us


105%, +12V, 40 us


105%, +12V, 1 ms

O jie iš tiesų džiugina. Prie 100 % apkrovos visų trijų pagrindinių linijų triukšmai atrodo pavyzdingai. +3,3 V ir +5 V linijų aplitudės laikosi apie 15 mV, o +12 V – mažiau nei 25 mV. Perkrovos teste, nors +12 V linijai ir teko ir palyginti nedaug perkrovos, rezultatas beveik nenukenčia. Esant ilgesniam periodui matome tuos pačius išlendančius “spyglius”, tačiau jie neviršija 120 mV, o žemo dažnio pulsacijos nėra žymios.

Apsaugos nuo trumpojo jungimo maitinimo bloke veikia puikiai. Išjungtas maitinimo šaltinis naudoja 0 vatų, o budėjimo režime – 0,6 W.

 

Išvados

Nekyla abejonių, jog „Seasonic Platinum“ serijos P660XP2 maitinimo blokas vertas vietos tarp elitinių maitinimo šaltinių. Blokas pasižymi ypatingai tyliu veikimu, aukštu 80 Plus Platinum reikalavimus atitinkančiu naudingumo koeficientu, gausybe laidų ir puikia pulsacijų kontrole. Gamintojas maitinimo šaltiniui suteikia net 7 metų garantiją.

Tiesa, favorito vidutinės galios maitinimo šaltinių segmente šis maitinimo šaltinis ko gero neužims. Nors maitinimo bloko mažųjų linijų įtampų reguliavimas ir atrodo labai gerai, +12 V reguliavimas nėra toks pavyzdingas ir prie maksimalios apkrovos artėja prie 2 % ribos. Tai tikrai labai geras rezultatas, tačiau ne kartą skaitydami mūsų apžvalgas galėjote įsitikinti, jog kartais jis gali svyruoti ir vos apie 1 %. Už tai, jog 110% galios blokas atiduoti negalėjo, taip pat negalime skirti poros „bonus” taškų. Ir pabaigai – visiems „Platinum“ klasės šaltiniams bendras trūkumas – kaina. Europos parduotuvėse P660XP2 kainos prasideda nuo 500 litų. Nepaisant paminėtų trūkumų, SS P660XP2 yra kokybiškas ir labai gerus rezultatus rodantis maitinimo šaltinis. Galutinis įvertinimas – 9/10.


1 Komentaras

  1. BC00 parašė:

    P-1000 su X-1050 jau sukosi kai apkrova buvo 50 %. Nors P-660 viršutinė riba ta pati kaip P-1000 (~30 %), bet sugeba ištraukti iki 75 %. Nice:)

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.